BolognaBookPlus: Η Ελλάδα θα είναι η Τιμώμενη Αγορά για το 2023

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η BolognaBookPlus αναδεικνύουν τον ελληνικό εκδοτικό κλάδο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης 2022.

Jacks Thomas- Guest Director BolognaBookPlus, Νικόλας Γιατρομανωλάκης- Υφυπουργός Πολιτισμού, Σίσσυ Παπαθανασίου προϊσταμένη Δ_νσης Γραμμάτων ΥΠΠΟΑ.jpg

Στο Ελληνικό και το Ιταλικό Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης 2022 ανακοινώθηκε από τους φορείς του ελληνικού βιβλίου και την Έκθεση BolognaBookPlus ότι η Ελλάδα επελέγη ως Τιμώμενη Αγορά στην έκθεση BolognaBookPlus. Η έκθεση, η οποία ιδρύθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Ιταλών Εκδοτών (ΑΙΕ) και λειτουργεί ως μία προέκταση γενικού εκδοτικού ενδιαφέροντος της Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά τον Μάρτιο 2023, εγκαινιάζοντας το νέο θεσμό της Τιμώμενης Αγοράς.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και τους συλλόγους εκδοτών, θα παρουσιάσουν ένα δυναμικό και πολύπλευρο πρόγραμμα κλαδικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων καθόλη τη διάρκεια της BolognaBookPlus. 

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, "Η δυναμική ελληνική παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης γέννησε μια νέα φιλόδοξη συνεργασία, που θα ενισχύσει περαιτέρω την εξωστρέφεια της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. Η BolognaBookPlus τιμά το ελληνικό βιβλίο και συγχρόνως γίνεται το πεδίο συνάντησης του ιταλικού αλλά και του διεθνούς βιβλιόφιλου κοινού με τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνική δημιουργία και με τους εκπροσώπους της. Η στόχευσή μας είναι σταθερή. Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία διεθνούς προβολής, κάθε σύγχρονο μέσο ανάδειξης και εξωστρέφειας για να κάνουμε γνωστό τον πλούτο της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής στο εξωτερικό. Eίμαι βέβαιη ότι το BolognaBookPlus αποτελεί μια ακόμα σημαντική ευκαιρία για το ελληνικό βιβλίο και το ταξίδι του στον κόσμο".

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού δήλωσε: "Η παρουσίαση της ελληνικής εκδοτικής αγοράς ως η πρώτη Τιμώμενη Αγορά στην BolognaBookPlus το 2023 είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μοιραστούμε με τους επαγγελματίες του εκδοτικού κλάδου και με το ευρύ κοινό από ολόκληρο τον κόσμο τον πλούτο των ελληνικών Γραμμάτων και την ποικιλομορφία των σύγχρονων ελληνικών λογοτεχνικών φωνών, καθώς και ένα ευρύτερο πολιτιστικό πρόγραμμα που θα αναδείξει τόσο την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, όσο και τη σύγχρονη δημιουργία”

Ο Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, δήλωσε: "Είμαστε πολύ περήφανοι που η Ελλάδα θα είναι η πρώτη τιμώμενη αγορά της BolognaBookPlus 2023. Αυτή η τιμητική πρόσκληση έρχεται μετά από χρόνια δημιουργικής συμμετοχής στην έκθεση βιβλίου της Μπολόνια με το ελληνικό περίπτερο, που αναπτύχθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με Έλληνες εκδότες και επαγγελματίες στο χώρο του βιβλίου.”

H Jacks Thomas, Guest Director της BolognaBookPlus δήλωσε: "Αυτή είναι μια συναρπαστική στιγμή στην ιστορία της BolognaBookPlus και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τη δυναμική της ελληνικής βιομηχανίας βιβλίου. Ξεκινώντας από τη λαμπρή – και προφανή – μακρά παράδοση της Ελλάδας στα γράμματα, τον πολιτισμό και την εξωστρέφεια, είναι σημαντικό ότι, ένα χρόνο αφότου ξεκίνησε το πρόγραμμα επιδότησης μεταφράσεων GreekLit, η Ελλάδα παρουσιάζει την εκδοτική βιομηχανία της στην έκθεση βιβλίου της Μπολόνια 2023".

Η συμμετοχή της Ελλάδας ως τιμωμένης αγοράς στη BolognaBookPlus θα περιλαμβάνει Πρόγραμμα Συγγραφέων, συμμετοχή στο Πρόγραμμα Bιβλιοπωλών με την EIBF, επαγγελματικό Πρόγραμμα Δικτύωσης, προσκεκλημένους ομιλητές στο Μεταφραστικό Forum και στο Σεμινάριο Πνευματικών Δικαιωμάτων, συμμετοχή στα Προγράμματα Εικονογράφησης και Σχεδιασμού Jackets Off και Best of the Best, καθώς και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. 

Jacks Thomas- Guest Director BolognaBookPlus.jpg

Η έκθεση BolognaBookPlus ξεκίνησε το 2020 από την BCBF/BolognaFiere, σε συνεργασία με την ιταλική Ένωση Εκδοτών (AIE). Στόχος είναι η ευρύτερη δυνατή προσέγγιση εκδοτών και αναγνωστών μέσω μιας έκθεσης διάρκειας τριών ημερών, εκπαιδευτικών - μεταξύ άλλων -δράσεων και πρωτοβουλιών που λαμβάνουν χώρα παράλληλα με την έγκυρη Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 6-9 Μαρτίου 2023. Σε στενή συνεργασία με την ομάδα της Μπολόνια, η BolognaBookPlus διευθύνεται από την Jacks Thomas ως Guest Director, με την υποστήριξη μιας ομάδας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια είναι η κορυφαία εμπορική έκθεση στον κόσμο αφιερωμένη στην βιομηχανία εκδόσεων, βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά, προσελκύοντας 1.500 εκθέτες και περίπου 30.000 επαγγελματίες επισκέπτες από περίπου 100 χώρες. Η BCBF γιορτάζει τα 60 της χρόνια το 2023. Προσελκύει ένα διεθνές και ποικιλόμορφο κοινό, κάθε χρόνο στη Μπολόνια της Ιταλίας, που αποτελείται από εκδότες, εικονογράφους, συγγραφείς, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμους, επιστήμονες της πληροφόρησης και άλλους επαγγελματίες όχι μόνο του κλάδου του βιβλίου, αλλά και από τους τομείς των πολυμέσων και της διαχείρισης δικαιωμάτων βιβλίων με περιεχόμενο που αφορά σε παιδιά.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το "Έτος Μαρίας Κάλλας" στον επετειακό κατάλογο της UNESCO για τον εορτασμό των 100 ετών από τη γέννησή της

Στον ετήσιο κατάλογο περιλαμβάνονται προσωπικότητες, τις οποίες η UNESCO τιμά για τη συμβολή στην ανάπτυξη της επιστήμης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της επικοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2022

Δείτε φωτογραφίες από τη χριστουγεννιάτικη φωταγώγηση στο Σύνταγμα

Το κέντρο της Αθήνας μπαίνει και πάλι σε χριστουγεννιάτικο mood και μάς μεταφέρει μηνύματα αισιοδοξίας, ειρήνης, αλληλεγγύης και αγάπης.

Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου σε δύο περιοχές της Βορείου Ελλάδας εντάχθηκε στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Την εγγραφή ενέκρινε η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) στη 17η ετήσια συνεδρίασή της.

Το γιορτινό περιοδικό Taste & Travel κυκλοφορεί την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου μαζί με το αθηνόραμα

Πάρτε μια πρώτη γεύση και ετοιμαστείτε για τα πιο νόστιμα ταξίδια του χειμώνα

Είδαμε τις εντυπωσιακές φωτιστικές εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ λίγο πριν ανάψουν τα φώτα

Μια πομπή με 117 φωτιστικές στήλες, μια μουσική σύνθεση με λούπες, ένα πιάνο που αλλάζει χρώμα, ένα ιπτάμενο φωτοστέφανο και χιλιάδες λαμπιόνια συνθέτουν τον φετινό στολισμό του ΚΠΙΣΝ, συνδυάζοντας το εκθεσιακό με τον αστικό παιδότοπο.

Δείτε το "Ι’m Positive" 2022" στο Οnassis Channel στο YouTube

Αληθινές ιστορίες για τη διαφορετικότητα, την ορατότητα και την αποδοχή διδάσκουν ότι "η αγάπη κάνει την οικογένεια".

Η Αθήνα βάζει τα γιορτινά της

Η Αθήνα μπαίνει επισήμως σε κλίμα Χριστουγέννων με όλη την πόλη σιγά σιγά να στολίζεται, σκορπώντας χαρά και αισιοδοξία σε μικρούς και μεγάλους.