Το εμβληματικό αρχοντικό Χασάν Μπέη αξιοποιείται ως Κέντρο Προβολής της ιστορίας της Ρόδου

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου παραχώρησε το ιστορικό κτίσμα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με υπογραφή σύμβαση από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και του Διευθύνοντα Σύμβουλου της ΕΤΑΔ, Στέφανου Δ. Βλαστού.

Το αρχοντικό Χασάν Μπέη

Στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παραχωρείται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου το διατηρητέο Οθωμανικό Αρχοντικό Χασάν Μπέη στη Ρόδο, με Σύμβαση παραχώρησης την οποία υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Δ. Βλαστός.

Σκοπός της παραχώρησης χρήσης είναι η πλήρης αποκατάσταση και ανακαίνιση του εμβληματικού μνημείου με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής και αισθητικής αξίας του και την επανάχρησή του ως Κέντρο Προβολής της Διαχρονικής Ιστορίας της Πόλης της Ρόδου. Το έργο αποκατάστασης του αρχοντικού έχει ενταχθεί από το ΥΠΠΟΑ για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων το 2025.

Λίνα Μενδώνη, Στέφανος Βλαστός
Λίνα Μενδώνη, Στέφανος Βλαστός

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε: "Η αποκατάσταση του ιστορικού αρχοντικού Χασάν Μπέη, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα, μία ακόμη από τις παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην πόλη της Ρόδου, μαζί με την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου και του Νεοκλασικού Σχολείου, καθώς και το συνολικό πρόγραμμα στρατηγικής του ΟΔΑΠ για τη διαχείριση ακινήτων στη Μεσαιωνική Πόλη. Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η οποία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός, χρειάζεται μια νέα προσέγγιση, μια διαφορετική στρατηγική, την οποία δημιουργούμε με σταθερά βήματα και συνεργασίες με τους συναρμόδιους φορείς και οργανισμούς. Η παραχώρηση του αρχοντικού Χασάν
Μπέη στο ΥΠΠΟΑ από την ΕΤΑΔ, προκειμένου να λειτουργήσει ως Κέντρο Προβολής της Διαχρονικής Ιστορίας της Πόλης της Ρόδου, συμβάλλει στην αποκατάσταση ενός σημαντικού μνημείου της Ρόδου, αποτελεί παρέμβαση στον αστικό ιστό, αναβαθμίζοντας την περιοχή, αλλά καλύπτει παράλληλα την έλλειψη στην πληροφόρηση των επισκεπτών του νησιού για τις διαφορετικές ιστορικές φάσεις της Ρόδου. Ευχαριστώ την ΕΤΑΔ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο για τη διαρκή, καλή συνεργασία που έχουμε, με στόχο την ανάδειξη μνημείων και την απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες. Το έργο της αποκατάστασης του αρχοντικού έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις αναγκαίες εργασίες, προκειμένου το έργο να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025".

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Α.Ε. Στέφανος Δ. Βλαστός έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Χαιρόμαστε ιδιαίτερα κάθε φορά που αποδίδουμε ένα ακίνητο μας στις εκάστοτε τοπικές κοινωνίες. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο, όπως το αρχοντικό Χασάν Μπέη, που μέσα από την αγαστή μας συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης θα αξιοποιηθεί και θα αναδειχθεί, όπως αρμόζει στην ιστορική και αρχιτεκτονική αξία του και κυρίως της Παλαιάς Πόλης της νήσου των Ιπποτών, μία Πόλη που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και δική μας βούληση είναι, όπου αυτό κρίνεται επωφελές και εφικτό, να αξιοποιούμε τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς, ξαναδίνοντας ζωή σε ιστορικά κτήρια που είχαν εγκαταλειφθεί και δημιουργώντας πόλους ανάδειξης και προβολής της πλούσιας ιστορίας της Ελλάδας. Θα ήθελα να συγχαρώ προσωπικά την Υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη για την πρωτοβουλία της και θα ήθελα να τη διαβεβαιώσω ότι η ΕΤΑΔ θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού να αναβιώνει ιστορικά εμβληματικά κτήρια που είχαν ξεχαστεί και να δημιουργεί κύτταρα πολιτισμού σε όλη τη χώρα".

Το οθωμανικό αρχοντικό Χασάν Μπέη βρίσκεται στην είσοδο της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου μπροστά στο τουριστικό λιμάνι, επί της πλατείας Αργυροκάστρου, και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο. Πρόκειται για λιθόκτιστο κτήριο και η ανέγερση του χρονολογείται στις αρχές του 19 ου αιώνα, ενώ αποτελεί τυπικό δείγμα των αρχοντικών της εποχής που κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα υπέστη πολλές τροποποιήσεις και προσθήκες. Σήμερα, το αρχοντικό αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, με καταρρεύσεις, φθορά των ξύλινων στοιχείων και απώλεια της αρχικής αρχιτεκτονικής φάσης, έπειτα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ανοιχτό κάλεσμα διοργανωτών φεστιβάλ για το 21ο Atelier for Young Festival Managers στην Ελευσίνα

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης συνεργάζεται με το The Festival Academy και καλεί ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή για το φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί το 2023 στην ιστορική πόλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/08/2022

2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελόριζου: Γνωρίστε τα συναρπαστικά μονοπάτια της επιστήμης

Η δεύτερη διεξαγωγή του επιστημονικού φεστιβάλ κάνει στάση σε Πάτρα και Αθήνα, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να βιώσουν την επιστήμη ως μία συναρπαστική εμπειρία.

Συνεχίζονται τα έργα αναβάθμισης χώρων πρασίνου σε κεντρικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι ολιστικές παρεμβάσεις από την Περιφέρεια Αττικής για την οδική αναβάθμιση των μητροπολιτικών υποδομών.

Ο Δημήτρης Αθανίτης διάβασε την "Τελευταία Πνοή" του Λουίς Μπουνιουέλ γιατί ο συγγραφέας "Είναι ακραίος σαν το έργο του"

Ο σκηνοθέτης του "Invisible" (2016), της ταινίας για την κρίση που υπήρξε υποψήφια για έξι βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, βρίσκει κάποιες αυτοβιογραφίες να είναι πιο δυνατές κι από τα πιο συναρπαστικά μυθιστορήματα.

Αθήνα, αβίωτη πόλη

Είναι αδικαιολόγητος ο καθημερινός εκνευρισμός μας όταν είμαστε τόσο ανοχύρωτοι μπροστά στον παραλογισμό της καθημερινότητας;

Φθινόπωρο στην Ελευσίνα

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων κι εκδηλώσεων.

Επιχορήγηση από το ΥΠΠΟΑ σε προγράμματα και δράσεις για τη διαφύλαξη στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Η επιχορήγηση είναι συνολικού ύψους 662.000 ευρώ και πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 6 Μαΐου 2022, σε Κοινότητες Φορέων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω του Μητρώου Πολιτιστικού Φορέων του ΥΠΠΟΑ.