Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού

Το ΙΜΕ για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής συμβάλλοντας στην αποστολή της ΕΓΜΣ που εντοπίζει ευκαρίες για τη χώρα.

υπογραφη μνημονιου μεταξυ ΙΜΕ - ΕΓΜΣ

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" μεταξύ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού από την Αντιπρόεδρο του ΙΜΕ κα Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου και τον Ειδικό Γραμματέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού κ. Ιωάννη  Μαστρογεωργίου.

υπογραφη μνημονιου μεταξυ ΙΜΕ - ΕΓΜΣ

H ΕΓΜΣ έχει ως αποστολή της την εφαρμογή μεθόδων προοπτικής διερεύνησης (foresight) με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τον εντοπισμό ενδεχόμενων μελλοντικών προκλήσεων, κινδύνων ή ευκαιριών για την χώρα, καθώς και την υποστήριξη της ενεργού συμμετοχής της κοινωνίας στη συνδιαμόρφωση των μελλοντικών εξελίξεων. Από την πλευρά του, το ΙΜΕ διαθέτει πλούσια γνώση και τεχνογνωσία στην αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, στη διαχείριση της ιστορικής και πολιτιστικής πληροφορίας, στην οργάνωση ερευνητικών προγραμμάτων, στη συλλογή υλικού τεκμηρίωσης και άλλων δράσεων που προβάλλουν και προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία, συντελώντας σημαντικά στην ιστορική και πολιτιστική εκπαίδευση των πολιτών. Ενδεικτικό της φιλοσοφίας του - το οποίο συνοψίζεται και στη φράση "Αξιοποιώντας την παράδοση, κτίζουμε το μέλλον" - είναι το γεγονός ότι η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας έγινε πάνω στο γραφείο του Στρατή Μυριβήλη που κοσμεί μία από τις αίθουσες του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", ευγενική δωρεά της οικογένειας του μεγάλου μας συγγραφέα, συνδυάζοντας καινοτομία και παράδοση.

Οι δύο φορείς υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας προκειμένου οι δράσεις και τα ψηφιακά εργαλεία που αναπτύσσει το ΙΜΕ να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της αποστολής της ΕΓΜΣ.

Μερικές από τις δράσεις που θα αναλάβουν από κοινού οι δύο φορείς είναι, η εισήγηση πολιτικών και καλών πρακτικών για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού με πιο σύγχρονες και μελλοντοστραφείς μορφές προβολής του, καθώς και η συνδιοργάνωση εργαστηρίων για το μέλλον (future labs) με σκοπό την προσέλκυση και συνεργασία σχετικών φορέων για θέματα τεχνολογίας και πολιτισμού. Και τέλος, η οργάνωση συνεδρίων και σύσταση ομάδων εργασίας με κατάλληλους συμμετέχοντες και από τα δύο μέρη για το μέλλον του πολιτισμού και εξεύρεση τρόπων διάχυσής του μέσω νέων τεχνολογιών και εξελίξεων.

Η κα Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου δήλωσε: "Με 20 και πλέον χρόνια ενεργού δράσης στον χώρο των νέων τεχνολογιών, της εκπαίδευσης και του Πολιτισμού το ΙΜΕ εκπροσωπεί την Ελλάδα της προσήλωσης στην καινοτομία. Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την ΕΓΜΣ υπηρετεί αυτόν τον στόχο προς τον οποίο πιστεύω ακράδαντα πως οφείλουμε να κινηθούμε ως οικονομία και ως κοινωνία, αξιοποιώντας όλα τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε". 

υπογραφη μνημονιου μεταξυ ΙΜΕ - ΕΓΜΣ

Ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού Γιάννης Μαστρογεωργίου δήλωσε: "Σε ένα κόσμο όπου οι βεβαιότητες έχουν ήδη δώσει τη θέση τους στην αστάθεια και τη μεταβλητότητα, τα κράτη οφείλουν να παράγουν δημόσιες πολιτικές με βασικό γνώμονα την καινοτομία και τη μελλοντοστραφή προοπτική, αξιοποιώντας, παράλληλα, στο μέγιστο τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Όσον αφορά την Ελλάδα, ο πολιτισμός είναι ένα από αυτά. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με τις υποδομές και την τεχνογνωσία του, θα συνεισφέρει σημαντικά στην αξιοποίηση του ελληνικού πολιτιστικού προϊόντος με τρόπο σύγχρονο και τεχνολογικά εξελιγμένο, συμβάλλοντας στην υλοποίηση πολιτικών που θα αναβαθμίσουν στην πράξη, τη διαδικασία προώθησης της ελληνικής παράδοσης και πολιτισμού". 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Σειρά εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων.

5+1 βιβλία που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος

Η πιο σκοτεινή πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις συγγραφέων που τα έζησαν αλλά και από άλλους διαφορετικής χρονικής απόστασης από τα γεγονότα.

"EROTICArt 2023": Το απόλυτο φεστιβάλ ερωτισμού επιστρέφει ανανεωμένο

Μετά από τριετή απουσία, το φεστιβάλ έρχεται στο κέντρο της Αθήνας με περισσότερα από 3500 τ.μ. αφιερωμένα στην έκφραση της σεξουαλικότητας.

Τα "Απλά μαθήματα ενδυματολογίας" μάς ταξιδεύουν στον κόσμο της μόδας

Στα μαθήματα οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με ενδύματα από την αρχαιότητα, την αρχαία Αίγυπτο, την Περσία, την Ελλάδα, την Ρώμη, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση έως και την σημερινή εποχή.

Μη χάσετε το πληθωρικό 26ο Παζάρι Βιβλίου

Στο κέντρο της Αθήνας θα διοργανωθεί και φέτος το καθιερωμένο παζάρι του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

Τα μηνύματα της Δήλου για την ανθρωπότητα, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι

Το Alpha Mission - Δelos ταξιδεύει στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και γίνεται αφορμή για την εκκίνηση μιας μεγάλης συζήτησης σχετικά με την κλιματική κρίση, τον πολιτισμό και το μέλλον της ανθρωπότητας.