Δύο πολύτιμα αρχαία αντικείμενα παραδόθηκαν στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Τα κειμήλια παρέδωσε στην υπουργό ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας των Η.Π.Α., David Magdycz, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Συνάντηση της Λίνας Μενδώνη και του David Magdycz στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον

Ενα χρυσό κόσμημα που είχε κλαπεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής και μία αργυρή επιδορατίδα παραδόθηκαν στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στην Ουάσιγκτον. Η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του προϊστάμενου της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας των Η.Π.Α. David Magdycz, στην Ελληνική Πρεσβεία.

Το χρυσό κόσμημα βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 1993 από έναν γεωργό, στον Ίμερο Ροδόπης στην παραλία της Αρχαίας Στρύμης, ο οποίος το παρέδωσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Το 2012 με 2013 εκλάπη από το Μουσείο και η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών ενημέρωσε την Interpol για το ζήτημα. Τον Φεβρουάριο του 2019 το κόσμημα βρέθηκε στον ηλεκτρονικό κατάλογο μιας γκαλερί με άλλα αρχαία αντικείμενα που ήταν προς πώληση. H Interpol απέσυρε το κόσμημα από τη δημοπρασία και κατασχέθηκε από τις αμερικανικές αρχές. Στην παρούσα φάση το αντικείμενο φυλάσσεται προσωρινά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η αργυρή επιδορατίδα που επίσης παραδόθηκε στην υπουργό, εντοπίστηκε το 2012 σε ιστοσελίδα παράνομης πώλησης αρχαιοτήτων.

Λίνα Μενδώνη, David Magdycz
Λίνα Μενδώνη, David Magdycz

Κατά τη διάρκεια της τελετής η Μενδώνη δήλωσε: "η συνεργασία των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ με τα στελέχη του Homeland Security είναι άριστη και αποδίδει καρπούς. Σήμερα, δύο αρχαιότητες από την Ελλάδα, επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Πρόκειται για μία αργυρή επιδορατίδα, καθώς και για ένα χρυσό κόσμημα. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς είχε κλαπεί πριν από 10 περίπου χρόνια από το Μουσείο της Κομοτηνής και τώρα επαναπατρίζεται. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, με το οποίο ήδη σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα".

Από την πλευρά του, ο David Magdycz, ανέφερε ότι "οι ΗΠΑ και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας είναι ευτυχείς για τον επαναπατρισμό των αρχαίων αντικειμένων στην Ελλάδα. Η συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και με την Πρεσβεία της Ελλάδας στις ΗΠΑ είναι εξαιρετική".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.