Βραβεύτηκε το "Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο" του ΥΠΠΟΑ στα Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης 2020 -2021

Η διάκριση αφορά την κατηγορία «Καλύτερης Εφαρμοσμένης Ιδέας» στη θεματική ενότητα «Παιδεία και Πολιτισμός» για ένα έργο που, μαζί με το Ψηφιακό αποθετήριο των κινητών μνημείων, συνθέτει ένα ενιαίο ψηφιακό μητρώο του συνόλου του εθνικού πολιτιστικού αποθέματος.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στην απονομή του βραβείου στην ομάδα έργου για το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο

Με βραβείο στην κατηγορία "Καλύτερης Εφαρμοσμένης Ιδέας" στη θεματική ενότητα "Παιδεία και Πολιτισμός" διακρίθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων στα Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης 2020-2021 για το έργο "Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο". Το Βραβείο απένειμε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στην ομάδα ευθύνης του έργου.

Για τη βράβευση του έργου "Εθνικό Κτηματολόγιο", η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σημείωσε: "Οι ψηφιακές εφαρμογές συνεισφέρουν δυναμικά στην ορθολογική, βιώσιμη διαχείριση, ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Συγχρόνως, δημιουργούν νέες δυνατότητες πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά με τρόπο εύκολο και λειτουργικό που δεν ήταν εφικτός στο παρελθόν. Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο που καθιστά εφικτό τον τεκμηριωμένο σχεδιασμό της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αξιοποίησης της εθνικής περιουσίας. Είναι κεφαλαιώδης η σημασία του για την ομαλή σχεδίαση και εκτέλεση δημόσιων έργων, αλλά και για την ανάπτυξη των επενδύσεων προσφέροντας, σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή επενδυτή, έγκυρη και άμεση πληροφόρηση για τα ακίνητα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, κάθε περιοχής της επικράτειας, το καθεστώς και τους ειδικούς όρους προστασίας τους. Μέσω του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συμβάλλει ενεργά στην ευρύτερη προσπάθεια ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου και σε άλλες συναφείς πλατφόρμες διαχείρισης και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η προσπάθεια της ομάδας του έργου ήταν ιδιαίτερα κοπιώδης και απαιτητική, και η σημερινή διάκριση αποτελεί ηθική αναγνώριση για όλα τα στελέχη του Υπουργείου που συνέβαλαν στην περαίωση αυτού του πολυσύνθετου έργου. Το ΥΠΠΟΑ, μέσα από καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές συμβάλλει έμπρακτα στην απλούστευση των διαδικασιών, στη βελτίωση της προσβασιμότητας στη δημόσια πληροφορία και εν γένει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας".

Η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, ανάμεσα σε μέλη της κυβέρνησης στην απονομή των Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης 2020-2021
Η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, ανάμεσα σε μέλη της κυβέρνησης στην απονομή των Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης 2020-2021

Το Βραβείο απένειμε η Λίνα Μενδώνη, στην αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων και Προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων και Αρχαιολογικού Κτηματολογίου Μαρία-Ξένη Γαρέζου, και στα στελέχη της ομάδας της Χριστίνα Ρωμάνου, αρχαιολόγο, Νίκο Συρρή, μηχανικό πληροφορικής, Ευγενία Καλογεράτου, αρχιτέκτονα μηχανικό και Γιάννη Καραχάλιο, πολιτικό μηχανικό. Στην ομάδα έργου συμμετείχαν, επίσης, ως επικεφαλής η τ. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων Ευγενία Γερούση, και η ιστορικός Ειρήνη Σπυροπούλου. Στην απονομή παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.

Διαβάστε Επίσης

Τα Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης απονέμονται για πρώτη φορά σε φορείς του δημόσιου τομέα ή δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς, οι οποίοι σχεδίασαν ή εφάρμοσαν πρωτοπόρες εφαρμογές κατά την περίοδο 2020-2021 με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση του διοικητικού περιβάλλοντος στη χώρα. Με την ευκαιρία της πρώτης απονομής έγινε και η παρουσίαση του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών Mitos, που θέτει υπό μια ενιαία ομπρέλα όλες τις διοικητικές υπηρεσίες.

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο αποτελεί βασικό πυλώνα του Εθνικού Αρχείου Μνημείων, που μαζί με το Ψηφιακό αποθετήριο των κινητών μνημείων συνθέτουν ένα ενιαίο ψηφιακό μητρώο του συνόλου του εθνικού πολιτιστικού αποθέματος, μέσω του οποίου είναι διαθέσιμα και αξιοποιήσιμα όλα τα στοιχεία της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς ανά την επικράτεια. Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο περιλαμβάνει περισσότερα από 18.000 μνημεία, 3.800 αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους και 845 ζώνες προστασίας, αποτυπωμένα σε ένα ψηφιακό αρχαιολογικό χάρτη της επικράτειας που είναι προσβάσιμος μέσω της διαδικτυακής πύλης.

Λεζάντα φωτογραφίας εξωφύλλου: Η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στην απονομή του βραβείου στην ομάδα έργου για το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αθήνα, αβίωτη πόλη

Είναι αδικαιολόγητος ο καθημερινός εκνευρισμός μας όταν είμαστε τόσο ανοχύρωτοι μπροστά στον παραλογισμό της καθημερινότητας;

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
05/08/2022

Φθινόπωρο στην Ελευσίνα

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων κι εκδηλώσεων.

Επιχορήγηση από το ΥΠΠΟΑ σε προγράμματα και δράσεις για τη διαφύλαξη στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Η επιχορήγηση είναι συνολικού ύψους 662.000 ευρώ και πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 6 Μαΐου 2022, σε Κοινότητες Φορέων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω του Μητρώου Πολιτιστικού Φορέων του ΥΠΠΟΑ.

Η κρητική χειροτεχνία στο επίκεντρο της επίσκεψης του Νικόλα Γιατρομανωλάκη στην Κρήτη

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού παρευρέθηκε στο νησί με αφορμή το Φεστιβάλ Κρήτης και συνομίλησε με εκπροσώπους του τομέα για διάφορους πολιτιστικούς θεσμούς με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο.

Ηλίας Μαγκλίνης: "Η ίδια η ζωή έχει κάτι βίαιο και βρώμικο..."

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος που ακούστηκε πολύ με την υπόθεση Λιγνάδη, απαντά σε δέκα ερωτήσεις με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου "Το μόνο της ζωής τους ταξίδι".

Μία δράση προστασίας της βιοποικιλότητας

Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον που διαθέτουν και οι αρχαιολογικοί χώροι πλέον θα προστατεύεται από τη σύμπραξη του ΥΠΠΟΑ, του ΥΠΕΝ και του ΕΚΠΑ.

"My Attica": Η νέα smartphone εφαρμογή για τη διευκόλυνση των πολιτών

Μία ακόμα δυνατότητα ψηφιακής επικοινωνίας με τους πολίτες εγκαινιάζει η Περιφέρεια Αττικής.