H Ελευσίνα 2023 γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης

Με εκδηλώσεις για τους νέους και πλήθος παράλληλων δράσεων για όλες τις ηλικίες.

Η Ελευσίνα συναντά τον Γιάννη Βογιατζή

Το Σάββατο 7 Μαΐου θα είναι η φετινή Ημέρα της Ευρώπης στην Ελευσίνα, μια ημέρα αφιερωμένη στους νέους, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό, με αφορμή την ανακήρυξη του 2022 ως Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, με σειρά εκδηλώσεων που συνδιοργανώνουν η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. 

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Ημέρας της Ευρώπης θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις μεταξύ νέων για τις βιώσιμες πόλεις, τον πολιτισμό και τη δημοκρατία, ενώ αναμένονται παρεμβάσεις ευρωβουλευτών, καλλιτεχνών και άλλων προσωπικοτήτων. Παράλληλα και ενόψει της μεγάλης διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2023, θα λάβουν χώρα καλλιτεχνικά δρώμενα, που θα στηρίζονται στο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 7ης Μαΐου θα περιλαμβάνει, περίπατο στην πόλη της Ελευσίνας, παράλληλες συζητήσεις μεταξύ νέων 16-30 ετών πάνω στα θέματα των βιώσιμων πόλεων, της μετανάστευσης, του πολιτισμού, της καινοτομίας και της δημοκρατίας, κεντρική συζήτηση με Ευρωβουλευτές, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Ελλάδας ΕΚΕΔΑ, με ζωντανή αναμετάδοση από τους λογαριασμούς YouTube και Facebook του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στην Ελλάδα. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής με διακριθέντα έργα νεαρών καλλιτεχνών σε πρόσφατο διαγωνισμό, που διοργάνωσε το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας. Παράλληλα, θα γίνει η πρώτη προβολή του μονόλεπτου animation movie που διακρίθηκε σε διαγωνισμό, που διοργάνωσε το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Animasyros (στις 4.30 και στις 9μ.μ.) αλλά και προβολή της ταινίας υποψήφιας για το Βραβείο Κοινού LUX 2022. Τέλος, θα λάβει χώρα το Closing party στο προαύλιο του "X Bowling Art Center". 

Τονίζεται ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα ανοίξουν για πρώτη φορά τις πόρτες τους στο κοινό, χώροι της πόλης που διαμορφώθηκαν για τις ανάγκες της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: το "X Bowling Art Center", που θα λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού φιλοξενώντας δράσεις οπτικοακουστικών τεχνών, το "Innovation Lab", το πρώτο κέντρο ψηφιακής κατασκευής και καινοτομίας στη Δυτική Αττική, όπου ξεκινά το πρωτότυπο εργαστήριο "Print Your City" με 3-D κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, καθώς και το Παλαιό Δημαρχείο, που θα λειτουργεί ως έδρα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας παρέχοντας πληροφορίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Επιπλέον, το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί το Μυστήριο 2-Λόγια του Ρολογιού, που φιλοξενεί στην τέταρτή του έκδοση τη Ρούλα Πατεράκη. Σε μια ξεχωριστή απαγγελία ορατή από τον πεζόδρομο της οδού Νικολαΐδου, η σπουδαία ερμηνεύτρια θα απαγγείλει ποιήματα του T.S. Elliot στο Ρολόι του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας, ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα της πόλης που ενεργοποιήθηκαν από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις της Ημέρας της Ευρώπης είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.