Παρουσίαση του βιβλίου "Υπήρξα δασκάλα" από τις εκδόσεις "Καπόν"

Το βιβλίο "Υπήρξα και δασκάλα" της Αρετής Μαλάμη παρουσιάζεται στο δημοτικό σχολείο της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών.

Καπόν

Το βιβλίο "Υπήρξα και δασκάλα" της Αρετής Μαλάμη παρουσιάζεται στις 22 Μαΐου (7 μ.μ), στο δημοτικό σχολείο της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών (Καμελιών 36, Ψυχικό, Αθήνα). ΑΣτην παρουσίαση θα παραβρεθούν ως ομιλητές η κα Κέλυ Παπαπαύλου (βιολόγος), η κα Νάντια Κατραχούρα (δικηγόρος), ο μαθητής της συγγραφέα, Άκης Αμπαστάδο και ο δημοσιογράφος Βίκτορας Ελιέζερ σε ρόλο συντονιστή. Χαιρετισμούς θα αποδώσουν ο κος Ιωσής Ερέρα (Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του δημοτικού σχολείου της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών) και η εκδότρια κα Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται κάποιες ελάχιστες "εικόνες" από τη ζωή στα χωριά της Ηπείρου, που δεν διέφερε από εκείνη στις περισσότερες περιφέρειες της ελληνικής ενδοχώρας τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1960, όταν οι καπνοί της καταστροφής έβγαιναν ακόμα και από τα μισογκρεμισμένα σχολεία, και γύρω τους μαζεύονταν παιδάκια νηστικά, γυμνά και τρομαγμένα, ενώ ο κόσμος περίμενε την UNRRA να μοιράσει στα συσσίτια αλεύρι, γάλα σκόνη και λίγα ρουχαλάκια για τα γυμνόσαρκα κορμάκια τους. Η συγγραφέας εστιάζει στη συγκεκριμένη δεκαετία, που υπηρέτησε σε τέσσερα-πέντε χωριά του νομού Ιωαννίνων, περιγράφοντας και τις εμπειρίες μιας εικοσάχρονης, τότε, δασκαλίτσας που ερχόταν πρώτη φορά σε επαφή με αυτά. Αυτές τις εμπειρίες της, που επηρέασαν βαθιά τη μετέπειτα ζωή της μεταδίδει στο πρώτο μέρος του βιβλίου.

Αργότερα, στα χρόνια της Δικτατορίας, όταν επανήλθε λόγω ανάγκης στο επάγγελμα της δασκάλας, το οποίο από χρόνια είχε εγκαταλείψει, το άσκησε με τις εμπειρίες μιας νέας γυναίκας με δημοσιογραφική εμπειρία, με κρίση ανεπτυγμένη και δυνατότητα να εκτιμήσει πλέον διαφορετικά την αγωγή που παρέχεται σε παιδιά της πρωτεύουσας και των αστικών κέντρων. Εργάστηκε τότε για τέσσερα χρόνια στο Εβραϊκό Σχολείο των Αθηνών στο Παλαιό Ψυχικό. Εκεί πλέον αντιμετωπίζε ως δασκάλα διαφορετικά παιδιά, διαφορετικούς γονείς, άλλον τρόπο ζωής και περιβάλλοντος, άλλα ενδιαφέροντα, που δημιουργούν σ’ εμένα άλλον έναν κόσμο, αλλιώτικο πλέον. Αναγνωρίζοντας την υπεραξία των εμεπιριών όλων των περασμένων ετών, η συγγραφέας καταθέτει καθεμία από αυτές, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο ανάγνωσμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ανακύκλωσε την παλιά συσκευή θέρμανσης και στήριξε την δεντροφύτευση σε Αττική και Εύβοια

Στο πλαίσιο της καμπάνιας "my glorious green moments", δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες καταναλωτές να ανακυκλώσουν την παλιά τους συσκευή θέρμανσης σε επιλεγμένα σημεία.