Παρουσίαση του βιβλίου "Υπήρξα δασκάλα" από τις εκδόσεις "Καπόν"

Το βιβλίο "Υπήρξα και δασκάλα" της Αρετής Μαλάμη παρουσιάζεται στο δημοτικό σχολείο της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών.

Καπόν

Το βιβλίο "Υπήρξα και δασκάλα" της Αρετής Μαλάμη παρουσιάζεται στις 22 Μαΐου (7 μ.μ), στο δημοτικό σχολείο της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών (Καμελιών 36, Ψυχικό, Αθήνα). ΑΣτην παρουσίαση θα παραβρεθούν ως ομιλητές η κα Κέλυ Παπαπαύλου (βιολόγος), η κα Νάντια Κατραχούρα (δικηγόρος), ο μαθητής της συγγραφέα, Άκης Αμπαστάδο και ο δημοσιογράφος Βίκτορας Ελιέζερ σε ρόλο συντονιστή. Χαιρετισμούς θα αποδώσουν ο κος Ιωσής Ερέρα (Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του δημοτικού σχολείου της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών) και η εκδότρια κα Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται κάποιες ελάχιστες "εικόνες" από τη ζωή στα χωριά της Ηπείρου, που δεν διέφερε από εκείνη στις περισσότερες περιφέρειες της ελληνικής ενδοχώρας τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1960, όταν οι καπνοί της καταστροφής έβγαιναν ακόμα και από τα μισογκρεμισμένα σχολεία, και γύρω τους μαζεύονταν παιδάκια νηστικά, γυμνά και τρομαγμένα, ενώ ο κόσμος περίμενε την UNRRA να μοιράσει στα συσσίτια αλεύρι, γάλα σκόνη και λίγα ρουχαλάκια για τα γυμνόσαρκα κορμάκια τους. Η συγγραφέας εστιάζει στη συγκεκριμένη δεκαετία, που υπηρέτησε σε τέσσερα-πέντε χωριά του νομού Ιωαννίνων, περιγράφοντας και τις εμπειρίες μιας εικοσάχρονης, τότε, δασκαλίτσας που ερχόταν πρώτη φορά σε επαφή με αυτά. Αυτές τις εμπειρίες της, που επηρέασαν βαθιά τη μετέπειτα ζωή της μεταδίδει στο πρώτο μέρος του βιβλίου.

Αργότερα, στα χρόνια της Δικτατορίας, όταν επανήλθε λόγω ανάγκης στο επάγγελμα της δασκάλας, το οποίο από χρόνια είχε εγκαταλείψει, το άσκησε με τις εμπειρίες μιας νέας γυναίκας με δημοσιογραφική εμπειρία, με κρίση ανεπτυγμένη και δυνατότητα να εκτιμήσει πλέον διαφορετικά την αγωγή που παρέχεται σε παιδιά της πρωτεύουσας και των αστικών κέντρων. Εργάστηκε τότε για τέσσερα χρόνια στο Εβραϊκό Σχολείο των Αθηνών στο Παλαιό Ψυχικό. Εκεί πλέον αντιμετωπίζε ως δασκάλα διαφορετικά παιδιά, διαφορετικούς γονείς, άλλον τρόπο ζωής και περιβάλλοντος, άλλα ενδιαφέροντα, που δημιουργούν σ’ εμένα άλλον έναν κόσμο, αλλιώτικο πλέον. Αναγνωρίζοντας την υπεραξία των εμεπιριών όλων των περασμένων ετών, η συγγραφέας καταθέτει καθεμία από αυτές, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο ανάγνωσμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Σειρά εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων.

5+1 βιβλία που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος

Η πιο σκοτεινή πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις συγγραφέων που τα έζησαν αλλά και από άλλους διαφορετικής χρονικής απόστασης από τα γεγονότα.

"EROTICArt 2023": Το απόλυτο φεστιβάλ ερωτισμού επιστρέφει ανανεωμένο

Μετά από τριετή απουσία, το φεστιβάλ έρχεται στο κέντρο της Αθήνας με περισσότερα από 3500 τ.μ. αφιερωμένα στην έκφραση της σεξουαλικότητας.

Τα "Απλά μαθήματα ενδυματολογίας" μάς ταξιδεύουν στον κόσμο της μόδας

Στα μαθήματα οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με ενδύματα από την αρχαιότητα, την αρχαία Αίγυπτο, την Περσία, την Ελλάδα, την Ρώμη, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση έως και την σημερινή εποχή.

Μη χάσετε το πληθωρικό 26ο Παζάρι Βιβλίου

Στο κέντρο της Αθήνας θα διοργανωθεί και φέτος το καθιερωμένο παζάρι του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

Τα μηνύματα της Δήλου για την ανθρωπότητα, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι

Το Alpha Mission - Δelos ταξιδεύει στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και γίνεται αφορμή για την εκκίνηση μιας μεγάλης συζήτησης σχετικά με την κλιματική κρίση, τον πολιτισμό και το μέλλον της ανθρωπότητας.