Ο Gilles Deleuze και το έργο του στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Το έργο ενός εκ των σημαντικότερων φιλοσόφων του 20ού αιώνα παρουσιάζεται στην ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου.

cover

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και οι Εκδόσεις Εκκρεμές μάς προσκαλούν σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στον Gilles Deleuze και το έργο του, με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Εκκρεμές" των δύο θεμελιωδών βιβλίων του φιλοσόφου "Διαφορά και επανάληψη" και "Λογική του νοήματος" και του συλλογικού τόμου "Αποκλίσεις" και συνηχήσεις: Εισαγωγή στο έργο του Ζιλ Ντελέζ"  τον οποίο επιμελήθηκε ο μεταφραστής των δύο πρώτων, Κωνσταντίνος Μπούντας.

Θα μιλήσουν οι:
Χάρης Παπαχαραλάμπους, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιάννης Πρελορέντζος, καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Ευτύχης Πυροβολάκης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Άρης Στυλιανού, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ.

Ο Gilles Deleuze είναι ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ού αιώνα. Το έργο του αποτελείται από δοκίμια για τη σκέψη σημαντικών προσωπικοτήτων της φιλοσοφίας (Bergson, Nietzche, Spinoza...) και της τέχνης (Proust, Kafka, Bacon μεταξύ άλλων). Δάσκαλος και μεγάλος παιδαγωγός, το έργο του συνδέεται συχνά με άλλων μεγάλων φιλοσόφων του 20ού αιώνα, όπως ο Guattari ή ο Foucault, με τους οποίους ανέπτυξε πρωτότυπες έννοιες που συνέβαλαν στην άνοδο της French Theory στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ήταν επίσης πολιτικός ακτιβιστής, παρεμβαίνοντας τακτικά σε θέματα που αφορούσαν την άσκηση της σκέψης, υποστηρίζοντας ταινίες ή επιβεβαιώνοντας τη σημασία της τέχνης του συγγραφέα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Σειρά εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων.

5+1 βιβλία που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος

Η πιο σκοτεινή πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις συγγραφέων που τα έζησαν αλλά και από άλλους διαφορετικής χρονικής απόστασης από τα γεγονότα.

"EROTICArt 2023": Το απόλυτο φεστιβάλ ερωτισμού επιστρέφει ανανεωμένο

Μετά από τριετή απουσία, το φεστιβάλ έρχεται στο κέντρο της Αθήνας με περισσότερα από 3500 τ.μ. αφιερωμένα στην έκφραση της σεξουαλικότητας.

Τα "Απλά μαθήματα ενδυματολογίας" μάς ταξιδεύουν στον κόσμο της μόδας

Στα μαθήματα οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με ενδύματα από την αρχαιότητα, την αρχαία Αίγυπτο, την Περσία, την Ελλάδα, την Ρώμη, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση έως και την σημερινή εποχή.

Μη χάσετε το πληθωρικό 26ο Παζάρι Βιβλίου

Στο κέντρο της Αθήνας θα διοργανωθεί και φέτος το καθιερωμένο παζάρι του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

Τα μηνύματα της Δήλου για την ανθρωπότητα, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι

Το Alpha Mission - Δelos ταξιδεύει στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και γίνεται αφορμή για την εκκίνηση μιας μεγάλης συζήτησης σχετικά με την κλιματική κρίση, τον πολιτισμό και το μέλλον της ανθρωπότητας.