Podcast για την αρχαία φιλόσοφο Υπατία από το "Ίδρυμα Ευγενίδου" και το "Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς"

Η επιτυχημένη σειρά των αφηγηματικών podcasts της σειράς «Επιστήμονες που εύρηκαν για την ανθρωπότητα» συνεχίζεται.

podcast

Τα podcasts που παρουσιάζουν η "Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου" και η "Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)", σε συνεργασία με το "Παραμυθόφωνο" του "Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών" συνεχίζονται με το έκτο επεισόδιο της σειράς να είναι αφιερωμένο στην  Υπατία, την Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφο, μαθηματικό και αστρονόμο.

Η Υπατία, που γεννήθηκε, δίδαξε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (~355-415 μ.Χ.), ήταν μια  χαρισματική μορφή, που με την προσφορά της και το ήθος της σημάδεψε την ανθρώπινη ιστορία και την επιστήμη. Σπουδαία γυναίκα, με ισχυρή και έντονη προσωπικότητα, ηθικές αρχές και υψηλό επίπεδο μόρφωσης, σε μια εποχή που ήταν πιο συνηθισμένο να μορφώνονται τα αγόρια παρά τα κορίτσια, ήταν αγαπητή και αξιοσέβαστη στον κόσμο, με πιστούς και αφοσιωμένους μαθητές. Συμβούλευε, μάλιστα, και καθοδηγούσε ισχυρά πρόσωπα για θέματα διακυβέρνησης και δημοσίων υποθέσεων. Την περίοδο που η Αλεξάνδρεια φλεγόταν από πολιτικές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις, η Υπατία κατηγορήθηκε άδικα και θανατώθηκε με φρικτό τρόπο. 

Σήμερα δεν έχουμε στα χέρια μας συγγράμματα της Υπατίας. Υπάρχουν όμως πολλές αναφορές για τα γραπτά της και διασώζονται έργα άλλων συγγραφέων και ιστορικών σχετικά με τη ζωή της, τη δράση της και τον θάνατό της. 

Το νέο αυτό επεισόδιο προσφέρεται στους φίλους των Φυσικών Επιστημών και έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα podcasts της σειράς, που έχουν ξεπεράσει πλέον τις 20.000 ακροάσεις. Στόχος των ηχογραφημένων αφηγήσεων είναι η ενίσχυση της εκπαίδευσης με την αξιοποίηση της δυναμικής της αφήγησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μικροί και μεγάλοι έχουν πρόσβαση σε μοναδικές ιστορίες ανθρώπων που άλλαξαν ή όρισαν τον δρόμο της Επιστήμης, όπου και όποτε επιθυμούν, από τον υπολογιστή ή από κινητή συσκευή, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο. Μπορείτε να ακούσετε ή/και να κατεβάσετε το podcast από το κανάλι του Ιδρύματος Ευγενίδου στο Spotify ΕΔΩ.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ανακύκλωσε την παλιά συσκευή θέρμανσης και στήριξε την δεντροφύτευση σε Αττική και Εύβοια

Στο πλαίσιο της καμπάνιας "my glorious green moments", δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες καταναλωτές να ανακυκλώσουν την παλιά τους συσκευή θέρμανσης σε επιλεγμένα σημεία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει το ΚΠΙΣΝ

Η τελευταία τελετή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας "Παρίσι 2024" θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Το ιστορικό ιστιοφόρο Belem θα παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα φιλοξενήσει τη διάλεξη του καπετάνιου του Belem, Aymeric Gibet.

Χάρης Δούκας: "‘Όποιοι έχουν πολύ μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη"

Ο Δήμαρχος της Αθήνας μίλησε, στην Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, Δημοσιογράφο-Παρουσιάστρια της ΕΡΤ, για τις θετικές και αρνητικές προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, με φόντο την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα και την ανάγκη για περισσότερο πράσινο.

Πασχαλινές προτάσεις δώρων στο Μουσείο Ακρόπολης

Φέτος το Πάσχα γιορτάστε με ξεχωριστά δώρα εμπνευσμένα από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.