70 χρόνια Ινστιτούτο Γκαίτε: Έκθεση του πολιτιστικού του αρχείου στο κοινό

Το ινστιτούτο κλείνει 70 χρόνια λειτουργίας στην Αθήνα και ανοίγει το πλούσιο αρχειακό του υλικό σε μια πρωτότυπη εγκατάσταση, προσκαλώντας τους ενδιαφερόμενους να το εμπλουτίσουν με δικά τους ιστορικά τεκμήρια της πόλης.

Ινστιτούτο Γκαίτε @Vangelis Patsialos

Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα, το ίδρυμα εστιάζει στα αρχεία του και ανοίγει το περιεχόμενό του προς το ευρύ κοινό. Επιλεγμένο οπτικοακουστικό υλικό από την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα του οργανισμού κατά τις τελευταίες επτά δεκαετίες στην πόλη θα παρουσιαστεί σε μια εγκατάσταση στον χώρο όπου στεγάζεται το Ινστιτούτο, στην οδό Ομήρου, από τον Οκτώβριο του 2022 ως τον Ιανουάριο του 2023.

Το αρχείο του Goethe-Institut Athen περιλαμβάνει σπάνια ιστορικά τεκμήρια που χαρτογραφούν την πολιτιστική ζωή της Αθήνας από τις αρχές του 1950 και ζητάει από το κοινό τη δική του συμβολή και υποστήριξη στο εγχείρημα, προκειμένου η αρχειακή αυτή συλλογή να εμπλουτιστεί με νέο υλικό. Η πρωτοβουλία αποτελεί μια προσπάθεια συλλογής ενός αρχείου το οποίο λειτουργεί ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα των τελευταίων 70 ετών.

Ινστιτούτο Γκαίτε
@Vangelis Patsialos

Σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης των αρχείων, οργανώνεται μια δημόσια έκθεση. Μέσα από την παρουσίαση σπάνιου υλικού που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό σε μορφή έκθεσης, το ινστιτούτο στοχεύει να ρίξει φως στις πιθανές συνδέσεις του αρχείου με την κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης έκθεσης οι επισκέπτες κάθε ηλικίας θα έχουν την ευκαιρία να επαν-ανακαλύψουν πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν και να οραματιστούν νέες.

Οι επισκέπτες μπορούν να εμπλουτίσουν το αρχειακό υλικό του ινστιτούτου με πηγές που αυτοί θεωρούν τεκμήρια της πολιτιστικής δραστηριότητας του Γκαίτε: αναλογικές ή/και ψηφιακές φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά τεκμήρια, επιστολές, αλλά και έντυπο υλικό (προσκλήσεις, φυλλάδια, εκδόσεις, κατάλογοι) από πολιτιστικές δράσεις που οργάνωσε, συνδιοργάνωσε ή/και υποστήριξε το ινστιτούτο καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του στην Αθήνα, από το 1950 έως το 2010. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μέχρι τις 15/6 για να πληροφορήσουν τους αρμόδιους σχετικά με το υλικό που διαθέτουν.

Επικοινωνία: 210 3661 004 (Τρίτη – Πέμπτη, 11:00–15:00), ATH-cultural-archive@goethe.de.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Γιορτάζουμε την ημέρα των ερωτευμένων "Τετ-α-τετ...μ' ένα βιβλίο!"

Μία βραδιά αποκλειστικά για εργένηδες και εργένισσες που αγαπούν το βιβλίο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

24ωρη λειτουργία θερμαινόμενου χώρου στον Δήμο Πειραιά

Στη δομή τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. και εφαρμόζονται όλα τα μέτρα πρόληψης ενάντια στον covid - 19.

Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ Φίλιππος Τσιμπόγλου

Ο θάνατός του πρόεκυψε λίγο πριν την επίσημη λήξη της θητείας του στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Μάριο Ντεσιάτι: Ο νικητής του λογοτεχνικού βραβείου Strega 2022 έρχεται στην Αθήνα

O συγγραφέας του μυθιστορήματος Ασυμβίβαστοι (πρωτ.τίτλος Spartiati), που τιμήθηκε με τη μεγαλύτερη λογοτεχνική διάκριση στην Ιταλία, θα επισκεφθεί την Αθήνα, για να παρουσιάσει το βιβλίο του.

Αναψυκτήρια σε 75 αρχαιολογικούς χώρους ενισχύουν την οικονομία των εμπειριών

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

Ρεπορτάζ: Τι περιμένουμε στο μέλλον από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης;

Έχοντας αναλάβει τη διαχείριση της ΔΑΚ, η Τεχνόπολη μας εξηγεί το όραμα και τους στόχους για το μέλλον της πρώτης, προκειμένου να συνεχίσει τη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της.

Η μικρασιατική μνήμη στα "Αόρατα Δεσμά" του Ευάγγελου Σαχπέρογλου

Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάττων.