Διάλογοι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: Εκφάνσεις Βίας - Πραγματοποιήθηκε το πρώτο webcast του 2022

Μια συζήτηση για την αύξηση της βίας.

Διάλογοι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

"Βιώνουμε μια κρίση της δημοκρατίας, η οποία προκύπτει μέσα από την πόλωση και την δυσπιστία στα περισσότερα μέρη του κόσμου", ανέφερε ο Eric Klinenberg, Καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών στο New York University, ο οποίος βρέθηκε στην 50η συζήτηση των Διαλόγων του ΙΣΝ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου.

Στο πρώτο webcast για το 2022 οι Διάλογοι του ΙΣΝ, που υλοποιούνται με τη δημοσιογραφική επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD, συζήτησαν για το αν και πώς η κοινωνική απομόνωση και η αγωνία που συνοδεύει την πανδημία, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των βίαιων συμπεριφορών παγκοσμίως. 

"Πολλοί υποστηρίζουν ότι καταρρέει η κοινωνία και ζούμε σε εποχές μεγαλύτερης βίας από ότι παλιότερα. Η αλήθεια είναι ότι η βία σαφώς μειώνεται κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με την εξαίρεση της τελευταίας διετίας που αντιμετωπίζουμε αυτή την πανδημία και την επείγουσα κατάσταση", σχολίασε ο Eric Klinenberg αναφερόμενος στο θέμα της αύξησης της βίας ενώ συμπλήρωσε πως "η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι πλέον μια απλή συγκυρία πανδημίας, αλλά μια αλλεπάλληλη κρίση σε πολλούς τομείς. Στις περιόδους αστάθειας και πραγματικής κοινωνικής αλλαγής το αίσθημα είναι ότι όλοι βρίσκονται στο επίκεντρο, όλα είναι ασταθή και οι συμπεριφορές διακυμαίνονται έντονα. Αυτό συμβαίνει αρκετά τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο τα χρόνια της πανδημίας". 

Ο Alex Piquero, Πρόεδρος στο Τμήμα Κοινωνιολογίας και Εγκληματολογίας και Διακεκριμένος Μελετητής Τεχνών και Επιστημών στο University of Miami, ο οποίος συμμετείχε στο webcast των Διαλόγων και έχει κάνει έρευνα για την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο της πανδημίας, ανέφερε πως "αυτό είναι κάτι ατυχές αλλά όχι απροσδόκητο, ειδικά όσον αφορά εκείνα τα στρεσογόνα στοιχεία, τα οποία επιτείνουν την ενδοοικογενειακή βία, όπως το στρες, ο θυμός, η συμβίωση πολλών ανθρώπων σε συγκεκριμένο χώρο υπό συγκεκριμένες περιστάσεις χωρίς δυνατότητες διαφυγής και εκτόνωσης της πίεσης".

Επιπλέον, επεσήμανε ότι "ως ακαδημαϊκοί γνωρίζαμε ότι σε περίπτωση πανδημίας η βία θα είναι πιο έντονη, ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες και τα παιδιά που είναι πιο ευάλωτοι σε συνθήκες οικογενειακής βίας. Υπάρχουν άλλωστε οι παράγοντες διακινδύνευσης ως προς την έκθεση στη βία, όσον αφορά τη σωματική βία αλλά και τη συναισθηματική βία και επιβεβαιώνεται ότι η πανδημία επέτεινε αυτή την κατάσταση".

Στην αύξηση των περιστατικών έμφυλης βίας στην Ελλάδα αναφέρθηκε η Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος και Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού "Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας" μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στους Διαλόγους του ΙΣΝ: "Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με παλιότερα είναι η ορατότητα. Επιτέλους τα Μέσα δίνουν πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στο να παρουσιάζουν σχεδόν το κάθε περιστατικό. Πέρυσι είχαμε 9 γυναικοκτονίες και 9 απόπειρες. Οι δράστες αισθάνονται ότι μπορούν ατιμώρητοι να συνεχίσουν και όχι μόνο το αισθάνονται, αλλά έτσι είναι. Όσο συμβαίνουν τα πλημμεληματικού -κατά τον νόμο- χαρακτήρα αδικήματα, ο νόμος και η αστυνομία τα διαχειρίζεται σαν να είναι ένας απλός καυγάς στο σπίτι. Αυτά τα πράγματα πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθούν και μετά να τολμάμε να ρωτάμε γιατί δεν φεύγει μια γυναίκα και γιατί αυξάνονται οι γυναικοκτονίες".

Παρακολουθήστε τη συζήτηση των Διαλόγων με θέμα "Εκφάνσεις Βίας" εδώ.

Τους Διαλόγους επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου και υλοποιούνται με τη δημοσιογραφική επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το Μουσείο Ακρόπολης αφηγείται ιστορίες για την εργασία στην αρχαία Αθήνα

Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου περιμένουν τους επισκέπτες να απαντήσουν στα ερωτήματα και να ανακαλύψουν τον κόσμο της εργασίας στην αρχαία Αθήνα αλλά και τα πρόσωπα πίσω από τις αριστουργηματικές δημιουργίες που επιβίωσαν έως τις μέρες μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/01/2023

2023 Ελευσίς: Οι καλλιτεχνικοί συντελεστές και το όραμα της τελετής έναρξης

Δέκα από τους βασικούς σχεδιαστές του πολυμεσικού προγράμματος για την τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μας μιλούν για τις εμπνεύσεις και τα στοιχεία που ενσωμάτωσαν στα επιμέρους πρότζεκτ τους.

Η πρώην Βιοτεχνία Ελληνικών Μαντηλιών μεταμορφώνεται

Το ΥΠΠΟΑ δημιουργεί πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο παραδοσιακής τυποβαφικής τέχνης στο ιστορικό κτήριο του τυποβαφικού εργαστηρίουκ, στο Μεταξουργείο.

Η ώρα της Ελευσίνας: Μιλήσαμε με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό και τον Chris Baldwin όσο η πόλη βρίσκεται σε δημιουργικό αναβρασμό

Λίγες μέρες έμειναν για την πολυαναμενόμενη αυλαία των εκδηλώσεων του 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πριν κατηφορίσουμε για Ελευσίνα, όμως, μιλήσαμε με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, γενικό καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης, και τον διακεκριμένο σκηνοθέτη Chris Baldwin, για το όραμά τους αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά το σχεδιασμό του καλλιτεχνικού προγράμματος και τη διοργάνωση της πλούσιας διήμερης τελετής έναρξης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Μπαζάρ βινυλίων στην Τεχνόπολη

Δύο αγαπημένα μπαζάρ στο κέντρο της Αθήνας, μια νέα έκθεση στη Στέγη και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 28/1 έως 3/2.

Σειρά εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων.