Η μαγεία των γραμμάτων έρχεται στο Φεστιβάλ ΛΕΑ

Το φεστιβάλ λογοτεχνίας επιφυλάσσει πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για όλα τα γούστα.

κρατικά βραβεία λογοτεχνίας

Για σήμερα, Πέμπτη 16 Ιουνίου, το Φεστιβάλ ΛΕΑ  έχει οργανώσει άλλη μια μέρα με πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για όλα τα γούστα.

Στις 5 μ.μ σε έναν καφέ-συνέντευξη στο Polyglot Bookstore, η Αργεντίνα φιλόλογος Μάρτα Σίλβια Διος Σανς παίρνει συνέντευξη από τον Αργεντίνο συγγραφέα Γκιγέρμο Μαρτίνες. Η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικα στα ισπανικά. Στη συνέχεια, στις 7 μ.μ, στο βιβλιοπωλείο Ιανός, γίνεται η παρουσίαση του βιβλίου "Αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού" του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, ο οποίος συνομιλεί με τον μεταφραστή του Κώστα Αθανασίου και τον δημοσιογράφο Διονύση Μαρίνο. Στα ισπανικά και στα ελληνικά. Την ίδια ώρα, στις 7 μ.μ, στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, η  ποιήτρια Φιλίπα Λεάλ και η τραγουδίστρια και συνθέτρια Μαφάλντα Βέιγκα, Πορτογαλίδες και οι δύο, συζητούν με τον Ισπανό ποιητή Χουάν Βιθέντε Πικέρας. Και τέλος, στις 8.30, στο ίδιο μέρος θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου "Ορδέσα" του Ισπανού συγγραφέα Μανουέλ Βίλας, σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη. Ο συγγραφέας συζητά με τη δημοσιογράφο και κριτικό λογοτεχνίας Μαρίλια Παπαθανασίου.

Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ φιλοξενούνται σε διάφορες πολιτιστικές εγκαταστάσεις στην πόλη της Αθήνας: στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και στα βιβλιοπωλεία Ιανός, Public και Polyglot και στο νησί της Λευκάδας (17 και 18 Ιουνίου) στον Κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, στη Χαλκίδα (17 Ιουνίου) στο Mostar Alterna Café και στο Ναύπλιο (18 Ιουνίου) στο Θέατρο Τριανόν.

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα απονεμηθεί το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Φεστιβάλ ΛΕΑ στον μεταφραστή, στη μεταφράστρια ή στη μεταφραστική ομάδα που θα έχει πραγματοποιήσει κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος, σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης του έργου και καταχώρησης του στη βάση δεδομένων της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, την καλύτερη πρώτη μετάφραση ή αναμετάφραση ενός λογοτεχνικού έργου (μυθιστορήματος, συλλογής διηγημάτων, θεατρικού κειμένου, ποιητικής συλλογής ή ανθολογίας ενός ή περισσοτέρων ποιητών) γραμμένου στα ισπανικά, στα πορτογαλικά ή στα καταλανικά.

Η είσοδος στις δραστηριότητες είναι ελεύθερη μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις. Οι  περισσότερες εκδηλώσεις θα μεταδοθούν απευθείας και σε μαγνητοσκόπηση στο κανάλι του Φεστιβάλ στο Youtube  του Φεστιβάλ ΛΕΑ. Το 14ο Φεστιβάλ ΛΕΑ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του χρυσού χορηγού Libra Group - Social Responsibility και στη χορηγία της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ιδρύματος Τσάκος. Η ανεκτίμητη υποστήριξη της Acción Cultural Española, του Ινστιτούτου Camões, της οικογένειας Σκουφάλου, των αερογραμμών TAP Air Portugal, του John Rizos & socios, και του Kyklos Travel έχουν κάνει δυνατό να μπορεί το Φεστιβάλ ΛΕΑ να προσφέρει στην Ελλάδα δέκα μέρες με δραστηριότητες που υπερβαίνουν τις προσδοκίες των θεατών σε Αθήνα, Λευκάδα, Χαλκίδα και Ναύπλιο.

Περόκειται για μία από τις πιο ξεχωριστές λογοτεχνικές εκδηλώσεις της Αθήνας από το 2008 και, από το 2012, πραγματοποιείται επίσης στο νησί της Λευκάδας και από φέτος στην Χαλκίδα και στο Ναύπλιο. Επιπλέον είναι το μόνο πολιτιστικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα με θέμα την ιβηροαμερικανική λογοτεχνία. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Φεστιβάλ ΛΕΑ-Διαπολιτισμική Ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, το Κέντρο Γλωσσών και Πολιτισμών της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής Abanico, με τη συμμετοχή των Πρεσβειών της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κολομβίας,  της Κούβας, της Ισπανίας, του Μεξικού, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας, της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας και του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα.

Αθήνα 14-24 Ιουνίου | Λευκάδα 17-18 Ιουνίου | Χαλκίδα 17 Ιουνίου | Ναύπλιο 18 Ιουνίου | Πρόγραμμα εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Σειρά εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων.

5+1 βιβλία που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος

Η πιο σκοτεινή πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις συγγραφέων που τα έζησαν αλλά και από άλλους διαφορετικής χρονικής απόστασης από τα γεγονότα.

"EROTICArt 2023": Το απόλυτο φεστιβάλ ερωτισμού επιστρέφει ανανεωμένο

Μετά από τριετή απουσία, το φεστιβάλ έρχεται στο κέντρο της Αθήνας με περισσότερα από 3500 τ.μ. αφιερωμένα στην έκφραση της σεξουαλικότητας.

Τα "Απλά μαθήματα ενδυματολογίας" μάς ταξιδεύουν στον κόσμο της μόδας

Στα μαθήματα οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με ενδύματα από την αρχαιότητα, την αρχαία Αίγυπτο, την Περσία, την Ελλάδα, την Ρώμη, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση έως και την σημερινή εποχή.

Μη χάσετε το πληθωρικό 26ο Παζάρι Βιβλίου

Στο κέντρο της Αθήνας θα διοργανωθεί και φέτος το καθιερωμένο παζάρι του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

Τα μηνύματα της Δήλου για την ανθρωπότητα, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι

Το Alpha Mission - Δelos ταξιδεύει στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και γίνεται αφορμή για την εκκίνηση μιας μεγάλης συζήτησης σχετικά με την κλιματική κρίση, τον πολιτισμό και το μέλλον της ανθρωπότητας.