Παρουσίαση του βιβλίου "Υπήρξα δασκάλα" από τις εκδόσεις "Καπόν"

Το βιβλίο "Υπήρξα και δασκάλα" της Αρετής Μαλάμη παρουσιάζεται στο δημοτικό σχολείο της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών.

Καπόν

Το βιβλίο "Υπήρξα και δασκάλα" της Αρετής Μαλάμη παρουσιάζεται στις 22 Μαΐου (7 μ.μ), στο δημοτικό σχολείο της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών (Καμελιών 36, Ψυχικό, Αθήνα). ΑΣτην παρουσίαση θα παραβρεθούν ως ομιλητές η κα Κέλυ Παπαπαύλου (βιολόγος), η κα Νάντια Κατραχούρα (δικηγόρος), ο μαθητής της συγγραφέα, Άκης Αμπαστάδο και ο δημοσιογράφος Βίκτορας Ελιέζερ σε ρόλο συντονιστή. Χαιρετισμούς θα αποδώσουν ο κος Ιωσής Ερέρα (Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του δημοτικού σχολείου της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών) και η εκδότρια κα Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται κάποιες ελάχιστες "εικόνες" από τη ζωή στα χωριά της Ηπείρου, που δεν διέφερε από εκείνη στις περισσότερες περιφέρειες της ελληνικής ενδοχώρας τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1960, όταν οι καπνοί της καταστροφής έβγαιναν ακόμα και από τα μισογκρεμισμένα σχολεία, και γύρω τους μαζεύονταν παιδάκια νηστικά, γυμνά και τρομαγμένα, ενώ ο κόσμος περίμενε την UNRRA να μοιράσει στα συσσίτια αλεύρι, γάλα σκόνη και λίγα ρουχαλάκια για τα γυμνόσαρκα κορμάκια τους. Η συγγραφέας εστιάζει στη συγκεκριμένη δεκαετία, που υπηρέτησε σε τέσσερα-πέντε χωριά του νομού Ιωαννίνων, περιγράφοντας και τις εμπειρίες μιας εικοσάχρονης, τότε, δασκαλίτσας που ερχόταν πρώτη φορά σε επαφή με αυτά. Αυτές τις εμπειρίες της, που επηρέασαν βαθιά τη μετέπειτα ζωή της μεταδίδει στο πρώτο μέρος του βιβλίου.

Αργότερα, στα χρόνια της Δικτατορίας, όταν επανήλθε λόγω ανάγκης στο επάγγελμα της δασκάλας, το οποίο από χρόνια είχε εγκαταλείψει, το άσκησε με τις εμπειρίες μιας νέας γυναίκας με δημοσιογραφική εμπειρία, με κρίση ανεπτυγμένη και δυνατότητα να εκτιμήσει πλέον διαφορετικά την αγωγή που παρέχεται σε παιδιά της πρωτεύουσας και των αστικών κέντρων. Εργάστηκε τότε για τέσσερα χρόνια στο Εβραϊκό Σχολείο των Αθηνών στο Παλαιό Ψυχικό. Εκεί πλέον αντιμετωπίζε ως δασκάλα διαφορετικά παιδιά, διαφορετικούς γονείς, άλλον τρόπο ζωής και περιβάλλοντος, άλλα ενδιαφέροντα, που δημιουργούν σ’ εμένα άλλον έναν κόσμο, αλλιώτικο πλέον. Αναγνωρίζοντας την υπεραξία των εμεπιριών όλων των περασμένων ετών, η συγγραφέας καταθέτει καθεμία από αυτές, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο ανάγνωσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

My εκλεκτά κρεατο-μαγειρέματα

Στα My market, η ποιοτική κρεατοφαγία είναι εγγυημένη με επιλογές που ικανοποιούν τους ορκισμένους κρεατοφάγους όσο και εκείνους που φυλάνε το κρέας για ειδικές περιστάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/07/2022

Ένας "Out of the box" διαγωνισμός σχεδιασμού ξενοδοχειακών χώρων

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το 100% Hotel Show και το Αρχιτεκτονικό ηλεκτρονικό Περιοδικό Archetype.gr, ενόψει της επετειακής, 10ης διοργάνωσης της Έκθεσης 100% Hotel Show Διαγωνισμός Σχεδιασμού | "Out of the box … in a box"

Επιστημονική ημερίδα για ένα πιο προσβάσιμο μέλλον στα ελληνικά μουσεία

Το Μουσείο Κανελλοπούλου και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσίασαν την ημερίδα με τίτλο "Μουσεία και αισθήσεις: σχεδιάζοντας για όλους", σε μια προσπάθεια αναδιαμόρφωσης των μουσειακών χώρων για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

Η "Αυτοπροσωπογραφία" του Milo Manara παρουσιάζεται στη Zivasart Gallery

Το βιογραφικό έργο του εμβληματικού σχεδιαστή κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΨΜ και θα παρουσιαστεί στον χώρο της γκαλερί, ρίχνοντας φως στην περιπετειώδη ζωή του Manara.

Στίβεν Κινγκ: O βασιλιάς είναι εδώ....

Εδώ και μισό αιώνα, ο Στίβεν Κινγκ παραμένει ο αδιαφιλονίκητος Βασιλιάς του Τρόμου σε σελίδες και οθόνες, μικρές ή μεγάλες...

Μια πιο "πράσινη" πόλη σχεδιάζει ο Δήμος Αθηναίων

Με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε μία τόσο πυκνοδομημένη πόλη, η δημοτική αρχή, δίνει έμφαση στη φύτευση εκατοντάδων δέντρων και φυτών, από άκρη σε άκρη της Αθήνας.

"Starbucks Ready to Drink": Ready to be Chilled;

Tο πιο refreshing διάλειμμα στις δραστηριότητες της εποχής.