Μία πλατφόρμα που υποστηρίζει τα καΐκια

Το woodenboats.gr είναι ένας ψηφιακός ιστότοπος που στοχεύει στη διαφύλαξη μίας παραδοσιακής τέχνης που είναι συνυφασμένη με την Ελλάδα: της κατασκευής καϊκιών.

Καΐκι - woodenboats.gr © shutterstock.com

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου, το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και το Εργαστήριο Διδακτικής Μαθηματικών και Τεχνολογιών Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου επιμελήθηκαν και παρουσιάζουν την ψηφιακή πλατφόρμα "Τα Καΐκια και η Ναυπηγική Τέχνη στη Νεότερη Πολιτιστική Κληρονομιά" (woodenboats.gr).

Όραμα των συντελεστών είναι η πλατφόρμα να υποστηρίξει την παραδοσιακή ξυλοναυπηγική δραστηριότητα, αποτελώντας ένα δίαυλο προβολής και διεπιστημονικής τεκμηρίωσης της ναυπηγικής παράδοσης στην Ελλάδα. Άλλωστε, η παράδοση αυτή αποτελεί κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, ενώ, μέσω της πλατφόρμας, γίνεται η προσπάθεια για την εγγραφή της στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO με τη δημιουργία νέου υλικού υποστήριξης. Ταυτόχρονα, στην ιστοσελίδα του woodenboats.gr γίνεται συλλογή και δημιουργία έγκυρου και, φυσικά, τεκμηριωμένου οπτικού υλικού (φωτογραφίες, βίντεο) σχετικό με τη στήριξη της ξυλοναυπηγικής και των παραδοσιακών καϊκιών.

Καΐκι - woodenboats.gr
© shutterstock.com

 Εξίσου σημαντικός στόχος της πλατφόρμας, είναι και να διακοπεί η καταστροφή των αλιευτικών καϊκιών. Πιο συγκεκριμένα, τα παραδοσιακά αλιευτικά, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής πολιτισμικής  κληρονομιάς, βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς κατά προγραμματικές περιόδους, επιδοτείται η διάλυσή τους στα πλαίσια της ανανέωσης του αλιευτικού στόλου. Η διασφάλιση της θεσμικής τους προστασίας κρίνεται αναγκαία, ενώ θα πρέπει να γίνουν ενέργειες αξιοποίησής τους με άλλους τρόπους, αναδεικνύοντας την ιστορικότητά τους, όπως και την άυλη πολιτιστική διάσταση της ξυλοναυπηγικής τέχνης. Επίσης, είναι σημαντικό να επιτραπεί η διεύρυνση των χρήσεων των παραδοσιακών αλιευτικών, με τη δυνατότητα ενοικίασής τους από ιδιώτες για ψάρεμα, εκδρομές κ.ά., οι οποίες θα επιφέρουν και επιπλέον έσοδα στους ιδιοκτήτες.

Για τον εμπλουτισμό της πλατφόρμας, η οποία, μάλιστα, υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους του πολιτισμού, των μνημείων, των μουσείων, των επιστημών και των τεχνών να συμμετάσχουν στη βασική θεματική της. Έτσι, μέσα από την αποστολή υλικού, μπορούν να προβληθούν οι απόψεις τους σχετικά με την αξία της διάσωσης της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης, την ένταξη της στην εκπαίδευση και, τέλος,  τη διακοπή της επιδοτούμενης καταστροφής των αλιευτικών καϊκιών.

Παράλληλα, υπάρχει ανοιχτό κάλεσμα σε άτομα που έχουν στη διάθεση τους υλικό σχετικό με τα παραπάνω, να επικοινωνήσουν με τους φορείς, ώστε η πολύτιμη συνεισφορά τους να κατατεθεί προς ενίσχυση της πλατφόρμας. Το υλικό μπορεί να είναι ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα μέχρι 3’ λεπτά, ένα ηχογραφημένο μήνυμα με ή χωρίς φωτογραφίες έως 3’ λεπτά, ή ένα κείμενο (με όριο τις 300 λέξεις) συνοδευόμενο από φωτογραφίες ή και βίντεο.

Info: Για περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ομάδα Έργου της Πλατφόρμας στις διεύθυνσεις: friends.mnnta.platform@gmail.com και sak@ellinikietaireia.com.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.