Δείτε online την ημερίδα του Ωδείου Αθηνών με θέμα "Χώροι πολιτισμού στον αστικό ιστό"

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Διημερίδα για τα εγκαίνια λειτουργίας του Κέντρου Τεχνών του Ωδείου Αθηνών, με πολύ ενδιαφέρουσες και στοχευμένες ομιλίες και τοποθετήσεις διακεκριμένων ακαδημαϊκών.

Διημερίδα

Με πολύ ενδιαφέρουσες και στοχευμένες ομιλίες και τοποθετήσεις διακεκριμένων ακαδημαϊκών από το χώρο της αρχιτεκτονικής και με μια γόνιμη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, παρουσία του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη,ολοκληρώθηκε η Διημερίδα του Ωδείου Αθηνών με θέμα "Χώροι πολιτισμού στον αστικό ιστό". Οι εργασίες της Διημερίδας πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 με τη συνεργασία και την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Schwarz.

Οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων ομιλητώνέγιναν με άξονα τρεις θεματικές ενότητες: α) την πρόσφατη αποπεράτωση και τον εκσυγχρονισμό των χώρων πολιτισμού του Ωδείου Αθηνών, β) παραδείγματα από τον Ευρωπαϊκό χώρο σχετικά με τα κτίρια πολιτισμού και την πόλη και, τέλος, γ) συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για τους φορείς πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας και τηνπροοπτική δημιουργίας δικτύων και συνεργειών. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές αναφέρθηκαν, επίσης, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών, στο σκεπτικό του σχεδιασμού του από τον Ιωάννη Δεσποτόπουλο κατά την πρώτη φάση υλοποίησής του και στη μελέτη και εφαρμογή του σχεδίου, στο οποίο βασίστηκε η σημερινή ολοκλήρωση του έργου, για να πάρει τη θέση του στη σύγχρονη Αθήνα.

Διημερίδα

Για τα παραπάνω ζητήματα μίλησαν οι: Λουκάς Μπαρτατίλας, υποψήφιος Διδάκτωρ Bauhaus-Universität Weimar, Ανδρέας Γιακουμακάτος, Καθηγητής Ιστορίας, Κριτικής Ανάλυσης και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, Α.Σ.Κ.Τ., Γιώργος Αγγελής, Καθηγητής Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων Ε.Μ.Π., Ήβη Νανοπούλου, Αρχιτέκτων. Η Dr. Sibylle Hoiman, τέως Διευθύντρια του Αρχείου Αρχιτεκτονικής της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου και ο Prof. Dr. Matthias Noell, Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής (Universität der Künste (UdK) Berlin) αναφέρθηκαν σε παραδείγματα από το Βερολίνο. Πιο συγκεκριμένα, η Dr. Sibylle Hoiman μίλησε για το νέο κτίριο της Ακαδημίας Τεχνών της πόλης από τον αρχιτέκτονα Werner Düttmann και ο Prof. Dr. Matthias Noell τόνισε την ανάγκη συνέχισης δράσεων αναμόρφωσης των κτιρίων. 

Διημερίδα

Στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τίτλο "Κτίρια και φορείς πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας: δίκτυα, συνέργειες, προοπτικές" που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της διημερίδας, ο κεντρικός ομιλητής,  Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης τόνισε τη σημασία των συνεργειών μεταξύ των φορέων πολιτισμού. Στη συζήτηση συμμετείχαν η Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, ο Γιάννης Βακαρέλης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο Θεόφιλος Τραμπούλης, Σύμβουλος Εκδόσεων Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ο Γιώργος Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκηκαι ο Νίκος Τσούχλος, Πρόεδρος Δ.Σ. Ωδείου Αθηνών. Την κουβέντα συντόνισε ο δημοσιογράφος Αργύρης Δεμερτζής. Το έργο αποπεράτωσης και εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ωδείου Αθηνών, υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) Αττικής. 

kentrotexnon.athensconservatoire.gr/conference

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όταν η ιστορία του Ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία" ξεδιπλώθηκε στο κοινό

Η έκθεση "Ένα ταξίδι στο χρόνο: The Immersive Experience" γύρισε το ρολόι 150 χρόνια πίσω και ταξίδεψε το κοινό σε όλες τις φάσεις του θρυλικού ξενοδοχείου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/02/2024

Υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια 100 λεωφορείων φυσικού αερίου CNG

Η IVECO BUS, πρωτοπόρος στους κινητήρες φυσικού αερίου CNG επιλέχθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τα αρθρωτά λεωφορεία πόλης μήκους 18 μέτρων της μάρκας URBANWAY CNG.

"Σπουδές στην Ιταλία 2024": Όσα πρέπει να ξέρουμε για τα ιταλικά πανεπιστήμια από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Στην εκδήλωση συμμετέχουν πολλά πανεπιστήμια και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Και στα δικά σας: Από τους "Γάμους της Τήλου", αισίως στους γάμους ολόκληρης της Ελλάδας

Αισίως βρισκόμαστε λίγα κουφέτα πιο κοντά σε ένα συμπεριληπτικό αύριο.

Εξερευνώντας τα μυστικά του εγκεφάλου στο ολοήμερο φεστιβάλ Νευροεπιστήμης

Ο στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού για τη θαυμαστή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και για το πώς η έρευνα και η πρόοδος που επιτυγχάνεται σε αυτήν, αλλάζουν τη ζωή μας.

Το 2023 χρονιά ανάπτυξης για την επισκεψιμότητα της Αθήνας: Δείτε τα αποτελέσματα της ΕΞΑΑΑ, ΔΑΑ & GBR Consulting

Έγινε πλέον θεσμός η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της "Ετήσιας Έρευνας Ικανοποίησης Επισκεπτών" από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και την GBR Consulting.

"Ο κήπος της ΕΔΕΜ": Εξερευνώντας την πνευματική ιδιοκτησία μέσα από μουσικές διαδρομές

Μια νέα σειρά podcast από την Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής φέρνει στο φως την αξία και την σημασία των δικαιωμάτων, μέσα από τις προσωπικές ιστορίες δημιουργών.