Ευρωπαϊκά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς: 2 ελληνικά πρότζεκτ στις υποψηφιότητες

Τα ετήσια Europa Nostra Awards καλούν το κοινό να ψηφίσει 3 μνημεία ή δράσεις ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία θα αναδείξει τον Σεπτέμβριο ως νικητές χρηματικών επάθλων αξίας €10.000.

Μονή Επισκοπής στη Σίκινο © Maria Konioti

Η Europa Nostra, ο γαλλικός οργανισμός που δραστηριοποιείται και προστατεύτει την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, ανακοίνωσε τα φετινά Ευρωπαϊκά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Europa Nostra Awards). 30 πολιτιστικά κατορθώματα από 18 ευρωπαϊκές χώρες βραβεύτηκαν σε 5 διαφορετικές κατηγορίες.

Η πλατφόρμα για την επιλογή του Βραβείου Κοινού έχει ανοίξει, και στους υποψήφιους συμπεριλαμβάνονται δράσεις και μνημεία από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ουκρανία, το Βέλγιο, η Νορβηγία και φυσικά, η Ελλάδα: Ο Ναός της Επισκοπής στη Σίκινο και το έργο του ιστορικού Κώστα Καρρά.

Ναός της Επισκοπής

Το μνημείο της Επισκοπής στη Σίκινο, ένα από τα μικρότερα κυκλαδίτικα νησιά, είναι ένα ρωμαϊκό μαυσωλείο που χρονολογείται τον 3ο αιώνα. Λόγω της μετατροπής του σε βυζαντινή εκκλησία, χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα και έτσι, διατηρήθηκε ανά τα χρόνια. Η αρχαία του δομή, συνδυαστικά με τις παρεμβάσεις από διάφορες ιστορικές περιόδους, προσφέρει ένα ασύγκριτο παλίμψηστο αρχαιολογικών περιόδων που σπάνια διατηρείται σε αρχαία μνημεία. Το μνημείο εγκαταλείφθηκε τον 20ο αιώνα. Το 2016, η Εφορεία Αρχαιοτήτων των Κυκλάδων αποφάσισε να το αναστυλώσει και έτσι, να γίνει το μνημείο ξανά διαθέσιμο για το κοινό. 

Κώστας Καρράς

Ένας οραματιστής, ο Κώστας Καρράς υπήρξε ιστορικός, καθηγητής και ένας διακεκριμένος επιχειρηματίας. Καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, εργάστηκε για χάρη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης με στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Μπορείτε να καταθέσετε τις ψήφους σας εδώ, έως 11 Σεπτεμβρίου. Το κάθε άτομο μπορεί να ψηφίσει μέχρι 3 δράσεις. Η επίσημη τελετή για τον εορτασμό των νικητών των Europa Nostra Awards θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στη Πράγα, αλλά μπορείτε να τη παρακολουθήσετε και μέσω livestream.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Ανακύκλωσε την παλιά συσκευή θέρμανσης και στήριξε την δεντροφύτευση σε Αττική και Εύβοια

Στο πλαίσιο της καμπάνιας "my glorious green moments", δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες καταναλωτές να ανακυκλώσουν την παλιά τους συσκευή θέρμανσης σε επιλεγμένα σημεία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει το ΚΠΙΣΝ

Η τελευταία τελετή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας "Παρίσι 2024" θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Το ιστορικό ιστιοφόρο Belem θα παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα φιλοξενήσει τη διάλεξη του καπετάνιου του Belem, Aymeric Gibet.

Χάρης Δούκας: "‘Όποιοι έχουν πολύ μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη"

Ο Δήμαρχος της Αθήνας μίλησε, στην Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, Δημοσιογράφο-Παρουσιάστρια της ΕΡΤ, για τις θετικές και αρνητικές προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, με φόντο την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα και την ανάγκη για περισσότερο πράσινο.

Πασχαλινές προτάσεις δώρων στο Μουσείο Ακρόπολης

Φέτος το Πάσχα γιορτάστε με ξεχωριστά δώρα εμπνευσμένα από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.

Η ιδρύτρια του The Meet Market εξηγεί πώς δημιούργησε μία από τις δημοφιλέστερες ελληνικές αγορές

Ενόψει του πασχαλινού Meet Market στην Τεχνόπολη, η εμπνεύστριά του Alison Δαμιανού, μιλά για τους στόχους και τις προκλήσεις της αγοράς που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα events του ελληνικού κοινού, αλλά και όσα θα δούμε στο easter edition της αγοράς στις 27 και 28 Απριλίου.