Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στον διατηρητέο Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συνάντησε τον προϊστάμενο του Ι.Ν. π. Ηλία Δροσινό και τους μηχανικούς που έχουν αναλάβει τη μελέτη επισκευής-αποκατάστασης του κωδωνοστασίου.

Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής

Το έργο της αποκατάστασης του κωδωνοστασίου του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, επί της οδού Ακαδημίας, δρομολογείται με την εισαγωγή της μελέτης αποκατάστασής του στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, όπως τόνισε κατά την αυτοψία της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου.

Όπως είπε η Λίνα Μενδώνη, "O I.N. της Ζωοδόχου Πηγής αποτελεί έναν ναό απόλυτα συνυφασμένο με την ταυτότητα του κέντρου της Αθήνας, έναν πολυσύχναστο τόπο λατρείας. Οι φθορές του χρόνου στο κωδωνοστάσιο επιβάλλουν άμεσες παρεμβάσεις, οι οποίες προγραμματίζονται με τη συνεργασία των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, ώστε το έργο της αποκατάστασης του κωδωνοστασίου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό".

Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής

Η Υπουργός συνάντησε τον προϊστάμενο του Ι.Ν. π. Ηλία Δροσινό και τους μηχανικούς που έχουν αναλάβει τη μελέτη επισκευής-αποκατάστασης του κωδωνοστασίου, και έδωσε οδηγίες, ώστε να επικαιροποιηθεί άμεσα η μελέτη με πλήρη αποτύπωση του κωδωνοστασίου. Επιπλέον, θα συνταχθεί και θα υποβληθεί προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ειδική μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης των μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών του κωδωνοστασίου.

Ο ιερός ναός Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας και έχει κηρυχθεί διατηρητέος. Η οικοδόμησή του ξεκίνησε το 1846 σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Γεώργιος Γεννάδιος και σε σχέδια του αρχιτέκτονα Δημητρίου Ζέζου. Ο ναός αποπερατώθηκε τον Μάρτιο του 1850 με δωρεές, μεταξύ των οποίων και της Ελένης Τοσίτσα. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με δίρριχτη οροφή. Το κωδωνοστάσιο ανεγέρθη το 1900. Στη σημερινή του μορφή ο ναός έχει ένα ακόμη κλίτος που προστέθηκε το 1965 στη νότια πλευρά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ Φίλιππος Τσιμπόγλου

Ο θάνατός του πρόεκυψε λίγο πριν την επίσημη λήξη της θητείας του στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2023

Μάριο Ντεσιάτι: Ο νικητής του λογοτεχνικού βραβείου Strega 2022 έρχεται στην Αθήνα

O συγγραφέας του μυθιστορήματος Ασυμβίβαστοι (πρωτ.τίτλος Spartiati), που τιμήθηκε με τη μεγαλύτερη λογοτεχνική διάκριση στην Ιταλία, θα επισκεφθεί την Αθήνα, για να παρουσιάσει το βιβλίο του.

Αναψυκτήρια σε 75 αρχαιολογικούς χώρους ενισχύουν την οικονομία των εμπειριών

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

Ρεπορτάζ: Τι περιμένουμε στο μέλλον από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης;

Έχοντας αναλάβει τη διαχείριση της ΔΑΚ, η Τεχνόπολη μας εξηγεί το όραμα και τους στόχους για το μέλλον της πρώτης, προκειμένου να συνεχίσει τη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της.

Η μικρασιατική μνήμη στα "Αόρατα Δεσμά" του Ευάγγελου Σαχπέρογλου

Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάττων.

Έργα αποκατάστασης για το Αναψυκτήριο στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας

Το νέο κτίριο θα αποτελέσει έναν από τους κύριους χώρους φιλοξενίας καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων για το επίσημο έτος τίτλου της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου στην UNESCO

Η απόφαση της UNESCO για την ένταξη του Ολύμπου στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο του 2023.