Μερικά τρικ για να διαβάζεις περισσότερα βιβλία

Τα hacks της ενεργητικής φιλαναγνωσίας για να κρατάς την υπόσχεση που δίνεις στον εαυτό σου να διαβάζεις περισσότερο.

Διάβασμα βιβλίου Shutterstock

Κάθε χρόνο, έχω την αίσθηση ότι είμαστε όλο και πιο πολλοί εμείς που στα resolutions που κάνουμε και τις υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας, 1ο στη λίστα μας βάζουμε το να κόψουμε μαχαίρι το ανούσιο σκρολάρισμα στα social media πριν πέσουμε για ύπνο και να αρχίσουμε το διάβασμα. Πώς, όμως, μπορείς να διαβάζεις περισσότερα βιβλία;

Η απόλαυση της ανάγνωσης δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Κι αυτό παρότι ό,τι περνάει από την οθόνη του κινητού σου -smartphones, ο μεγαλύτερος αντίπαλος των βιβλίων- έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί ως λαβύρινθος στα pixels του οποίου χάνεσαι. Το θέμα είναι, λοιπόν, είναι να στασιάσεις στην πατροναριστική φύση της τεχνολογίας, να βγεις από τον λαβύρινθο και να χαρείς τα βιβλία σου, με τη βοήθεια των ακόλουθων, κατ' ευφημισμό, hacks, που έχουν να κάνουν με τη συνειδητοποίση κάποιων σπουδαίων αληθειών και την πειθαρχία.

Βάλε χρονόμετρο

Εγώ ο ίδιος, όπως οι περισσότεροι γεροί αναγνώστες που δεν οδηγούν, πριν από την πανδημία, διάβαζα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι που στη συνέχεια σχεδόν κατάργησα. Καθώς τα αδιάβαστα βιβλία που είχα στο σπίτι μου, όμως, άρχισαν να συσσωρεύονται (κάτι που μου δημιουργεί υπαρξιακό άγχος για το αν θα προλάβω να τα διαβάσω πριν πεθάνω), αποφάσισα να δημιουργώ χρόνο μέσα στη μέρα μου και να τον αφιερώνω σε βιβλία που δεν έχουν να κάνουν με τη δουλειά μου. Το hack; Βάζω τον 'εχθρό' να δουλέψει για πάρτη μου. Δημιουργώ μία ειδοποίηση στο κινητό μου με ετικέτα 'Διάβασμα' και στη συνέχεια βάζω το χρονόμετρο να μετρήσει αντίστροφα 60 λεπτά.

Αξιοποίησε τον χρόνο σου διαφορετικά

Η προσοχή σου και το πού την εστιάζεις πρέπει να αποτελεί δική σου επιλογή, δεν συμφωνείς; Τα social media αυτό που κάνουν είναι το να εκμεταλλεύονται για την ανάπτυξή τους το φυσιολογικό (εκτός κι αν είσαι τίποτα stalker) ενδιαφέρον σου για τους άλλους και την ανάγκη σου να ανήκεις κάπου. Από την άλλη, το διάβασμα ενός βιβλίου αποτελεί συνειδητή απόφαση.

Ίσως γι' αυτό και όταν κάνεις μια βουτιά στα social media η ώρα σου περνάει γρήγορα αλλά σου αφήνει μια δυσαρέσκεια, ενώ όταν διαβάζεις ένα καλό βιβλίο χάνεις την αίσθηση του χρόνου με έναν τρόπο που σε ικανοποιεί. Τελείως σχηματικά, ας πούμε ότι τα social media σε ζαλίζουν ενώ τα βιβλία σε ψυχαγωγούν.

Παράτα τα βιβλία που δεν είναι για σένα

Δεν χρειάζεται να τελειώσεις ένα βιβλίο που δεν το απολαμβάνεις, οπότε μην νιώθεις τύψεις αν το αφήσεις στη μέση, εκτός κι αν δίνεις πανελλήνιες και αυτό είναι η Ιστορία της Γ' Δέσμης. Με το να αναγκάζεις τον εαυτό σου να διαβάζει κάθε βράδυ το ίδιο κεφάλαιο, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να μισήσεις την ανάγνωση. Αντίθετα, σύμφωνα με το βρετανικό Esquire, το να διαβάζεις πράγματα που σε ευχαριστούν σε κάνει όχι μόνο να τελειώσεις το βιβλίο σου αλλά και να θέλεις να ψάξεις για άλλα του ίδιου genre ή συγγραφέα.

Κάνε εναλλαγές ανάμεσα στα είδη

Όλο ούζο, ούζο, ούζο, κάποια στιγμή θα το βαρεθείς. Αν έχεις βάλει στόχο να τελειώσεις ένα 'τούβλο' το οποίο όσο κι αν σου αρέσει σου πέφτει λίγο βαρύ, σπάσε την ανάγνωσή του με μια συλλογή από διηγήματα ή ένα πιο ελαφρύ ανάγνωσμα.

Προσωπικά, πριν από τέσσερα χρόνια, για να μην παρατήσω στη μέση τη γραμμένη σε πολυτονικό Ιστορία του Λαού του Ισραήλ Μέχρι του 1880 (Εκδόσεις Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου), ένα βιβλίο που πολύ με ενδιέφερε, διάβαζα παράλληλα τον Χάρτη και την Επικράτεια του Michel Houellebecq (Βιβλιοπωλείον της Εστίας) και το λεύκωμα της έκθεσης 'Θεσσαλονίκη. Η Συλλογή Γιώργου Κωστάκη. Restart' που είχα δει στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Κράτα αρχείο του τι διαβάζεις

Μπορείς να βάλεις ακόμα μία φορά τον 'εχθρό' να δουλέψει για πάρτη σου. Όσο το χρονόμετρο του κινητού σου προχωράει κι εσύ είσαι χαμένος στην ανάγνωση, αν διαβάσεις μια φράση που σου αρέσει ή μια αναφορά σε ένα βιβλίο που θα ήθελες να διαβάσεις, μην διστάσεις να φωτογραφίσεις τη σελίδα. Επίσης, κάθε φορά που τελειώνεις ένα βιβλίο που απόλαυσες μπορείς να φωτογραφίζεις το εξώφυλλό του και να το ποστάρεις στα social media, τόσο για να κρατήσεις την ανάμνησή του ζωντανή όσο και για να διαδώσεις τη φιλαναγνωσία.

Να θυμάσαι ότι το διάβασμα δεν είναι μελέτη

Να και μια παρανόηση που λειτουργεί ως τροχοπέδη. Το διάβασμα δεν είναι, τουλάχιστον όχι πάντα, μελέτη. Δεν διαβάζουμε βιβλία στον ελεύθερό μας χρόνο για να περάσουμε την Στατιστική ΙΙΙ στο Πάντειο, αλλά για την προσωπική μας ευχαρίστηση. Ας είναι πολλά, λοιπόν, αυτόν τον χρόνο.

Πηγή: esquire.com.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Λάτιν Νουάρ" ταξίδι δια μέσου του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου

Σε μια σπάνια περιήγηση στον χώρο και τον χρόνο της λογοτεχνίας και της Λατινικής Αμερικής μάς προσκαλεί το βιβλίο "Λάτιν Νουάρ" στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης διάβασε το "Σχετικά με το τίποτα" του Γούντι Άλεν και το βρήκε "μια έκρηξη γενναιοδωρίας"!

Στο "Διάβασα" αυτής της εβδομάδας, ο Ρένος Χαραλαμπίδης μιλά για την δια ζώσης αλλά και λογοτεχνική συνάντησή του με τον Γούντι Άλεν.

Τιμητική διάκριση για το εξώφυλλο του βιβλίου "Χαμένοι στον Χρόνο" που σχεδίασαν παιδιά

Το εξώφυλλο του "Χαμένοι στον Χρόνο", που εικονογράφησε η εικαστικός και παιδαγωγός Αγγελική Μπόζου, πήρε τιμητική διάκριση στα επετειακά ΕΒΓΕ 22.

Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει το 8ο Παζάρι Βιβλίου

Το μουσείο στην Πειραιώς 138 φέρνει στους χώρους του ένα μεγάλο εύρος βιβλίων για την ιστορία και τη συλλογή του, ικανοποιώντας τον κάθε βιβλιοφάγο.

Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Ντίνου Γιώτη "Club 23,4"

Για το βιβλίο θα συζητήσουν ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Παύλος Μεθενίτης και ο συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος.

Βίβιαν Στεργίου: "Αν είχα γεννηθεί παλιότερα, δε θα κάναμε αυτήν την κουβέντα..."

Η Βίβιαν Στεργίου θεωρείται η συγγραφέας της γενιάς των millenials. Με το δεύτερο βιβλίο της, το "Δέρμα", επιβεβαιώνει αυτή την άποψη, με την πυκνότητα, το βάθος και το χιούμορ των διηγημάτων της.