Μερικά τρικ για να διαβάζεις περισσότερα βιβλία

Τα hacks της ενεργητικής φιλαναγνωσίας για να κρατάς την υπόσχεση που δίνεις στον εαυτό σου να διαβάζεις περισσότερο.

Διάβασμα βιβλίου Shutterstock

Κάθε χρόνο, έχω την αίσθηση ότι είμαστε όλο και πιο πολλοί εμείς που στα resolutions που κάνουμε και τις υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας, 1ο στη λίστα μας βάζουμε το να κόψουμε μαχαίρι το ανούσιο σκρολάρισμα στα social media πριν πέσουμε για ύπνο και να αρχίσουμε το διάβασμα. Πώς, όμως, μπορείς να διαβάζεις περισσότερα βιβλία;

Η απόλαυση της ανάγνωσης δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Κι αυτό παρότι ό,τι περνάει από την οθόνη του κινητού σου -smartphones, ο μεγαλύτερος αντίπαλος των βιβλίων- έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί ως λαβύρινθος στα pixels του οποίου χάνεσαι. Το θέμα είναι, λοιπόν, είναι να στασιάσεις στην πατροναριστική φύση της τεχνολογίας, να βγεις από τον λαβύρινθο και να χαρείς τα βιβλία σου, με τη βοήθεια των ακόλουθων, κατ' ευφημισμό, hacks, που έχουν να κάνουν με τη συνειδητοποίση κάποιων σπουδαίων αληθειών και την πειθαρχία.

Βάλε χρονόμετρο

Εγώ ο ίδιος, όπως οι περισσότεροι γεροί αναγνώστες που δεν οδηγούν, πριν από την πανδημία, διάβαζα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι που στη συνέχεια σχεδόν κατάργησα. Καθώς τα αδιάβαστα βιβλία που είχα στο σπίτι μου, όμως, άρχισαν να συσσωρεύονται (κάτι που μου δημιουργεί υπαρξιακό άγχος για το αν θα προλάβω να τα διαβάσω πριν πεθάνω), αποφάσισα να δημιουργώ χρόνο μέσα στη μέρα μου και να τον αφιερώνω σε βιβλία που δεν έχουν να κάνουν με τη δουλειά μου. Το hack; Βάζω τον 'εχθρό' να δουλέψει για πάρτη μου. Δημιουργώ μία ειδοποίηση στο κινητό μου με ετικέτα 'Διάβασμα' και στη συνέχεια βάζω το χρονόμετρο να μετρήσει αντίστροφα 60 λεπτά.

Αξιοποίησε τον χρόνο σου διαφορετικά

Η προσοχή σου και το πού την εστιάζεις πρέπει να αποτελεί δική σου επιλογή, δεν συμφωνείς; Τα social media αυτό που κάνουν είναι το να εκμεταλλεύονται για την ανάπτυξή τους το φυσιολογικό (εκτός κι αν είσαι τίποτα stalker) ενδιαφέρον σου για τους άλλους και την ανάγκη σου να ανήκεις κάπου. Από την άλλη, το διάβασμα ενός βιβλίου αποτελεί συνειδητή απόφαση.

Ίσως γι' αυτό και όταν κάνεις μια βουτιά στα social media η ώρα σου περνάει γρήγορα αλλά σου αφήνει μια δυσαρέσκεια, ενώ όταν διαβάζεις ένα καλό βιβλίο χάνεις την αίσθηση του χρόνου με έναν τρόπο που σε ικανοποιεί. Τελείως σχηματικά, ας πούμε ότι τα social media σε ζαλίζουν ενώ τα βιβλία σε ψυχαγωγούν.

Παράτα τα βιβλία που δεν είναι για σένα

Δεν χρειάζεται να τελειώσεις ένα βιβλίο που δεν το απολαμβάνεις, οπότε μην νιώθεις τύψεις αν το αφήσεις στη μέση, εκτός κι αν δίνεις πανελλήνιες και αυτό είναι η Ιστορία της Γ' Δέσμης. Με το να αναγκάζεις τον εαυτό σου να διαβάζει κάθε βράδυ το ίδιο κεφάλαιο, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να μισήσεις την ανάγνωση. Αντίθετα, σύμφωνα με το βρετανικό Esquire, το να διαβάζεις πράγματα που σε ευχαριστούν σε κάνει όχι μόνο να τελειώσεις το βιβλίο σου αλλά και να θέλεις να ψάξεις για άλλα του ίδιου genre ή συγγραφέα.

Κάνε εναλλαγές ανάμεσα στα είδη

Όλο ούζο, ούζο, ούζο, κάποια στιγμή θα το βαρεθείς. Αν έχεις βάλει στόχο να τελειώσεις ένα 'τούβλο' το οποίο όσο κι αν σου αρέσει σου πέφτει λίγο βαρύ, σπάσε την ανάγνωσή του με μια συλλογή από διηγήματα ή ένα πιο ελαφρύ ανάγνωσμα.

Προσωπικά, πριν από τέσσερα χρόνια, για να μην παρατήσω στη μέση τη γραμμένη σε πολυτονικό Ιστορία του Λαού του Ισραήλ Μέχρι του 1880 (Εκδόσεις Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου), ένα βιβλίο που πολύ με ενδιέφερε, διάβαζα παράλληλα τον Χάρτη και την Επικράτεια του Michel Houellebecq (Βιβλιοπωλείον της Εστίας) και το λεύκωμα της έκθεσης 'Θεσσαλονίκη. Η Συλλογή Γιώργου Κωστάκη. Restart' που είχα δει στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Κράτα αρχείο του τι διαβάζεις

Μπορείς να βάλεις ακόμα μία φορά τον 'εχθρό' να δουλέψει για πάρτη σου. Όσο το χρονόμετρο του κινητού σου προχωράει κι εσύ είσαι χαμένος στην ανάγνωση, αν διαβάσεις μια φράση που σου αρέσει ή μια αναφορά σε ένα βιβλίο που θα ήθελες να διαβάσεις, μην διστάσεις να φωτογραφίσεις τη σελίδα. Επίσης, κάθε φορά που τελειώνεις ένα βιβλίο που απόλαυσες μπορείς να φωτογραφίζεις το εξώφυλλό του και να το ποστάρεις στα social media, τόσο για να κρατήσεις την ανάμνησή του ζωντανή όσο και για να διαδώσεις τη φιλαναγνωσία.

Να θυμάσαι ότι το διάβασμα δεν είναι μελέτη

Να και μια παρανόηση που λειτουργεί ως τροχοπέδη. Το διάβασμα δεν είναι, τουλάχιστον όχι πάντα, μελέτη. Δεν διαβάζουμε βιβλία στον ελεύθερό μας χρόνο για να περάσουμε την Στατιστική ΙΙΙ στο Πάντειο, αλλά για την προσωπική μας ευχαρίστηση. Ας είναι πολλά, λοιπόν, αυτόν τον χρόνο.

Πηγή: esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Παράταση της 9ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ στο MEC Παιανίας

Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια όλων των εργαζομένων, εκθετών και επισκεπτών της, προχώρησε στην αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα τρίτης ημέρας της διοργάνωσης.

06/02/2023

2023 Ελευσίς: Όλα όσα έγιναν στην τελετή έναρξης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (φωτό)

Με μια λιτή εκδήλωση, όπου πρωτοστατούσε το τοπίο, θαλάσσιο και αστικό, και το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης, η Ελευσίνα άνοιξε τις εκδηλώσεις της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μιχαήλ Μαρμαρινός: "Θέλουμε η επίσκεψη στην Ελευσίνα να γίνει μια ιερή και ελκυστική υποχρέωση"

Ο Μαρμαρινός μιλά στο "α" για τις δυσκολίες και τις ευθύνες που ακολουθούν την γενική καλλιτεχνική διεύθυνση του 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά και τα στοιχεία που καθιστούν την Ελευσίνα αντάξια μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πόλεων.

Για τον Chris Baldwin, η μαγεία των "Ελευσίνιων Μυστηρίων" είναι η ανάδυση πολλαπλών δημιουργικών φωνών

Με την τελετή έναρξης του 2023 Ελευσίς να πλησιάζει, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Chris Baldwin, ένας από τους βασικούς συντελεστές που βοήθησε στον σχεδιασμό των διήμερων εκδηλώσεων (4 & 5/2), μας μιλά για τα μυστήρια της Ελευσίνας που τον ενέπνευσαν και την εμπειρία του δουλεύοντας σε πρότζεκτ από προηγούμενες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα φεστιβάλ για το… ραβασάκι;

Πρωτότυπες δράσεις στο Tag Project Space, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Στέγη και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 4 έως 10/2.

Γιορτάζουμε την ημέρα των ερωτευμένων "Τετ-α-τετ...μ' ένα βιβλίο!"

Μία βραδιά αποκλειστικά για εργένηδες και εργένισσες που αγαπούν το βιβλίο.

24ωρη λειτουργία θερμαινόμενου χώρου στον Δήμο Πειραιά

Στη δομή τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. και εφαρμόζονται όλα τα μέτρα πρόληψης ενάντια στον covid - 19.