Ορκίστηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του νεοσύστατου Μορφωτικού Ιδρύματος του Δήμου Αθηναίων

Σημαντικές προσωπικότητες του πνευματικού και ακαδημαϊκού χώρου ορκίστηκαν την Παρασκευή ενώπιον του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Ορκίστηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του νεοσύστατου Μορφωτικού Ιδρύματος του Δήμου Αθηναίων

Σημαντικές προσωπικότητες του πνευματικού και ακαδημαϊκού χώρου που συγκροτούν το νεοσύστατο Μορφωτικό  Ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων ορκίστηκαν την Παρασκευή σε ειδική τελετή, στο Δημαρχείο Αθηνών, ενώπιον του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη. "Με την ανάληψη των καθηκόντων του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου "ανοίγει” μια σπουδαία σελίδα για την Αθήνα. Φιλοδοξία μας είναι ότι το Μορφωτικό Ίδρυμα θα λειτουργήσει ως πολύτιμο "θησαυροφυλάκιο” της μνήμης της πόλης. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα, αλλά και για τους Αθηναίους η συμμετοχή και η συμβολή σας στην προσπάθεια μας", ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης απευθυνόμενος στα εξέχοντα μέλη του Μορφωτικού Ιδρύματος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα "Γεώργιος Γουναρόπουλος", ενώ ακολούθησαν δύο συνεδριάσεις για τη σύγκλιση των μελών σε σώμα και για την έγκριση αποδοχής δωρεάς ενός ακινήτου του Μεσοπολέμου, στην οδό Ηπείρου.  Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ελευθέριος Σκιαδάς, τόνισε: "Η απόφαση του Κώστα Μπακογιάννη να προικίσει την Πόλη των Αθηνών με ένα Ίδρυμα – Θεματοφύλακα της άυλης και υλικής κληρονομιάς της, προσθέτει έναν κρίκο στην ισχυρή άλυσο της πρωτεύουσας. Εξωστρέφεια, μέσο μορφωτικής διείσδυσης και ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ξεκινάμε ένα όμορφο ταξίδι με σκοπό την προστασία της ιστορικής και μνημειακής κληρονομιάς, έχοντας ως συνεπιβάτες όλους και όλες όσοι και όσες αφουγκράζονται και αγαπούν την πρωτεύουσα". 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος του Δήμου Αθηναίων απαρτίζουν οι: 

Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, Δημοσιογράφος - Πρόεδρος, Κυριάκος Αγγελάκος, Σκηνοθέτης - Δημοτικός Σύμβουλος, Μαρία Αδάμη, Ομότιμη Καθηγήτρια Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνα Αργυροπούλου, Επιμελήτρια – Ιστορικός Τέχνης, Ζωή Βαλάση, συγγραφέας - κριτικός, Βασιλική Δημοπούλου, Φιλόλογος, Νικόλαος Καραπιδάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Βασίλειος Καρδάσης, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Γεώργιος Ματσόπουλος, Καθηγητής Φιλολογίας-Ιστορικός, Θεοδώρα Μέντη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Καθηγητής Πολυτεχνείου, Μαρία Γεωργία Στυλιανούδη, Νομικός Ανθρωπολόγος, Ελένη Τάτλα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Μαρία Τσακίρη, Καθηγήτρια Πολυτεχνείου.

Η πρώτη απόφαση που έλαβε το Δ.Σ., στην πανηγυρική συνεδρίασή του, είναι η αποδοχή δωρεάς ενός εμβληματικού κτιρίου του Μεσοπολέμου, στην οδό Ηπείρου. Πρόκειται για δωρεά του αρχιτέκτονα Ηλία Γ. Μπίρη, ο οποίος έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος, γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων στην πρώτη μεταπολιτευτική δημοτική αρχή με Δήμαρχο τον Ιωάννη Παπαθεοδώρου.

Ο Ηλίας Γ. Μπίρης, φρόντισε να περιέλθει το σύνολο του ακινήτου στην ιδιοκτησία του, προκειμένου να το δωρίσει στον Δήμο Αθηναίων, στη μνήμη του θείου του Κώστα Η. Μπίρη που θεωρείται ο "πατέρας της ιστορίας της Αρχιτεκτονικής" και του πατέρα του Γεωργίου Η. Μπίρη. Και οι δύο, υπηρέτησαν με πάθος την πόλη των Αθηνών.   

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Σειρά εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων.

5+1 βιβλία που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος

Η πιο σκοτεινή πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις συγγραφέων που τα έζησαν αλλά και από άλλους διαφορετικής χρονικής απόστασης από τα γεγονότα.

"EROTICArt 2023": Το απόλυτο φεστιβάλ ερωτισμού επιστρέφει ανανεωμένο

Μετά από τριετή απουσία, το φεστιβάλ έρχεται στο κέντρο της Αθήνας με περισσότερα από 3500 τ.μ. αφιερωμένα στην έκφραση της σεξουαλικότητας.

Τα "Απλά μαθήματα ενδυματολογίας" μάς ταξιδεύουν στον κόσμο της μόδας

Στα μαθήματα οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με ενδύματα από την αρχαιότητα, την αρχαία Αίγυπτο, την Περσία, την Ελλάδα, την Ρώμη, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση έως και την σημερινή εποχή.

Μη χάσετε το πληθωρικό 26ο Παζάρι Βιβλίου

Στο κέντρο της Αθήνας θα διοργανωθεί και φέτος το καθιερωμένο παζάρι του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

Τα μηνύματα της Δήλου για την ανθρωπότητα, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι

Το Alpha Mission - Δelos ταξιδεύει στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και γίνεται αφορμή για την εκκίνηση μιας μεγάλης συζήτησης σχετικά με την κλιματική κρίση, τον πολιτισμό και το μέλλον της ανθρωπότητας.