Παρουσίαση του βιβλίου "1922 Με ξιφολόγχη και γραφίδα στο Μικρασιατικό Μέτωπο" στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ "Δ.Ι Πουρνάρας"

Το βιβλίο που εκδόθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δ.Ι Πουρνάρας».

photo esiea

Την σημασία του Τύπου, ως ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία του ιστορικού για την επιστημονική έρευνα των μεγάλων γεγονότων που σημάδεψαν τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, επισήμανε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου: "1922 Με ξιφολόγχη και γραφίδα στο Μικρασιατικό Μέτωπο", το οποίο εκδόθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. 

"Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει αυτονόητα και με περηφάνια αυτή την άρτια έκδοση, που τιμά όχι μόνο τους δημοσιογράφους που κάλυψαν το Μικρασιατικό μέτωπο, αλλά και όλους τους δημοσιογράφους, που με κίνδυνο της ζωής τους – ιδίως στη σύγχρονη συγκυρία με ανοικτά πολεμικά μέτωπα ακόμα και στην Ευρώπη – επιτελούν το ύψιστο καθήκον της πλουραλιστικής και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Πατούλης. 

photo esiea

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του τόνισε πως "Το επετειακό λεύκωμα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, συμπληρώνει ένα σημαντικό κομμάτι της βιβλιογραφίας για την εποχή, χάρη στο οποίο ο ιστορικός ερευνητής, αλλά και κάθε Έλληνας και Ελληνίδα που θέλει να εντρυφήσει στη νεότερη ιστορία μας, μπορεί πλέον να σχηματίσει μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εικόνα για αυτή την τόσο κρίσιμη καμπή στη μετέπειτα πορεία της χώρας" και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο ανά χείρας τόμος είναι αφιερωμένος στον Πόντιο μάρτυρα εκδότη και δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη – πρόσφατα μάλιστα αναγνωρίστηκε επισήμως η 21η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία του μαρτυρικού θανάτου του, ως ημέρα μνήμης του.

photo esiea

'Ένας ήρωας, που προασπίστηκε το ελληνικό στοιχείο του Πόντου με τίμημα την ίδια του τη ζωή, αποτελώντας φωτεινό πρότυπο για όλους μας. Ο Νίκος Καπετανίδης υπήρξε ένας μαχητικός δημοσιογράφος, άξιος πνευματικός ηγέτης του ποντιακού Ελληνισμού, ο οποίος κατάφερε με θάρρος, παρρησία αλλά και τον γλαφυρό του λόγο να φέρει στο φως τις τουρκικές διώξεις εις βάρος των Ελλήνων. Αυτή την εμβληματική προσωπικότητα είχαμε εξάλλου τιμήσει πριν λίγα χρόνια στο Μαρούσι, καθώς κατά τη θητεία μου ως Δήμαρχος πήραμε την πρωτοβουλία να στηθεί μία προτομή του σε πλατεία της πόλης, που πήρε το όνομα του". Κλείνοντας τον χαιρετισμό του συνεχάρη τους επιμελητές τους συγγραφείς του τόμου, καθώς και τη διοίκηση του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, και σημείωσε πως η Περιφέρεια θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό τους. 

Χαιρετισμό κατά την παρουσίαση της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ "Δ.Ι Πουρνάρας", απηύθυνε επίσης η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μ. Αντωνιάδου, ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι δημοσιογράφοι Έ. Στάη, Μ. Παπαδή, Π. Αθανασιάδης και Π. Καψής, καθώς και ο επιστημονικός υπεύθυνος της έκδοσης Δ. Σκλαβενίτης. Τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος και μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος Άρ. Ραβανός, ενώ ιδιαίτερη στιγμή κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ήταν η αφηγηματική απόδοση κειμένων από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Χάρη Ρώμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Ανακύκλωσε την παλιά συσκευή θέρμανσης και στήριξε την δεντροφύτευση σε Αττική και Εύβοια

Στο πλαίσιο της καμπάνιας "my glorious green moments", δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες καταναλωτές να ανακυκλώσουν την παλιά τους συσκευή θέρμανσης σε επιλεγμένα σημεία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει το ΚΠΙΣΝ

Η τελευταία τελετή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας "Παρίσι 2024" θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Το ιστορικό ιστιοφόρο Belem θα παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα φιλοξενήσει τη διάλεξη του καπετάνιου του Belem, Aymeric Gibet.

Χάρης Δούκας: "‘Όποιοι έχουν πολύ μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη"

Ο Δήμαρχος της Αθήνας μίλησε, στην Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, Δημοσιογράφο-Παρουσιάστρια της ΕΡΤ, για τις θετικές και αρνητικές προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, με φόντο την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα και την ανάγκη για περισσότερο πράσινο.

Πασχαλινές προτάσεις δώρων στο Μουσείο Ακρόπολης

Φέτος το Πάσχα γιορτάστε με ξεχωριστά δώρα εμπνευσμένα από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.

Η ιδρύτρια του The Meet Market εξηγεί πώς δημιούργησε μία από τις δημοφιλέστερες ελληνικές αγορές

Ενόψει του πασχαλινού Meet Market στην Τεχνόπολη, η εμπνεύστριά του Alison Δαμιανού, μιλά για τους στόχους και τις προκλήσεις της αγοράς που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα events του ελληνικού κοινού, αλλά και όσα θα δούμε στο easter edition της αγοράς στις 27 και 28 Απριλίου.