Δύο πολύτιμα αρχαία αντικείμενα παραδόθηκαν στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Τα κειμήλια παρέδωσε στην υπουργό ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας των Η.Π.Α., David Magdycz, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Συνάντηση της Λίνας Μενδώνη και του David Magdycz στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον

Ενα χρυσό κόσμημα που είχε κλαπεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής και μία αργυρή επιδορατίδα παραδόθηκαν στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στην Ουάσιγκτον. Η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του προϊστάμενου της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας των Η.Π.Α. David Magdycz, στην Ελληνική Πρεσβεία.

Το χρυσό κόσμημα βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 1993 από έναν γεωργό, στον Ίμερο Ροδόπης στην παραλία της Αρχαίας Στρύμης, ο οποίος το παρέδωσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Το 2012 με 2013 εκλάπη από το Μουσείο και η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών ενημέρωσε την Interpol για το ζήτημα. Τον Φεβρουάριο του 2019 το κόσμημα βρέθηκε στον ηλεκτρονικό κατάλογο μιας γκαλερί με άλλα αρχαία αντικείμενα που ήταν προς πώληση. H Interpol απέσυρε το κόσμημα από τη δημοπρασία και κατασχέθηκε από τις αμερικανικές αρχές. Στην παρούσα φάση το αντικείμενο φυλάσσεται προσωρινά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η αργυρή επιδορατίδα που επίσης παραδόθηκε στην υπουργό, εντοπίστηκε το 2012 σε ιστοσελίδα παράνομης πώλησης αρχαιοτήτων.

Λίνα Μενδώνη, David Magdycz
Λίνα Μενδώνη, David Magdycz

Κατά τη διάρκεια της τελετής η Μενδώνη δήλωσε: "η συνεργασία των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ με τα στελέχη του Homeland Security είναι άριστη και αποδίδει καρπούς. Σήμερα, δύο αρχαιότητες από την Ελλάδα, επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Πρόκειται για μία αργυρή επιδορατίδα, καθώς και για ένα χρυσό κόσμημα. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς είχε κλαπεί πριν από 10 περίπου χρόνια από το Μουσείο της Κομοτηνής και τώρα επαναπατρίζεται. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, με το οποίο ήδη σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα".

Από την πλευρά του, ο David Magdycz, ανέφερε ότι "οι ΗΠΑ και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας είναι ευτυχείς για τον επαναπατρισμό των αρχαίων αντικειμένων στην Ελλάδα. Η συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και με την Πρεσβεία της Ελλάδας στις ΗΠΑ είναι εξαιρετική".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ο νικητής των Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

Το εν λόγω βραβείο απονέμεται στον μεταφραστή, τη μεταφράστρια ή τη μεταφραστική ομάδα που πραγματοποίησε την καλύτερη μετάφραση ή αναμετάφραση λογοτεχνικού έργου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

"Σούπερ Γκρανόλα": Γνωρίστε τις σούπερ-γιαγιάδες της Νάντιας Δρακούλα

Η συγγραφέας παρουσιάζει το βιβλίο της στο πλαίσιο των Αθηναϊκών Διαδρομών που πραγματοποιούνται τον Οκτώβριο από το Athens Culture Net.

World Travel Awards Ευρώπη 2022: ανακοινώθηκαν τα Όσκαρ του τουρισμού και είχαν και ελληνικό ενδιαφέρον

Τα World Travel Awards, ο μεγάλος θεσμός της τουριστικής βιομηχανίας, τίμησε την Περιφέρεια Αττικής αναγνωρίζοντάς την ως κορυφαίο προορισμό αειφόρου τουρισμού.

Όσα διαβάσαμε το καλοκαίρι και κρατάμε και το φθινόπωρο: Οι συντάκτες του αθηνόραματος γράφουν για το βιβλίο που ξεχώρισαν

Από νέες εκδόσεις που συζητήθηκαν μέχρι κλασικά βιβλία γαστρονομίας, επιλέξαμε όσα διαβάσαμε στις διακοπές αλλά προτείνουμε για όλη τη χρονιά.

Τι ετοιμάζει η Τεχνόπολη;

Μπαζάρ βινυλίων και μεταχειρισμένων επώνυμων brands, το Vegan life festival Athens και δημιουργικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους έρχονται στην Τεχνόπολη τον Οκτώβριο.

Ο Λέων Α. Ναρ προσπαθεί "να βρει ξανά του νήματος την άκρη"

Ένα βιβλίο για τον στιχουργικό κόσμο του Θανάση Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει ο ΙΑΝΟΣ στο κατάστημά του στη Σταδίου.

Το Μπενάκη τιμά τον Παγκόσμιο Μήνα Αlzheimer

Η επόμενη δράση του "Ώρα για Μουσείο!" υλοποιείται με τη βοήθεια της επιστημονικής συμβούλου Αλεξάνδρας Οικονόμου.