Ημερίδα για την ισπανική αρχαιολογία στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες εργασίες από ερευνητές ισπανικών ιδρυμάτων σε σχέση με την αρχαιολογία και την ιστορία του κλασικού και βυζαντινού κόσμου στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο.

ημερίδα για την ισπανική αρχαιολογία στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο.

Λόγω του αυξανόμενου επιστημονικού ενδιαφέροντος για τις τελευταίες ανασκαφές που διεξάγονται σε διάφορα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας και του Αιγαίου (Κόρινθος, Έφεσος, Ολυμπία) και της συμμετοχής ερευνητικών ομάδων με επικεφαλής Ισπανούς ερευνητές, η Ισπανική Πρεσβεία μαζί με το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας διοργανώνουν μία ημερίδα για την ισπανική αρχαιολογία στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο.

Η ημερίδα, η οποία θα είναι ανοιxτή στο ευρύ κοινό, θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Θερβάντες την 1η Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες εργασίες από ερευνητές ισπανικών ιδρυμάτων σε σχέση με την αρχαιολογία και την ιστορία του κλασικού και βυζαντινού κόσμου στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. με χαιρετισμούς από τον Πρέσβη της Ισπανίας, Carles María Casajuana Palet και τη Διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Pilar Tena García.

Το πρόγραμμα

10 - 10.30 π.μ.
Από την Ανατολική Λοκρίδα στην Ήπειρο. Είκοσι χρόνια μελετών για την αρχαία Ελλάδα. Adolfo Domínguez Monedero. (Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης)

10.30 - 11 π.μ.
Εκπαίδευση και πνευματικός πολιτισμός στην αρχαία Ελλάδα. Τα επιγραφικά στοιχεία. María Paz de Hoz García-Belido (Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης)

11.30 π.μ. - 12 μ.μ.
Συμβολή στη μελέτη των φιλολογικών και επιγραφικών πηγών για τα ιερά και τις λατρευτικές τελετές στον αρχαίο δήμο Φαλήρου. Manuel Arjona Pérez (Αρχαιολόγος)

12 - 12.30 μ.μ.
Οι άνθρωποι πίσω από τα τεχνουργήματα. Αναζητώντας τους Φοίνικες στο Αιγαίο την 1η χιλιετία π.Χ. (Πρόγραμμα GREPURE). Antonio Sáez Romero (Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης)

12.30 - 1 μ.μ.
Ανιχνεύοντας τις οικονομικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της Καρχηδονιακής Δύσης και της κλασικής Κορίνθου μέσω της επιστημονικής ανάλυσης των αρχαίων κεραμικών. Leandro Fantuzzi (Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης)

3 - 3.30 μ.μ.
Η κυκλοφορία των εμπορικών αμφορέων στην Ήπειρο (2 ος – 1 ος αι. π.Χ.). Κοινωνικές και οικονομικές πτυχές. Μια έρευνα "Μαργαρίτα Σάλας" σε εξέλιξη. Guillermo Pascual Berlanga (Πανεπιστήμιο του Κάδιθ/ Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ελλάδας)

3.30 - 4 μ.μ.
Το Αιγαίο στους ρωμαϊκούς χρονους και την Ύστερη Αρχαιότητα "Διασχίζοντας τη θάλασσα" και "Μακριά από την πατρίδα". Δύο νέα ερευνητικά προγράμματα για το εμπόριο στο Αιγαίο κατά τη ρωμαϊκή περίοδο και την Ύστερη Αρχαιότητα. Horacio González Cesteros (Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης)

4 - 4.30 μ.μ.
Καταγράφοντας ρωμαϊκά κεραμικά στο Λέχαιον, το αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου. Adolfo Fernández Fernández (Πανεπιστήμιο του Βίγο)

5 - 5.30 μ.μ.
Βυζαντινές σπουδές στην Ισπανία: Παρελθόν και μέλλον. Juan Signes Codoñer (Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης)

5.30 - 6 μ.μ.
"Lost in Foundation". Το μακρύ ταξίδι της ισπανικής αρχαιολογίας προς μια Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα (με στάσεις στη Ρώμη, το Κάιρο και το Αμμάν). Jorge García Sánchez (Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης)

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.