Παρουσίαση του βιβλίου μόδας "#ΠρότζεκτΣεμεδάκι" στο Victoria Square Project

Ένα βιβλίο που τεκμηριώνει τη κοινοτική πρωτοβουλία μόδας #projectsemdaki και πραγματεύεται τον επανασχεδιασμό, την επαναχρησιμοποίηση και την επανεξέταση του τρόπου που προσεγγίζουμε τα ρούχα και τη συνύπαρξή μας στο πλαίσιο μιας κοινότητας.

#projectsemedaki

Το House of reFashion και το Victoria Square Project προσκαλούν το κοινό την Τρίτη 28 Ιουνίου (6.30-8.30 μ.μ.), στο Victoria Square Project, για την παρουσίαση του βιβλίου "#ΠρότζεκτΣεμεδάκι", μιας συλλογικής έκδοσης που τεκμηριώνει τη κοινοτική πρωτοβουλία μόδας #projectsemdaki.

Η Maria Juliana Byck, καλλιτέχνιδα κοινωνικών πρακτικών, αναθεώρησε τα πανταχού παρόντα, αλλά πλέον απαξιωμένα, ελληνικά παραδοσιακά εργόχειρα – τα σεμεδάκια – ως σύμβολο της εργασίας, της δημιουργικότητας, των τεχνικών δεξιοτήτων και της καινοτομίας που μοιράζονται γενιές γυναικών εδώ και χιλιάδες χρόνια. Φτιαγμένο στο χέρι, κάθε σεμεδάκι είναι οικείο, μοναδικό, εμποτισμένο με χρόνο, υπομονή και αφοσίωση – μια συγκλονιστική και απτή αντίθεση στη σημερινή αναλώσιμη μόδα μαζικής παραγωγής. Δουλεύοντας στη γειτονιά της πλατείας Βικτωρίας για εννέα μήνες, οργανώνοντας εργαστήρια δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης και φιλοξενώντας ανταλλαγές ρούχων, το έργο της Byck αποτελεί αντίδοτο στην κουλτούρα της υπερκατανάλωσης. Φτιαγμένα από ανεπιθύμητα, χρησιμοποιημένα ρούχα που αναχαιτίζονται στο δρόμο προς τη χωματερή, και ανανεωμένα με χειροποίητα υφάσματα, τα 100% ανακυκλωμένα σχέδια του #ΠρότζεκτΣεμεδάκι είναι τολμηρά, παιχνιδιάρικα και παραγόμενα με οικολογική συνείδηση.

#projectsemedaki

Τα ρούχα παρέχουν ένα εναλλακτικό μέλλον μόδας – αυτό που υποστηρίζει την άρνηση συμμετοχής στο σύστημα γρήγορης μόδας, δηλαδή τις τοξικές και σπάταλες πρακτικές της παγκόσμιας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας που απαξιώνει τόσο τον κατασκευαστή όσο και τον χρήστη, ενώ καταστρέφει παράλληλα το περιβάλλον.

Η εν λόγω έκδοση  διερευνά τις αλληλένδετες κοινωνικές, πολιτιστικές και συναισθηματικές επιπτώσεις των υφαντών. Μεταθέτοντας τον πλούτο γνώσης και σοφίας μεταξύ γενεών, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα περιέχουν μια σύνθετη ιστορία διασυνδεδεμένων οικονομιών, κοινωνικού ελέγχου, εξέγερσης και επιθυμιών, ανίχνευσης ιστοριών κινήσεων, καταστολής, ονείρων και ανταλλαγών. Συνθέσεις από ύφασμα και νήμα έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, συνδέοντας πόλεις, πολιτιστικές πρακτικές και ανθρώπους μέσω τελετουργιών, πεποιθήσεων και παραδόσεων, σε έναν συνεχή διάλογο τεχνικών και υλικών. Τα εφήμερα υφαντικά υλικά εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου και έτσι συχνά διαγράφονται ή αψηφούνται από τη δυναμική διαμόρφωση της ιστορίας. Αν και κάποτε θεωρούνταν πιο πολύτιμα από τον χρυσό, η σημασία των υφαντών στην πολιτιστική κληρονομιά συχνά παραβλέπεται. Επιπλέον, οι άτυπες τελετουργίες της παραγωγής, του μοιράσματος και της συγκέντρωσής τους σε οικιακά και γειτονικά περιβάλλοντα παραμένουν αταξινόμητες και ξεχασμένες.

#projectsemedaki

Το #ΠρότζεκτΣεμεδάκι πραγματεύεται τον επανασχεδιασμό, την επαναχρησιμοποίηση και την επανεξέταση του τρόπου που προσεγγίζουμε τα ρούχα και τη συνύπαρξή μας στο πλαίσιο μιας κοινότητας. Ως εκ τούτου, το βιβλίο φαντάζεται εκ νέου ένα βασικό στοιχείο της βιομηχανίας της μόδας: το lookbook. Τα σχέδια του House of reFashion παρουσιάζονται μέσα από 28 ζωηρές φωτογραφικές παρουσιάσεις με μοντέλα σε σουρεαλιστικά τοπία από σεμεδάκια. Το #ΠρότζεκτΣεμεδάκι εμπεριέχει κείμενα από καλλιτέχνες, μελετητές και πολιτιστικούς σχολιαστές, για την κοινωνική και πολιτική ιστορία της μόδας και της χειρωναξίας, τα οποία μας εμπνέουν να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τα ρούχα και τα υφάσματα.  

Στον πεζόδρομο της Ελπίδος, μπροστά από το Victoria Square Project, θα πραγματοποιηθεί ένα γεύμα με μορφή potluck. Η καθεμία και ο καθένας καλούνται να φέρουν μαζί τους φαγητό ή/και ποτό για να μοιραστούν με την κοινότητα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, η Maria Juliana Byck και συντελεστές του Victoria Square Project θα συζητήσουν για το πρότζεκτ και το βιβλίο. Παράλληλα, στο ισόγειο του VSP θα προβάλλονται βίντεο και φωτογραφίες από την επίδειξη μόδας. 

Η έκδοση του "#ΠρότζεκτΣεμεδάκι" είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Victoria Square Project (VSP) και του House of reFashion.

Συντελεστές
Επιμέλεια έκδοσης: Maria Juliana Byck, Γιώργος Καλύβης 
Κείμενα: Maria Juliana Byck, Γιώργος Καλύβης, Emmeline de Mooij, Άννα Μπονάρου, Μαρία Παπαδημητρίου, Άννα Φαρδή, Έφη Φαλίδα
Καλλιτεχνική επιμέλεια και φωτογραφίες εργοχείρων Maria Juliana Byck 
Σχεδιασμός: Γιώργος Καλύβης
Φωτογραφίες συλλογής: Γιάννης Σαχπάζης
Εκδότης: Victoria Square Project 
Συντονισμός και Παραγωγή δράσης: Victoria Square Project 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Στίβεν Κινγκ: O βασιλιάς είναι εδώ....

Εδώ και μισό αιώνα, ο Στίβεν Κινγκ παραμένει ο αδιαφιλονίκητος Βασιλιάς του Τρόμου σε σελίδες και οθόνες, μικρές ή μεγάλες...

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΥΛΟς ΜΕΘΕΝΙΤΗς
04/07/2022

"Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής" και νιώθοντας τον "Άναρχο Έρωτα" στο Zátopek βιβλιοπωλείο καφέ

Το Zátopek βιβλιοπωλείο καφέ και οι Εκδόσεις Πατάκη μας προσκαλούν σε μια συζήτηση με αφορμή την έκδοση των βιβλίων "Τον άναρχο Έρωτα να νιώσω ακέριο" του Άγγελου Σικελιανού & "Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής" της Εύα Πάλμερ-Σικελιανού.

Τι θα διαβάσουμε φέτος το καλοκαίρι;

Ρομάντζα, μυστήριο, περιπέτειες, βιογραφίες: Μαζέψαμε τα βιβλία που ξεχωρίσαμε από την φετινή εκδοτική σεζόν και σας προτείνουμε 5+1 ιστορίες που θα σας κρατήσουν συντροφιά στην παραλία και αυτό το καλοκαίρι.

Το βιβλίο της Νία Βαρντάλος περιγράφει τη συγκλονιστική ιστορία από την εξωσωματική μέχρι την υιοθεσία του παιδιού της

Την προσωπική της "περιπέτεια" μέχρι να καταφέρει να γίνει μητέρα περιγράφει στο βιβλίο της "Instant Mom", η αγαπημένη ηθοποιός.

Επιθυμώντας αυτονόητα πράγματα: Οι κληρονομιές της Αντιγόνης, οι εκτρώσεις και οι διεκδικήσεις του σήμερα

Παρακολουθώντας την πολύ δυνατή παράσταση χορού "A Live" της Σοφίας Μαυραγάνη και διαβάζοντας "Το Γεγονός" στη σκιά της πρόσφατης κατάργησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην άμβλωση στην Αμερική.

Ένα βιβλίο για την ιστορία του Θεσμού της Πανελλήνιας καλλιτεχνικής Έκθεσης

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Ι.Τ.Ε.) και ο Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα παρουσιάζουν το βιβλίο "Ο Θεσμός της Πανελλήνιας καλλιτεχνικής Έκθεσης 1938-1987" στο Βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οίκου Μέλισσα.

Δημήτρης Σωτάκης: "Θα ευχόμουν να λείψει η υστερία..."

Ο μοναδικός, ίσως, Έλληνας κινεζόφωνος συγγραφέας απαντά σε δέκα ερωτήσεις με αφορμή την έκδοση του νέου μυθιστορήματός του "Μισή καρδιά".