"TOKEI MARU": Μια υβριδική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από το ταξίδι ενός ιαπωνικού πλοίου στη Σμύρνη

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συμβολή του Μουσείου Μπενάκη, της Πρεσβείας της Ιαπωνίας και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

Tokei Maru

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Πρεσβεία της Ιαπωνίας, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών διοργανώνουν υβριδική εκδήλωση με τίτλο "TOKEI MARU 1922-2022: Επέτειος μνήμης των 100 χρόνων από το ταξίδι ενός ιαπωνικού πλοίου στη Σμύρνη" που περιλαμβάνει διάλεξη της Δρ. Nanako Murata -Sawayanagi και προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους του Ζάχου Σαμολαδά.

Η Δρ Murata, Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Toyo του Τόκιο, ειδικεύεται στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ανατολικής Μεσογείου. Στη διάλεξη με τίτλο "Το ιαπωνικό πλοίο στη Σμύρνη το 1922: Το αφήγημα και η ιστορία" θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της πολυετούς προσωπικής της έρευνας σχετικά με το ιαπωνικό πλοίο Tokei Maru το οποίο εικάζεται ότι διέσωσε εκατοντάδες Έλληνες και Αρμένιους κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους "Tokei Maru" (2017, 20΄) - δημιουργία του Ζάχου Σαμολαδά, σκηνοθέτη/παραγωγού – βασίζεται στην έρευνα της Δρ. Murata και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 30 φεστιβάλ κινηματογράφου, ενώ έχει τιμηθεί επανειλημμένως.

Ημερομηνία: Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη με ταυτόχρονη ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση στο κανάλι της Πρεσβείας στο YouTube.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για την είσοδο στην έκθεση "ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία" απαιτείται έκδοση εισιτήριου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.