70 χρόνια Ινστιτούτο Γκαίτε: Έκθεση του πολιτιστικού του αρχείου στο κοινό

Το ινστιτούτο κλείνει 70 χρόνια λειτουργίας στην Αθήνα και ανοίγει το πλούσιο αρχειακό του υλικό σε μια πρωτότυπη εγκατάσταση, προσκαλώντας τους ενδιαφερόμενους να το εμπλουτίσουν με δικά τους ιστορικά τεκμήρια της πόλης.

Ινστιτούτο Γκαίτε @Vangelis Patsialos

Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα, το ίδρυμα εστιάζει στα αρχεία του και ανοίγει το περιεχόμενό του προς το ευρύ κοινό. Επιλεγμένο οπτικοακουστικό υλικό από την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα του οργανισμού κατά τις τελευταίες επτά δεκαετίες στην πόλη θα παρουσιαστεί σε μια εγκατάσταση στον χώρο όπου στεγάζεται το Ινστιτούτο, στην οδό Ομήρου, από τον Οκτώβριο του 2022 ως τον Ιανουάριο του 2023.

Το αρχείο του Goethe-Institut Athen περιλαμβάνει σπάνια ιστορικά τεκμήρια που χαρτογραφούν την πολιτιστική ζωή της Αθήνας από τις αρχές του 1950 και ζητάει από το κοινό τη δική του συμβολή και υποστήριξη στο εγχείρημα, προκειμένου η αρχειακή αυτή συλλογή να εμπλουτιστεί με νέο υλικό. Η πρωτοβουλία αποτελεί μια προσπάθεια συλλογής ενός αρχείου το οποίο λειτουργεί ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα των τελευταίων 70 ετών.

Ινστιτούτο Γκαίτε
@Vangelis Patsialos

Σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης των αρχείων, οργανώνεται μια δημόσια έκθεση. Μέσα από την παρουσίαση σπάνιου υλικού που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό σε μορφή έκθεσης, το ινστιτούτο στοχεύει να ρίξει φως στις πιθανές συνδέσεις του αρχείου με την κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης έκθεσης οι επισκέπτες κάθε ηλικίας θα έχουν την ευκαιρία να επαν-ανακαλύψουν πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν και να οραματιστούν νέες.

Οι επισκέπτες μπορούν να εμπλουτίσουν το αρχειακό υλικό του ινστιτούτου με πηγές που αυτοί θεωρούν τεκμήρια της πολιτιστικής δραστηριότητας του Γκαίτε: αναλογικές ή/και ψηφιακές φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά τεκμήρια, επιστολές, αλλά και έντυπο υλικό (προσκλήσεις, φυλλάδια, εκδόσεις, κατάλογοι) από πολιτιστικές δράσεις που οργάνωσε, συνδιοργάνωσε ή/και υποστήριξε το ινστιτούτο καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του στην Αθήνα, από το 1950 έως το 2010. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μέχρι τις 15/6 για να πληροφορήσουν τους αρμόδιους σχετικά με το υλικό που διαθέτουν.

Επικοινωνία: 210 3661 004 (Τρίτη – Πέμπτη, 11:00–15:00), ATH-cultural-archive@goethe.de.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φουγάρο Art Center: Ένα αφιέρωμα στη δύναμη του κόκκινου

Βρεθήκαμε στον πολυσύχναστο χώρο τέχνης του Ναύπλιου για μια ξενάγηση στο πολυσύνθετο πρότζεκτ της Φλωρίκας Κυριακοπούλου, "REDS", το οποίο φιλοξενήθηκε για τελευταία φορά στη γκαλερί του Φουγάρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
23/05/2022

Εγκαίνια: Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας (23-29/5)

Αναδρομές στην καριέρα καταξιωμένων καλλιτεχνών, εξύμνηση της φύσης και πολλά άλλα θέματα μελετώνται αυτή την εβδομάδα στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας.

Το σίκουελ του Waste/d Pavilion ανοίγει μια συζήτηση τέχνης-πολιτικής

Ο Oliver Ressler παρουσιάζει το "Assets Must be Stranded" στο State of Concept Athens, όπου θα διεξαχθούν παράλληλα καλλιτεχνικά εργαστήρια και σχετικές δράσεις.

O "Όμορφος Νότος" στο Ξενοδοχείο King George

Η ομαδική έκθεση "beautiful south" πουθα φιλοξενηθεί στο λόμπι του ξενοδοχείου King George, αναδεικνύει τη διπλή ταυτότητα του ξενοδοχείου ως ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και χώρο που επιχειρεί να γεφυρώσει το παραδοσιακό με το σύγχρονο.

Το Ψηφιακό Μουσείο Comics τιμά τον Γιάννη Οικονομίδη

Εκθεσιακό αφιέρωμα για τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη αλλά και άλλους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες από τον κόσμο της ένατης τέχνης ετοιμάζει το ψηφιακό μουσείο.

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σε σύμπραξη με το Επιγραφικό Μουσείο παρουσιάζουν την έκθεση "Λίθινες Διαδρομές - Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα"

Η πρωτότυπη "ανάγνωση" που προτείνει η διπλή παρουσίαση εξετάζει την εγκατάσταση των Εβραίων στην Ελλάδα ως αναπόσπαστο μέρος ενός ευρύτερου ιστορικού, γεωγραφικού και χρονολογικού πλαισίου.

Η Maja Djordjevic "μεταμορφώνεται"

Η "Metamorphosis", η ατομική έκθεση των νέων έργων της Maja Djordjevic, που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για τη φουάρ Taipei Dangdai 2022, παρουσιάζεται σε συνεργασία με τη γκαλερί σύγχρονης τέχνης "Δυο χωριά".