50ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Επετειακός χαρακτήρας και αφιέρωμα στη διαφορετικότητα

Πάνω από 350 εκδοτικοί οίκοι θα φιλοξενηθούν σε 240 περίπτερα στον χώρο του Ζαππείου, καθιστώντας τη φετινή διεξαγωγή, τη μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη έως τώρα για το φεστιβάλ.

50ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Στις 2 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πόρτες του το 50ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, ένας θεσμός ορόσημο για την πολιτιστική σκηνή της Αθήνας. Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων – Ζάππειο Μέγαρο, και ο ΟΠΑΝΔΑ ετοιμάζει και φέτος πλήθος εκδηλώσεων αφιερωμένων όχι μόνο στα βιβλία, αλλά και σε 3 ξεχωριστές θεματικές. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει τα επίσημά του εγκαίνια τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου (8 μ.μ.) και θα διαρκέσει έως τις 18 του μήνα.

Όπως ενημέρωσαν και οι διοργανωτές του φεστιβάλ σε σχετική συνέντευξη τύπου, 240 περίπτερα θα στηθούν έξω από το Ζάππειο Μέγαρο, περιμένοντας το κοινό να ανακαλύψει τις νέες εκδόσεις αλλά και να συναντήσει τους αγαπημένους του συγγραφείς. Η φετινή διεξαγωγή αποτελεί την πιο επιτυχημένη του φεστιβάλ μέχρι σήμερα, αφού οι συμμετοχές εκδοτικών οίκων ξεπερνούν τις 350 σε σύνολο. "Είμαστε εδώ για άλλη μια χρονιά, για να πυροδοτήσουμε την τέχνη και τον πολιτισμό, που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις νοηματοδότησης της ζωής μας" δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΚΒ, Γρηγόρης Πλαστάρας. "Θέλουμε να αποτελούμε μια πνευματική κιβωτό, όπου θα διασώζεται ο δημιουργικός διάλογος, η πολυφωνία, ο εποικοδομητικός σχολιασμός και η διανοητική εγρήγορση" πρόσθεσε σχετικά.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το φεστιβάλ έχει ετοιμάσει ειδικά αφιερώματα που συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της Ελλάδας. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το επετειακό αφιέρωμα "Η Μικρασιατική Καταστροφή ως στοιχείο ταυτότητας στην Ελλάδα του σήμερα" για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με επανακυκλοφορίες έργων, όπως ο κατάλογος της έκθεσης "Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22", αλλά και πιο πρόσφατες κυκλοφορίες, όπως ο τόμος "Πρόσφυγες στην Ελλάδα 1821-1940: υποδοχή - περίθαλψη – αποκατάσταση" του Νίκου Ανδριώτη, αλλά και ο κατάλογος της έκθεσης "Σήκω ψυχή μου”!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22" που διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. Φυσικά, σχετικές εκδηλώσεις με εξέχοντες καλεσμένους θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική σκηνή εκδηλώσεων του φεστιβάλ.

Διαβάστε Επίσης

Ακόμη, το Φεστιβάλ Βιβλίου, παραμένοντας επίκαιρο και ρίχνοντας φως σε κρίσιμα ζητήματα, καλεί ειδικευμένους ψυχολόγους και παιδαγωγούς να μιλήσουν για τη θεματική "Διαφορετικότητα και Ρατσισμός". Και τέλος, καθώς πρόκειται για το Έτος Καμπανέλλη, διοργανώνεται το αφιέρωμα "Ιάκωβος Καμπανέλλης. Ο πρωτοπόρος του μεταπολεμικού και σύγχρονου ελληνικού θεάτρου", μια δράση που τιμάει το έργο και τη ζωή του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

Διαβάστε Επίσης

Εκτός από τις παρουσιάσεις βιβλίων και τις σχετικές ομιλίες, από το γενικό πρόγραμμα εκδηλώσεων ξεχωρίζουν η συζήτηση του Προέδρου της ΣΕΚΒ με διακεκριμένους καλεσμένους σχετικά με τον κόσμο του BookTok και τη συμβολή του στην έλξη περισσότερου αναγνωστικού κοινού (7/9), καθώς και η προβολή της διεθνώς αναγνωρισμένης ταινίας "Ντάνιελ ‘16" (3/9), η οποία αποτελεί μέρος του αφιερώματος "Διαφορετικότητα και Ρατσισμός".

Την αφίσα και το εξώφυλλο του καταλόγου του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2021 κοσμεί επιστολικό δελτάριο (1875-1880) με πανοραμική άποψη της Σμύρνης.

Το 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, και με την υποστήριξη του TikTok, το οποίο συμβάλει φέτος για πρώτη φορά στη διοργάνωση του φεστιβάλ, αλλά και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη: 6-10.30 μ.μ., Παρασκευή & Σάββατο: 6-11 μ.μ., Κυριακή: 10.30 π.μ. – 3 μ.μ. & 6-10.30 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σήκω ψυχή μου!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 100 χρόνια από Μικρασιατική Καταστροφή, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάζει ένα εκθεσιακό αφιέρωμα για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, με επίκεντρο τη καθημερινότητα των ανθρώπων στη Σμύρνη, την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, την Προποντίδα, την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη, πριν τα τραγικά γεγονότα του 1922. Οι σκληρές συνθήκες που οι Μικρασιάτες αντιμετώπισαν όταν κατέφθασαν στην Ελλάδα μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά όχι μόνο μέσω ιστοριών, αλλά και με την τέχνη, και ειδικά το τραγούδι. Ο ξεριζωμός αποδόθηκε στη μουσική με ερμηνείες σπουδαίων καλλιτεχνών και τα τραγούδια της προσφυγιάς αναδείχθηκαν ως μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας των ανθρώπων που επέζησαν, αλλά και όσων χάθηκαν. Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια από μουσεία και φορείς διαφύλαξης της ιστορικής κληρονομιάς της Ελλάδας κοσμούν τον εκθεσιακό χώρο της Βουλής, διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη και τις παραδόσεις των Μικρασιατών.

Στη Χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μάουτχαουζεν, Αθήνα

  • Εικαστικά

Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες μορφές για την χώρα σε πνευματικό αλλά και καλλιτεχνικό επίπεδο. Μέσω της δραματουργίας και τους προβληματισμούς της εκάστοτε κοινωνίας που πρόβαλλε στα έργα του, αναδιαμόρφωσε με πρωτότυπο τρόπο το ελληνικό θέατρο και σημάδεψε την στρατοπεδική λογοτεχνία χάρη στο βιβλίο του με εμπειρίες από το Μάουτχαουζεν. Το αστείρευτο ταλέντο του Καμπανέλλη άγγιζε επίσης τη μουσική, τη σεναριογραφία και γενικότερο τον κινηματογράφο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Περπατάμε" την Καισαριανή στην 5η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών

Το ετήσιο event αποσκοπεί στη διάδοση της πεζοπορίας και την ενίσχυση της συνεργασίας και της πληροφόρησης γύρω από τα τεκταινόμενα στον χώρο της πεζοπορίας.

29/11/2022

Μια "Πρώτη Απόπειρα" ευαισθητοποίησης για τον εγκλεισμό και την ψυχική υγεία από την "Fabrica Athens"

Η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens, στο πλαίσιο της κοινωνικής της δράσης, στηρίζει έμπρακτα τις διαδικασίες επανένταξης και την προσωπική έκφραση των εγκλείστων σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

"Ο Ηνίοχος των Δελφών και τα χάλκινα μνημειακά αγάλματα" στη Γαλλική Σχολή Αθηνών

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επανεξέτασης του χάλκινου συμπλέγματος του Ηνιόχου των Δελφών, με την συμβολή των νέων τεχνολογιών.

Δημοπρατείται προσωπικό γράμμα της Μέριλιν Μονρόε από τον εξαφανισμένο πατέρα της

Αναμένεται να εκτεθούν επίσης στο φως της δημοσιότητας προσωπικά της αντικείμενα.

Ελίζαμπεθ Τέιλορ: Βρέθηκε το εξαφανισμένο Dior φόρεμα που φορούσε στα Όσκαρ το 1961

Η εντυπωσιακή δημιουργία παρέμεινε για περισσότερα από πενήντα χρόνια μέσα σε μια βαλίτσα.

Britannia: Το πολυτελές βασιλικό γιοτ με την αμφιλεγόμενη ιστορία

Η σύνδεση της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ με το "πλωτό παλάτι" που της θύμιζε τον εαυτό της.

Δήμος Αθηναίων: Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη μέσω Viber

Ακόμη πιο άμεση και αποτελεσματική γίνεται από σήμερα η ενημέρωση των πολιτών από τον Δήμο Αθηναίων.