Η σχέση ενός ρούχου με τη σωματική βία

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Minor Inconveniences», η σχεδιάστρια Ιππολύτη Κακαβά παρουσιάζει στο T.A.F./ the art foundation μια σειρά από ρούχα, θίγοντας το ζήτημα του βιασμού.

ΣΚΙΕΣ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ TAF

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, στον εκθεσιακό χώρο του T.A.F./ the art foundation, θα γίνει η παρουσίαση της συλλογής ρούχων της Ιππολύτης Κακαβά. Αποτελεί την πρώτη παράλληλη εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης "Minor Inconveniences", σε επιμέλεια της Γρηγορίας Βρυττιά. Η επιμελήτρια προσκάλεσε την Ιππολύτη για να παρουσιάσει αυτή την ξεχωριστή συλλογή ρούχων, που υπερβαίνει τα όρια μεταξύ υψηλής ραπτικής, wearable art και φιλολογικής έρευνας.

Η Ιππολύτη γεννήθηκε στα Ιωάννινα, σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και Υψηλή Ραπτική στην Αθήνα και αγάπησε σχεδόν ταυτόχρονα τον λόγο και την τέχνη ανοίγοντας ένα εναλλακτικό ραφτάδικο στη Νάουσα Ημαθίας. Η ίδια πρωτοσυστήθηκε στο χώρο της μόδας τον Απρίλιο του 2022 με τη συλλογή υψηλής ραπτικής "From the Shadows" αποσπώντας το Α’ βραβείο στο διαγωνισμό NEW DESIGNERS AWARDS στην ATHENS XCLUSIVE FASHION WEEK, στο Ζάππειο. Η συλλογή εστίασε σε 8 γυναικείες μορφές της αρχαιότητας, οι οποίες για να αποφύγουν το βιασμό ή για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές του, μεταμορφώθηκαν.

Στο πλαίσιο της έκθεσης "Minor Inconveniences", που πραγματεύεται τις άβολες μικροκαταστάσεις που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, η Ιππολύτη θα παρουσιάσει τα έργα της με τίτλο "ΣΚΙΕΣ. ΣΗΜΑΔΙΑ. ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ" και θα έρθει σε διάλογο με το κοινό εκθέτοντας την προβληματική διαχείριση αρνητικών βιωμάτων και συγκεκριμένα του θέματος ταμπού του βιασμού.

Πώς μεταχειρίστηκαν οι αρχαίοι Έλληνες και Λατίνοι ποιητές τον βιασμό; Συνέβαλε ο μύθος στην ωραιοποίηση του βιώματος και στην απεμπλοκή του από την κακοποιητική ταυτότητα; Μπορεί η Υψηλή Ραπτική να λειτουργήσει ως εργαλείο ενσυναίσθησης; Μπορεί η Τέχνη να εκφραστεί με πιέτες και κουφόπιετες; Μπορεί μια ιστορία από τις Σκιές να ενεργοποιήσει το κοινό; Μήπως τελικά το μόνο που αναζητούμε είναι άλλη μια κακή ιστορία για να νιώσουμε ασφαλείς στο μικρόκοσμό μας;

Σε μια παρουσίαση από τις Σκιές η Ιππολύτη επιχειρεί να φωτίσει τα σημάδια και τα αποτυπώματα που αφήνει ένα βίωμα βγαλμένο από το μύθο στην πραγματικότητα της εποχής.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Minor Inconveniences

  • Εικαστικά

Ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης προήλθε από μια ιδέα για το δίπολο μεταξύ θανάτου και χιούμορ. Παρόλο που η απώλεια ενός προσώπου και γενικότερα το κόνσεπτ του θανάτου είναι κάτι με το οποίο δύσκολα συμβιβαζόμαστε, το χιούμορ λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας όταν φτάνουμε πια στο τελικό στάδιο της ύπαρξής μας. Η σατυρική νότα στην ονομασία της έκθεσης μας κάνει να αναρωτηθούμε τι άλλο θα μπορούσε να θεωρεί ως «άβολη μικροκατάσταση», μέσα από έργα που μιλούν για το υπαρξιακό άγχος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το "Μυστήριο 137" μεταφέρει στο σήμερα την έννοια της επαγγελματικής αλληλεγγύης αξιοποιώντας τον πολιτισμό ως μέσο κοινωνικής αλλαγής

Η 2023 Ελευσίς, σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change διοργανώνουν δυζητήσεις, εργαστήρια και εκδηλώσεις για το μέλλον και την ανάπτυξη των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου.

Κουκάκι: Μια βόλτα στα στέκια της Δημητρακοπούλου

Ροκάδικα, λαχταριστό street food, πρωτότυπα concept stores -τα στέκια της Δημητρακοπούλου είναι πολλά και μας προ(σ)καλούν να εξερευνήσουμε τη γειτονιά του Κουκακίου για να βρούμε το νέο αγαπημένο μας.

Αξεσουάρ και αναρχία: Για τα Εξάρχεια και το "Polyamorous"

Δύο αντίθετες τάσεις απαιτούν συγκεκριμένη εξέλιξη από τα Εξάρχεια, ξεχνώντας ότι το βασικό προσόν τους είναι η αμφισημία.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Last call για το 27ο Παζάρι Βιβλίου

Αυλαία για τη βιβλιοφιλική διοργάνωση στο κέντρο της πόλης, ημερίδα για έναν σπουδαίο νεοελληνιστή και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 17 έως 23/2.

Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2023

Στις κατηγορίες περιλαμβάνονται τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου και τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης.

Athens Science Festival 2024: Ιστορίες επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας έρχονται στην Τεχνόπολη

Το Athens Science Festival κλείνει φέτος τα 10 του χρόνια και αφηγείται καθηλωτικές "Ιστορίες Αλλαγής" που διαμορφώνουν το παρόν μας με ορίζοντα το μέλλον.