Γνωρίστε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου

Οι καλεσμένοι στην εκδήλωση «Η αφήγηση της Μεσογείου» στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο θα μιλήσουν για το πλούσιο λογοτεχνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο που κρύβεται στις περιοχές της Μεσογείου.

Η αφήγηση της Μεσογείου Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Tο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών μάς καλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι για να ανακαλύψουμε τη Μεσόγειο μέσα από την πλούσια λογοτεχνική και πολιτιστική κληρονομιά της. Την Τρίτη 28/2 (6.30 μ.μ.) διοργανώνεται η εκδήλωση "Η αφήγηση της Μεσογείου" στον χώρο του ινστιτούτου.

Ποιές είναι οι ιστορίες της Μεσογείου; Υπάρχει μια μεσογειακή λογοτεχνία, όπως ακριβώς υπάρχει μια ισπανοαμερικανική ή αγγλοαμερικανική ή από κάθε ήπειρο; Και ποια είναι η φύση της ιταλικής και ελληνικής συμβολής σε αυτή τη λογοτεχνία; Όλα φαίνεται να ξεκίνησαν από τη θάλασσα, με την Οδύσσεια, τα Αργοναυτικά, την Αινειάδα. Ιστορίες πολέμου, αγάπης, μετανάστευσης, ιδανικών πολιτειών, διασώσεων, παγίδων, ελπίδων, τραγωδιών, ευτυχών καταλήξεων. Εκείνος ο κόσμος είχε ακόμα τους Θεούς, το Ιερό ήταν ο πρωταγωνιστής του, τα ονόματα των ανθρώπων καθόριζαν τη φύση τους και αντηχούσαν στην αιωνιότητα. Οι ιστορίες της Μεσογείου γεννήθηκαν πριν από τα βιβλία, πριν από την τυπογραφία, πριν από την επικοινωνία και για τους λόγους αυτούς.

Και σήμερα; Οι μεγάλες προκλήσεις για την επιβίωση δεν βρίσκονται ακόμη στο προσκήνιο; Στο ακρωτήριο Μαλέα, όπου ο Οδυσσέας έχασε τη ρότα του καθώς ξεκινούσε για το τεράστιο ταξίδι του, σήμερα τα πλοία των μεταναστών που επίσης καταφτάνουν από την Ανατολία ελπίζουν να φτάσουν στην Ιθάκη τους και πολύ συχνά, όπως ο πανούργος ναυτικός, χάνονται. Αν ο άνθρωπος όμως, μετά από χιλιετίες, εξακολουθεί να αναμετράται με τα ίδια τέρατα, ποιος ο λόγος να αφηγείται τις λογοτεχνικές περιπέτειές του; Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια πολύ μεγάλη πρόκληση για να δημιουργηθεί ένας μεσογειακός διάλογος, πλούσιος και ωφέλιμος για τον άνθρωπο, τις περιπέτειές του, τις ιστορίες που τον αφηγούνται σήμερα όπως και χθες.

Συμμετέχουν:
- Έρση Σωτηρόπουλου - Ανησυχία, αναζήτηση, αισθαντικότητα. Η μαρτυρία του Κωνσταντίνου Καβάφη

- Θεοδόσιος Τάσιος - Πώς η ανατολική ακτή της Μεσογείου γέννησε την επιστήμη από την τεχνολογία

- Πέτρος Μάρκαρης - Η Αθήνα ως μεταφορά της Μεσογείου; Το ερευνητικό βλέμμα του Χαρίτου στις πόλεις της Μεσογείου

- Βασίλης Βασιλικός - Ο άνθρωπος της Μεσογείου μεταξύ αντίστασης και φυγής, μεταξύ εξόδου και εξορίας

- Simone Perotti - Το μεσογειακό μοντέλο. Μια ιστορία που δεν έχει γραφτεί ακόμα

- Maurizio De Giovanni - Το νουάρ της Μεσογείου. Ο ήρωας της μεσογειακής λογοτεχνίας είναι ένας επιθεωρητής;

- Stefania Nardini - Μασσαλία: Από τον μύθο της συνάντησης στην αρνούμενη Μεσόγειο

Ελεύθερη είσοδος. Θα είναι διαθέσιμη η ταυτόχρονη μετάφραση.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Πατησίων 47
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας: Μαθαίνουμε για τα δάση, προστατεύουμε τη βιοποικιλότητα και τον πλανήτη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας μαθαίνουμε περισσότερα για το Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Μαθαίνω Για τα Δάση", που εστιάζει στην μελέτη της βιοποικιλότητας των δασών, αλλά και γενικότερα του πρασίνου, προωθώντας βιωματικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και την εκπαίδευση στο ύπαιθρο (outdoor education).

20/03/2023

"Νέοι και νέες για την έμφυλη ισότητα": Μια εκδήλωση για την κατάρριψη των έμφυλων στερεότυπων

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι δράσεις του έργου για την προώθηση της έμφυλης ισότητας και την πρόληψη της έμφυλης βίας, που απευθύνονται σε 900 νεαρά άτομα, ηλικίας 16-30 ετών.

Δωρεάν προγράμματα κολύμβησης και ειδικής εκγύμνασης για παιδιά και ενήλικες με αναπηρία

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων και πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή.

Οι επιστημονικές επιδόσεις της Ελλάδας στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Μέσα από την έρευνα του ΕΚΤ, αποτυπώνεται για πρώτη φορά η επιστημονική παραγωγή και επίδοση της χώρας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

"Women Who Dare": Μια σημαντική Ημερίδα για την Ισότητα των Φύλων

Στις 22 Μαρτίου πραγματοποιείται η Ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece, της Madame Figaro και του WomanToc, σε συνεργασία με το ΚΕΜΕΦΙ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

"Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω": Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής" διοργανώνει για ακόμα μια χρονιά τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τον καρκίνο του μαστού "Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω".

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Η πόλη τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Οι πιο ενδιαφέρουσες δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 18 έως 24/3.