Η Αμάλ από τη Συρία ταξιδεύει για να συναντήσει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Η γιγάντια κούκλα – σύμβολο της προσφυγιάς, θα βρεθεί κοντά στα παιδιά που επλήγησαν από την ρωσική εισβολή.

Αμάλ © UNCR Σωκράτης Μπαλταγιάννης

Έπειτα από ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι πολλών χιλιομέτρων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, η μικρή Αμάλ από την Συρία είναι έτοιμη να συναντήσει τα παιδιά των προσφύγων της Ουκρανίας. Πρόκειται για την γιγάντια ξύλινη μαριονέτα, η οποία υποδύεται ένα δεκάχρονο κορίτσι, που εκδιώχθηκε από τον τόπο του λόγω του πολέμου. Ως σύμβολο της προσφυγιάς, του εκτοπισμού, αλλά και της συμπόνιας και της γενναιοδωρίας, η Αμάλ αναμένεται να επιστήσει την προσοχή στην σημαντικότερη ίσως παράπλευρη απώλεια μιας πολεμικής σύγκρουσης, που δεν είναι άλλη από τα παιδιά.

Αμάλ
© UNHCR Σωκράτης Μπαλταγιάννης
Στιγμιότυπο από την στάση της Αμάλ στο λιμάνι του Πειραιά

Το ταξίδι της ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο από την Γκάζιαντεπ της Τουρκίας, διασχίζοντας πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και χωριά. Αυτή την εβδομάδα η μαριονέτα των 3,5 μέτρων θα επισκεφθεί τις πόλεις Λούμπλιν και Κρακοβία στην Πολωνία, με σκοπό να συναντήσει παιδιά και οικογένειες Ουκρανών προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτική επίθεση στα τέλη Φεβρουαρίου. "Σε μια εποχή άνευ προηγουμένου παγκόσμιων αλλαγών, τα ταξίδια της Αμάλ ξεπερνούν τα σύνορα, την πολιτική και τη γλώσσα για να πουν μια νέα ιστορία, πως κανένα παιδί που εκτοπίστηκε, δεν πρόκειται να ξεχαστεί, βοηθώντας με οποιονδήποτε τρόπο να βρεθεί καταφύγιο" δήλωσε ο Amir Nizar Zuabi, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του "The Walk", του διευρωπαϊκού ταξιδιού της Αμάλ.

Για την επίσκεψη της αυτή, η Αμάλ έχει προμηθευτεί με είδη πρώτης ανάγκης, παιχνίδια και ρούχα, τα οποία θα διατεθούν στα παιδιά που βρίσκονται αυτή την στιγμή μακριά από τα σπίτια τους. "Η Αμάλ συμβολίζει τα εκατομμύρια των προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους" πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Aleksander Sola, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Folkowisko.

Πηγή: Womantoc.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

5+1 βιβλία που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος

Η πιο σκοτεινή πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις συγγραφέων που τα έζησαν αλλά και από άλλους διαφορετικής χρονικής απόστασης από τα γεγονότα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ
27/01/2023

"EROTICArt 2023": Το απόλυτο φεστιβάλ ερωτισμού επιστρέφει ανανεωμένο

Μετά από τριετή απουσία, το φεστιβάλ έρχεται στο κέντρο της Αθήνας με περισσότερα από 3500 τ.μ. αφιερωμένα στην έκφραση της σεξουαλικότητας.

Τα "Απλά μαθήματα ενδυματολογίας" μάς ταξιδεύουν στον κόσμο της μόδας

Στα μαθήματα οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με ενδύματα από την αρχαιότητα, την αρχαία Αίγυπτο, την Περσία, την Ελλάδα, την Ρώμη, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση έως και την σημερινή εποχή.

Μη χάσετε το πληθωρικό 26ο Παζάρι Βιβλίου

Στο κέντρο της Αθήνας θα διοργανωθεί και φέτος το καθιερωμένο παζάρι του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

Τα μηνύματα της Δήλου για την ανθρωπότητα, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι

Το Alpha Mission - Δelos ταξιδεύει στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και γίνεται αφορμή για την εκκίνηση μιας μεγάλης συζήτησης σχετικά με την κλιματική κρίση, τον πολιτισμό και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Δέκα ερωτησεις στην Αμάντα Μιχαλοπούλου

Η συγγραφέας δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως η φροϋδική ψυχανάλυση σήμερα μοιάζει σχεδόν με ανέκδοτο και πως η εξουσία αυτοϊκανοποιείται ασκώντας εξουσία.

"25+1 ερωτήσεις για την Ενεργειακή Κρίση": Παρουσίαση του βιβλίου του Ορέστη Ομράν

Ο συγγραφέας ανέφερε ότι στόχος του ήταν το βιβλίο να μην είναι ένα απρόσωπο ακαδημαϊκό σύγγραμμα, αλλά ένας οδηγός κατανόησης της ενεργειακής κρίσης.