"Το Μανιφέστο της φροντίδας" στο Goethe Institut Athen

Το βιβλίο – ωδή στον ρόλο που κατέχει η φροντίδα στην καθημερινότητα παρουσιάζεται στο «Goethe-Institut Athen».

Το μανιφέστο της Φροντίδας

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου "Το Μανιφέστο της φροντίδας" στα ελληνικά τον Μάρτιο του 2022 από τις εκδόσεις "Ροπή", θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου στο "Goethe-Institut Athen" (5 μ.μ) παρουσίαση του βιβλίου και συζήτηση ανάμεσα στους συγγραφείς και τους συντελεστές της έκδοσης. 

Το "Μανιφέστο της φροντίδας - Η πολιτική της αλληλεξάρτησης" (ξενόγλωσσος τίτλος: "The Care Manifesto") τοποθετεί τη φροντίδα στην καρδιά των συζητήσεών μας γύρω από την τωρινή μας κρίση: από τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι τη φροντίδα για το φυσικό περιβάλλον. Στον κόσμο μας υπάρχει έλλειψη φροντίδας, αλλά μπορούμε να οραματιστούμε και έναν διαφορετικό κόσμο. Και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία όχι μόνο επισκίασε όλες αυτές τις κρίσεις αλλά πήγε και σχεδόν οποιαδήποτε προσπάθεια ανάδειξης και αντιμετώπισής τους τραγικά βήματα πίσω, η ενασχόληση με την φροντίδα παραμένει επιτακτική. Όχι μόνο ως απάντηση στον μηδενισμό και στη βία του πολέμου αλλά και ως ανάγκη επιβίωσης, και μοναδική μας ελπίδα για ένα κοινό προοδευτικό μέλλον.

Το  βιβλίο προτείνει ένα όραμα για έναν κόσμο που πραγματικά νοιάζεται και φροντίζει. Οι συγγραφείς συζητούν τον ρόλο που κατέχει η φροντίδα στην καθημερινότητα καθιστώντας την οργανωτική αρχή σε κάθε διάσταση και κλίμακα της ζωής. Συνομιλούν οι: Αθηνά Αθανασίου (Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Κοσμητόρισσα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Αντρέας Χατζηδάκης (Καθηγητής Καταναλωτικής Συμπεριφοράς και Ηθικής, Royal Holloway University of London), Μαριάννα Φωτάκη (Καθηγήτρια Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και Επιχειρηματικής Ηθικής, University of Warwick), Τζέιμι Χακίμ (Επίκουρoς Καθηγήτης Σπουδών Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Kings College London), Λυν Σιγκάλ (Επίτιμη Καθηγήτρια Ψυχοκοινωνικών Σπουδών, Birkbeck University of London). 

Συντονίζει η Ειρήνη Αβραμοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ο Λέων Α. Ναρ προσπαθεί "να βρει ξανά του νήματος την άκρη"

Ένα βιβλίο για τον στιχουργικό κόσμο του Θανάση Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει ο ΙΑΝΟΣ στο κατάστημά του στη Σταδίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/09/2022

Το Μπενάκη τιμά τον Παγκόσμιο Μήνα Αlzheimer

Η επόμενη δράση του "Ώρα για Μουσείο!" υλοποιείται με τη βοήθεια της επιστημονικής συμβούλου Αλεξάνδρας Οικονόμου.

Οκτώβριος στην Ελευσίνα: Όλα όσα ετοιμάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων έρχεται από την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ο Δήμος Αθηναίων βάζει στο στόχαστρο την ψυχική υγεία

Τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης του δήμου διοργανώνουν έναν κύκλο ομιλιών για την ψυχική υγεία παιδιών και ενηλίκων.

Γνωρίστε τον "Κόσμο του Αύριο" στο Athens Science Festival

3 ημέρες επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας με κορυφαίους ομιλητές από όλο τον κόσμο.

Με το κλειδί στο χέρι οι δύο μεγάλοι νικητές του διαγωνισμού OPAP Store App

Οι νικητές παρέλαβαν τα αυτοκίνητά τους από τον ΟΠΑΠ, ενώ 200 συνολικά τυχεροί κέρδισαν πολλά πλούσια δώρα από το OPAP Store App.

Έξι νέες Αθηναϊκές Διαδρομές προβάλλουν κρυφές πτυχές της πόλης

Η ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών, μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση στο Μέγαρο, γιαγιάδες-σουπερήρωες και πολλές άλλες συναρπαστικές δράσεις μας συστήνουν σε άγνωστα αθηναϊκά σημεία.