Συνεργασία της Υπουργού Λίνας Μενδώνη με τις Εθνικές Επιτροπές της Αυστραλίας για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Συνάντηση με τις Ομογενειακές Κοινότητες στο Σίδνεϊ, για την στήριξη των δράσεων τους για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού.

Η Λίνα Μενδώνη με μέλη της Australian Parthenon Association

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο των επαφών της στο Σίδνεϊ,  συναντήθηκε με τις δύο Εθνικές Επιτροπές  της Αυστραλίας που εργάζονται συστηματικά για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είχε μακρά συνεργασία με τον David Hill και τον George Vardas, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Australian Parthenon Association, καθώς και με τον Emmanuel Comino, Πρόεδρο της International Organising Committee - Australia for the Restitution of the Parthenon Marbles. Η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε εκτενώς τις δύο Επιτροπές για τις πρόσφατες εξελίξεις, μετά την  σημαντική απόφαση  της 29ης  Σεπτεμβρίου της UNESCO, σε ό,τι αφορά το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την επικείμενη συνάντηση των ανά τον κόσμο Εθνικών Επιτροπών, τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Αθήνα, για τη λήψη αποφάσεων για  τον συντονισμό των Επιτροπών σε κοινές δράσεις πίεσης προς τη βρετανική πλευρά. Η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο Επιτροπών για τη διαρκή τους στήριξη και τις άοκνες προσπάθειες τους για τη διεθνή προβολή του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Με τους καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ
Με τους καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.jpg


Θέματα που απασχολούν την ελληνική ομογένεια του Σίδνεϊ στην προσπάθεια της να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό, να επεκτείνει τις καλλιτεχνικές δράσεις της και να διοργανώσει πολιτιστικά γεγονότα ποιότητας, συζήτησε με τις ομογενειακές κοινότητες η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε στο Σίδνεϊ με τα μέλη της Κυθηραϊκής Ένωσης Αυστραλίας και τον Πρόεδρο της, Εμμανουήλ Αλφιέρη και συζήτησε διεξοδικά  θέματα που αφορούν την προβολή του ελληνικού πολιτισμού από την ομογένεια. Η Υπουργός ακούγοντας τις εισηγήσεις της κυθηραϊκής κοινότητας πρότεινε τη συνεργασία της κοινότητας με το Υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία, στην Καμπέρα, Μουσείου Ακριβών Αντιγράφων από έργα που εκτίθενται στα ελληνικά μουσεία, από την αρχαιότητα μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Στόχος είναι η ίδρυση μόνιμης εστίας του ελληνικού πολιτισμού για την προβολή του σε όλους τους πολίτες, Αυστραλούς και ομογενείς, αλλά και η υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη νεότερη γενιά των ομογενών. Η πρόταση έγινε αμέσως δεκτή.

Η Υπουργός ενημερώθηκε επίσης, από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας και τον πρόεδρο της Χάρη Δανάλη, σχετικά με το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ. Η Λίνα Μενδώνη πρότεινε τρόπους αναβάθμισης του Φεστιβάλ, αλλά και την στήριξη του με καλλιτέχνες και καλλιτεχνικά σχήματα από την Ελλάδα.

Λίνα Μενδώνη
Η Λίνα Μενδώνη με μέλη της Κυθηραϊκής Ένωσης Αυστραλίας και τον πρόεδρο της Australia for the Restitution of the Parthenon Marbles E. Comino.jpg

Το Διοικητικό Συμβούλιο του αρχαιότερου εκτός Ελλάδος παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων Σίδνεϊ και η Πρόεδρός του Λιάνα Βερτζάγια παρέθεσαν γεύμα εργασίας στην Υπουργό και της εξέθεσαν εκτενώς τις δράσεις και τα προβλήματα που απασχολούν τον φορέα τους. Η Λίνα Μενδώνη παρουσίασε  τρόπους στήριξης του Λυκείου, που έγιναν αμέσως αποδεκτές.
 
Το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ  και την Έδρα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών, καθώς και το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο επισκέφθηκε η Λίνα Μενδώνη.  Είχε ευρεία συζήτηση με τον επικεφαλής της έδρας Νεοελληνικών σπουδών καθηγητή Βρασίδα Καραλή –με την συμμετοχή και εκπροσώπων των φοιτητών- ο οποίος την ενημέρωσε  ότι το τμήμα νεοελληνικών σπουδών είναι το μοναδικό που απέμεινε στην ανώτατη εκπαίδευση της Αυστραλίας από επτά τμήματα που λειτουργούσαν και σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας,  ως το 2011. Η Λίνα Μενδώνη συμφώνησε το ΥΠΠΟΑ να στηρίξει τις δραστηριότητες του Τμήματος με αποστολή εκδόσεων νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και προσκλήσεις συγγραφέων και καλλιτεχνών, προκειμένου να παρουσιάσουν την δουλειά τους σε πλαίσιο σεμιναριακών μαθημάτων. Ενημερώθηκε επίσης, από τον  επικεφαλής του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου καθηγητή Σταύρο Πασπαλά  για τις δραστηριότητές του. Στη συνέχεια η Υπουργός ξεναγήθηκε στο Μουσείο Chau Chak του Πανεπιστημίου, το οποίο διαθέτει σημαντικές συλλογές, ανάμεσά τους και σημαντική αρχαιοελληνική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Αναβιώνοντας το Μέλλον" με την Καλλιόπη Κοντζόγλου

Παράλληληλα με την παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέα και αρχιτέκτονα, θα πραγματοποιηθεί σχετική ξενάγηση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/09/2022

"Culture is Athens": Μάθε με ένα "κλικ" όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη

Στις σελίδες της πρωτότυπης νέας εφαρμογής περιλαμβάνονται τα εμβληματικά κτίρια και οι χώροι πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων

Η άγνωστη ιστορία των "χάρτινων μπικίνι" στο ATOPOS cvc

Ένα υβριδικό συνέδριο από τον φορέα Association of Dress Historians.

"TOKEI MARU": Μια υβριδική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από το ταξίδι ενός ιαπωνικού πλοίου στη Σμύρνη

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συμβολή του Μουσείου Μπενάκη, της Πρεσβείας της Ιαπωνίας και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

H Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Η Κύπρος λαμβάνει και φέτος μέρος στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα.

Συνεργασία Ελλάδας-Αμερικής για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και των παράνομων διακινήσεων στον τομέα του πολιτισμού αποτέλεσαν τα θέματα συζήτησης από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα, George Tsunis.

Γιορτάστε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2022 στο Πάρκο Ελευθερίας

To δίκτυο EUNIC στην Αθήνα σε συνεργασία με το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνουν μια γιορτή για την ειρήνη και με ένα πρόγραμμα για όλη την οικογένεια.