Βραβεία Βιβλίου Public 2022: Οι μεγάλοι νικητές

Η μεγάλη στιγμή έφτασε και οι μεγάλοι νικητές των Βραβείων Βιβλίου Public2022 είναι εδώ!

Βιβλία

 Με τις ψήφους 202.000 αναγνωστών στο www.publicbookawards.gr, ο αγαπημένος θεσμός για το βιβλίο γιόρτασε φέτος 9 συναρπαστικά χρόνια ζωής, θυμίζοντάς μας τη χαρά της ανάγνωσης και μαζί με αυτή όλες εκείνες τις στιγμές που βρεθήκαμε ν’ ανυπομονούμε για όσα θα συμβούν… "λίγες γραμμές παρακάτω"!

Στα Βραβεία Βιβλίου Public 2022 συμμετείχαν 1.970 βιβλία, 1.648 συγγραφείς και 105 εκδότες. Πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες της διαδικασίας ήταν και φέτος οι αναγνώστες κάθε ηλικίας, μαζί με αυτούς και η διάθεσή τους να ξεχωρίσουν τα βιβλία, τους συγγραφείς ή τους εκδότες που τους έδωσαν την ευκαιρία να συγκινηθούν, να προβληματιστούν ή να ξεχαστούν.

Οι αναγνώστες τίμησαν με την ψήφο τους φέτος τα ακόλουθα βιβλία, που θα ντύσουν με τις λέξεις τους το καλοκαίρι μας, όπου και αν βρισκόμαστε, στο πλοίο, στο λεωφορείο, στο σπίτι ή στην παραλία:
1.    Ελληνικό Μυθιστόρημα: "Ακάκιε", Κώστας Κρομμύδας, Εκδόσεις Διόπτρα.
2.    Μεταφρασμένο Μυθιστόρημα: "Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ", William Faulkner,Μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Εκδόσεις Gutenberg.
3.    Ελληνικό Non-Fiction (δοκίμιο, έρευνα, βιογραφία, μαρτυρία, πολιτική, οικονομία): "Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;", Δρ. Θεόδωρος Παπακώστας, Εκδόσεις Key Books.
4.    Ελληνικό Διήγημα: "Αφαίας και Τελαμώνος", Κώστας Β. Κατσουλάρης, Εκδόσεις Μεταίχμιο.
5.    Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση: "Τα κτήματα των κίτρινων ρόδων", Λέλη Μπέη, Εκδόσεις Ίκαρος.
6.    Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία: "Τα πέντε αδέρφια", Γιάννης Σερβετάς, Εικονογράφηση Τόμεκ Γιοβάνης, Εκδόσεις Πατάκη. 
7.    Ελληνική Εφηβική Λογοτεχνία: "Τα φτερωτά σανδάλια", Στέφανος Αλεξιάδης, Εκδόσεις Υδροπλάνο.
8.    Ευ ζην (ελληνικά βιβλία Μαγειρικής, Αυτοβελτίωσης, Χόμπι-Ελεύθερου Χρόνου): "Ακτίβιτι μπουκ για μεγάλους", Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ!, Εκδόσεις Διόπτρα. 

Ειδικά  Βραβεία 
Έπειτα από ξεχωριστή ψηφοφορία, ειδική επιτροπή που αποτελείται από σημαντικές προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και του δημοσιογραφικού χώρου που αγαπούν το βιβλίο και σχετίζονται με αυτό, ανέδειξε στην κατηγορία "Εκδοτικό Αποτύπωμα" τον εκδοτικό οίκο που, μέσα από την βιβλιοπαραγωγή του, έδωσε το δικό του εκδοτικό αποτύπωμα – στίγμα κατά τη χρονιά που μας πέρασε:

1.    Εκδοτικό Αποτύπωμα: Εκδόσεις Δώμα
Η επιτροπή ξεχώρισε τις εκδόσεις Δώμα για τη βιβλιοπαραγωγή τους κατά το έτος 2021, υπογραμμίζοντας  ότι κάνει "Εξαιρετική επιλογή τίτλων, πολύ καλή και δουλεμένη μετάφραση, καθώς και εξώφυλλα". Η επιτροπή επεσήμανε επίσης ότι πρόκειται για "Έναν μικρό, niche και διαρκώς on point εκδοτικός οίκο." που προσφέρει "Πραγματικά ξεχωριστές επιλογές, λίγες κυκλοφορίες, με κάθε βιβλίο να είναι διαμάντι".   

Ταυτόχρονα, για 9η χρονιά οι Σύμβουλοι Πωλήσεων των βιβλιοπωλείων Publicαπένειμαν το "Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public", που περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές υποκατηγορίες:

2.    Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public – Ελληνικό Μυθιστόρημα: "Περί της εαυτού ψυχής", Ισίδωρος Ζουργός, Εκδόσεις Πατάκη. 
3.    Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public - Ελληνικό Παιδικό βιβλίο: "Από μακριά", Αγγελική Δαρλάση, Εικονογράφηση Βασίλης Κουτσογιάννης, Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές και τις νικήτριες,  που θα συντροφεύσουν με τις λέξεις τους το καλοκαίρι μας! Δείτε τους νικητές στο www.publicbookawards.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής" και νιώθοντας τον "Άναρχο Έρωτα" στο Zátopek βιβλιοπωλείο καφέ

Το Zátopek βιβλιοπωλείο καφέ και οι Εκδόσεις Πατάκη μας προσκαλούν σε μια συζήτηση με αφορμή την έκδοση των βιβλίων "Τον άναρχο Έρωτα να νιώσω ακέριο" του Άγγελου Σικελιανού & "Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής" της Εύα Πάλμερ-Σικελιανού.

30/06/2022

Τι θα διαβάσουμε φέτος το καλοκαίρι;

Ρομάντζα, μυστήριο, περιπέτειες, βιογραφίες: Μαζέψαμε τα βιβλία που ξεχωρίσαμε από την φετινή εκδοτική σεζόν και σας προτείνουμε 5+1 ιστορίες που θα σας κρατήσουν συντροφιά στην παραλία και αυτό το καλοκαίρι.

Το βιβλίο της Νία Βαρντάλος περιγράφει τη συγκλονιστική ιστορία από την εξωσωματική μέχρι την υιοθεσία του παιδιού της

Την προσωπική της "περιπέτεια" μέχρι να καταφέρει να γίνει μητέρα περιγράφει στο βιβλίο της "Instant Mom", η αγαπημένη ηθοποιός.

Επιθυμώντας αυτονόητα πράγματα: Οι κληρονομιές της Αντιγόνης, οι εκτρώσεις και οι διεκδικήσεις του σήμερα

Παρακολουθώντας την πολύ δυνατή παράσταση χορού "A Live" της Σοφίας Μαυραγάνη και διαβάζοντας "Το Γεγονός" στη σκιά της πρόσφατης κατάργησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην άμβλωση στην Αμερική.

Ένα βιβλίο για την ιστορία του Θεσμού της Πανελλήνιας καλλιτεχνικής Έκθεσης

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Ι.Τ.Ε.) και ο Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα παρουσιάζουν το βιβλίο "Ο Θεσμός της Πανελλήνιας καλλιτεχνικής Έκθεσης 1938-1987" στο Βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οίκου Μέλισσα.

Δημήτρης Σωτάκης: "Θα ευχόμουν να λείψει η υστερία..."

Ο μοναδικός, ίσως, Έλληνας κινεζόφωνος συγγραφέας απαντά σε δέκα ερωτήσεις με αφορμή την έκδοση του νέου μυθιστορήματός του "Μισή καρδιά".

Η ελληνική έκδοση της σειράς-φαινόμενο "Heartstopper" ήρθε στα βιβλιοπωλεία

Η σειρά βιβλίων "Ηeartstopper" της βραβευμένης Άλις Όσεμαν, που έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως, είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα.