Europa Nostra: Το Βραβείο Grand Prix 2022 απονέμεται στον Κώστα Καρρά

Οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κληρονομιάς 2021 τιμήθηκαν χθες σε μια τελετή στην εμβληματική Κρατική Όπερα της Πράγας.

Europa Nostra 2022

Οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κληρονομιάς 2021 / Europa Nostra Awards, της κορυφαίας διάκρισης της Ευρώπης στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, τιμήθηκαν χθες σε μια τελετή υψηλού κύρους που πραγματοποιήθηκε στην εμβληματική Κρατική Όπερα της Πράγας, παρουσία των: Mariya Gabriel, Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Martin Baxa, Υπουργού Πολιτισμού της Τσεχικής Δημοκρατίας και Αναπληρωτή Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ αρμόδιων για τον Πολιτισμό, και Hermann Parzinger, Εκτελεστικού Προέδρου της Europa Nostra.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε περίπου 600 επαγγελματίες της πολιτιστικής κληρονομιάς, εθελοντές, λάτρεις και υποστηρικτές από όλη την Ευρώπη, καθώς και μια μεγάλη ομάδα νέων. Η τελετή απονομής ήταν η κεντρική εκδήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 που πραγματοποιείται από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στην Πράγα, ως μέρος του επίσημου προγράμματος της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη διάρκεια της τελετής, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Europa Nostra ανακοίνωσαν τους πέντε νικητές των Grand Prix. Ο Υπουργός Πολιτισμού της Τσεχικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε τον νικητή του Βραβείου Κοινού / Public Choice Award. Οι νικητές επιλέχθηκαν μεταξύ των 30 φετινών νικητήριων επιτευγμάτων από 18 ευρωπαϊκές χώρες.

Οι νικητές των Grand Prix 2022

Κώστας Καρράς †, Αθήνα, Ελλάδα (μετά θάνατον)

Grand Prix για Διεθνείς Σχέσεις
Για περισσότερο από 50 χρόνια, ο Κώστας Καρράς εργάστηκε για την πολιτισμική και φυσική κληρονομιά της Ελλάδας και της Ευρώπης, για να δημιουργήσει ένα πιο αειφόρο, συμπεριληπτικό και όμορφο κόσμο για τις μελλοντικές γενιές. Υπήρξε ένα οραματικός οικολόγος, ένας εξέχων ιστορικός και ένας αληθινός Ευρωπαίος ηγέτης που ένωσε και ενέπνευσε ανθρώπους απ’ όλον τον κόσμο μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Silknow, Γαλλία / Γερμανία / Ιταλία / Πολωνία / Σλοβενία / Ισπανία

Grand Prix για Καινοτομία
Το έργο Horizon 2020 παρήγαγε ένα περιεκτικό έξυπνο σύστημα που υπερβαίνει τις υφιστάμενες τεχνολογίες με στόχο τη βελτίωση της γνώσης και κατανόησής μας της Ευρωπαϊκής κληρονομιάς γύρω από τις τέχνες του μεταξιού.

Συμφωνία, Ισπανία

Grand Prix για Ψηφιακό Μετασχηματισμό
Με μια εμβυθιστική οπτικοακουστική εμπειρία, η "Συμφωνία"/Symphony επιτυγχάνει μια ευρύτερη ευαισθητοποίηση των νέων γενεών ώστε να εκτιμήσουν περισσότερο την κληρονομιά της κλασικής μουσικής.

Οι ποταμοί της Σόφια, Βουλγαρία

Grand Prix για Κοινωνική Συνοχή και Ευεξία
Δια μέσου αναδυόμενων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, αυτή η πρωτοβουλία μετέτρεψε τις τεχνητές κοίτες των ποταμών της Σόφια σε δημόσια προσβάσιμους χώρους – για πρώτη φορά μέσα σε 80 χρόνια. Αυξάνοντας την προβολή ποταμών της Σόφια, η πρωτοβουλία αυτή βοήθησε στη δημιουργία ενός κοινωνικά συνεκτικού περιβάλλοντος στην πόλη.

Va' Sentiero, Ιταλία

Grand Prix για Βιωσιμότητα και Κλιματική Αλλαγή
Μία τριετής εξόρμηση, που διαμορφώθηκε σαν ένα κίνημα βάσης, από μία ομάδα νέων ένθερμων υποστηρικτών οι οποίοι περπάτησαν και κατέγραψαν τεκμηρίωσαν τα 8.000 χλμ. του μονοπατιού Sentiero της Ιταλίας, της μακρύτερης πεζοπορικής διαδρομής του κόσμου, με 3.000 συμμετέχοντες από 10 χώρες και την ανάμειξη πολλών τοπικών κοινοτήτων. Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα ισχυρό παράδειγμα ενθάρρυνσης μιας σταδιακής, βιώσιμης ενασχόλησης με την φυσική κληρονομιά και τα τοπία.

Οι νικητές των Grand Prix επιλέχθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Europa Nostra μετά από σύσταση ανεξάρτητης κριτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα λάβουν χρηματικό βραβείο €10.000 ο καθένας. Το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στην πρωτοβουλία Παγκόσμια Ημέρα Vyshyvanka Day / World Vyshyvanka Day, Ουκρανία, μια ετήσια γιορτή που εορτάζεται παγκοσμίως και συμβάλλει στην διάσωση της τέχνης του εμβληματικού κεντητού ουκρανικού υποκαμίσου (vyshyvanka) που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτή η πρωτοβουλία έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας, με τη συμμετοχή περίπου 11.000 πολιτών απ’ όλη την Ευρώπη. Φέτος, για πρώτη φορά, ο νικητής του Βραβείου Κοινού θα λάβει χρηματικό βραβείο €10.000.

Η Πρόσκληση Υποβολής Υποψηφιοτήτων για τα European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023 θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται διαδικτυακά μέσω του ιστότοπου www.europeanheritageawards.eu, μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2022.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.