Μία πλατφόρμα που υποστηρίζει τα καΐκια

Το woodenboats.gr είναι ένας ψηφιακός ιστότοπος που στοχεύει στη διαφύλαξη μίας παραδοσιακής τέχνης που είναι συνυφασμένη με την Ελλάδα: της κατασκευής καϊκιών.

Καΐκι - woodenboats.gr © shutterstock.com

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου, το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και το Εργαστήριο Διδακτικής Μαθηματικών και Τεχνολογιών Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου επιμελήθηκαν και παρουσιάζουν την ψηφιακή πλατφόρμα "Τα Καΐκια και η Ναυπηγική Τέχνη στη Νεότερη Πολιτιστική Κληρονομιά" (woodenboats.gr).

Όραμα των συντελεστών είναι η πλατφόρμα να υποστηρίξει την παραδοσιακή ξυλοναυπηγική δραστηριότητα, αποτελώντας ένα δίαυλο προβολής και διεπιστημονικής τεκμηρίωσης της ναυπηγικής παράδοσης στην Ελλάδα. Άλλωστε, η παράδοση αυτή αποτελεί κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, ενώ, μέσω της πλατφόρμας, γίνεται η προσπάθεια για την εγγραφή της στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO με τη δημιουργία νέου υλικού υποστήριξης. Ταυτόχρονα, στην ιστοσελίδα του woodenboats.gr γίνεται συλλογή και δημιουργία έγκυρου και, φυσικά, τεκμηριωμένου οπτικού υλικού (φωτογραφίες, βίντεο) σχετικό με τη στήριξη της ξυλοναυπηγικής και των παραδοσιακών καϊκιών.

Καΐκι - woodenboats.gr
© shutterstock.com

 Εξίσου σημαντικός στόχος της πλατφόρμας, είναι και να διακοπεί η καταστροφή των αλιευτικών καϊκιών. Πιο συγκεκριμένα, τα παραδοσιακά αλιευτικά, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής πολιτισμικής  κληρονομιάς, βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς κατά προγραμματικές περιόδους, επιδοτείται η διάλυσή τους στα πλαίσια της ανανέωσης του αλιευτικού στόλου. Η διασφάλιση της θεσμικής τους προστασίας κρίνεται αναγκαία, ενώ θα πρέπει να γίνουν ενέργειες αξιοποίησής τους με άλλους τρόπους, αναδεικνύοντας την ιστορικότητά τους, όπως και την άυλη πολιτιστική διάσταση της ξυλοναυπηγικής τέχνης. Επίσης, είναι σημαντικό να επιτραπεί η διεύρυνση των χρήσεων των παραδοσιακών αλιευτικών, με τη δυνατότητα ενοικίασής τους από ιδιώτες για ψάρεμα, εκδρομές κ.ά., οι οποίες θα επιφέρουν και επιπλέον έσοδα στους ιδιοκτήτες.

Για τον εμπλουτισμό της πλατφόρμας, η οποία, μάλιστα, υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους του πολιτισμού, των μνημείων, των μουσείων, των επιστημών και των τεχνών να συμμετάσχουν στη βασική θεματική της. Έτσι, μέσα από την αποστολή υλικού, μπορούν να προβληθούν οι απόψεις τους σχετικά με την αξία της διάσωσης της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης, την ένταξη της στην εκπαίδευση και, τέλος,  τη διακοπή της επιδοτούμενης καταστροφής των αλιευτικών καϊκιών.

Παράλληλα, υπάρχει ανοιχτό κάλεσμα σε άτομα που έχουν στη διάθεση τους υλικό σχετικό με τα παραπάνω, να επικοινωνήσουν με τους φορείς, ώστε η πολύτιμη συνεισφορά τους να κατατεθεί προς ενίσχυση της πλατφόρμας. Το υλικό μπορεί να είναι ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα μέχρι 3’ λεπτά, ένα ηχογραφημένο μήνυμα με ή χωρίς φωτογραφίες έως 3’ λεπτά, ή ένα κείμενο (με όριο τις 300 λέξεις) συνοδευόμενο από φωτογραφίες ή και βίντεο.

Info: Για περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ομάδα Έργου της Πλατφόρμας στις διεύθυνσεις: friends.mnnta.platform@gmail.com και sak@ellinikietaireia.com.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ανοιχτό κάλεσμα διοργανωτών φεστιβάλ για το 21ο Atelier for Young Festival Managers στην Ελευσίνα

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης συνεργάζεται με το The Festival Academy και καλεί ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή για το φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί το 2023 στην ιστορική πόλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/08/2022

2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελόριζου: Γνωρίστε τα συναρπαστικά μονοπάτια της επιστήμης

Η δεύτερη διεξαγωγή του επιστημονικού φεστιβάλ κάνει στάση σε Πάτρα και Αθήνα, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να βιώσουν την επιστήμη ως μία συναρπαστική εμπειρία.

Συνεχίζονται τα έργα αναβάθμισης χώρων πρασίνου σε κεντρικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι ολιστικές παρεμβάσεις από την Περιφέρεια Αττικής για την οδική αναβάθμιση των μητροπολιτικών υποδομών.

Ο Δημήτρης Αθανίτης διάβασε την "Τελευταία Πνοή" του Λουίς Μπουνιουέλ γιατί ο συγγραφέας "Είναι ακραίος σαν το έργο του"

Ο σκηνοθέτης του "Invisible" (2016), της ταινίας για την κρίση που υπήρξε υποψήφια για έξι βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, βρίσκει κάποιες αυτοβιογραφίες να είναι πιο δυνατές κι από τα πιο συναρπαστικά μυθιστορήματα.

Αθήνα, αβίωτη πόλη

Είναι αδικαιολόγητος ο καθημερινός εκνευρισμός μας όταν είμαστε τόσο ανοχύρωτοι μπροστά στον παραλογισμό της καθημερινότητας;

Φθινόπωρο στην Ελευσίνα

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων κι εκδηλώσεων.

Επιχορήγηση από το ΥΠΠΟΑ σε προγράμματα και δράσεις για τη διαφύλαξη στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Η επιχορήγηση είναι συνολικού ύψους 662.000 ευρώ και πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 6 Μαΐου 2022, σε Κοινότητες Φορέων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω του Μητρώου Πολιτιστικού Φορέων του ΥΠΠΟΑ.