"Άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων στην Αθήνα": Ο συγγραφέας Νίκος Ανδριώτης μιλάει για τα επακόλουθα της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», συνεχίζει τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή δίνοντας έμφαση στην άφιξη των προσφύγων το φθινόπωρο του 1922 στον Πειραιά.

Το παιδί η πόλη και τα μνημεία Μικρασιατική Καταστροφή

Την Τετάρτη 11 Μαΐου και ώρα 6-8 μ.μ., στο κτήριο Innovathens της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του συγγραφέα και εκπαιδευτικού Νίκου Ανδριώτη με τίτλο: "Άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων στην Αθήνα”. Την ομιλία θα πλαισιώσει ολιγόλεπτη προβολή οπτικοακουστικού υλικού του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Θέμα της ομιλίας η άφιξη των προσφύγων το φθινόπωρο του 1922 στον Πειραιά, η πρόχειρη "τακτοποίησή” τους, οι ενέργειες των Αρχών, κράτους και δήμου, ιδιωτικών φορέων και ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων για την ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών τους (κατάλυμα, σίτιση, ιατροφαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη). Θα γίνει επίσης αναφορά σε υγειονομικά μέτρα που λήφθηκαν (απολυμάνσεις, εμβολιασμοί), στην ιδιαίτερη μέριμνα για τα ορφανά ή ασυνόδευτα παιδιά και στην προσπάθεια αποσυμφόρησης του Πειραιά και της Αθήνας.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η οριστική στέγασή τους από κρατικούς φορείς και την Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων, οπότε θα λάβει και τη μορφή της γενικότερης αποκατάστασης. Θα γίνει μνεία των προβλημάτων που προέκυψαν, καθώς της διαφοροποίησης της προσφυγικής στέγης ανά περιοχή. Καθώς όμως η αστική αποκατάσταση θα καθυστερήσει αρκετά καλύπτοντας μικρό μέρος των προσφύγων κατά τη δεκαετία του 1920, θα γίνει σύντομη αναφορά στις μεταγενέστερες φάσεις της απόδοσης κατοικίας στους πρόσφυγες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Οι δράσεις του προγράμματος "To παιδί, η πόλη και τα μνημεία" εντάσσονται στην υλοποίηση του Culture Is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα, του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων για τον πολιτισμό που στοχεύει στην ενίσχυση των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού, στην αξιοποίηση και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών αλλά και στην πραγματοποίηση ενός ενιαίου προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλους.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στην εκδήλωση ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

*Η συμμετοχή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο κατόπιν κράτησης
μέσω της φόρμας και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100, Γκάζι
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Σειρά εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων.

5+1 βιβλία που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος

Η πιο σκοτεινή πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις συγγραφέων που τα έζησαν αλλά και από άλλους διαφορετικής χρονικής απόστασης από τα γεγονότα.

"EROTICArt 2023": Το απόλυτο φεστιβάλ ερωτισμού επιστρέφει ανανεωμένο

Μετά από τριετή απουσία, το φεστιβάλ έρχεται στο κέντρο της Αθήνας με περισσότερα από 3500 τ.μ. αφιερωμένα στην έκφραση της σεξουαλικότητας.

Τα "Απλά μαθήματα ενδυματολογίας" μάς ταξιδεύουν στον κόσμο της μόδας

Στα μαθήματα οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με ενδύματα από την αρχαιότητα, την αρχαία Αίγυπτο, την Περσία, την Ελλάδα, την Ρώμη, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση έως και την σημερινή εποχή.

Μη χάσετε το πληθωρικό 26ο Παζάρι Βιβλίου

Στο κέντρο της Αθήνας θα διοργανωθεί και φέτος το καθιερωμένο παζάρι του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

Τα μηνύματα της Δήλου για την ανθρωπότητα, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι

Το Alpha Mission - Δelos ταξιδεύει στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και γίνεται αφορμή για την εκκίνηση μιας μεγάλης συζήτησης σχετικά με την κλιματική κρίση, τον πολιτισμό και το μέλλον της ανθρωπότητας.