Η σχέση ενός ρούχου με τη σωματική βία

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Minor Inconveniences», η σχεδιάστρια Ιππολύτη Κακαβά παρουσιάζει στο T.A.F./ the art foundation μια σειρά από ρούχα, θίγοντας το ζήτημα του βιασμού.

ΣΚΙΕΣ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ TAF

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, στον εκθεσιακό χώρο του T.A.F./ the art foundation, θα γίνει η παρουσίαση της συλλογής ρούχων της Ιππολύτης Κακαβά. Αποτελεί την πρώτη παράλληλη εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης "Minor Inconveniences", σε επιμέλεια της Γρηγορίας Βρυττιά. Η επιμελήτρια προσκάλεσε την Ιππολύτη για να παρουσιάσει αυτή την ξεχωριστή συλλογή ρούχων, που υπερβαίνει τα όρια μεταξύ υψηλής ραπτικής, wearable art και φιλολογικής έρευνας.

Η Ιππολύτη γεννήθηκε στα Ιωάννινα, σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και Υψηλή Ραπτική στην Αθήνα και αγάπησε σχεδόν ταυτόχρονα τον λόγο και την τέχνη ανοίγοντας ένα εναλλακτικό ραφτάδικο στη Νάουσα Ημαθίας. Η ίδια πρωτοσυστήθηκε στο χώρο της μόδας τον Απρίλιο του 2022 με τη συλλογή υψηλής ραπτικής "From the Shadows" αποσπώντας το Α’ βραβείο στο διαγωνισμό NEW DESIGNERS AWARDS στην ATHENS XCLUSIVE FASHION WEEK, στο Ζάππειο. Η συλλογή εστίασε σε 8 γυναικείες μορφές της αρχαιότητας, οι οποίες για να αποφύγουν το βιασμό ή για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές του, μεταμορφώθηκαν.

Στο πλαίσιο της έκθεσης "Minor Inconveniences", που πραγματεύεται τις άβολες μικροκαταστάσεις που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, η Ιππολύτη θα παρουσιάσει τα έργα της με τίτλο "ΣΚΙΕΣ. ΣΗΜΑΔΙΑ. ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ" και θα έρθει σε διάλογο με το κοινό εκθέτοντας την προβληματική διαχείριση αρνητικών βιωμάτων και συγκεκριμένα του θέματος ταμπού του βιασμού.

Πώς μεταχειρίστηκαν οι αρχαίοι Έλληνες και Λατίνοι ποιητές τον βιασμό; Συνέβαλε ο μύθος στην ωραιοποίηση του βιώματος και στην απεμπλοκή του από την κακοποιητική ταυτότητα; Μπορεί η Υψηλή Ραπτική να λειτουργήσει ως εργαλείο ενσυναίσθησης; Μπορεί η Τέχνη να εκφραστεί με πιέτες και κουφόπιετες; Μπορεί μια ιστορία από τις Σκιές να ενεργοποιήσει το κοινό; Μήπως τελικά το μόνο που αναζητούμε είναι άλλη μια κακή ιστορία για να νιώσουμε ασφαλείς στο μικρόκοσμό μας;

Σε μια παρουσίαση από τις Σκιές η Ιππολύτη επιχειρεί να φωτίσει τα σημάδια και τα αποτυπώματα που αφήνει ένα βίωμα βγαλμένο από το μύθο στην πραγματικότητα της εποχής.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Minor Inconveniences

  • Εικαστικά

Ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης προήλθε από μια ιδέα για το δίπολο μεταξύ θανάτου και χιούμορ. Παρόλο που η απώλεια ενός προσώπου και γενικότερα το κόνσεπτ του θανάτου είναι κάτι με το οποίο δύσκολα συμβιβαζόμαστε, το χιούμορ λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας όταν φτάνουμε πια στο τελικό στάδιο της ύπαρξής μας. Η σατυρική νότα στην ονομασία της έκθεσης μας κάνει να αναρωτηθούμε τι άλλο θα μπορούσε να θεωρεί ως «άβολη μικροκατάσταση», μέσα από έργα που μιλούν για το υπαρξιακό άγχος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Επιχορήγηση από το ΥΠΠΟΑ σε προγράμματα και δράσεις για τη διαφύλαξη στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Η επιχορήγηση είναι συνολικού ύψους 662.000 ευρώ και πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 6 Μαΐου 2022, σε Κοινότητες Φορέων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω του Μητρώου Πολιτιστικού Φορέων του ΥΠΠΟΑ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/08/2022

Η κρητική χειροτεχνία στο επίκεντρο της επίσκεψης του Νικόλα Γιατρομανωλάκη στην Κρήτη

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού παρευρέθηκε στο νησί με αφορμή το Φεστιβάλ Κρήτης και συνομίλησε με εκπροσώπους του τομέα για διάφορους πολιτιστικούς θεσμούς με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο.

Ηλίας Μαγκλίνης: "Η ίδια η ζωή έχει κάτι βίαιο και βρώμικο..."

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος που ακούστηκε πολύ με την υπόθεση Λιγνάδη, απαντά σε δέκα ερωτήσεις με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου "Το μόνο της ζωής τους ταξίδι".

Μία δράση προστασίας της βιοποικιλότητας

Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον που διαθέτουν και οι αρχαιολογικοί χώροι πλέον θα προστατεύεται από τη σύμπραξη του ΥΠΠΟΑ, του ΥΠΕΝ και του ΕΚΠΑ.

"My Attica": Η νέα smartphone εφαρμογή για τη διευκόλυνση των πολιτών

Μία ακόμα δυνατότητα ψηφιακής επικοινωνίας με τους πολίτες εγκαινιάζει η Περιφέρεια Αττικής.

19 βιβλία για τις διακοπές

Παραλίες, κλάμπινγκ, φλερτ, ξεκούραση, εκδρομές, ξενοιασιά, ναι, σίγουρα, όμως το μυαλό και το καλοκαίρι διεκδικεί τα δικαιώματά του, οπότε στο σακίδιο, εκτός από νερό και αντηλιακό, δηλαδή τα απολύτως απαραίτητα, ένα βιβλίο είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Μια συζήτηση με την Valerie Biden Owens, πρόεδρο του Biden Institute

Η μικρότερη αδερφή του Joe Biden μιλάει με την Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου για την πολιτική, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τον ρόλο της γυναίκας και την αξία της οικογένειας σε έναν κόσμο που αλλάζει.