Η σχέση ενός ρούχου με τη σωματική βία

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Minor Inconveniences», η σχεδιάστρια Ιππολύτη Κακαβά παρουσιάζει στο T.A.F./ the art foundation μια σειρά από ρούχα, θίγοντας το ζήτημα του βιασμού.

ΣΚΙΕΣ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ TAF

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, στον εκθεσιακό χώρο του T.A.F./ the art foundation, θα γίνει η παρουσίαση της συλλογής ρούχων της Ιππολύτης Κακαβά. Αποτελεί την πρώτη παράλληλη εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης "Minor Inconveniences", σε επιμέλεια της Γρηγορίας Βρυττιά. Η επιμελήτρια προσκάλεσε την Ιππολύτη για να παρουσιάσει αυτή την ξεχωριστή συλλογή ρούχων, που υπερβαίνει τα όρια μεταξύ υψηλής ραπτικής, wearable art και φιλολογικής έρευνας.

Η Ιππολύτη γεννήθηκε στα Ιωάννινα, σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και Υψηλή Ραπτική στην Αθήνα και αγάπησε σχεδόν ταυτόχρονα τον λόγο και την τέχνη ανοίγοντας ένα εναλλακτικό ραφτάδικο στη Νάουσα Ημαθίας. Η ίδια πρωτοσυστήθηκε στο χώρο της μόδας τον Απρίλιο του 2022 με τη συλλογή υψηλής ραπτικής "From the Shadows" αποσπώντας το Α’ βραβείο στο διαγωνισμό NEW DESIGNERS AWARDS στην ATHENS XCLUSIVE FASHION WEEK, στο Ζάππειο. Η συλλογή εστίασε σε 8 γυναικείες μορφές της αρχαιότητας, οι οποίες για να αποφύγουν το βιασμό ή για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές του, μεταμορφώθηκαν.

Στο πλαίσιο της έκθεσης "Minor Inconveniences", που πραγματεύεται τις άβολες μικροκαταστάσεις που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, η Ιππολύτη θα παρουσιάσει τα έργα της με τίτλο "ΣΚΙΕΣ. ΣΗΜΑΔΙΑ. ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ" και θα έρθει σε διάλογο με το κοινό εκθέτοντας την προβληματική διαχείριση αρνητικών βιωμάτων και συγκεκριμένα του θέματος ταμπού του βιασμού.

Πώς μεταχειρίστηκαν οι αρχαίοι Έλληνες και Λατίνοι ποιητές τον βιασμό; Συνέβαλε ο μύθος στην ωραιοποίηση του βιώματος και στην απεμπλοκή του από την κακοποιητική ταυτότητα; Μπορεί η Υψηλή Ραπτική να λειτουργήσει ως εργαλείο ενσυναίσθησης; Μπορεί η Τέχνη να εκφραστεί με πιέτες και κουφόπιετες; Μπορεί μια ιστορία από τις Σκιές να ενεργοποιήσει το κοινό; Μήπως τελικά το μόνο που αναζητούμε είναι άλλη μια κακή ιστορία για να νιώσουμε ασφαλείς στο μικρόκοσμό μας;

Σε μια παρουσίαση από τις Σκιές η Ιππολύτη επιχειρεί να φωτίσει τα σημάδια και τα αποτυπώματα που αφήνει ένα βίωμα βγαλμένο από το μύθο στην πραγματικότητα της εποχής.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Minor Inconveniences

  • Εικαστικά

Ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης προήλθε από μια ιδέα για το δίπολο μεταξύ θανάτου και χιούμορ. Παρόλο που η απώλεια ενός προσώπου και γενικότερα το κόνσεπτ του θανάτου είναι κάτι με το οποίο δύσκολα συμβιβαζόμαστε, το χιούμορ λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας όταν φτάνουμε πια στο τελικό στάδιο της ύπαρξής μας. Η σατυρική νότα στην ονομασία της έκθεσης μας κάνει να αναρωτηθούμε τι άλλο θα μπορούσε να θεωρεί ως «άβολη μικροκατάσταση», μέσα από έργα που μιλούν για το υπαρξιακό άγχος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περιφέρεια Αττικής: Ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση νέων έργων Πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην Αττική.

Άνθρωποι διαβάζουν στον ηλεκτρικό

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν κοιτάζουν τα κινητά τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΥΠΠΟ: Στρατηγικό ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης

Στόχος η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα εργασιών και η σύνταξη του οδικού χάρτη για την περαιτέρω εξέλιξη του έργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η instax mini Evo της FUJIFILM φέρνει το vintage στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή

Με την υβριδική κάμερα στιγμιαίας εκτύπωσης της FUJIFILM, εκφράζεις τον κόσμο όπως ακριβώς θέλεις.

Χάρης Δούκας για τη Διπλή Ανάπλαση: "Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε αποδίδει καρπούς"

Σε συνέντευξη τύπου, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στη γενικότερη αναβάθμισης της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών.

Μοναδικά πασχαλινά δώρα στο Cycladic Shop

Τα προϊόντα του Cycladic Shop είναι εμπνευσμένα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και τα νησιά του Αιγαίου.