Έξι νέες βιβλιοπαρουσιάσεις στην Αθήνα

Βιβλία από διαφορετικές εκδόσεις έρχονται στα ελληνικά ράφια και θα παρουσιαστούν σε σχετικές εκδηλώσεις μέχρι τέλος της χρονιάς στην πόλη.

Έξι νέες βιβλιοπαρουσιάσεις στην Αθήνα

Η ανέγγιχτη – Βαγγέλης Ραπτόπουλος 

aneggixti-2022-1.jpg

Εννιά χρόνια μετά τον θάνατο του παγκοσμίου φήμης μυθιστοριογράφου Αλέξανδρου Καστρινάκη, η πρώτη σύζυγός του αφηγείται την ιστορία του δεκαπενταετούς λευκού γάμου της με έναν άνθρωπο τόσο αφοσιωμένο στις πνευματικές και θρησκευτικές αναζητήσεις του, ώστε να την αφήσει ερωτικά ανέγγιχτη.

Η αφήγηση της εγκαταλελειμμένης γυναίκας, που ξεκινάει το 1883 και φτάνει ως το 1966, σταθμεύοντας σε Κρήτη, Αθήνα, Βιέννη, Βερολίνο και αλλού, εξερευνά και όλες τις άλλες ερωτικές σχέσεις του πρώην άντρα της, καθώς και τις αντανακλάσεις τους στα πολυμεταφρασμένα έργα του, ορισμένα από τα οποία μεταφέρθηκαν στον 
κινηματογράφο ακόμα και από το Χόλιγουντ.

Το βιβλιοπωλείο Literature House και οι εκδόσεις Κέδρος θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου, την Παρασκευή 25/11 στις 7 μ.μ., όπου ο συγγραφέας θα συνομιλήσει για την "Ανέγγιχτη" με τον Nίκο Χρυσό, συγγραφέα και Α' Αντιπρόεδρο του Παραρτήματος Ελλάδας της "Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη".

Όσα επιστρέφουν από τη θάλασσα - Πάνος Τσερόλας 

tserolas_osa_epistrefoun_apo_ti_thalassa.jpg

Από το καλοκαίρι της ευφορίας του 2004 στον σκληρό χειμώνα του 2008, και από εκεί στη σύγκρουση του 2012 και στο δραματικό καλοκαίρι του 2015. Η ιστορία δύο ανθρώπων εντός της πυκνής εγχώριας ιστορίας. Ο Μάρκος, παθιασμένος με το σινεμά, επιχειρεί να ανασυνθέσει τη ζωή του εξαφανισμένου πατέρα του μέσα από ένα μεγαλόπνοο ντοκιμαντέρ, στοιχειωμένος από την απουσία. Η Άννα, χαρισματική όσο και ανασφαλής, αφοσιώνεται στα κοινά και στρατεύεται στην πολιτική, αναζητώντας τις μεγάλες αφηγήσεις.

Το βιβλιοπωλείο-καφέ ΚΟΜΠΡΑΙ και οι εκδόσεις Κέδρος, την Παρασκευή 25/11 στις 8 μ.μ. μ.μ., διοργανώνουν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος, για το οποίο θα μιλήσουν ο Γιάννης Καλογερόπουλος, η Δανάη Σιώζιου, ποιήτρια, και ο συγγραφέας. Θα ακολουθήσει live με την Δάφνη Ζουρνατζή και τους Μάριο Μπούζο (πιάνο) και Άρτεμις Βαβάτσικα (ακορντεόν). 

Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα – Αγλαΐα Μπλιούμη 

mplioumi_apoxaireta_tin_ti_stoutgardi_ast.jpg

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, μετά τη στρατιωτική θητεία του στην Κύπρο, ο Παντελής παίρνει μια βαλίτσα και ταξιδεύει σαν τουρίστας στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Αμέσως πιάνει δουλειά στο εργοστάσιο της Bosch, γνωρίζει εφήμερους έρωτες, αλλά και την Κατερίνα. Η Κατερίνα είναι μία από τις εκατοντάδες Ελληνίδες μετανάστριες που έχουν κατακλύσει τη Στουτγάρδη στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Στη βαλίτσα του Παντελή χωρούν οι ιστορίες των παιδιών δεύτερης γενιάς μεταναστών· γι’ αυτό όταν την ανοίγει με τον κωδικό της ξεπηδούν "σαν κλαδιά από συρματόπλεγμα" οι ρίζες του βυθού: οικογενειακές αφηγήσεις για τον διωγμό από τη Μικρά Ασία, τη γερμανική και τη βουλγαρική Κατοχή, τον Εμφύλιο και τη χούντα συνυφαίνονται με τη ζωή της κόρης με τα πολλά ονόματα του Παντελή και της Κατερίνας, που μεγαλώνει σε μια κωμόπολη της πολυπολιτισμικής Στουτγάρδης. Και δεν είναι μόνο αυτά.

Η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν το μυθιστόρημα την Τρίτη 29/11 στις 8.30 μ.μ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Αναστασία Αντωνοπούλου – καθηγήτρια του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και η Βασιλική Λαλαγιάννη - καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν η ηθοποιός-μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Δήμητρα Παστουσέα και η συγγραφέας.

Την εκδήλωση θα ντύσει μουσικά ο καθηγητής πιάνου και φοιτητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Βουρλής. 

Το φρικτό τέμενος της αμαρτίας – Σπύρος Παπαϊωάννου & Κώστας Βλησίδης  

img003-1-scaled.jpg

Μέσα από τις 360 σελίδες των δύο συλλεκτικών τόμων αφιερωμένων στην ιστορία των πορνείων των Βούρλων της Δραπετσώνας και το πλούσιο τετράχρωμο εικαστικό τους υλικό, αναδεικνύεται -για πρώτη φορά- μια διεξοδική και πλήρως τεκμηριωμένη ιστορία των πορνείων των Βούρλων της Δραπετσώνας, καλύπτοντας την περίοδο του 19ου και 20ού αιώνα ως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Πέμπτη 8/12 στις 7 μ.μ, στο Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων, στην Αίθουσα της Μουσικής Βιβλιοθήκης του συλλόγου "Οι φίλοι της μουσικής".

Για την είσοδο στην εκδήλωση απαιτείται η προμήθεια δωρεάν δελτίου εισόδου από εδώ.

Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Ο πολιτικός διανοούμενος και η εποχή – Μελέτης Η. Μελετόπουλος

Kapon_Editions-KANELLOPOULOS_COVER.jpg

Η περιπετειώδης ζωή ενός κορυφαίου Έλληνα πολιτικού και διανοούμενου, που διατρέχει ολόκληρη την ταραγμένη πορεία της Ελλάδας τον 20ό αιώνα, με αποκαλυπτικά στιγμιότυπα και άγνωστα παρασκήνια. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με την σύλληψη τού πρωταγωνιστή ως πρωθυπουργού την 21 Απριλίου 1967. Ακολουθεί ο επίλογος και η μοναδική για έναν Έλληνα πολιτικό αυτοκριτική σχετικά με τα γεγονότα της μεταπολεμικής εποχής. 

Το Σάββατο 26/11 στις 7 μ.μ. στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου.

Γενεύη και Ελλάδα. Μια φιλία στην υπηρεσία της ανεξαρτησίας 

γρ-424x600.jpg

Το πρώτο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στην υποστήριξη του Καποδίστρια στην Ελβετική Συνομοσπονδία κατά τη διάρκεια των Συνεδρίων. Το δεύτερο εστιάζει στις αντιδράσεις στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας στην Ελβετία, ιδιαίτερα στη Γενεύη και το τρίτο στη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Τη Δευτέρα 12/ 12 στις 7 μ.μ., το Ίδρυμα Hardt, n Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα και ο Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ θα παρουσιάσουν την ελληνική έκδοση στο Βιβλιοπωλείο Εκδοτικού Οίκου ΜΕΛΙΣΣΑ. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περιφέρεια Αττικής: Ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση νέων έργων Πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην Αττική.

Άνθρωποι διαβάζουν στον ηλεκτρικό

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν κοιτάζουν τα κινητά τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΥΠΠΟ: Στρατηγικό ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης

Στόχος η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα εργασιών και η σύνταξη του οδικού χάρτη για την περαιτέρω εξέλιξη του έργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η instax mini Evo της FUJIFILM φέρνει το vintage στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή

Με την υβριδική κάμερα στιγμιαίας εκτύπωσης της FUJIFILM, εκφράζεις τον κόσμο όπως ακριβώς θέλεις.

Χάρης Δούκας για τη Διπλή Ανάπλαση: "Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε αποδίδει καρπούς"

Σε συνέντευξη τύπου, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στη γενικότερη αναβάθμισης της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών.

Μοναδικά πασχαλινά δώρα στο Cycladic Shop

Τα προϊόντα του Cycladic Shop είναι εμπνευσμένα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και τα νησιά του Αιγαίου.