"Άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων στην Αθήνα": Ο συγγραφέας Νίκος Ανδριώτης μιλάει για τα επακόλουθα της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», συνεχίζει τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή δίνοντας έμφαση στην άφιξη των προσφύγων το φθινόπωρο του 1922 στον Πειραιά.

Το παιδί η πόλη και τα μνημεία Μικρασιατική Καταστροφή

Την Τετάρτη 11 Μαΐου και ώρα 6-8 μ.μ., στο κτήριο Innovathens της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του συγγραφέα και εκπαιδευτικού Νίκου Ανδριώτη με τίτλο: "Άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων στην Αθήνα”. Την ομιλία θα πλαισιώσει ολιγόλεπτη προβολή οπτικοακουστικού υλικού του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Θέμα της ομιλίας η άφιξη των προσφύγων το φθινόπωρο του 1922 στον Πειραιά, η πρόχειρη "τακτοποίησή” τους, οι ενέργειες των Αρχών, κράτους και δήμου, ιδιωτικών φορέων και ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων για την ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών τους (κατάλυμα, σίτιση, ιατροφαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη). Θα γίνει επίσης αναφορά σε υγειονομικά μέτρα που λήφθηκαν (απολυμάνσεις, εμβολιασμοί), στην ιδιαίτερη μέριμνα για τα ορφανά ή ασυνόδευτα παιδιά και στην προσπάθεια αποσυμφόρησης του Πειραιά και της Αθήνας.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η οριστική στέγασή τους από κρατικούς φορείς και την Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων, οπότε θα λάβει και τη μορφή της γενικότερης αποκατάστασης. Θα γίνει μνεία των προβλημάτων που προέκυψαν, καθώς της διαφοροποίησης της προσφυγικής στέγης ανά περιοχή. Καθώς όμως η αστική αποκατάσταση θα καθυστερήσει αρκετά καλύπτοντας μικρό μέρος των προσφύγων κατά τη δεκαετία του 1920, θα γίνει σύντομη αναφορά στις μεταγενέστερες φάσεις της απόδοσης κατοικίας στους πρόσφυγες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Οι δράσεις του προγράμματος "To παιδί, η πόλη και τα μνημεία" εντάσσονται στην υλοποίηση του Culture Is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα, του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων για τον πολιτισμό που στοχεύει στην ενίσχυση των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού, στην αξιοποίηση και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών αλλά και στην πραγματοποίηση ενός ενιαίου προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλους.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στην εκδήλωση ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

*Η συμμετοχή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο κατόπιν κράτησης
μέσω της φόρμας και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Έχετε δει θεατρική παράσταση σε στούντιο νυχιών, μουσείο, αυλή και καφενείο;

Πέντε θεατρικές παραστάσεις κι ένα φεστιβάλ "ξεφεύγουν" από τον συμβατικό θεατρικό χώρο, προσθέτοντας νέες μεταβλητές στη θεατρική εξίσωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/06/2022

Όλες οι δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του "Plásmata: Bodies, Dreams, and Data"

Η Στέγη Ωνάση διοργανώνει παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια, θεματικές περιηγήσεις και συζητήσεις στο Πεδίον του Άρεως, με αφορμή την έκθεση που θα κοσμεί το πάρκο έως τον Ιούλιο.

Θέατρο Σταθμός: Το έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη και τη Μικρασιατική Καταστροφή τιμά το καλοκαιρινό του πρόγραμμα

Για πρώτη φορά στην πενταετή λειτουργία του, το Θέατρο Σταθμός ετοίμασε θερινό ρεπερτόριο που ανεβάζει την ατομική και τη συλλογική μνήμη στη σκηνή.

Το Θέατρο Πορεία φιλοξενεί τον ηθοποιό Σωκράτη Αλαφούζο και την ταινία του "Between Black and White"

Ο Σωκράτης Αλαφούζος μαζί με την Δρ. Κλινική Ψυχολογίας Τίνια Απέργη θα συζητήσουν μαζί με το κοινό, μετά την προβολή της μικρού μήκους ταινίας του "Between Black and White".

Ρεμπέτικη συναυλία με τους "Παραπεταμένους" στο Κηποθέατρο Νίκαιας

Ένα οδοιπορικό στις γειτονιές του Πειραιά με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Σπύρο Γκούμα και τους συνεργάτες του.

Οι "Αντιγονισμοί" ξεκινούν στην Πειραιώς 260

Ομιλητές και ομιλήτριες από όλο το φάσμα των ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς και από τον κόσμο των Γραμμάτων και των Τεχνών προσεγγίζουν από τη δική τους σκοπιά τη μορφή της Αντιγόνης συνδέοντάς την με το σήμερα.

Τι θα δούμε τον Ιούνιο στην Τεχνόπολη;

Όλα τα επερχόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων που έρχονται για να γεμίσουν δημιουργικά τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα.