33 θεάματα που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο

Η Αθήνα ξυπνάει από τον θερινό της λήθαργο και μας περιμένει να την ανακαλύψουμε από την αρχή.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κολωνού 2022

Οι Madrugada επιλέγουν την Αθήνα για τη μεγαλύτερη συναυλία τους όλων-των-εποχών, τα φεστιβάλ μπαίνουν στο χορό, κυριολεκτικά και μεταφορικά, παρουσιάζοντας από κωμικούς μέχρι εικονογράφους, οι σταρ και τα βραβεία παρελαύνουν από τη μεγάλη οθόνη, ενώ σημαντικοί εικαστικοί εγκαινιάζουν τις νέες ή αναδρομικές δουλειές τους. Καλές οι διακοπές, αλλά η Αθήνα αρχίζει να ξυπνάει από τον θερινό της λήθαργο και μας περιμένει να την ανακαλύψουμε από την αρχή. 

Athens Comedy Festival: Η μεγάλη επιστροφή

Athens Comedy Festival

Φέτος ο μαραθώνιος γέλιου θα πραγματοποιηθεί δίπλα στη θάλασσα, στη σκηνή του Faliro Summer Theater από τις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το Athens Comedy Festival έχει προσκαλέσει την αφρόκρεμα του stand up για να στείλει ένα μήνυμα αντεπίθεσης κατά της μιζέριας, ξεκαθαρίζοντας πως η κωμωδία δεν πρόκειται να σωπάσει, όποια κι αν είναι η πολιτική ή η κοινωνική κατάσταση. Όλα όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητα, ευτράπελα, παράδοξα, χαρούμενα, αναπάντεχα κ.λπ., είναι βούτυρο στο ψωμί των Λάμπρου Φισφή, Δημήτρη Μακαλιά, Ζήση Ρούμπου, Μιχάλη Μαθιουδάκη, Βύρωνα Θεοδωρόπουλου, Γιώργου Χατζηπαύλου, Κατερίνας Βρανά, Χρύσας Κατσαρίνη, Blink Mike… και πάνω από σαράντα συνολικά καλλιτεχνών που συμμετέχουν. Σ’ αυτήν τη γιορτή εξωστρέφειας συμμετέχουν και εκλεκτοί καλεσμένοι: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Τόνια Σωτηροπούλου, Μπέττυ Μαγγίρα, Μελέτης Ηλίας, Ευγενία Σαμαρά, Ησαΐας Ματιάμπα, Τζένη Θεωνά και Σπύρος Γραμμένος. Οι χορηγοί του Athens Comedy Festival, το Famous Grouse, το Schweppes και το special offer 2 άτομα με 1 εισιτήριο από το What’s Up για όλες τις παραστάσεις, συντροφεύουν ιδανικά τη μεγάλη αθηναϊκή γιορτή κωμωδίας.

"Nobody loves them like we do"

Madrugada
© Knut Aaserud

Μετά από πέντε στούντιο άλμπουμ και την τραγική απώλεια του κιθαρίστα της, Robert Burås, η ιδιαίτερα αγαπητή στην Ελλάδα μπάντα από τη Νορβηγία έκανε μια πολυετή παύση. Η επανένωση των Madrugada έμοιαζε απίθανη μέχρι το 2019, όταν με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το ντεμπούτο τους "Industrial Silence" πραγματοποίησαν μια μεγάλη επετειακή ευρωπαϊκή περιοδεία. Η επανασύνδεση και η επιστροφή στις μουσικές καταβολές τους γέννησαν την επιθυμία να μπουν ξανά μαζί στο στούντιο. Το "Chimes At Midnight", η πρώτη δισκογραφική δουλειά τους μετά από 14 χρόνια, αποδεικνύει πόσο επώδυνη υπήρξε η πορεία του συγκροτήματος. Μάλιστα, το "The World Could Be Falling Down" είναι ακριβώς ο συνδετικός κρίκος που φέρνει κοντά το παρελθόν με το παρόν της μπάντας. Το τραγούδι, γραμμένο αρχικά την περίοδο του "Industrial Silence" (1999), παρέμεινε στο συρτάρι για 21 χρόνια. Όπως έχει ομολογήσει και ο Sivert Høyem, "Madrugada και Ελλάδα (είναι) ένα είδος ερωτικής σχέσης". Η πολυαναμενόμενη επιστροφή τους στην Αθήνα, για τη μεγαλύτερη συναυλία που έχουν δώσει ποτέ, στο εμβληματικό Καλλιμάρμαρο Στάδιο (24/9), σφραγίζει ακριβώς αυτόν τον ιδιαίτερο δεσμό.

Πιού και Στάιλς ερωτευμένοι

Μην Ανησυχείς Αγάπη μου

Έχοντας εντυπωσιάσει με το ανεξάρτητο σκηνοθετικό ντεμπούτο της "Booksmart", η Νεοϋρκέζα σταρ Ολίβια Γουάιλντ περνάει ξανά πίσω από την κάμερα, αυτήν τη φορά για το κοινωνικό θρίλερ "Μην Ανησυχείς Αγάπη μου" το οποίο εξελίσσεται στα ανέμελα(;) αμερικανικά προάστια της δεκαετίας του 1950. Εκεί, μια νοικοκυρά που ζει με το σύζυγό της σε μια ουτοπική "πειραματική" κοινότητα αρχίζει να ανησυχεί ότι οι υπέροχοι γείτονές της μπορεί να κρύβουν ανησυχητικά μυστικά. Με τους Φλόρενς Πιού, Χάρι Στάιλς και Κρις Πάιν (22/9).

Η απελευθερωμένη γεωμετρική τέχνη της Όπυς Ζούνη

Πρώιμα Δυσλειτουργικά Σχήματα

Τι "Πρώιμα Δυσλειτουργικά Σχήματα" μπορεί να ανακαλύψει κανείς στο νέο εκθεσιακό αφιέρωμα για την Όπυ Ζούνη; Η καλλιτέχνιδα συχνά συνέδεε τη γεωμετρία με το χρώμα, θεωρώντας το ιδανικό μέσο για την απελευθέρωση των καλλιτεχνικών μας περιορισμών. Η έκθεση "Όπυ Ζούνη – Η θεωρία των σχημάτων" στη Roma Gallery (Ρώμα 5, Κολωνάκι, 2130358344) παρουσιάζει ζωγραφικά έργα της εικαστικού από το 1970 έως το 2007 και καλεί το θεατή να αναπαράγει τα δικά του σχήματα και να αποκωδικοποιήσει την τέχνη. Εγκαίνια: 15/9.

Η Art Athina επιστρέφει στο Ζάππειο

art athina

Για άλλη μία χρονιά, το Ζάππειο υποδέχεται τη μεγαλύτερη ελληνική φουάρ, υπό τη διοργάνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης. Από 16 έως 19 Σεπτεμβρίου, 81 χώροι τέχνης από Ελλάδα και εξωτερικό συμμετέχουν στη φετινή διεθνή έκθεση της Art Athina, η οποία, φυσικά, πλαισιώνεται από ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο συντονίζει η Σταματία Δημητρακοπούλου. Συνολικά, 14 ενότητες θα παρουσιαστούν στο Ζάππειο Μέγαρο, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών τομέων και μορφών σύγχρονης τέχνης.

Απευθείας από τις Κάννες

Τρίγωνο της Θλίψης

Πέντε χρόνια μετά το απολαυστικό "Τετράγωνο", το οποίο είχε αποσπάσει τον Χρυσό Φοίνικα, ο Ρούμπεν Έστλουντ επέστρεψε στο Φεστιβάλ Καννών με μια ακόμα βιτριολική σάτιρα, κερδίζοντας ξανά την κορυφαία διάκριση. Επίτευγμα που μόλις εννιά δημιουργοί έχουν καταφέρει, με τον 48χρονο Σουηδό να εντυπωσιάζει επιτιθέμενος μετωπικά στην πολιτισμική παντοκρατορία του χρήματος και της εικόνας μέσω μιας ξεκαρδιστικής… κρουαζιέρας. Γυρισμένο στο Κατάκολο και την παραλία της Χιλιαδούς στην Εύβοια, το "Τρίγωνο της Θλίψης" περιγράφει τις απρόβλεπτες περιπέτειες ενός νεαρού ζευγαριού top models, που επιβιβάζεται σε θαλαμηγό για ένα ταξίδι στα ελληνικά νησιά, το οποίο αποδεικνύεται τελικά γεμάτο εκπλήξεις (18/9).

Φθινοπωρινές εκδηλώσεις στην Ελευσίνα

GERASIMOS DOMENIKOS
© GERASIMOS DOMENIKOS

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης υποδέχεται το φθινόπωρο με ένα πολλά υποσχόμενο καλλιτεχνικό πρόγραμμα έως τον Νοέμβριο. Θεατρικά, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και μοναδικές μουσικές βραδιές είναι μόνο μερικά από τα πολυαναμενόμενα events. Ξεχωρίζουν το 1ο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού (24-25/9) στο πρώην κάμπινγκ Όαση καθώς και η σύνθετη δράση της Γεωργίας Μαυραγάνη "Μουσική των Σπιτιών" στις ίδιες ημερομηνίες και με επίκεντρο τα σπίτια της Ελευσίνας (φωτό), αλλά και η in situ γλυπτική εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη "Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια επίπεδα" (από 8/9). Τον Οκτώβριο, το εικαστικό πρόγραμμα συνεχίζεται με το "Ωμό Μουσείο" (13/10), μια εικαστική περιήγηση στην ιστορία της Ελευσίνας στο Μουσείο Μπενάκη.

"Too Old to Rock’n’Roll, Too Young to Die?"

Jethro Tull

Οι θρυλικοί Jethro Tull προσγειώνονται στην Αθήνα και το Φεστιβάλ "Στη Σκιά των Βράχων 2022" (Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη", 22/9) για να επιβεβαιώσουν ξανά γιατί είναι ένα από τα σημαντικότερα ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών. Από το Blackpool του ’60 μέχρι σήμερα μετράνε 60 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως, περισσότερα από 21 χρυσά και πλατινένια άλμπουμ και πάνω από 3.000 live εμφανίσεις σε 40 χώρες. Μετά από 20 χρόνια σιωπής, η φετινή δισκογραφική επιστροφή τους με το "Τhe Zealot Gene" απέδειξε ότι το συγκρότημα συνεχίζει να κρατά ψηλά το άγιο δισκοπότηρο της ροκ.

Έρως για τον... Eros Ramazzotti 

Eros Ramazzotti

Ο Ιταλός "τροβαδούρος" κάνει στάση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (27/9), στο πλαίσιο μιας σειράς εμφανίσεων σε σπουδαίους ιστορικούς χώρους σε Ευρώπη κι Ισραήλ. Την αφορμή για την περιοδεία δίνει η τελευταία δισκογραφική δουλειά του, με τίτλο "Battito Infinito", η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες από τις 16 Σεπτεμβρίου. Ο Ιταλός σούπερ σταρ θα συνδυάσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες του με τη φαντασμαγορική ατμόσφαιρα του Ηρωδείου, ανοίγοντας θεαματικά τη φετινή σεζόν για το αθηναϊκό κοινό.

Το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας στη σκιά της Ακρόπολης

Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας

Τέσσερις χορογραφίες που αντικατοπτρίζουν την ισπανική λαϊκή ψυχή φέρνει στο Ηρώδειο το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας, ένα συγκρότημα που έχει σύγχρονο χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να προδίδει το κλασικό λεξιλόγιο και ύφος που χαρακτηρίζει το μπαλέτο. Οι χορευτές του είναι ποτισμένοι με την παράδοση και χρησιμοποιούν την κλασική τεχνική για να αποδώσουν καλύτερα, με μεγαλύτερη ελευθερία, το χορό στην πιο έντεχνη μορφή του. Υπό τη διεύθυνση του χορογράφου και νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Rubén Olmo, θα δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, την παράσταση "Invocacion/Επίκληση", η οποία έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2020 στο Villamarta Theatre - Jerez και περιλαμβάνει τέσσερις χορογραφίες. Το "Invocacion Bolera" συνδυάζει τους λαϊκούς χορούς της Ανδαλουσίας με τον πιο "ακαδημαϊκό" χορό, το "Jaulena" δημιουργεί μια γέφυρα ανάμεσα στα διαφορετικά στιλ χορού, το "Eterna Iberia" παρουσιάζει με σύγχρονη ματιά τις ρίζες της Ισπανίας και το "De Lo Flamenco – Αφιέρωμα στον Mario Maya" αποτίνει φόρο τιμής στον Mario Maya (1937-2008). Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας εντάσσει στο ρεπερτόριό του έργο ενός εκ των δημιουργών του Ανδαλουσιανού Θεάτρου Φλαμένκο.

Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε

Smile

Αφού έγινε μάρτυρας ενός παράξενου, τραυματικού περιστατικού με έναν ασθενή, η δόκτωρ Ρόουζ Κότερ (Σόσι Μπέικον) αρχίζει να βιώνει τρομακτικά περιστατικά που δεν μπορεί να εξηγήσει. Θα πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσει το ανησυχητικό παρελθόν της για να ξεφύγει από τη νέα, τρομακτική πραγματικότητά της, στο "Smile", ένα θρίλερ του Πάρκερ Φιν το οποίο φιλοδοξεί να γίνει η horror έκπληξη της χρονιάς (29/9).

Ο Δημήτρης Λάλος είναι ο Σοπέν

Η καρδιά του Φρεντερίκ Σοπέν

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας, με σολίστ την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, συντροφεύει τον Δημήτρη Λάλο στην παράσταση-συναυλία "Η καρδιά του Φρεντερίκ Σοπέν", που θα δούμε στο Ηρώδειο την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου. Μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα ξεδιπλώνει σταδιακά την ψυχή του Πολωνού συνθέτη μέσα από τα επιλεγμένα κορυφαία μουσικά έργα του, αλλά και μέσα από αυθεντικά κείμενα και επιστολές του, που θα διαβάσει με ιδιαίτερη εκφραστικότητα ο ηθοποιός.

Θεατρίνοι καταλαμβάνουν το Ηρώδειο

Αντιγόνη
"Αντιγόνη"

Τέσσερις θεατρικές παραστάσεις έρχονται στο Ηρώδειο κι αν δεν τις έχετε δει ακόμα, μη χάσετε την εμπειρία στο ρωμαϊκό ωδείο. Ποδαρικό, την πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου, κάνουν οι Γ. Μπέζος, Βλ. Κυριακίδης, Κ. Κόκλας, Φ. Μπαξεβάνη με τις "Θεσμοφοριάζουσες" του Αριστοφάνη. Τη σκυτάλη παίρνει, στις 7/9, το ΚΘΒΕ με τη σκηνική σύνθεση "Αριστοφάνης - Ηρώνδας: Contra tempo" σε κείμενα του Άκη Δήμου και με πρωταγωνιστές τους Τ. Χάνο, Δ. Πιατά, Στ. Γαρδέλη, Κ. Χατζησάββα, Τ. Χαλκιά. Οι δύο τραγωδίες που συζητήθηκαν πολύ και που θα παιχτούν στη σκιά της Ακρόπολης είναι οι "Πέρσες" του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, στις 9 & 10/9, με ένα καστ άξιο των προσδοκιών (Ρ. Πιττακή, Χρ. Λούλης, Γ. Γάλλος, Αλ. Καλτσίκη κ.ά.) και στις 29/9 η "Αντιγόνη" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις με τον all star θίασο  Έ. Τρίγγου, Β. Μπισμπίκη, Δ. Μιχαλάκη, Γ. Παπαγεωργίου, Ι. Μιχαηλίδη κ.ά.

"Μια αχτίδα από φως" πέφτει στο φετινό Ιllustradays 

Ιllustradays

Το μοναδικό φεστιβάλ εικονογράφησης στην Ελλάδα illustradays μας προσκαλεί στη δεύτερη χρονιά του από 9 έως 18 Σεπτεμβρίου, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών & Πειραιώς 144, 2103426842). Φέτος η κεντρική θεματική του φεστιβάλ "Μια αχτίδα από φως" στοχεύει να αναδείξει την εικονογράφηση ως ένα πολυεπίπεδο είδος τέχνης που ρίχνει φως, αλά ιταλικά "ιλουστράρει" τις ζωές μας. Καλεσμένοι θα είναι 10 Έλληνες και ξένοι εικονογράφοι, ενώ κεντρικό event θα αποτελέσει η πρωτότυπη διεθνής έκθεση "Le immagini della fantasia", με την επιμέλεια του Μεξικανού εικονογράφου Gabriel Pacheco.

Το "Ορφανό" από την αρχή

Πρώτος Φόνος

Αν έχετε δει το ευρηματικό θρίλερ τρόμου του Χάουμε Κολέτ-Σερά "Το Ορφανό" (2009), σίγουρα δεν θα έχετε ξεχάσει την Έστερ. Μια μικροκαμωμένη κοπέλα με πλούσια αιματηρό ιστορικό το οποίο κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί… μέχρι τώρα. Γιατί ο "Πρώτος Φόνος" του Γουίλιαμ Μπρεντ Μπελ ("Το Αγόρι") μας μεταφέρει στο παρελθόν και σε μια ψυχιατρική κλινική της Εσθονίας, περιγράφοντας την εντυπωσιακή απόδραση της Έστερ (στο ρόλο ξανά η Ίζαμπελ Φούρμαν) από το ίδρυμα-φρούριο και το ταξίδι της έως την Αμερική, υποδυόμενη τη χαμένη κόρη ενός πλούσιου ζευγαριού (15/9).

Ραντεβού στο Φεστιβάλ 

Φεστιβάλ Κολωνού

Τριπλή απόλαυση στην "τιμή" μιας μόνο βόλτας στον Κολωνό! Κάντε μια δροσερή απογευματινή βόλτα στην περιοχή γνωστή από την αρχαιότητα ως Ακαδημία Πλάτωνος, που ταυτίζεται με την ομώνυμη φιλοσοφική σχολή, απολαύσετε τον καφέ σας μέσα στο πράσινο και παρακολουθήστε τις παραστάσεις και τις συναυλίες που μας προτείνει το Φεστιβάλ Κολωνού (8-26/9 στον καταπράσινο λόφο του Ιππίου). Το πλούσιο πρόγραμμα επιμελείται ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Από την Ιαπωνία στο Ηρώδειο

Shigeru Umebayashi

Ο συνθέτης Shigeru Umebayashi μας φέρνει κοντά με την ευαισθησία του, σε μια συναυλία με τίτλο "In the Mood for Music" (28/9). Τη μουσική του Ιάπωνα κινηματογραφικού συνθέτη θα ερμηνεύσει η 40μελής Athens Philharmonia Orchestra με τη συμμετοχή του σχήματος Alex Drakos Ensemble, υπό τη διεύθυνση του φημισμένου Βέλγου μαέστρου Dirk Brossé.

Ιστορίες με άρωμα Μεσογείου

Ανακαλύπτοντας τον Asaf Avidan

Ο Asaf Avidan έρχεται στο Ηρώδειο (22/9) και φέρνει μαζί του έναν εξωπραγματικό μουσικό κόσμο. Ο αγαπημένος στα μέρη μας Ισραηλινός τραγουδιστής/τραγουδοποιός με ιδιαίτερες ερμηνείες, που οδηγούν τις φωνητικές του δυνατότητες στα άκρα, με μουσική που περιέχει δόσεις blues και cabaret, folk και indie rock αλλά και το διάσημο ανδρόγυνο παιχνίδι του, κάνει τη ζωή του τραγούδια. Με στίχο βαθιά προσωπικό και ποιητικό, ανοίγει για το πολυπληθές κοινό του ένα πεδίο ελεύθερο να ταυτιστεί και να χωρέσει νέες ιστορίες.

Τα aesthetics του Luke Edward Hall

Luke Edward Hall

Τόσο ως καλλιτέχνης όσο και ως designer, ο Βρετανός Luke Edward Hall έχει αναγνωριστεί διεθνώς για το έργο του στη σύγχρονη εικαστική σκηνή. Τα ζωγραφικά του σχέδια, εμπνευσμένα από την αισθητική και την εκκεντρικότητα των 20s και 30s, αποπνέουν έναν ρομαντισμό και συνάμα μια ζωντάνια που μαγνητίζει και προκαλεί. Ο καλλιτέχνης έρχεται ξανά στην Αθήνα για τη δεύτερη ατομική του έκθεση στην γκαλερί The Breeder (Ιάσονος 45, Μεταξουργείο, 2103317527) και φιλοτεχνεί μια νέα σειρά έργων όπου οικεία του πρόσωπα, αναμνήσεις, σκηνές από την καθημερινότητα, τοπία αλλά και νεκρές φύσεις παρουσιάζονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο: παστέλ αποχρώσεις και έντονοι χρωματισμοί αναδεικνύουν ανδρικές φιγούρες οι οποίες θυμίζουν αρχαιοελληνικά αγάλματα. Ως αποτέλεσμα, ο Hall δημιουργεί ένα εντυπωσιακό σύμπαν γεμάτο συμβολισμούς που προέρχονται από διάφορα φάσματα της ιστορίας της τέχνης καθώς και από το βρετανικό φολκλόρ. Η έκθεση "The Hunter Hunts in a Pink Mist" εγκαινιάζεται την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ.

Ένα φεστιβάλ χορεύει την πόλη

Alessandro-Carboni

Νέοι Έλληνες και ξένοι χορογράφοι συναντιούνται από 6 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου στο 15ο Arc for Dance Festival που φέτος θα φιλοξενηθεί σε τρεις χώρους: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θέατρο Ροές, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η πλατφόρμα φρέσκων ιδεών, που φιλοδοξεί να μεταδώσει το πνεύμα της εποχής και να δικτυώσει τους καλλιτέχνες του χορού, ξεκινά με ένα συμπεριληπτικό εργαστήρι χορού και σύνθεσης χορογραφίας σε συνεργασία με τη Liminal (6-12/9) και περιλαμβάνει επίσης στο πρόγραμμά της virtual reality εγκαταστάσεις στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Λίγο απ’ όλα

Belle and Sebastian

Οι Belle and Sebastian, το συγκρότημα από τη Γλασκόβη με τη μακρά πορεία, γεμάτη γλυκόπικρες ιστορίες και νοσταλγικές ποπ μελωδίες, έρχεται στην Αθήνα (23/9), εγκαινιάζοντας το ανανεωμένο Anodos Club της οδού Πειραιώς. Οι ίδιοι λένε ότι οι άνθρωποι είναι οι ιστορίες τους και αυτό υποστηρίζουν τα δέκα στούντιο άλμπουμ τους, από το ντεμπούτο τους "Tigermilk" (1996) μέχρι το φετινό "A Bit of Previous". Προικισμένο με μια ιδιαίτερη δημιουργική ματιά και μπόλικη φαντασία, το γκρουπ του Stuart Murdoch αντιστέκεται στα σημάδια του χρόνου προτείνοντας μια ανανεωμένη και φρέσκια εκδοχή του αισιόδοξα μελαγχολικού ήχου τους. Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Amalia and The Architects.

Για τον Φρανσουά Οζόν "Όλα Πήγαν Καλά" 

Όλα Πήγαν Καλά

Ένα εγκεφαλικό αφήνει το συλλέκτη έργων τέχνης Αντρέ σχεδόν παράλυτο και εκείνος ζητά τη βοήθεια της Εμανουέλ για να τον απαλλάξει από τον πόνο. Μπορεί όμως εκείνη να πάρει μια τέτοια απόφαση όταν πρόκειται για τον ίδιο της τον πατέρα; Ο ακάματος Φρανσουά Οζόν ("Η Πισίνα", "8 Γυναίκες", "Θέλημα Θεού") θίγει με ειλικρίνεια αλλά και λυτρωτικό χιούμορ το καυτό θέμα της ευθανασίας και χαρίζει στη Σοφί Μαρσό έναν από τους καλύτερους ρόλους της, με τον Αντρέ Ντισολιέ στο ρόλο του αληθινού Αντρέ Μπερνχάιμ (8/9).

Η μεγαλύτερη γιορτή βιβλίου ξανά στην Αθήνα

Φεστιβάλ Βιβλίου
© shutterstock

Για τη 50ή του διεξαγωγή, το πλέον καθιερωμένο Φεστιβάλ Βιβλίου (2-18/9) στο Ζάππειο τιμάει τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ταυτόχρονα ρίχνει τα φώτα στη διαφορετικότητα και το ζήτημα του ρατσισμού. Συνολικά, 240 περίπτερα και πάνω από 350 εκδοτικοί οίκοι θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ με νέες εκδόσεις και εξέχοντες καλεσμένους από τον χώρο της λογοτεχνίας. Ακόμη θα παρουσιαστεί ένα ειδικό αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη, με σχετικές εκδηλώσεις στην Κεντρική του Σκηνή.

Η Βαϊόλα Ντέιβις κηρύσσει τη μάχη

Η Γυναίκα Βασιλιάς

Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, "Η Γυναίκα Βασιλιάς", το περιπετειώδες έπος της Τζίνα Πρινς-Μπάιδιγουντ ("The Secret Life of Bees", "The Old Guard"), αφηγείται την απίστευτη ιστορία των Αγκότζι, ομάδας γυναικών πολεμιστών με αξιοθαύμαστες δεξιότητες που προστάτευαν το αφρικανικό βασίλειο της Δαχομέης στις αρχές του 19ου αιώνα. Ηγέτης τους η στρατηγός Νανίσκα (η βραβευμένη με Όσκαρ Βαϊόλα Ντέιβις), η οποία εκπαιδεύει την επόμενη γενιά νεοσυλλέκτων και τις προετοιμάζει για μια ανελέητη μάχη ενάντια σε έναν εχθρό που είναι αποφασισμένος να καταστρέψει τον τρόπο ζωής τους (29/9).

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Γκάζι

Μουσική Τεχνόπολη 2022

Η επιστροφή στην Αθήνα και η έναρξη του φθινοπώρου σημαίνει την επανεκκίνηση του προγράμματος της Μουσικής Τεχνόπολης. Την έναρξη έκαναν οι psy rockers Monophonics που ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Ταφ Λάθος (1/9). To διήμερο 2-3/9 είναι αφιερωμένο στην κουλτούρα της hip-hop με το Off the Hook Festival να επιστρέφει δυναμικά με headliners από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική (ΛΕΞ, Central Cee, Βήτα Πεις, Dave East κ.λπ.). Ακολουθεί ένα δυνατό συναυλιακό σερί με μερικούς από τους πιο δημοφιλείς και αγαπημένους Έλληνες καλλιτέχνες· ο Φοίβος Δεληβοριάς (6/9), ο Παύλος Παυλίδης με τους Hotel Alaska (7/9), η Καίτη Γαρμπή (8/9), ο Σπύρος Γραμμένος (9/9), οι 1000mods (10/9), ο Σωκράτης Μάλαμας (11/9), ο Γιάννης Χαρούλης (12/9) και ο Γιάννης Αγγελάκας με τους 100°C (15/9). 

Μαθήματα ιστορίας μετά μουσικής

Μάνος Λοϊζος

Τρία σημαντικά αφιερώματα αυτόν τον Σεπτέμβριο τιμούν μεγάλους καλλιτέχνες που σημάδεψαν την ελληνική μουσική με την ιδιαίτερη συνεισφορά τους. Στο Ηρώδειο, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη συναντάει τη Μελίνα Μερκούρη μέσα από τα τραγούδια της (14/9). Τη σκυτάλη παίρνουν 30 καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς για ένα ιδιαίτερο μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο που πραγματοποιείται για τα 35α γενέθλια του Αθήνα 9,84, με τη συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη και της Μαρίας Φαραντούρη (16/9). Τέλος, ο Σταύρος Ξαρχάκος θυμάται τον Νίκο Ξυλούρη, σε μια βραδιά με τίτλο "Ήτανε μια φορά", στο Ηρώδειο (21/9). Συμμετέχει η οικογένεια Ξυλούρη (Ψαραντώνης, Γιάννης Ξυλούρης, Γιώργης Ξυλούρης, Νίκη Ξυλούρη, Λάμπης Ξυλούρης και Ελευθερία Ξυλούρη) που με το χαρακτηριστικό της ηχόχρωμα μας ταξιδεύει στην Κρήτη.

Η έννοια της κεραμικής επαναπροσδιορίζεται

Shapes of Stories
© Maru Meleniou

Η Blender Gallery (Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα, 2130280597) γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας με μια ομαδική έκθεση που εξερευνά την ιστορία της κεραμικής, μέσα από 15 εικαστικούς διαφορετικών γενεών και ειδικοτήτων. Το "Shapes of Stories" μελετά την αναβίωση της κεραμικής στη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή και τη σημασία της ως μέσο διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσα από τα έργα, αποδεικνύεται πώς ο πηλός αποτελεί ένα ισχυρό μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, ανάδειξης των εθίμων και απεικόνισης της ποπ κουλτούρας. Εγκαίνια: 8/9.

Ρόμπερτς και Κλούνεϊ κόβουν "Εισιτήριο για τον Παράδεισο" 

Τζούλια Ρόμπερτς και Τζορτζ Κλούνεϊ

Έχοντας δοκιμαστεί με επιτυχία στο είδος της ρομαντικής κομεντί, Τζούλια Ρόμπερτς και Τζορτζ Κλούνεϊ υποδύονται τώρα ένα διαζευγμένο ζευγάρι το οποίο ταξιδεύει στο Μπαλί για να εμποδίσει την κόρη του να κάνει το ίδιο λάθος που νομίζει ότι έκανε το ίδιο πριν από 25 χρόνια. Από τον δοκιμασμένο στα διασκεδαστικά ρομάντζα Ολ Πάρκερ των "Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ" και "Mamma mia! Here we Go Again" (8/9).

Σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Solaris

Solaris
Κωστής Καλλιβρετάκης©

Βασισμένος στην κλασική νουβέλα επιστημονικής φαντασίας του Στανισλάβ Λεμ "Solaris", πάνω στην οποία δημιούργησε μια μαγευτική ταινία πρώτος ο Αντρέι Ταρκόφσκι το 1972, ξαναφτιάχνουν τώρα ο Θοδωρής Αμπαζής και η ομάδα Όπερα μια θεατρική εκδοχή. Δημιούργησαν μια σκηνική σύνθεση ειδικά σχεδιασμένη για το Άσυλο Ανιάτων - Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων στην Κυψέλη, μια site specific παράσταση που συνομιλεί με το χώρο σε πολλά επίπεδα, αξιοποιώντας μέρος των εγκαταστάσεών του αλλά και την ενέργεια 130 χρόνων φροντίδας και αγάπης σε χιλιάδες άπορους ασθενείς πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Πρωταγωνιστούν οι Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Νέστωρ Κοψιδάς και Δανάη Σαριδάκη. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Τσακνιά. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιάννη Αναστασάκη παίζεται ζωντανά από τον ίδιο. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 28/9.

Μήνας πολιτισμού για το μεγάλο λιμάνι

Artport

Θέατρο, μουσική, χορός, κινηματογράφος, εκθέσεις και δράσεις συνθέτουν το πρόγραμμά του φεστιβάλ "Πειραιάς Artport ΙΙ", που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου. Εμπνευστής και διοργανωτής είναι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και θα φιλοξενηθεί στην Κεντρική Σκηνή, τη Σκηνή Ωμέγα, το Φουαγιέ του ΔΘΠ, την Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ και το αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά. Σημαντικές είναι οι performances "Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου" με τις Χαρούλα Αλεξίου και Όλια Λαζαρίδου (από 9/9), "Αίμα στο αίμα" του Γιάννη Καλαβριανού (από 21/9), "Alfred Lord Tennyson - Richard Strauss EnochArden" σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη, με αφηγητή τον Νίκο Καραθάνο και με την υψίφωνο την Άννα Στυλιανάκη (12 & 14/9) κ.ά., ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι μουσικές συναντήσεις όπως εκείνη των Medea Electronique (16 & 17/9), των The Page of Cups (24/9) κ.ά. Big event σε ό,τι αφορά τα εικαστικά είναι η άφιξη του βραβευμένου εικαστικού, κινηματογραφιστή και θεωρητικού Αφροαμερικανού Arthur Jafa με το "Love Is The Message" (από 9/9) και η εικαστική, πολυμεσική εγκατάσταση της Barbara Ehnes "Αλληλεγγύη – Αρχείο μηνυμάτων" (από 9/9). Το "Πειραιάς Artport ΙΙ" ετοιμάζει ακόμα υπαίθριες προβολές, συζητήσεις, χορό και εργαστήρια, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι στο "α".

Οι "παλαιστές" του Louis Barthlemy

Louis Barthlemy

Γοητευμένος από την αιγυπτιακή κουλτούρα, ο Γάλλος καλλιτέχνης Louis Barthélemy έχει ενσωματώσει τις παραδόσεις και τα έθιμα του αιγυπτιακού λαού στην τέχνη του. Εμπνεόμενος από τα υφάσματα αφρικανικής και αιγυπτιακής τέχνης, δημιούργησε μία ιδιαίτερης αισθητικής σειρά έργων, η οποία απεικονίζει τις παραδοσιακές τελετουργίες πάλης της αφρικανικής πόλης Ντακάρ. Το αρχαίο αυτό άθλημα της Σενεγάλης, που ο καλλιτέχνης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το 2020, συνήθως συνοδεύεται από γυναικεία χορωδία, στοιχείο που παραπέμπει έντονα σε χορογραφία. Ακολουθώντας αυτό το σκεπτικό, ο Barthélemy φιλοτέχνησε τη δική του "χορογραφία" σε υφαντά, παρουσιάζοντας τις μορφές των παλαιστών με αφηρημένα σχήματα και έντονα χρώματα. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης "The Wrestlers" θα πραγματοποιηθούν στις 8 Σεπτεμβρίου στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη (Κριεζώτου 6, Σύνταγμα, 2103634454).

Δύο Μικρασιάτισσες αφηγούνται

Αγγέλα Παπάζογλου

Με όχημα το θέατρο, δύο παραστάσεις επιχειρούν όχι μόνο μια ερμηνεία της σύνδεσης θεάτρου με την Ιστορία, αλλά και με τα βιώματα δύο ευαίσθητων και πονεμένων γυναικών. Ατομικές και συλλογικές μνήμες μεταφέρει η "Αγγέλα Παπάζογλου", η Σμυρνιά τραγουδίστρια, σύντροφος του μεγάλου ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, με πρωταγωνίστρια την Άννα Βαγενά (Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς 14/9, Μάντρα Μπλόκο Κοκκινιάς 24/9) αλλά και η "Φιλιώ Χαϊδεμένου", δημιουργός του Μουσείου Μικρασιατών, την οποία ερμηνεύει η Ευγενία Δημητροπούλου (Κηποθέατρο Παπάγου, 22/9). Φωτίζουν την ιστορία, ενόσω μεταφέρουν ήχους και αισθήματα από έναν κόσμο που έζησε τη Μικρασιατική Καταστροφή, πριν από 100 χρόνια.

Οι σιωπηλές φιγούρες του Χρήστου Μαρκίδη

Ο Χρήστος Μαρκίδης ξαναγυρνά στο χώρο των εικαστικών με την έκθεση "Η Οντολογία της Ρευστότητας" στην Γκαλερί "7" (Σόλωνος 20 & Βουκουρεστίου, Κολωνάκι, 2103612050). 32 επιλεγμένα σχέδια με μολύβι, κάρβουνο, μελάνια και παστέλ που ο καλλιτέχνης δημιούργησε την τελευταία δεκαετία θα κοσμήσουν τον χώρο της γκαλερί, στην οποία παράλληλα θα παρουσιαστεί και το βιβλίο των στοχαστικών του δοκιμίων "Κατάματα". Μέσα από τις ακίνητες, σκοτεινές μορφές του, ο Μαρκίδης επιχειρεί να ανακαλύψει τη βαθύτερη έννοια των πραγμάτων, κάτι που επιτυγχάνεται κυρίως με την αφαιρετική τεχνική που υιοθετεί στα σχέδιά του. Εγκαίνια: 13/9.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περιφέρεια Αττικής: Ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση νέων έργων Πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην Αττική.

Άνθρωποι διαβάζουν στον ηλεκτρικό

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν κοιτάζουν τα κινητά τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΥΠΠΟ: Στρατηγικό ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης

Στόχος η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα εργασιών και η σύνταξη του οδικού χάρτη για την περαιτέρω εξέλιξη του έργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η instax mini Evo της FUJIFILM φέρνει το vintage στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή

Με την υβριδική κάμερα στιγμιαίας εκτύπωσης της FUJIFILM, εκφράζεις τον κόσμο όπως ακριβώς θέλεις.

Χάρης Δούκας για τη Διπλή Ανάπλαση: "Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε αποδίδει καρπούς"

Σε συνέντευξη τύπου, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στη γενικότερη αναβάθμισης της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών.

Μοναδικά πασχαλινά δώρα στο Cycladic Shop

Τα προϊόντα του Cycladic Shop είναι εμπνευσμένα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και τα νησιά του Αιγαίου.