Φεστιβάλ κατά της κλιματικής αλλαγής από την "We Need Books"

H πρώτη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη της Αθήνας, διοργανώνει για τέσσερα Σάββατα το φεστιβάλ "An Eco Activist is Born".

Eco Activist

Η "We Need Books", η πρώτη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη της Αθήνας, διοργανώνει από τις 18/6 και για τέσσερα Σάββατα το "An Eco Activist is Born – φεστιβάλ κατά της κλιματικής αλλαγής”, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής καμπάνιας "Climate of Change". 

Το φεστιβάλ οργανώνεται γύρω από τέσσερις θεματικές: ακτιβισμός, κλιματικοί πρόσφυγες, οικολογικό άγχος και οικονομία της ευημερίας. Κάθε μια θα προσεγγίζεται μέσα από εργαστήρια και προβολές ταινιών. Σκοπός του"An Eco Activist is Born” είναι να εστιάσει σε υπαρκτές και εφαρμόσιμες λύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής, ενσταλάζοντας αισιοδοξία και ενεργοποιώντας τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες να βρουν τους δικούς τους τρόπους για να υπερασπιστούν το περιβάλλον. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Σάββατο, 18/6
6 μ.μ-8 μ.μ: Συζήτηση για τον ακτιβισμό με την Φανή Θεοφανίδου, μέλοςτουThe Carbon Almanac, της παγκόσμιας συνεργασίας για την αντιμετώπισητηςκλιματικής αλλαγής.

8 μ.μ:  Προβολήτης πολυβραβευμένης ταινίας ντοκιμαντέρ "How to change the world" (2015), του Jerry Rothwell, που εξιστορεί την ίδρυση της Greenpeace και την ανάπτυξητου περιβαλλοντικού κινήματος. Η προβολήγίνεται σε συνεργασία με την Greenpeace.

Σάββατο 25/6
6 μ.μ-8 μ.μ: Στα πλαίσια του Refugee Week Greece που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα φέτος, συζητάμε για τους κλιματικούς πρόσφυγες μετην ακαδημαϊκό Dr Bina D'Costa και τον διευθυντή της Asante Νικόδημο Μάινα Κίνυουα. Μέρος της συζήτησης θα γίνει στα αγγλικά.

8 μ.μ: Προβολή βίντεο τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (virtual reality) της Action Aid. Το βίντεο, που είναι γυρισμένο στην Σενεγάλη, έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της και την επαγρύπνηση ως προς την ανάγκη για κλιματική δικαιοσύνη στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο.  

8.30 μ.μ: Προβολή του ντοκιμαντέρ "Thank you for the rain" (2017) της Julia Dahr, που εξιστορεί την αγωνία και τους αγώνες ενός Κενυάτη αγρότη να σώσει την φάρμα του και τις φάρμες των συγχωριανών του από τις καταστροφές που υπόκεινται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η προβολήγίνεται σεσυνεργασία μετην πρεσβεία τηςΝορβηγίας.

Σάββατο 2/7
6 μ.μ-8 μ.μ: Εργαστήριο κατανόησης και αντιμετώπισης του οικολογικού άγχους με την ψυχοθεραπεύτρια και art  therapist Μαριάντζελα Δεμέναγα.

8.30 μ.μ: Πρώτη ελληνική προβολή του ντοκιμαντέρ "I am Greta” (2020) του Nathan Grossman, πουπαρακολουθεί την έφηβη περιβαλλοντική ακτιβίστρια Greta Thunberg καθώς από την μοναχική της σχολική απεργία ως την ομιλία της στην Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη γίνεται παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για το περιβάλλον, και εμπνέει πολλές χιλιάδες νέων να κινητοποιηθούν για την υπεράσπισή του. Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με την Action Aid.

Σάββατο 9/7
6 μ.μ-8 μ.μ: Συζήτηση με την Diane Osgood, περιβαλλοντική οικονομολόγο και παγκοσμίου φήμης συμβούλου βιωσιμότητας σε επιχειρήσεις, και με άλλους συμμετέχοντες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα, για την οικονομία της ευημερίας. Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά και η Diane Osgood θα συνδεθεί με την βιβλιοθήκη διαδικτυακά. 

8.30: Προβολή του ντοκιμαντέρ "2040”(2019), του Damon Gameau. Το 2040 είναι η χρονιά ορόσημο όπου επιστήμονες του ΜΙΤ προβλέπουν ότι ο πλανήτης μας δεν θα είναι πια βιώσιμος αν δενέχουν μειωθεί σημαντικά και έγκαιρα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ο Damon Gameau, ανησυχώντας για το μέλλον της τετράχρονης κόρης του, ταξιδεύει στον κόσμο για να δει ποιες λύσεις που έχουν ήδη υπάρχουν, αν εφαρμοστούν σε μεγάλη κλίμακα, θα αντιστρέψουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και θα εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα. 

Τα εργαστήρια και οι προβολές είναι ανεξάρτητα αλλά αλληλοσυμπληρωματικά.
Οι δράσεις είναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθούν στον χώρο της "We Need Books".

Ευβοίας 7, Κυψέλη | info@wennedbooks.org | Τηλ: 2111824043

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αναψυκτήρια σε 75 αρχαιολογικούς χώρους ενισχύουν την οικονομία των εμπειριών

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

02/02/2023

Ρεπορτάζ: Τι περιμένουμε στο μέλλον από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης;

Έχοντας αναλάβει τη διαχείριση της ΔΑΚ, η Τεχνόπολη μας εξηγεί το όραμα και τους στόχους για το μέλλον της πρώτης, προκειμένου να συνεχίσει τη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της.

Η μικρασιατική μνήμη στα "Αόρατα Δεσμά" του Ευάγγελου Σαχπέρογλου

Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάττων.

Έργα αποκατάστασης για το Αναψυκτήριο στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας

Το νέο κτίριο θα αποτελέσει έναν από τους κύριους χώρους φιλοξενίας καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων για το επίσημο έτος τίτλου της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου στην UNESCO

Η απόφαση της UNESCO για την ένταξη του Ολύμπου στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Καλλιτεχνικά επαγγέλματα: Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά με δύο ρυθμίσεις

Οριστικές λύσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο αναφορικά με το ΠΔ 85/2022.

Stand up Science: Η Επιστήμη αλλιώς... στη σκηνή

Στο πρώτο Stand-Up Science της χρονιάς από τους Science Reactors, "φευγάτοι" επιστήμονες σχολιάζουν την επιστημονική επικαιρότητα με με ύφος απλό, απολαυστικό και σκωπτικό.