"Τέσσερις Εποχές": Οι εμβληματικές ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Κτήμα Σκούρα

Το γλυπτό ανακατασκευάστηκε σε μεγαλύτερο μέγεθος μετά από αίτημα του Γιώργου Σκούρα.

mail (2).jpg

Το εμβληματικό γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου "Τέσσερις Εποχές", αποκτήθηκε σε δημοπρασία από το ζεύγος Σκούρα πριν από μερικά χρόνια, αποτελώντας έκτοτε αγαπημένο έργο της σημαντικής ιδιωτικής τους συλλογής.

Με την επιθυμία το γλυπτό αυτό να αναπαραχθεί καλλιτεχνικά με την επιμέλεια του ιδρύματος σε μεγαλύτερο μέγεθος προκειμένου να αποτελέσει τοπόσημο για το Κτήμα του ζεύγους στη Νεμέα, ο Γιώργος Σκούρας ήρθε σε επαφή με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου. Το γλυπτό ανακατασκευάστηκε από το καλλιτεχνικό εργαστήριο των Λεωνίδα & Στέλιου Γκίκα, εργαστήριο που έχει κατασκευάσει πλειάδα γλυπτών έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου όσο ο μεγάλος δημιουργός βρισκόταν ακόμη εν ζωή. Στην αρχή του περασμένου καλοκαιριού, το έργο τοποθετήθηκε στο Κτήμα Σκούρα, αποτελώντας έκτοτε τοπόσημο του οινοποιείου. 

mail.jpg

Στο πλαίσιο της πρώτης εκδήλωσης και των εγκαινίων εγκατάστασης του γλυπτού, η ιστορικός τέχνης και συνεργάτιδα του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου. Ίρις Κρητικού, θα παρουσιάσει το γλυπτό και θα μιλήσει για τον καλλιτέχνη.

Το έργο αποτελείται από τέσσερις ομπρέλες, το πλέον αναγνωρίσιμο μοτίβο του Γιώργου Ζογγολόπουλου, ενώ οι περίφημες ομπρέλες του γλύπτη είναι επιχρωματισμένες, έτσι ώστε να υποδηλώνουν τις τέσσερις εποχές του χρόνου, αλλά επίσης αλληγορικά, τις τέσσερις φάσεις/ηλικίες της ζωής του ανθρώπου (παιδί, έφηβος, ενήλικας, ηλικιωμένος).

Οι "Τέσσερις Εποχές" αποτελούν το πρώτο γλυπτό στο οποίο ο Γιώργος Ζογγολόπουλος χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά το 1993, χρώμα στις χαλύβδινες διάτρητες ομπρέλες του παρουσιάζοντάς το στη Μπιενάλε της Βενετίας.   

Η δεύτερη φορά που οι ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου απέκτησαν χρώμα ήταν στην ύψους 25 μ. γλυπτική εγκατάσταση "Αίθριο" που υπάρχει στην Πλατεία Συντάγματος.

Info: Οινοποιείο Σκούρα | 21/10 (12 μ.μ.) | Η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη τηλεφωνική ή ηλεκτρονική κράτηση στο Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

ARIA HOTELS: Τι λέτε για χριστουγεννιάτικη απόδραση στο Κέντρο;

Ονειρεύεστε διακοπές σε κάποια ευρωπαϊκή μητρόπολη; Χριστουγεννιάτικες βόλτες σε γραφικά σοκάκια, shopping therapy μπροστά από λαμπερές βιτρίνες, κι αλλαγή του χρόνου κάτω από επιβλητικά μνημεία και τοπόσημα με ιστορία; Φέτος δε χρειάζεται να πάτε μακριά!

07/12/2022

"Το Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι της αγάπης" είναι πάλι κοντά μας

Εκεί θα διαλέξετε χριστουγεννιάτικα δώρα από τις χειροποίητες δημιουργίες και από τη μεγάλη συλλογή προϊόντων, τα οποία προσφέρουν εταιρίες και ιδιώτες που στηρίζουν "Το Εργαστήρι".

"Ανήφορος": Διαβάσαμε το μέχρι πρόσφατα αδημοσίευτο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη

Στον "Ανήφορο", το μοναδικό, μέχρι τώρα, αδημοσίευτο μυθιστόρημά του, που εκδόθηκε φέτος από τις εκδόσεις Διόπτρα, ο Νίκος Καζαντζάκης συμπυκνώνει την κοινωνική και μεταφυσική του αγωνία.

To "Περλέφτερ" του Γιόζεφ Ροτ είναι το εκθαμβωτικό πορτραίτο ενός κομφορμιστή

Στο ανολοκλήρωτο αυτό μυθιστόρημα ο Ροτ σχεδιάζει το πορτραίτο ενός καιροσκόπου αστού, μικροπρεπούς, τσιγκούνη και υποκριτή, ενός από αυτούς που η συμπεριφορά τους συστήνει το σώμα του ναζισμού.

Συνέδριο "Από τις Σέβρες στη Λωζάννη"

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από το τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας και την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" συνδιοργανώνουν διεθνές συνέδριο με τίτλο: "Από τις Σέβρες στη Λωζάννη".

"Ζεστά πόδια - Ζεστή καρδιά": Μια συλλογή από 12 μοναδικά "Charming Socks" αποκλειστικά για το "Μαζί για το Παιδί"

Έξι σπουδαστές του Κολλεγίου Βακαλό σχεδιάζουν 12 συλλεκτικά ζευγάρια Charming Socks σε συνεργασία με την "Kalogirou" και στηρίζουν την Ένωση "Μαζί για το Παιδί".

Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη

Η ιστορικός θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα "200 χρόνια από το '21, 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: οι ανατροπές παγιωμένων απόψεων που αντέξαμε".