Ολοκληρωμένο σύστημα πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών

Το έργο, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, υλοποιήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Ολοκληρωμένο σύστημα πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών


Αποδόθηκε το ολοκληρωμένο σύστημα πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, οι οποίοι παρακολούθησαν τη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος. Το έργο, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, υλοποιήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, "Με την έναρξη του συστήματος πυρόσβεσης στις Μυκήνες και την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων ολοκληρώνεται η περιοδεία υπηρεσιακού κλιμακίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Αργολίδα και στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου. Μία περιοδεία που είχε πολύ θετικά αποτελέσματα. Τα έργα, που υλοποιεί το ΥΠΠΟΑ στην Αργολίδα, εξελίσσονται ομαλά και εντός χρονοδιαγραμμάτων. Με τον Περιφερειάρχη υπογράψαμε νέες προγραμματικές συμβάσεις, οι οποίες αφενός δείχνουν τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας, αφετέρου συμβάλλουν στο έργο της προστασίας και της ανάδειξης του μνημειακού πλούτου της Αργολίδας. Σήμερα, αποδώσαμε ένα πολύ σημαντικό έργο για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών. Οι πολύχρυσες Μυκήνες πράγματι καταστράφηκαν κάποτε από πυρκαγιά. Αυτή όμως ήταν η πυρκαγιά των Ατρειδών, μαζί με το αίμα, με την δολοφονία, με όλα αυτά που μας περιγράφουν οι αρχαίοι τραγικοί ποιητές. Κάποιοι ίσως λυπήθηκαν, που δεν συνέβησαν και στις μέρες μας. Η φωτιά το 2020 δεν προκάλεσε φθορές στα μνημεία του χώρου, καθώς η ΕΦΑ Αργολίδας είχε προβεί ήδη στην υποδειγματική αποψίλωση του χώρου. Ωστόσο, κάποιοι επεδίωξαν να πλήξουν τον ελληνικό πολιτισμό, το Υπουργείο Πολιτισμού, παρουσιάζοντας τις Μυκήνες ως κατεστραμμένες. Εμφάνισαν το γεγονός αυτό ως μεγάλη καταστροφή και έκαναν –χωρίς δισταγμό- ζημιά στην πατρίδα μας, στην οικονομία, στον τουρισμό. Κάποτε μιλούσαμε για κλιματική αλλαγή. Σήμερα, μιλάμε για κλιματική κρίση, με όλα τα βίαια φυσικά φαινόμενα που την συνοδεύουν, πλημμύρες, πυρκαγιές, που συνιστούν εν δυνάμει κίνδυνο για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία. Από τον Σεπτέμβριο του 2019, η αντιμετώπιση του πολιτιστικού μας αποθέματος από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο έχει ξεκινήσει έναν συστηματικό σχεδιασμό για την προστασία του μνημειακού πλούτου μέσα από την πρόληψη και την γνώση ειδικών επιστημόνων".

Ολοκληρωμένο σύστημα πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι "Το πρώτο πατριωτικό χρέος μας είναι η στήριξη του πολιτισμού και των μνημείων μας. Η φωτιά του 2020 πυρπόλησε τον αρχαιολογικό αυτόν χώρο χωρίς να προκαλέσει ζημιές στα μνημεία, ωστόσο το γεγονός αυτό μας εξέθεσε. Απολογηθήκαμε για αυτό το οποίο συνέβη, καθώς ένας παγκοσμίως γνωστός χώρος δεν διέθετε μηχανισμό πυρόσβεσης, και άμεσα κινητοποιηθήκαμε, θέσαμε ως πρώτη μας προτεραιότητα να διατεθούν τα χρήματα των φορολογουμένων για να κλείσει η συγκεκριμένη πληγή. Είμαι πολύ χαρούμενος για την απόδοση σε χρήση του συστήματος πυρόσβεσης. Ευχαριστώ την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία είναι μια πραγματική πατριώτισσα που αγωνίζεται για την διάσωση του μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου της πατρίδας μας, δηλαδή της παράδοσης, των αρχαιολογικών μας θησαυρών, του παλαιότερου αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού μας". 
 
Στην εκδήλωση ακολούθησε η υπογραφή των ακόλουθων Προγραμματικών Συμβάσεων:
·     Για το έργο του αγωγού τροφοδοσίας νερού ύδρευσης του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών από το δημοτικό δίκτυο, προϋπολογισμού 74.000 ευρώ
·     Για μελέτες και τεχνική βοήθεια ως προς την συντήρηση και ανάδειξη μνημείων στην Π.Ε. Αργολίδας, προϋπολογισμού 270.109,20 ευρώ
·     Για την ολοκλήρωση των μελετών ωρίμανσης του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηρίου των οθωμανικών λουτρών (Χαμάμ) στον Δήμο Ναυπλιέων, προϋπολογισμού 30.888,40 ευρώ
·     Για δειγματοληψία και αναλύσεις από τον "Δημόκριτο” σε χάλκινο άγαλμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργους, προϋπολογισμού 5.000 ευρώ.
·     Υπεγράφη επίσης τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης που αφορά στο έργο προστασίας και ανάδειξης των μυκηναϊκών τάφων στον περιβάλλοντα χώρο του ναού της Ευαγγελίστριας, στο Ναύπλιο, καθώς και
·     Προγραμματική Σύμβαση για την κατασκευή και εγκατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας προτομής του φιλέλληνα αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ, ο οποίος αποκάλυψε και ανέδειξε τον αρχαιολογικό χώρο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιάννης Μαλτέζος, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης και στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ανοιχτό κάλεσμα διοργανωτών φεστιβάλ για το 21ο Atelier for Young Festival Managers στην Ελευσίνα

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης συνεργάζεται με το The Festival Academy και καλεί ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή για το φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί το 2023 στην ιστορική πόλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/08/2022

2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελόριζου: Γνωρίστε τα συναρπαστικά μονοπάτια της επιστήμης

Η δεύτερη διεξαγωγή του επιστημονικού φεστιβάλ κάνει στάση σε Πάτρα και Αθήνα, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να βιώσουν την επιστήμη ως μία συναρπαστική εμπειρία.

Συνεχίζονται τα έργα αναβάθμισης χώρων πρασίνου σε κεντρικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι ολιστικές παρεμβάσεις από την Περιφέρεια Αττικής για την οδική αναβάθμιση των μητροπολιτικών υποδομών.

Ο Δημήτρης Αθανίτης διάβασε την "Τελευταία Πνοή" του Λουίς Μπουνιουέλ γιατί ο συγγραφέας "Είναι ακραίος σαν το έργο του"

Ο σκηνοθέτης του "Invisible" (2016), της ταινίας για την κρίση που υπήρξε υποψήφια για έξι βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, βρίσκει κάποιες αυτοβιογραφίες να είναι πιο δυνατές κι από τα πιο συναρπαστικά μυθιστορήματα.

Αθήνα, αβίωτη πόλη

Είναι αδικαιολόγητος ο καθημερινός εκνευρισμός μας όταν είμαστε τόσο ανοχύρωτοι μπροστά στον παραλογισμό της καθημερινότητας;

Φθινόπωρο στην Ελευσίνα

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων κι εκδηλώσεων.

Επιχορήγηση από το ΥΠΠΟΑ σε προγράμματα και δράσεις για τη διαφύλαξη στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Η επιχορήγηση είναι συνολικού ύψους 662.000 ευρώ και πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 6 Μαΐου 2022, σε Κοινότητες Φορέων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω του Μητρώου Πολιτιστικού Φορέων του ΥΠΠΟΑ.