"Circular Cultures": νέες δράσεις με θέμα τις "Τοπογραφίες των Αποβλήτων"

Το πρόγραμμα διοργανώνεται από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το British Council.

Circular Cultures

Διαδικτυακό συνέδριο και εργαστήρια ετοιμάζει για το φετινό του πρόγραμμα το Circular Cultures, συνεχίζοντας τις δράσεις του για τέταρτη χρονιά. Υπό τη διοργάνωση της Στέγης Ωνάση και του British Council, το Circular Cultures ανοίγει τη θεματική των "Τοπογραφιών των Αποβλήτων", θέλοντας να κινητοποιήσει τις πόλεις για μία πιο βιώσιμη λειτουργία τους.

Στο διήμερο οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν βιώσιμες αστικές πρακτικές, παρουσιάζοντας πρότζεκτ design προς όφελος της κοινωνίας, τα οποία προωθούν την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ξεκινώντας από την ελληνική πρωτεύουσα, τα προγράμματα θα αναλύσουν τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων σε παραγωγές τροφίμων και φύσης και θα τονίσουν την σχέση κατανάλωσης και παραγωγής. Οι συμμετέχοντες θα μελετήσουν μια σειρά συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων και στη συνέχεια θα προτείνουν λύσεις σε εμφανή περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται από τα απόβλητα.

Όπως αναφέρει ο Πρόδρομος Τσιαβός, Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης στο Ίδρυμα Ωνάση και υπεύθυνος του προγράμματος Circular Cultures από τη Στέγη, "τι θα γινόταν εάν αντιμετωπίζαμε τον σχεδιασμό των απορριμμάτων και των αποβλήτων μας με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετωπίζουμε τον σχεδιασμό ενός χρηστικού ή αισθητικού αντικειμένου; Μπορούμε να σκεφτούμε τα ρούχα μας, το φαγητό ή τον καφέ μας από την οπτική του νερού που καταναλώνουν ή του εδάφους που μολύνουν; Πώς μπορεί να μας βοηθήσει η ψηφιακή τεχνολογία σε όλα αυτά, ποια είναι η πολιτική και η ηθική της κυκλικής οικονομίας και τι σημαίνει να μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε κομμάτια από συσκευές, ρούχα και αντικείμενα μετά την αρχική τους χρήση; Η τέταρτη χρονιά συνεργασίας της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Βρετανικού Συμβουλίου για το Circular Cultures, που φέτος έχει τίτλο "Τοπογραφίες των Αποβλήτων", έρχεται να αναρωτηθεί τι σημαίνει "σχεδιάζω τα απορρίμματά μου". Αναζητούμε την περιβαλλοντική δικαιοσύνη και βλέπουμε πώς οι πρακτικές κυκλικής οικονομίας δημιουργούν ένα άλλου είδους design, πιο πολιτικό, πιο συμπεριληπτικό και, τελικά, πιο ανθρώπινο."

Το πρόγραμμα του Circular Cultures

Πέμπτη 03/03 - Διαδικτυακό Συνέδριο

Οικολογίες του νερού (2-4 μ.μ.): Παρουσιάζει η Μαρία Παπαϊωάννου, Head of Arts του British Council στην Ελλάδα
Καλωσόρισμα (2-2.15 μ.μ.)
Σκηνική διαμόρφωση από την Parvinder Marwaha, Υπεύθυνη του Προγράμματος Αρχιτεκτονικής, Design και Μόδας στο British Council (2.15-2.20 μ.μ.)
Ομιλία από τη Mariana Pestana, Συνιδρύτρια και Διευθύντρια του The Decorators, Επιμελήτρια της 5ης Μπιενάλε Design της Κωνσταντινούπολης (2.20-2.40 μ.μ.)
Συζήτηση-πρόκληση: Jane Withers, Σύμβουλος Design, Επιμελήτρια και Συγγραφέας
Dr. Naho Mirumachi, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο King’s College του Λονδίνου (2.40-2.55 μ.μ.)
Ομιλία από την Ελένη Μυριβήλη, Σύμβουλο για την Κλιματική Ανθεκτικότητα και Chief Heat Officer του Arsht-Rock Resilience Center (Atlantic Council) και του Δήμου Αθηναίων (2.55-3.15 μ.μ.)
"Χίμαιρες", συζήτηση πάνελ με συντονίστρια την Parvinder Marwaha (3.15-3.40 μ.μ.). Συμμετέχουν οι: Monish Siripurapu, Ιδρυτής του Ant Studio Elissa Brunato, Συνιδρύτρια του AusBlau Studio
Παρέμβαση-ομιλία από τον Απόστολο Κορκολή, Διευθυντή Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου της Polyeco S.A. (3.40-3.55 μ.μ.)
Βίντεο Διάλειμμα (3.55-4 μ.μ.)
Απόβλητα τροφίμων (4-5.20 μ.μ.): Παρουσιάζει ο Πρόδρομος Τσιαβός, Υπεύθυνος Ψηφιακής Ανάπτυξης & Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση
Σκηνική διαμόρφωση από την Parvinder Marwaha (4-4.05 μ.μ.)
Ομιλία από τη Λυδία Καλλιπολίτη, Βοηθό Καθηγήτρια στην Cooper Union (4.05-4.25 μ.μ.)
Ομιλία από τη Βίκυ Μπαρμπόκα, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Διατροφής, WWF Ελλάς (4.25-4.45 μ.μ.)
Συζήτηση πάνελ με συντονίστρια την Κίκα Κυριακάκου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του PCAI (4.45-5.20 μ.μ.). Συμμετέχουν οι: Βίκυ Μπαρμπόκα, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Διατροφής, WWF Ελλάς, Karishma Rafferty, Υπεύθυνη Προγραμματισμού Φεστιβάλ στον βοτανικό κήπο Kew Gardens του Λονδίνου, Κατερίνα Ζάχου, Βοηθός Επιμελήτρια της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων.
Παρέμβαση από τον Χρήστο Καρρά, Εκτελεστικό Διευθυντή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση (5.20-5.30 μ.μ.)
Διάλειμμα (5.30-5.35 μ.μ.)
Κυκλικό από σχεδιασμού (5.35-6.50 μ.μ.): Παρουσιάζουν οι Seth και Akil Scaffe Smith, Διευθυντές της RESOLVE Collective. Στον διάλογο συμμετέχουν οι: Χριστιάνα Βαρδάκου, Σχεδιάστρια υφασμάτων Εύα Γρηγοριάδου, Υπεύθυνη Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Urbana Μάρα Αγγελίδου, Διευθύντρια της InCommOn YesMake
Alix Bizet, Ερευνήτρια υλικών, σχεδιάστρια και παιδαγωγός
Ευχαριστίες (6.50-7 μ.μ.)

Παρασκευή 04/03 (11 π.μ. - 4 μ.μ.) - Εργαστήρια

WWF: Aς γευματίσουμε για χάρη του πλανήτη! (11 π.μ. - 12.30 μ.μ.)
CO3(6)5: Μπορούν τα διατροφικά μας απόβλητα να χρησιμοποιηθούν σε κάτι ωφέλιμο και να βοηθήσουν στη διάδοση της κυκλικής οικονομίας; (1-2.30 μ.μ.)
Δημιουργία πλατφορμών κοινωνικών υποδομών μέσω τοπικού σχεδιασμού (3-4 μ.μ.)

Οι εκδηλώσεις του διήμερου θα διεξαχθούν στα αγγλικά, ενώ στα συνέδρια θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης.

Για τη συμμετοχή στο συνέδριο πατήστε εδώ.
Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια πατήστε εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.