Εκσυγχρονίζεται το σύστημα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων: Τοποθετούνται 350 νέοι βυθιζόμενοι κάδοι

Ακόμη ένα μεγάλο έργο αναβάθμισης έρχεται να προστεθεί στις προτεραιότητες της τρέχουσας δημοτικής αρχής του Δήμου Αθηναίων, μετά την εξασφάλιση 22,6 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης: νέα συστήματα που θα περιλαμβάνουν από δύο έως τέσσερις δεξαμενές για ξεχωριστά απορρίμματα, κάτω από την επιφάνεια της πόλης.

απορριμματοφόρα δήμος αθηναίων


Ακόμη ένα μεγάλο έργο αναβάθμισης έρχεται να προστεθεί στις προτεραιότητες της τρέχουσας δημοτικής αρχής του Δήμου Αθηναίων, καθώς μετά την ανακοίνωση για τα δύο προγράμματα που τρέχουν ήδη με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023 –πρώτον, το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης με 43.678 φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας αισθητήρων και ελεγχόμενης έντασης (προϋπολογισμός έργου: 53,6 εκατ. ευρώ), καθώς και το πρόγραμμα αποκατάστασης στο δίκτυο πεζοδρομίων της Αθήνα που περιλαμβάνει τριακόσια νέα, ασφαλή και eco-friendly πεζοδρόμια (προϋπολογισμός έργου: 24 εκατ. ευρώ)– εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την καθαριότητα, την ανακύκλωση και την αισθητική αναβάθμιση στο κέντρο, όπου συμπεριλαμβάνεται και η εφαρμογή της πλέον σύγχρονης μεθόδου στη διαχείριση απορριμμάτων: τους βυθιζόμενους κάδους.

Δοκιμασμένη όσο και ωφέλιμη μέθοδος, τόσο από πλευράς αισθητικής όσο και ασφαλέστερης λειτουργίας για την αποφυγή μολυσματικών εστιών, οι βυθιζόμενοι κάδοι εφαρμόζονται εδώ και χρόνια –ο πρώτος στον Δήμο Αθηναίων είχε τοποθετηθεί το 2014 στο Γουδί–, αλλά πρώτη φορά γίνεται τέτοιου βεληνεκούς κίνηση προς διευρυμένη χρήση.

Συγκεκριμένα, μέσω της χρηματοδότησης της τάξης των 22,6 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκε από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", σε βάθος τριετίας πρόκειται να τοποθετηθούν 350 βυθιζόμενοι κάδοι και στα επτά διοικητικά διαμερίσματα, αντικαθιστώντας 1750 συμβατικούς. Αυτό εκ των πραγμάτων συνεπάγεται την απελευθέρωση δημόσιου χώρου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το όφελος.

Θα προσέξατε ότι υπάρχει αισθητή διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των νέων και των παλιών κάδων που θα αντικατασταθούν. Αυτό συμβαίνει διότι οι νέοι θα λειτουργούν συγκεντρωτικά και ταυτόχρονα πολύ πιο σωστά. Οι νέοι βυθιζόμενοι κάδοι είναι σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να συλλέγουν όλα τα είδη απορριμμάτων –σύμμεικτα, ανακυκλώσιμα και βιοαπόβλητα–, διαχωρίζοντάς τα σε ξεχωριστά κανάλια, τα οποία θα καταλήγουν στους αντίστοιχους κάδους υπόγεια (από δύο έως τέσσερις), ώστε να συλλέγονται από τα αντίστοιχα (ήδη υπάρχοντα) απορριμματοφόρα του δήμου, χωρίς να γίνεται αντιληπτό το μέγεθος αυτών των υπερ-κάδων κάτω από την επιφάνεια της πόλης.

Βυθιζόμενοι Κάδοι Δήμος Αθηναίων

"Με τη σταδιακή τοποθέτησή των νέων βυθιζόμενων κάδων στο κέντρο και στις γειτονιές της πόλης, περνούμε στη νέα εποχή της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιούμε τη διαλογή των υλικών στην πηγή και μειώνουμε το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταφοράς των υλικών προς ανακύκλωση", σημείωσε επί του θέματος ο Κώστας Μπακογιάννης.

Αυτή την περίοδο, τα τεχνικά συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης προχωρούν στη διαδικασία της χωροθέτησης, ώστε μέσα στους επόμενους πέντε μήνες να έχουν τοποθετηθεί τα πρώτα 46 συστήματα υπόγειων κάδων, με προτεραιότητα στα εμπορικά σημεία του κέντρου. Στο ίδιο πρόγραμμα, ύψους 22,6 εκατ. ευρώ, εντάσσεται και η τοποθέτηση 50 "γωνιών ανακύκλωσης" και στις επτά δημοτικές κοινότητες με διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και μία σειρά εντατικών δράσεων ενημέρωσης για τα οφέλη της ανακύκλωσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ποιες κατηγορίες βυθιζόμενων κάδων θα τοποθετηθούν

Αναφέραμε παρενθετικά ότι τα νέα βυθιζόμενα συστήματα θα διαθέτουν από δύο έως τέσσερα κανάλια, άρα και δύο έως τέσσερις ξεχωριστές δεξαμενές, όπου θα συλλέγουν διαφορετικού τύπου απόβλητα. Επομένως, τα 350 συστήματα που θα τοποθετηθούν χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

  • 134 συστήματα υπόγειας αποθήκευσης, συνολικής χωρητικότητας 2.200 λίτρων, με 2 κάδους. (134x2 κάδοι).
  • 109 συστήματα υπόγειας αποθήκευσης, συνολικής χωρητικότητας 4.400 λίτρων, με 4 κάδους. (109x4 κάδοι)
  • 107 συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων συνολικής χωρητικότητας 2.200 λίτρων (σύστημα 2 κάδων) σε κάδους κοινής χρήσης. (107x2 κάδοι)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.