Βραβεία Βιβλίου Public 2022: Οι μεγάλοι νικητές

Η μεγάλη στιγμή έφτασε και οι μεγάλοι νικητές των Βραβείων Βιβλίου Public2022 είναι εδώ!

Βιβλία

 Με τις ψήφους 202.000 αναγνωστών στο www.publicbookawards.gr, ο αγαπημένος θεσμός για το βιβλίο γιόρτασε φέτος 9 συναρπαστικά χρόνια ζωής, θυμίζοντάς μας τη χαρά της ανάγνωσης και μαζί με αυτή όλες εκείνες τις στιγμές που βρεθήκαμε ν’ ανυπομονούμε για όσα θα συμβούν… "λίγες γραμμές παρακάτω"!

Στα Βραβεία Βιβλίου Public 2022 συμμετείχαν 1.970 βιβλία, 1.648 συγγραφείς και 105 εκδότες. Πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες της διαδικασίας ήταν και φέτος οι αναγνώστες κάθε ηλικίας, μαζί με αυτούς και η διάθεσή τους να ξεχωρίσουν τα βιβλία, τους συγγραφείς ή τους εκδότες που τους έδωσαν την ευκαιρία να συγκινηθούν, να προβληματιστούν ή να ξεχαστούν.

Οι αναγνώστες τίμησαν με την ψήφο τους φέτος τα ακόλουθα βιβλία, που θα ντύσουν με τις λέξεις τους το καλοκαίρι μας, όπου και αν βρισκόμαστε, στο πλοίο, στο λεωφορείο, στο σπίτι ή στην παραλία:
1.    Ελληνικό Μυθιστόρημα: "Ακάκιε", Κώστας Κρομμύδας, Εκδόσεις Διόπτρα.
2.    Μεταφρασμένο Μυθιστόρημα: "Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ", William Faulkner,Μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Εκδόσεις Gutenberg.
3.    Ελληνικό Non-Fiction (δοκίμιο, έρευνα, βιογραφία, μαρτυρία, πολιτική, οικονομία): "Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;", Δρ. Θεόδωρος Παπακώστας, Εκδόσεις Key Books.
4.    Ελληνικό Διήγημα: "Αφαίας και Τελαμώνος", Κώστας Β. Κατσουλάρης, Εκδόσεις Μεταίχμιο.
5.    Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση: "Τα κτήματα των κίτρινων ρόδων", Λέλη Μπέη, Εκδόσεις Ίκαρος.
6.    Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία: "Τα πέντε αδέρφια", Γιάννης Σερβετάς, Εικονογράφηση Τόμεκ Γιοβάνης, Εκδόσεις Πατάκη. 
7.    Ελληνική Εφηβική Λογοτεχνία: "Τα φτερωτά σανδάλια", Στέφανος Αλεξιάδης, Εκδόσεις Υδροπλάνο.
8.    Ευ ζην (ελληνικά βιβλία Μαγειρικής, Αυτοβελτίωσης, Χόμπι-Ελεύθερου Χρόνου): "Ακτίβιτι μπουκ για μεγάλους", Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ!, Εκδόσεις Διόπτρα. 

Ειδικά  Βραβεία 
Έπειτα από ξεχωριστή ψηφοφορία, ειδική επιτροπή που αποτελείται από σημαντικές προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και του δημοσιογραφικού χώρου που αγαπούν το βιβλίο και σχετίζονται με αυτό, ανέδειξε στην κατηγορία "Εκδοτικό Αποτύπωμα" τον εκδοτικό οίκο που, μέσα από την βιβλιοπαραγωγή του, έδωσε το δικό του εκδοτικό αποτύπωμα – στίγμα κατά τη χρονιά που μας πέρασε:

1.    Εκδοτικό Αποτύπωμα: Εκδόσεις Δώμα
Η επιτροπή ξεχώρισε τις εκδόσεις Δώμα για τη βιβλιοπαραγωγή τους κατά το έτος 2021, υπογραμμίζοντας  ότι κάνει "Εξαιρετική επιλογή τίτλων, πολύ καλή και δουλεμένη μετάφραση, καθώς και εξώφυλλα". Η επιτροπή επεσήμανε επίσης ότι πρόκειται για "Έναν μικρό, niche και διαρκώς on point εκδοτικός οίκο." που προσφέρει "Πραγματικά ξεχωριστές επιλογές, λίγες κυκλοφορίες, με κάθε βιβλίο να είναι διαμάντι".   

Ταυτόχρονα, για 9η χρονιά οι Σύμβουλοι Πωλήσεων των βιβλιοπωλείων Publicαπένειμαν το "Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public", που περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές υποκατηγορίες:

2.    Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public – Ελληνικό Μυθιστόρημα: "Περί της εαυτού ψυχής", Ισίδωρος Ζουργός, Εκδόσεις Πατάκη. 
3.    Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public - Ελληνικό Παιδικό βιβλίο: "Από μακριά", Αγγελική Δαρλάση, Εικονογράφηση Βασίλης Κουτσογιάννης, Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές και τις νικήτριες,  που θα συντροφεύσουν με τις λέξεις τους το καλοκαίρι μας! Δείτε τους νικητές στο www.publicbookawards.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Παράταση της 9ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ στο MEC Παιανίας

Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια όλων των εργαζομένων, εκθετών και επισκεπτών της, προχώρησε στην αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα τρίτης ημέρας της διοργάνωσης.

06/02/2023

2023 Ελευσίς: Όλα όσα έγιναν στην τελετή έναρξης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (φωτό)

Με μια λιτή εκδήλωση, όπου πρωτοστατούσε το τοπίο, θαλάσσιο και αστικό, και το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης, η Ελευσίνα άνοιξε τις εκδηλώσεις της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μιχαήλ Μαρμαρινός: "Θέλουμε η επίσκεψη στην Ελευσίνα να γίνει μια ιερή και ελκυστική υποχρέωση"

Ο Μαρμαρινός μιλά στο "α" για τις δυσκολίες και τις ευθύνες που ακολουθούν την γενική καλλιτεχνική διεύθυνση του 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά και τα στοιχεία που καθιστούν την Ελευσίνα αντάξια μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πόλεων.

Για τον Chris Baldwin, η μαγεία των "Ελευσίνιων Μυστηρίων" είναι η ανάδυση πολλαπλών δημιουργικών φωνών

Με την τελετή έναρξης του 2023 Ελευσίς να πλησιάζει, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Chris Baldwin, ένας από τους βασικούς συντελεστές που βοήθησε στον σχεδιασμό των διήμερων εκδηλώσεων (4 & 5/2), μας μιλά για τα μυστήρια της Ελευσίνας που τον ενέπνευσαν και την εμπειρία του δουλεύοντας σε πρότζεκτ από προηγούμενες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα φεστιβάλ για το… ραβασάκι;

Πρωτότυπες δράσεις στο Tag Project Space, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Στέγη και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 4 έως 10/2.

Γιορτάζουμε την ημέρα των ερωτευμένων "Τετ-α-τετ...μ' ένα βιβλίο!"

Μία βραδιά αποκλειστικά για εργένηδες και εργένισσες που αγαπούν το βιβλίο.

24ωρη λειτουργία θερμαινόμενου χώρου στον Δήμο Πειραιά

Στη δομή τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. και εφαρμόζονται όλα τα μέτρα πρόληψης ενάντια στον covid - 19.