Εορταστικές εκδηλώσεις για τα 5 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού - Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Μουσικές εκδηλώσεις, καλλιτεχνικές εκθέσεις και πολλές άλλες δράσεις για την 5η επέτειο του πολιτιστικού κέντρου.

Evanescent, Atelier Sisu

Το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συμπληρώνει 5 χρόνια από την ίδρυσή του και διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό τους το πενταήμερο 19 - 23 Φεβρουαρίου, με την συνεργασία του καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Ρήγου.

Στο πλαίσιο των διάφορων πολιτιστικών δράσεων, το ΚΠΙΣΝ διεξάγει μία συζήτηση-αφιέρωμα στο ίδιο, όπου θα μιλήσει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) Ανδρέας Δρακόπουλος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ Έλλη Ανδριοπούλου, καθώς και πρώην Έλληνες πρωθυπουργοί. Οι προσκεκλημένοι θα συζητήσουν για τη συμβολή του κέντρου στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας και τη γενικότερη πορεία από την ίδρυσή του έως σήμερα. Το κοινό θα μπορεί επίσης να συμμετέχει στους διαλόγους.

Φτηνά Τσιγάρα - Ρένος Χαραλαμπίδης
@ Κωνσταντίνος Ρήγος
Φτηνά Τσιγάρα - Ρένος Χαραλαμπίδης

Ακόμη, διοργανώνεται μία ανοιχτή συζήτηση σχετική με τους καινοτόμους σχεδιασμούς του πολιτιστικού χώρου, στην οποία θα συμμετάσχουν άτομα που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του εμβληματικού κτιρίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα υπάρχουν workshops και ένα speed mentoring session, το οποίο θα συνεισφέρει στην ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων των νεότερων γενεών.

Όσον αφορά τις μουσικές εκδηλώσεις, η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) ετοιμάζει μία νέα διεθνή συμπαραγωγή της όπερας "Οθέλλος" του Τζουζέππε Βέρντι σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη και σκηνοθεσία, σκηνικά, φωτισμούς του Ρόμπερτ Ουίλσον. Φημισμένοι καλλιτέχνες θα πλαισιώσουν τη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος στις 23/02 (7.30 μ.μ.), υπό τη συνοδεία της Ορχήστρας, της Χορωδίας και της Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ. Στον ίδιο χώρο θα παρευρεθούν στις 21 και 22 Φεβρουαρίου (8.30 μ.μ.) οι Gandini Juggling με 2 συναρπαστικές παραστάσεις ζογκλέρ και χορευτριών στο "4x4: Ephemeral Architectures".

Οθέλλος - σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ουίλσον
@ Lucie Jansch
Οθέλλος - σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ουίλσον

Στην εναλλακτική σκηνή της ΕΛΣ θα παρουσιαστεί και η μουσική μεταφορά της ταινίας "Φτηνά Τσιγάρα" του Ρένου Χαραλαμπίδη στις 19, 20 και 23 Φεβρουαρίου (8.30 μ.μ.). Η ενορχήστρωση έχει γίνει από τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο και την παραγωγή σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Μια "ρομαντική οπερέτα" που μιλάει για τον ανεκπλήρωτο έρωτα και αναπολεί αναμνήσεις ερωτευμένων ανθρώπων. Η αφήγηση του μιούζικαλ θα γίνει επί σκηνής από τον ίδιο τον Χαραλαμπίδη.

Σε ρυθμούς τζαζ θα μας βάλουν 2 εκδηλώσεις στο Πάρκο του ιδρύματος στις 21 και 22 Φεβρουαρίου. Τα "Jazz Chronicles: Γιώργος Κοντραφούρης Baby Trio" και "Jazz Chronicles: Σωκράτης Σινόπουλος Quartet" θα χαρίσουν στο κοινό ένα διήμερο γεμάτο ατμοσφαιρική τζαζ με τη συνοδεία του πιάνου του αναγνωρισμένου Γιώργου Κοντραφούρη και τη μουσική του πρώην γκρουπ του Baby Trio, αλλά και των παραδοσιακών ήχων από το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου, το οποίο συνδυάζει βυζαντινές μελωδίες με κλασική και σύγχρονη μουσική.

Σωκράτης Σινόπουλος
@ Σέβη Τσώνη
Σωκράτης Σινόπουλος

Από το εορταστικό πρόγραμμα δεν λείπουν φυσικά οι εκθέσεις. Μερικές από αυτές κάνουν αναδρομή στο παρελθόν, όπως "Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης" που αφηγείται στο κοινό την ιστορία και τον ρόλο που έπαιξαν τα τυπογραφία της χώρας κατά τη διάρκεια του Αγώνα. Ένα πλούσιο αρχειακό υλικό από βιβλία, εφημερίδες και μονόφυλλα που παράχθηκαν σε αυτά τα τυπογραφεία και ανήκουν πλέον στις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, παρουσιάζονται στο Αίθριο του 4ου ορόφου - χώρος της ΕΒΕ. Στον ίδιο χώρο θα είναι διαθέσιμη και η έκθεση "Η επιρροή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στη διαμόρφωση του νέου Ελληνικού Κράτους" όπου προβάλλονται έργα επιφανών στοχαστών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, καθώς και οι μεταφράσεις τους στα ελληνικά από εξίσου σημαντικούς εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Η έκθεση ανήκει στο πρόγραμμα Εrasmus+ με τίτλο "Το μέλλον της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Νεότερη Ευρώπη".

Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης
 Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης

Στην Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών του ΚΠΙΣΝ ο Μιχάλης Μαδένης εκθέτει ζωγραφικά έργα που αντικατοπτρίζουν τις δυσκολίες όσων πάσχουν από ψυχικές νόσους. Η έκθεση "Οι Εξόριστοι" περιλαμβάνει απεικονίσεις ασθενών σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο, έργα που θίγουν το ζήτημα της κοινωνικής περιθωριοποίησης και των διακρίσεων. Δύο έργα του διάσημου γλύπτη Takis θα φιλοξενηθούν επίσης στον χώρο υποδοχής από 19 έως 28 Φεβρουαρίου. Τα Télésculptures είναι τα πρώτα έργα της καριέρας του που συνδέονται με τον μαγνητισμό και τα μαγνητικά πεδία. Οι αόρατες δυνάμεις της φύσης εμπλέκονται στην τέχνη του και δημιουργούν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Οι Εξόριστοι - Μιχάλης Μαδένης
Οι Εξόριστοι - Μιχάλης Μαδένης

Παράλληλα, η μόνιμη έκθεση του κτιρίου "Monumenta: Ιχνηλατώντας την ανθρώπινη παρουσία και ζωή" θα ανοίξει τις πόρτες της από 19 Φεβρουαρίου ρίχνοντας φως στην ιστορία μετασχηματισμού του χώρου, περνώντας από την αρχαιότητα, τη βυζαντινή και οθωμανική περίοδο και φτάνοντας στην ίδρυση του ΚΠΙΣΝ το 2017. Η κατασκευή του μνημειώδους κτιρίου θα αναλυθεί περαιτέρω στο "2006-2016 | Timeline της κατασκευής του ΚΠΙΣΝ με φωτογραφίες του Γιώργη Γερόλυμπου" από 19 έως 28 Φεβρουαρίου. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του Γιώργη Γερόλυμπου καταγράφει τις εργασίες κατά τη διάρκεια κατασκευής του ΚΠΙΣΝ και την ολοκλήρωση της ιδέας του Ιταλού αρχιτέκτονα Renzo Piano.

Σε ό,τι αφορά τις θεατρικές παράστασεις, 3 σκηνοθέτριες της νέας γενιάς ασχολούνται με 3 θεατρικά κείμενα-ορόσημα που αφορούν τη μητρότητα και τη συναισθηματική ανάπτυξη του ατόμου. Στις 20 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί το πρώτο από αυτά: "Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα" του Ευγένιου Ο’ Νηλ, από τις Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ και σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη.

Takis - Magnetic Relief
Takis - Magnetic Relief

Τέλος, η φωτιστική εγκατάσταση "Evanescent" του Atelier Sisu θα γεμίσει το Πάρκο του ιδρύματος με πολύχρωμες "φούσκες", δημιουργώντας μία ονειρική ατμόσφαιρα με εναλλασσόμενες χρωματικές συνθέσεις που διαμορφώνουν την όψη του υπαίθριου χώρου.

Η είσοδος στις εκθέσεις θα είναι ελεύθερη. Για τις εκδηλώσεις που έχουν εισιτήριο ή προπώληση θα γίνει ηλεκτρονικά στο Ticket Services ή τηλεφωνικώς (210 7234567).

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ.

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

O "Όμορφος Νότος" στο Ξενοδοχείο King George

Η ομαδική έκθεση "beautiful south" πουθα φιλοξενηθεί στο λόμπι του ξενοδοχείου King George, αναδεικνύει τη διπλή ταυτότητα του ξενοδοχείου ως ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και χώρο που επιχειρεί να γεφυρώσει το παραδοσιακό με το σύγχρονο.

20/05/2022

Στο Generations Family Festival η ψυχαγωγία είναι "οικογενειακή υπόθεση"

Μιλήσαμε με την κ. Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, Διευθύντρια Προγραμματισμού και Παραγωγής, για τις εκπλήξεις που επιφυλλάσει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου στο ΚΠΙΣΝ.

Το Ψηφιακό Μουσείο Comics τιμά τον Γιάννη Οικονομίδη

Εκθεσιακό αφιέρωμα για τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη αλλά και άλλους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες από τον κόσμο της ένατης τέχνης ετοιμάζει το ψηφιακό μουσείο.

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σε σύμπραξη με το Επιγραφικό Μουσείο παρουσιάζουν την έκθεση "Λίθινες Διαδρομές - Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα"

Η πρωτότυπη "ανάγνωση" που προτείνει η διπλή παρουσίαση εξετάζει την εγκατάσταση των Εβραίων στην Ελλάδα ως αναπόσπαστο μέρος ενός ευρύτερου ιστορικού, γεωγραφικού και χρονολογικού πλαισίου.

Η Maja Djordjevic "μεταμορφώνεται"

Η "Metamorphosis", η ατομική έκθεση των νέων έργων της Maja Djordjevic, που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για τη φουάρ Taipei Dangdai 2022, παρουσιάζεται σε συνεργασία με τη γκαλερί σύγχρονης τέχνης "Δυο χωριά".

"Ο σπόρος" αλχημιστή Πάνου Τσάγκαρη στην γκαλερί "Kalfayan"

Η νέα έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη με τίτλο The Seed (O Σπόρος) αποτελούμενη από πίνακες, έργα σε χαρτί και γλυπτικά στοιχεία, παρουσιάζεται στην γκαλερί "Kalfayan" στο Κολωνάκι.

Το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων μεταμορφώνεται σε ένα "φλογερό" εμβυθιστικό περιβάλλον

Η εικαστικός Δανάη Στράτου παρουσιάζει την καινούρια ατομική της έκθεση με τίτλο "Burning Issues - Merimbula".