"Society Uncensored": Συζήτηση για τα προβλήματα και τις δυναμικές των Ρομά στη Στέγη

Πρόκειται για την πρώτη δια ζώσης παρουσίαση της σειράς «Society Uncensored».

Society Uncensored Οι Ρομά χωρίς διαμεσολάβηση

Για πρώτη φορά, οι ψηφιακές συζητήσεις "Society Uncensored" γίνονται με φυσική παρουσία στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, δίνοντας το βήμα σε πολίτες να γίνουν ενεργό μέρος της συζήτησης. Στην πρώτη ζωντανή συζήτηση, Ρομά μιλούν ανοιχτά για τα προβλήματα και τις δυναμικές, την καθημερινότητα και τις άγνωστες ένδοξες στιγμές, τις ματαιώσεις και τις διεκδικήσεις της κοινότητάς τους. Η συζήτηση θα βιντεοσκοπηθεί και θα παρουσιαστεί την άνοιξη του 2023 στο Onassis Channel στο YouTube.

Πώς είναι να ζεις εκτός ιστορίας; Να παραμένεις αόρατος και να γίνεσαι ορατός μόνο τη στιγμή του βίαιου αφανισμού; Να αποκλείεσαι από την ιδιότητα του πολίτη και να καλείσαι να απολογηθείς για τον αποκλεισμό σου; Έχει αξία η ζωή σου αν είσαι Ρομά στην Ελλάδα;
Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση επιλέγει να οργανώσει τη συζήτηση "Οι Ρομά χωρίς διαμεσολάβηση" για τα προβλήματα αλλά και τις δυναμικές της κοινότητας των Ρομά, δίνοντας τον λόγο και τον χώρο στα άτομα της ίδιας της κοινότητας την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (7 μ.μ.).

Να πουν την ιστορία τους τα ίδια τα υποκείμενά της, για την καθημερινότητά τους και τις άγνωστες, ένδοξες στιγμές τους, για τις τέχνες και τον πολιτισμό, για τις λύπες και την περηφάνια, για τις ματαιώσεις και τις διεκδικήσεις. Η κοινότητα των Ρομά, πολυσχιδής και πολυδιάστατη, με μακραίωνη παρουσία στον ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερη συμβολή στον πολιτισμό, είναι εξοστρακισμένη. Εξοστρακισμένη από τους ιστούς των πόλεων, από την εκπαίδευση, την εργασία, τις υπηρεσίες υγείας, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Πρόκειται για μια κοινωνική ομάδα που αντιμετωπίζει πολλές και πολλαπλές μορφές διακρίσεων.

Το ίδιο το ελληνικό κράτος, μέσω δράσεων ή παραλείψεων, παραβιάζει συστηματικά τα δικαιώματα των Ρομά. Γι’ αυτό έχει δεχθεί αρκετές επικρίσεις και συστάσεις από διεθνείς οργανισμούς, ενώ μετράει αρκετές καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο αντιτσιγγανισμός, που είναι μια έκφανση ρατσισμού κατά των Ρομά βασισμένη στο αφήγημα (ή στο δόγμα) της φυλετικής υπεροχής και συνεπικουρούμενη από προκαταλήψεις, είναι θεσμικός μα και κοινωνικός. Ένα αλληλοτροφοδοτούμενο κύκλωμα που παράγει στερεότυπα, βία και πόνο.

Οι πρόσφατες δολοφονίες του 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπάνη και του 16χρονου Ρομ Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικούς, η πολιτική και κοινωνική επιείκεια στα όρια της επικρότησης με την οποία πλαισιώθηκαν, φανέρωσαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο την καταστατική απαξίωση της ζωής των Ρομά. Αντιστοίχως, ο θάνατος της οκτάχρονης Όλγας σε εργοστάσιο στο Κερατσίνι, σε συνθήκες απόλυτης αδιαφορίας, κατέδειξε ότι η σύγχρονη στρατηγική απανθρωποποίησης των Ρομά λειτουργεί διαβρωτικά σε επίπεδο κοινωνικής συνείδησης.

Ο λόγος είναι πεδίο όπου ασκείται η εξουσία. Οι Ρομά σπανίως έχουν πρόσβαση στον δημόσιο λόγο. Αφομοιώνονται σε ηγεμονικούς λόγους που διαμεσολαβούνται από υποτιμήσεις, εξωτισμούς και μυθοπλασίες. Ο Λόγος όμως είναι και πεδίο παραγωγής ρωγμών και αντιστάσεων.

Η συζήτηση "Οι Ρομά χωρίς διαμεσολάβηση" στη Στέγη αποτελεί μια θύρα γνωριμίας. Για μια προοπτική συμπερίληψης στη βάση της αναγνώρισης των γλωσσικών και πολιτισμικών διαφορών, της ισότητας, της συνομιλίας και της δικαιοσύνης.

Στη σειρά "Society Uncensored", ενεργοί πολίτες μοιράζονται τις εμπειρίες τους χωρίς λογοκρισία. Μέσα από βαθιές και ειλικρινείς συζητήσεις, αναδεικνύονται σημαντικές πλευρές της κοινωνικής μας ζωής, σε μια ανοιχτή πλατφόρμα συνάντησης και γόνιμου διαλόγου: Αυτός είναι ο σκοπός της σειράς "Society Uncensored”, που δημιουργήθηκε για να ακουστούν πλήθος "φωνών", με στόχο τη διάχυση διαφορετικών –και ενίοτε περιθωριοποιημένων ή αμφιλεγόμενων– απόψεων, τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση απέναντι σε κυρίαρχα κοινωνικά θέματα, όπως αναδεικνύονται μέσα από την τρέχουσα επικαιρότητα, τις δημόσιες συζητήσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και στα ΜΜΕ, αλλά και την καθημερινότητά μας.

Ομιλητές-Ομιλήτριες:
Παρασκευή Βιλανάκη: Παιδαγωγός ειδικής αγωγής
Γιάννης Γεωργίου: Κοινωνιολόγος
Σταύρος Ραφαήλ Γιουβάννης: Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Εκπαιδευτής ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Αλεξάνδρα Καραγιάννη: Δικηγόρος, Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης
Χριστίνα Κοκκώνη: Μέλος της ΑΜΚΕ REVMA ("Παρεμβάσεις για την πρόληψη της μαθητικής διαρροής"), Κοινωνική φροντίστρια, Πιστοποιημένη Διαμεσολαβήτρια Ρομά
Βασίλειος Πάντζος: Πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ".
Γιάννης Σαμπάνης: Πατέρας του Νίκου Σαμπάνη

Συντονίζει ο Γιώργος Βιλανάκης, Επιστημονικός συνεργάτης της "ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ", μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νεολαίας ‘ternYpe’’, influencer

H συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.
Επιμέλεια: Μαρία Λούκα, Πάσκουα Βοργιά
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης εδώ. Με την παρακολούθηση της συζήτησης, οι θεατές συναινούν στη βιντεοσκόπησή τους. Η προσέλευση του κοινού πραγματοποιείται στις 6.30 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Πασχαλινές προτάσεις δώρων στο Μουσείο Ακρόπολης

Φέτος το Πάσχα γιορτάστε με ξεχωριστά δώρα εμπνευσμένα από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

Η ιδρύτρια του The Meet Market εξηγεί πώς δημιούργησε μία από τις δημοφιλέστερες ελληνικές αγορές

Ενόψει του πασχαλινού Meet Market στην Τεχνόπολη, η εμπνεύστριά του Alison Δαμιανού, μιλά για τους στόχους και τις προκλήσεις της αγοράς που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα events του ελληνικού κοινού, αλλά και όσα θα δούμε στο easter edition της αγοράς στις 27 και 28 Απριλίου.

Το Meet Market έρχεται με πασχαλινή διάθεση στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Το #EasterEdition του The Meet Market καλεί το αθηναϊκό κοινό να ανακαλύψει πάνω από 150 εκθέτες με μοναδικά προϊόντα, στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή.

Ιστορίες βιοεπιστήμης στο Athens Science Festival 2024

Ομιλίες, διαδραστικά workshops και εκθέματα για όλες τις ηλικίες, συνθέτουν "Ιστορίες αλλαγής" με επίκεντρο τις Επιστήμες (της) Ζωής, στο επετειακό ASF.

"Ξέρεις από ίντερνετ; 60+": Το επιτυχημένο workshop επιστρέφει με νέο κύκλο μαθημάτων στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το επιτυχημένο εργαστήριο ψηφιακής ενδυνάμωσης δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους άνω των 60 ετών να ανακαλύψουν τον ψηφιακό κόσμο και να αναπτύξουν νέες, απόλυτα χρήσιμες δεξιότητες.

Το Μέγαρο Μουσικής συμμετέχει στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Υπουργείου Πολιτισμού

Στόχος του Προγράμματος είναι η προώθηση και η αξιοποίηση της πολιτιστικής δραστηριότητας ως μέσου ενδυνάμωσης και διατήρησης της ψυχικής υγείας.

Νίκος Χαρδαλιάς: "83 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για 51 έργα και δράσεις, για το μέλλον του Πειραιά μας"

Τα 51 έργα αφορούν σειρά δράσεων, με στόχο την αναβάθμιση της θέσης του Πειραιά με όρους βιωσιμότητας και με επίκεντρο την τοπική κοινωνία.