Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού

Το ΙΜΕ για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής συμβάλλοντας στην αποστολή της ΕΓΜΣ που εντοπίζει ευκαρίες για τη χώρα.

υπογραφη μνημονιου μεταξυ ΙΜΕ - ΕΓΜΣ

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" μεταξύ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού από την Αντιπρόεδρο του ΙΜΕ κα Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου και τον Ειδικό Γραμματέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού κ. Ιωάννη  Μαστρογεωργίου.

υπογραφη μνημονιου μεταξυ ΙΜΕ - ΕΓΜΣ

H ΕΓΜΣ έχει ως αποστολή της την εφαρμογή μεθόδων προοπτικής διερεύνησης (foresight) με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τον εντοπισμό ενδεχόμενων μελλοντικών προκλήσεων, κινδύνων ή ευκαιριών για την χώρα, καθώς και την υποστήριξη της ενεργού συμμετοχής της κοινωνίας στη συνδιαμόρφωση των μελλοντικών εξελίξεων. Από την πλευρά του, το ΙΜΕ διαθέτει πλούσια γνώση και τεχνογνωσία στην αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, στη διαχείριση της ιστορικής και πολιτιστικής πληροφορίας, στην οργάνωση ερευνητικών προγραμμάτων, στη συλλογή υλικού τεκμηρίωσης και άλλων δράσεων που προβάλλουν και προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία, συντελώντας σημαντικά στην ιστορική και πολιτιστική εκπαίδευση των πολιτών. Ενδεικτικό της φιλοσοφίας του - το οποίο συνοψίζεται και στη φράση "Αξιοποιώντας την παράδοση, κτίζουμε το μέλλον" - είναι το γεγονός ότι η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας έγινε πάνω στο γραφείο του Στρατή Μυριβήλη που κοσμεί μία από τις αίθουσες του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", ευγενική δωρεά της οικογένειας του μεγάλου μας συγγραφέα, συνδυάζοντας καινοτομία και παράδοση.

Οι δύο φορείς υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας προκειμένου οι δράσεις και τα ψηφιακά εργαλεία που αναπτύσσει το ΙΜΕ να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της αποστολής της ΕΓΜΣ.

Μερικές από τις δράσεις που θα αναλάβουν από κοινού οι δύο φορείς είναι, η εισήγηση πολιτικών και καλών πρακτικών για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού με πιο σύγχρονες και μελλοντοστραφείς μορφές προβολής του, καθώς και η συνδιοργάνωση εργαστηρίων για το μέλλον (future labs) με σκοπό την προσέλκυση και συνεργασία σχετικών φορέων για θέματα τεχνολογίας και πολιτισμού. Και τέλος, η οργάνωση συνεδρίων και σύσταση ομάδων εργασίας με κατάλληλους συμμετέχοντες και από τα δύο μέρη για το μέλλον του πολιτισμού και εξεύρεση τρόπων διάχυσής του μέσω νέων τεχνολογιών και εξελίξεων.

Η κα Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου δήλωσε: "Με 20 και πλέον χρόνια ενεργού δράσης στον χώρο των νέων τεχνολογιών, της εκπαίδευσης και του Πολιτισμού το ΙΜΕ εκπροσωπεί την Ελλάδα της προσήλωσης στην καινοτομία. Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την ΕΓΜΣ υπηρετεί αυτόν τον στόχο προς τον οποίο πιστεύω ακράδαντα πως οφείλουμε να κινηθούμε ως οικονομία και ως κοινωνία, αξιοποιώντας όλα τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε". 

υπογραφη μνημονιου μεταξυ ΙΜΕ - ΕΓΜΣ

Ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού Γιάννης Μαστρογεωργίου δήλωσε: "Σε ένα κόσμο όπου οι βεβαιότητες έχουν ήδη δώσει τη θέση τους στην αστάθεια και τη μεταβλητότητα, τα κράτη οφείλουν να παράγουν δημόσιες πολιτικές με βασικό γνώμονα την καινοτομία και τη μελλοντοστραφή προοπτική, αξιοποιώντας, παράλληλα, στο μέγιστο τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Όσον αφορά την Ελλάδα, ο πολιτισμός είναι ένα από αυτά. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με τις υποδομές και την τεχνογνωσία του, θα συνεισφέρει σημαντικά στην αξιοποίηση του ελληνικού πολιτιστικού προϊόντος με τρόπο σύγχρονο και τεχνολογικά εξελιγμένο, συμβάλλοντας στην υλοποίηση πολιτικών που θα αναβαθμίσουν στην πράξη, τη διαδικασία προώθησης της ελληνικής παράδοσης και πολιτισμού". 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος: Οι εκδηλώσεις για το κοινό

Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος επιστρέφει στην Ελευσίνα, την γενέτειρα του Αισχύλου, υπό την εποπτεία της Μάρθας Φριντζήλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/07/2022

"Mirra" ξανά στην Κύθνο

Για το δεύτερο καλοκαίρι του σάλπαρε το όμορφο all day resto στο λιμάνι της Κύθνου.

Ανανέωση τώρα για το "Beefbar" της Μυκόνου

Με νέο πρόσωπο και φρέσκο μενού άνοιξε τις πόρτες του το δημοφιλές στέκι της Μυκόνου.

Ανοιχτό κάλεσμα για το 2ο Athens Art Festival

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Γκάζι και καλεί ενδιαφερόμενους από μουσική, φωτογραφία, εικαστικά, videogames και πολλά άλλα είδη τέχνης να παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό.

"Στη σοφίτα" με τον Camille Blatrix

Ο καλλιτέχνης έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την έκθεση in the attic" στο The Intermission.

Καλοκαιρινά εργαστήρια στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Τα παιδιά εξοικειώνονται με τις πολύτιμες συλλογές του χώρου και μαθαίνουν για την τυπογραφία και την τέχνη της ζωγραφικής μέσα από δημιουργικά εργαστήρια.

Συναυλιακά ραντεβού στην Τεχνόπολη

Άλλο ένα καλοκαίρι που σφύζει ζωή και φέρνει ξανά κοντά μας συναυλίες με αγαπημένους καλλιτέχνες, κινηματογραφικές προβολές και εκθέσεις στην καρδιά της Αθήνας.