Συναυλίες, εκδηλώσεις, θεατρικά αναλόγια και εκθέσεις: Όλα όσα έρχονται το χειμώνα στο ΚΠΙΣΝ

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά ανίκητη θέληση να είναι «παρών» στα πολιτιστικά δρώμενα, ειδικά στους «φυλαγμένους» καιρούς που διανύουμε, το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοίνωσε το πρόγραμμα για τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Παγοδρόμιο ΚΠΙΣΝ


Ενώ πλησιάζουν οι ημέρες που το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" θα συμπληρώσει πέντε χρόνια ζωής, απ’ όταν το πάρκο του ιδρύματος παραδόθηκε στους πολίτες, αποδεικνύοντας με αναντίρρητο τρόπο την υψηλή σημασία της αρχιτεκτονικής τοπίου και την ανάγκη που έχει η Αθήνα από τέτοιες ανάσες πρασίνου, το ημερολόγιο δείχνει 2022 και παρά την αμηχανία που σκορπάνε οι μεταλλάξεις της πανδημίας, πνέει αέρας συγκρατημένης αισιοδοξίας στα νότια: εκτός από το παγοδρόμιο όπου γλιστράνε καθημερινά εκατοντάδες παγοπέδιλα (παρότι πέρασαν οι γιορτές, παραμένει στρωμένο έως 6/2), καθώς και τις λέσχες ανάγνωσης μαζί με τα καλλιτεχνικά εργαστήρια που τρέχουν σταθερά, ανακοινώθηκε μια σειρά εκδηλώσεων, με τις οποίες κανείς δεν θα μείνει ασυγκίνητος.

#1 Live σύγχρονης μουσικής με Κριστιάν Λόφλερ και "Ergon Ensemble"

Δύο μουσικοί κόσμοι, φαινομενικά ασυμβίβαστοι, αφενός εκείνος του Γερμανού παραγωγού και συνθέτη σύγχρονης μουσικής Κριστιάν Λόφλερ με την ενεργό παρουσία στην ηλεκτρονική σκηνή και αφετέρου ο κόσμος που δομεί το μουσικό σύνολο σύγχρονης μουσικής "Ergon Ensemble", ενώνονται στην σκηνή της αίθουσας "Σταύρος Νιάρχος" σε ένα live στις 24 Ιανουαρίου (8:30 μ.μ.), σημειώνοντας την έναρξη για τις συναυλίες Cosmos.

Στο τελευταίο του άλμπουμ "Parallels", ο αυτοδίδακτος μουσικός Κριστιάν Λόφλερ δημιουργεί εναλλακτικά ηχοτοπία, όπου οι  techno, deep house και ambient ήχοι συναντούν έργα της κλασσικής μουσικής, όπως των Μπαχ και Μπετόβεν. Το avant garde μουσικό σύνολο "Ergon Ensemble", από την άλλη, με το δυναμικό του να μετράει πολυτάλαντους και πολυπράγμονες μουσικούς και σπουδαίες προηγούμενες συνεργασίες στην Ελλάδα (Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση) και στο εξωτερικό (διεθνή φεστιβάλ) φημίζεται για τον πολύπλευρο χαρακτήρα του. Οπτικοακουστικά εφέ θα πλαισιώσουν αυτή τη μουσική συνάντηση επί σκηνής (τιμή εισιτηρίου:  €20 - €10).

Συναυλίες Cosmos Ergon Ensemble

#2 "Lighthouse Sessions": Τέσσερις διαφορετικές μουσικές συμπράξεις στον Φάρο

Νέος κύκλος ανοίγει για τη σειρά μουσικών εκδηλώσεων Lighthouse Sessions στον "Φάρο" του ΚΠΙΣΝ. Με ανοιχτούς τους ορίζοντες στον μουσικό αυτοσχεδιασμό, ο νέος κύκλος ξεκινάει στις 23 Ιανουαρίου (9:00 μ.μ.) με τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη. Στόχος της δράσης, η ανάδειξη της ελληνικής μουσικής παράδοσης, καθώς οι τζαζ ήχοι συναντούν τα ρεμπέτικα και την κλασσική μουσική. 
Σταθερά ως οικοδεσπότης της σειράς, ο συνθέτης και ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, ο οποίος ανήκει στην νέα γενιά τζαζ μουσικών, με την αυτοσχεδιαστική του έφεση ανοίγει διάλογο με τους καλεσμένους, εξερευνώντας τις μουσικές τους διαδρομές με τη συνοδεία ενός κουαρτέτου εγχόρδων. Στο πρώτο "ραντεβού" των μουσικών διαδρομών, συναντά τους κοσμοπολίτικους ήχους του έντονα αυτοβιογραφικού Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό με σύνθεση μουσικής για την αρχαία ελληνική τραγωδία, το σύγχρονο θέατρο και τον κινηματογράφο. 

Γεννημένος στο Κάιρο της Αιγύπτου ξεκίνησε τη μουσική του πορεία το 1978 με την "Εκδίκηση της Γυφτιάς" και έκτοτε συνδυάζει ετερόκλητες μουσικές επιρροές. Στην δεύτερη μουσική εκδήλωση, στις 13 Φεβρουαρίου ο "Φάρος" θα υποδεχτεί τον ερμηνευτή Ορφέα Περίδη (9:00 μ.μ.). Οι μουσικές εκδηλώσεις θα αναμεταδοθούν τόσο live όσο και διαδικτυακά από τις πλατφόρμες του ΚΠΙΣΝ (τιμή εισιτηρίου: €10 - €5).

Γεωργία Μαυραγάνη

#3 Συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά η σειρά δραματικών θεατρικών "Παραβάσεις" 

Με τρεις ιστορίες-σταθμοί από ισόποσες σκηνοθέτιδες εγκαινιάζεται τη νέα χρονιά το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ. Εμπνευσμένα από ιστορίες και πρόσωπα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, τα τρία μοναδικά έργα, θίγουν τα επίκαιρα, έως σήμερα, ζητήματα της μητρότητας και της συναισθηματικής ανάπτυξης. Την αυλαία θα ανοίξει η δραματική τριλογία "Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα", του Ευγένιου Ο’ Νηλ, ως μία σύγχρονη εκδοχή της Ορέστειας του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη. 

Ο δραματουργός έχει τοποθετήσει το έργο στην περίοδο του αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου και περιγράφει τα δρώμενα στην οικία των Μάννον, μέσα από μία ιστορία που εκτός από το δράμα του πολέμου, περιλαμβάνει και αυτοβιογραφικά στοιχεία. Ακολουθώντας τα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας την πλοκή του έργου πλαισιώνουν πενταμελής χορό και μουσική. Ακολουθούν ο "Πατέρας" του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη και η "Άλκηστις" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου.

Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος

#4 Εκθέσεις για "Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης" και τον Διαφωτισμό 

Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η έκθεση "Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης" επιχειρεί να αναδείξει την συμβολή και τον ενεργό ρόλο της τυπογραφίας κατά τα έτη της Ελληνικής Επανάστασης, αξιοποιώντας τις συλλογές της Βιβλιοθήκης. Ποια είναι η ιστορία που κρύβουν τα τυπογραφεία της εποχής που λειτούργησαν σε Καλαμάτα, Κόρινθο, Ύδρα, Μεσολόγγι, Αθήνα, Ψαρά, Ναύπλιο και Αίγινα λίγο αφού ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας; Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη έως τις 27/02, στο αίθριο (4ος όροφος) της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νεότερης Ευρώπης, σε συνδιοργάνωση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβάλλονται έργα σημαντικών εκπροσώπων του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, όπως ο Βολταίρος αλλά και του ελληνικού διαφωτιστικού κινήματος, όπως ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής, στην έκθεση "Η επιρροή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στη διαμόρφωση του νέου Ελληνικού Κράτους" .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παίζουμε "Μπακότερμα": τουρνουά ποδοσφαίρου για παιδιά στο ΚΠΙΣΝ

Το Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο γήπεδο.

28/04/2022

Πρωτομαγιά στο Νιάρχος

Την Πρωτομαγιά, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος πλημμυρίζει μουσική και χαμόγελα και μας προσκαλεί να ζήσουμε όλοι μαζί αξέχαστες ανοιξιάτικες στιγμές, αλλά και μια πρώτη αίσθηση καλοκαιριού.

Εκδηλώσεις από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Όλες οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Έρχεται το 14ο Φεστιβάλ Λογοτεχνία εν Αθήναις

Με πλούσιο και ποικιλόμορφο πρόγραμμα διεξάγεται και φέτος το φεστιβάλ ΛΕΑ στην Αθήνα και τη Λευκάδα υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το "θραύσμα Fagan", τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα, μπορεί να μείνει για πάντα στην Αθήνα

Έγκριση από την Περιφέρεια της Σικελίας για την "αποδέσμευση" του αντικειμένου. Απομένει τώρα η τελική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.

27ος Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας: Η μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου επιστρέφει

Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της Αθήνας για το ποδήλατο, που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), επιστρέφει στην πλατεία Συντάγματος.

Το Μουσείο Φιλελληνισμού αφιερώνει τον Μάιο στον Αμερικανικό Φιλελληνισμό

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) οργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, μία σειρά δράσεων στο Μουσείο Φιλελληνισμού για τον μήνα Μάιο, αφιερωμένων στον Αμερικανικό Φιλελληνισμό.