Ημερίδα για την ισπανική αρχαιολογία στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες εργασίες από ερευνητές ισπανικών ιδρυμάτων σε σχέση με την αρχαιολογία και την ιστορία του κλασικού και βυζαντινού κόσμου στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο.

ημερίδα για την ισπανική αρχαιολογία στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο.

Λόγω του αυξανόμενου επιστημονικού ενδιαφέροντος για τις τελευταίες ανασκαφές που διεξάγονται σε διάφορα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας και του Αιγαίου (Κόρινθος, Έφεσος, Ολυμπία) και της συμμετοχής ερευνητικών ομάδων με επικεφαλής Ισπανούς ερευνητές, η Ισπανική Πρεσβεία μαζί με το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας διοργανώνουν μία ημερίδα για την ισπανική αρχαιολογία στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο.

Η ημερίδα, η οποία θα είναι ανοιxτή στο ευρύ κοινό, θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Θερβάντες την 1η Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες εργασίες από ερευνητές ισπανικών ιδρυμάτων σε σχέση με την αρχαιολογία και την ιστορία του κλασικού και βυζαντινού κόσμου στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. με χαιρετισμούς από τον Πρέσβη της Ισπανίας, Carles María Casajuana Palet και τη Διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Pilar Tena García.

Το πρόγραμμα

10 - 10.30 π.μ.
Από την Ανατολική Λοκρίδα στην Ήπειρο. Είκοσι χρόνια μελετών για την αρχαία Ελλάδα. Adolfo Domínguez Monedero. (Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης)

10.30 - 11 π.μ.
Εκπαίδευση και πνευματικός πολιτισμός στην αρχαία Ελλάδα. Τα επιγραφικά στοιχεία. María Paz de Hoz García-Belido (Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης)

11.30 π.μ. - 12 μ.μ.
Συμβολή στη μελέτη των φιλολογικών και επιγραφικών πηγών για τα ιερά και τις λατρευτικές τελετές στον αρχαίο δήμο Φαλήρου. Manuel Arjona Pérez (Αρχαιολόγος)

12 - 12.30 μ.μ.
Οι άνθρωποι πίσω από τα τεχνουργήματα. Αναζητώντας τους Φοίνικες στο Αιγαίο την 1η χιλιετία π.Χ. (Πρόγραμμα GREPURE). Antonio Sáez Romero (Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης)

12.30 - 1 μ.μ.
Ανιχνεύοντας τις οικονομικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της Καρχηδονιακής Δύσης και της κλασικής Κορίνθου μέσω της επιστημονικής ανάλυσης των αρχαίων κεραμικών. Leandro Fantuzzi (Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης)

3 - 3.30 μ.μ.
Η κυκλοφορία των εμπορικών αμφορέων στην Ήπειρο (2 ος – 1 ος αι. π.Χ.). Κοινωνικές και οικονομικές πτυχές. Μια έρευνα "Μαργαρίτα Σάλας" σε εξέλιξη. Guillermo Pascual Berlanga (Πανεπιστήμιο του Κάδιθ/ Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ελλάδας)

3.30 - 4 μ.μ.
Το Αιγαίο στους ρωμαϊκούς χρονους και την Ύστερη Αρχαιότητα "Διασχίζοντας τη θάλασσα" και "Μακριά από την πατρίδα". Δύο νέα ερευνητικά προγράμματα για το εμπόριο στο Αιγαίο κατά τη ρωμαϊκή περίοδο και την Ύστερη Αρχαιότητα. Horacio González Cesteros (Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης)

4 - 4.30 μ.μ.
Καταγράφοντας ρωμαϊκά κεραμικά στο Λέχαιον, το αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου. Adolfo Fernández Fernández (Πανεπιστήμιο του Βίγο)

5 - 5.30 μ.μ.
Βυζαντινές σπουδές στην Ισπανία: Παρελθόν και μέλλον. Juan Signes Codoñer (Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης)

5.30 - 6 μ.μ.
"Lost in Foundation". Το μακρύ ταξίδι της ισπανικής αρχαιολογίας προς μια Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα (με στάσεις στη Ρώμη, το Κάιρο και το Αμμάν). Jorge García Sánchez (Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης)

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Κι αν ο Bruce Lee πέθανε από υπερκατανάλωση νερού;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η υπερβολική ενυδάτωση υπήρξε μοιραία για τη ζωή του σινεστάρ των πολεμικών τεχνών.

Προσβάσιμη για άτομα με οπτική αναπηρία πλέον η Ακρόπολη

Ένα συνολικό πρόγραμμα με απτική διαδρομή, ειδικά έντυπα και ειδικά σχεδιασμένα βοηθήματα υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος.

Έξι νέες βιβλιοπαρουσιάσεις στην Αθήνα

Βιβλία από διαφορετικές εκδόσεις έρχονται στα ελληνικά ράφια και θα παρουσιαστούν σε σχετικές εκδηλώσεις μέχρι τέλος της χρονιάς στην πόλη.

Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Συζητήσεις και καλλιτεχνικές δράσεις τιμούν τη σημαντική αυτή ημέρα αφιερωμένη στο γυναικείο φύλο.

Πώς ξεκίνησε η μανία με την Black Friday;

Κάθε Νοέμβρη, ο κόσμος περιμένει την πολυπόθητη "Μαύρη Παρασκευή" για να κάνει τα απαραίτητα χριστουγεννιάτικα ψώνια. Πώς όμως καθιερώθηκε αυτή η μέρα;

Ο Χρήστος Μάστορας στο νέο Esquire

Το τεύχος Χειμώνας 2022-23 κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, μαζί με ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο.