Δείτε online την ημερίδα του Ωδείου Αθηνών με θέμα "Χώροι πολιτισμού στον αστικό ιστό"

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Διημερίδα για τα εγκαίνια λειτουργίας του Κέντρου Τεχνών του Ωδείου Αθηνών, με πολύ ενδιαφέρουσες και στοχευμένες ομιλίες και τοποθετήσεις διακεκριμένων ακαδημαϊκών.

Διημερίδα

Με πολύ ενδιαφέρουσες και στοχευμένες ομιλίες και τοποθετήσεις διακεκριμένων ακαδημαϊκών από το χώρο της αρχιτεκτονικής και με μια γόνιμη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, παρουσία του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη,ολοκληρώθηκε η Διημερίδα του Ωδείου Αθηνών με θέμα "Χώροι πολιτισμού στον αστικό ιστό". Οι εργασίες της Διημερίδας πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 με τη συνεργασία και την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Schwarz.

Οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων ομιλητώνέγιναν με άξονα τρεις θεματικές ενότητες: α) την πρόσφατη αποπεράτωση και τον εκσυγχρονισμό των χώρων πολιτισμού του Ωδείου Αθηνών, β) παραδείγματα από τον Ευρωπαϊκό χώρο σχετικά με τα κτίρια πολιτισμού και την πόλη και, τέλος, γ) συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για τους φορείς πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας και τηνπροοπτική δημιουργίας δικτύων και συνεργειών. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές αναφέρθηκαν, επίσης, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών, στο σκεπτικό του σχεδιασμού του από τον Ιωάννη Δεσποτόπουλο κατά την πρώτη φάση υλοποίησής του και στη μελέτη και εφαρμογή του σχεδίου, στο οποίο βασίστηκε η σημερινή ολοκλήρωση του έργου, για να πάρει τη θέση του στη σύγχρονη Αθήνα.

Διημερίδα

Για τα παραπάνω ζητήματα μίλησαν οι: Λουκάς Μπαρτατίλας, υποψήφιος Διδάκτωρ Bauhaus-Universität Weimar, Ανδρέας Γιακουμακάτος, Καθηγητής Ιστορίας, Κριτικής Ανάλυσης και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, Α.Σ.Κ.Τ., Γιώργος Αγγελής, Καθηγητής Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων Ε.Μ.Π., Ήβη Νανοπούλου, Αρχιτέκτων. Η Dr. Sibylle Hoiman, τέως Διευθύντρια του Αρχείου Αρχιτεκτονικής της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου και ο Prof. Dr. Matthias Noell, Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής (Universität der Künste (UdK) Berlin) αναφέρθηκαν σε παραδείγματα από το Βερολίνο. Πιο συγκεκριμένα, η Dr. Sibylle Hoiman μίλησε για το νέο κτίριο της Ακαδημίας Τεχνών της πόλης από τον αρχιτέκτονα Werner Düttmann και ο Prof. Dr. Matthias Noell τόνισε την ανάγκη συνέχισης δράσεων αναμόρφωσης των κτιρίων. 

Διημερίδα

Στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τίτλο "Κτίρια και φορείς πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας: δίκτυα, συνέργειες, προοπτικές" που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της διημερίδας, ο κεντρικός ομιλητής,  Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης τόνισε τη σημασία των συνεργειών μεταξύ των φορέων πολιτισμού. Στη συζήτηση συμμετείχαν η Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, ο Γιάννης Βακαρέλης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο Θεόφιλος Τραμπούλης, Σύμβουλος Εκδόσεων Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ο Γιώργος Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκηκαι ο Νίκος Τσούχλος, Πρόεδρος Δ.Σ. Ωδείου Αθηνών. Την κουβέντα συντόνισε ο δημοσιογράφος Αργύρης Δεμερτζής. Το έργο αποπεράτωσης και εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ωδείου Αθηνών, υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) Αττικής. 

kentrotexnon.athensconservatoire.gr/conference

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Συζητήσεις με κορυφαίους επιστήμονες στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μια εκδήλωση με καλεσμένους επιστήμονες από διαφορετικούς τομείς, οι οποίοι έχουν συμβάλει και επηρεάσει την επιστήμη τους παγκοσμίως.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/03/2023

"Λουλούδια και χρώματα": Πασχαλινή εορταγορά στην "Πόρτα Ανοιχτή"

Τα παιδιά, το προσωπικό και οι εθελόντριες της Πόρτας Ανοιχτής προσκαλούν φίλους και γείτονες στην πασχαλινή εορταγορά που επιστρέφει στο δικό της χώρο.

Το νέο τεύχος "ΜΑΘΕ ΦΑΕ ΖΗΣΕ" των My market, φέρνει τα χρώματα της άνοιξης στις σελίδες του

Το περιοδικό διατίθεται σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων My market, αλλά και στο e-shop στη συμβολική τιμή των 0,40€, που προσφέρονται για καλό σκοπό.

Τρία νέα μαγαζιά στην πολύχρωμη Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια

Ρούχα για surfers και skaters, vibrators και προχωρημένες κάλτσες με ευφάνταστα quotes, design βιβλία, αφίσες και κάρτες με υπέροχες εικονογραφήσεις. Χαρτογραφούμε και παρουσιάζουμε τρία νέα μαγαζιά στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια και μιλάμε με τους ιδιοκτήτες τους.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Αφιέρωμα στον κουήρ σκηνοθέτη Jurgen Bruning

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο ΛΑΛΑ, συζητήσεις για τη σύγχρονη γυναίκα δημιουργό και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 25 έως 31/3.

Μύθοι και αλήθειες για την ισότητα των δύο φύλων στην Ελλάδα, τον σεξισμό και τη γυναικεία ενδυνάμωση που έφερε στην επιφάνεια η ημερίδα "Women Who Dare"

Σκληρές αλήθειες αλλά και τρόπους δράσης έφερε στο προσκήνιο η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα "Women Who Dare - Η Θέση της Γυναίκας στην Ελλάδα του Σήμερα. Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο".

5+ 1 ανοιξιάτικα tips για αποτελεσματική απώλεια βάρους

Κάνε μια στροφή στην ευεξία και φρόντισε το σώμα και το μυαλό σου με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου.