Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στον διατηρητέο Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συνάντησε τον προϊστάμενο του Ι.Ν. π. Ηλία Δροσινό και τους μηχανικούς που έχουν αναλάβει τη μελέτη επισκευής-αποκατάστασης του κωδωνοστασίου.

Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής

Το έργο της αποκατάστασης του κωδωνοστασίου του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, επί της οδού Ακαδημίας, δρομολογείται με την εισαγωγή της μελέτης αποκατάστασής του στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, όπως τόνισε κατά την αυτοψία της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου.

Όπως είπε η Λίνα Μενδώνη, "O I.N. της Ζωοδόχου Πηγής αποτελεί έναν ναό απόλυτα συνυφασμένο με την ταυτότητα του κέντρου της Αθήνας, έναν πολυσύχναστο τόπο λατρείας. Οι φθορές του χρόνου στο κωδωνοστάσιο επιβάλλουν άμεσες παρεμβάσεις, οι οποίες προγραμματίζονται με τη συνεργασία των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, ώστε το έργο της αποκατάστασης του κωδωνοστασίου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό".

Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής

Η Υπουργός συνάντησε τον προϊστάμενο του Ι.Ν. π. Ηλία Δροσινό και τους μηχανικούς που έχουν αναλάβει τη μελέτη επισκευής-αποκατάστασης του κωδωνοστασίου, και έδωσε οδηγίες, ώστε να επικαιροποιηθεί άμεσα η μελέτη με πλήρη αποτύπωση του κωδωνοστασίου. Επιπλέον, θα συνταχθεί και θα υποβληθεί προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ειδική μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης των μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών του κωδωνοστασίου.

Ο ιερός ναός Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας και έχει κηρυχθεί διατηρητέος. Η οικοδόμησή του ξεκίνησε το 1846 σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Γεώργιος Γεννάδιος και σε σχέδια του αρχιτέκτονα Δημητρίου Ζέζου. Ο ναός αποπερατώθηκε τον Μάρτιο του 1850 με δωρεές, μεταξύ των οποίων και της Ελένης Τοσίτσα. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με δίρριχτη οροφή. Το κωδωνοστάσιο ανεγέρθη το 1900. Στη σημερινή του μορφή ο ναός έχει ένα ακόμη κλίτος που προστέθηκε το 1965 στη νότια πλευρά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ανακύκλωσε την παλιά συσκευή θέρμανσης και στήριξε την δεντροφύτευση σε Αττική και Εύβοια

Στο πλαίσιο της καμπάνιας "my glorious green moments", δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες καταναλωτές να ανακυκλώσουν την παλιά τους συσκευή θέρμανσης σε επιλεγμένα σημεία.