Δείτε online την ημερίδα του Ωδείου Αθηνών με θέμα "Χώροι πολιτισμού στον αστικό ιστό"

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Διημερίδα για τα εγκαίνια λειτουργίας του Κέντρου Τεχνών του Ωδείου Αθηνών, με πολύ ενδιαφέρουσες και στοχευμένες ομιλίες και τοποθετήσεις διακεκριμένων ακαδημαϊκών.

Διημερίδα

Με πολύ ενδιαφέρουσες και στοχευμένες ομιλίες και τοποθετήσεις διακεκριμένων ακαδημαϊκών από το χώρο της αρχιτεκτονικής και με μια γόνιμη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, παρουσία του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη,ολοκληρώθηκε η Διημερίδα του Ωδείου Αθηνών με θέμα "Χώροι πολιτισμού στον αστικό ιστό". Οι εργασίες της Διημερίδας πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 με τη συνεργασία και την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Schwarz.

Οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων ομιλητώνέγιναν με άξονα τρεις θεματικές ενότητες: α) την πρόσφατη αποπεράτωση και τον εκσυγχρονισμό των χώρων πολιτισμού του Ωδείου Αθηνών, β) παραδείγματα από τον Ευρωπαϊκό χώρο σχετικά με τα κτίρια πολιτισμού και την πόλη και, τέλος, γ) συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για τους φορείς πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας και τηνπροοπτική δημιουργίας δικτύων και συνεργειών. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές αναφέρθηκαν, επίσης, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών, στο σκεπτικό του σχεδιασμού του από τον Ιωάννη Δεσποτόπουλο κατά την πρώτη φάση υλοποίησής του και στη μελέτη και εφαρμογή του σχεδίου, στο οποίο βασίστηκε η σημερινή ολοκλήρωση του έργου, για να πάρει τη θέση του στη σύγχρονη Αθήνα.

Διημερίδα

Για τα παραπάνω ζητήματα μίλησαν οι: Λουκάς Μπαρτατίλας, υποψήφιος Διδάκτωρ Bauhaus-Universität Weimar, Ανδρέας Γιακουμακάτος, Καθηγητής Ιστορίας, Κριτικής Ανάλυσης και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, Α.Σ.Κ.Τ., Γιώργος Αγγελής, Καθηγητής Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων Ε.Μ.Π., Ήβη Νανοπούλου, Αρχιτέκτων. Η Dr. Sibylle Hoiman, τέως Διευθύντρια του Αρχείου Αρχιτεκτονικής της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου και ο Prof. Dr. Matthias Noell, Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής (Universität der Künste (UdK) Berlin) αναφέρθηκαν σε παραδείγματα από το Βερολίνο. Πιο συγκεκριμένα, η Dr. Sibylle Hoiman μίλησε για το νέο κτίριο της Ακαδημίας Τεχνών της πόλης από τον αρχιτέκτονα Werner Düttmann και ο Prof. Dr. Matthias Noell τόνισε την ανάγκη συνέχισης δράσεων αναμόρφωσης των κτιρίων. 

Διημερίδα

Στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τίτλο "Κτίρια και φορείς πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας: δίκτυα, συνέργειες, προοπτικές" που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της διημερίδας, ο κεντρικός ομιλητής,  Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης τόνισε τη σημασία των συνεργειών μεταξύ των φορέων πολιτισμού. Στη συζήτηση συμμετείχαν η Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, ο Γιάννης Βακαρέλης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο Θεόφιλος Τραμπούλης, Σύμβουλος Εκδόσεων Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ο Γιώργος Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκηκαι ο Νίκος Τσούχλος, Πρόεδρος Δ.Σ. Ωδείου Αθηνών. Την κουβέντα συντόνισε ο δημοσιογράφος Αργύρης Δεμερτζής. Το έργο αποπεράτωσης και εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ωδείου Αθηνών, υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) Αττικής. 

kentrotexnon.athensconservatoire.gr/conference

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ανακύκλωσε την παλιά συσκευή θέρμανσης και στήριξε την δεντροφύτευση σε Αττική και Εύβοια

Στο πλαίσιο της καμπάνιας "my glorious green moments", δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες καταναλωτές να ανακυκλώσουν την παλιά τους συσκευή θέρμανσης σε επιλεγμένα σημεία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει το ΚΠΙΣΝ

Η τελευταία τελετή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας "Παρίσι 2024" θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Το ιστορικό ιστιοφόρο Belem θα παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα φιλοξενήσει τη διάλεξη του καπετάνιου του Belem, Aymeric Gibet.

Χάρης Δούκας: "‘Όποιοι έχουν πολύ μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη"

Ο Δήμαρχος της Αθήνας μίλησε, στην Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, Δημοσιογράφο-Παρουσιάστρια της ΕΡΤ, για τις θετικές και αρνητικές προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, με φόντο την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα και την ανάγκη για περισσότερο πράσινο.