Περιφέρεια Αττικής: Ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης στην Κινέτα για τις πλημμύρες του 2019

Μετά την πρόσφατη έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το πρόγραμμα ολιστικής αποκατάστασης της τραυματισμένης παράκτιας περιοχής ξεκινάει. Μεταξύ άλλων, θα καθαριστούν τα ρέματα, θα κατασκευαστούν τοιχία αντιστήριξης και θα γίνουν αντιπλημμυρικά έργα.

Κινέτα πλημμύρες


Τέλος Νοεμβρίου του 2019, τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής έδιναν μάχη με το χρόνο για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων της Κινέτας: το πέρασμα της κακοκαιρίας "Γηρυόνης" είχε αποδειχθεί καταστροφικό για την παράκτια περιοχή, καθότι ένα χρόνο πριν οι πυρκαγιές είχαν αποτεφρώσει τεράστια έκταση πευκοδάσους στα Γεράνεια Όρη και η ορμή της νεροποντής λίγο έλειψε απ’ το να επιφέρει θύματα. Τρία χρόνια ύστερα από εκείνο το "καμπανάκι κινδύνου" που σήμανε για όλη την Αττική σχετικά με τις πραγματικές συνέπειες των πυρκαγιών, ξεκινούν τα έργα ολιστικής αποκατάστασης.

"Η Κινέτα σταδιακά θα αλλάξει όψη και θα ξαναγίνει μία ασφαλής περιοχή για τους κατοίκους της. Συνεχίζουμε να επενδύουμε έμπρακτα στην προστασία των πολιτών", ανέφερε στη δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Αττικής για τα έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 18 εκ. ευρώ, μετά το πράσινο φως που δόθηκε πρόσφατα από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι σχετικοί έλεγχοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι γραφειοκρατικές διαδικασίας ήταν που ανέβαλαν την εκκίνηση της αποκατάστασης, στάδια τα οποία πλέον έχουν ολοκληρωθεί.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει την απομάκρυνση φερτών υλικών που έχουν σωρευτεί σε πολλά σημεία της περιοχής, τον ολιστικό και ενδελεχή καθαρισμό των ρεμάτων, την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στην Παλαιά Εθνική Οδό προκειμένου να δοθεί ξανά η κυκλοφορία στο ύψος του ρέματος Πίκας, την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης σε μεγάλη έκταση της Κινέτας, την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και έργα ασφαλτόστρωσης στην Παλαιά Εθνικό Οδό, σε όλη την περιοχή της Κινέτας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: "Αφήνουμε πίσω τις καταστροφές και αποκαθιστούμε το φυσικό κάλλος και την προσβασιμότητα σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Αττικής. Ήρθε η ώρα να ξαναγίνει η Κινέτα το "διαμάντι" της Αττικής μας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες".
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

2023 Ελευσίς: Οι καλλιτεχνικοί συντελεστές και το όραμα της τελετής έναρξης

Δέκα από τους βασικούς σχεδιαστές του πολυμεσικού προγράμματος για την τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μας μιλούν για τις εμπνεύσεις και τα στοιχεία που ενσωμάτωσαν στα επιμέρους πρότζεκτ τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
30/01/2023

Η πρώην Βιοτεχνία Ελληνικών Μαντηλιών μεταμορφώνεται

Το ΥΠΠΟΑ δημιουργεί πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο παραδοσιακής τυποβαφικής τέχνης στο ιστορικό κτήριο του τυποβαφικού εργαστηρίουκ, στο Μεταξουργείο.

Η ώρα της Ελευσίνας: Μιλήσαμε με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό και τον Chris Baldwin όσο η πόλη βρίσκεται σε δημιουργικό αναβρασμό

Λίγες μέρες έμειναν για την πολυαναμενόμενη αυλαία των εκδηλώσεων του 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πριν κατηφορίσουμε για Ελευσίνα, όμως, μιλήσαμε με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, γενικό καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης, και τον διακεκριμένο σκηνοθέτη Chris Baldwin, για το όραμά τους αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά το σχεδιασμό του καλλιτεχνικού προγράμματος και τη διοργάνωση της πλούσιας διήμερης τελετής έναρξης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Μπαζάρ βινυλίων στην Τεχνόπολη

Δύο αγαπημένα μπαζάρ στο κέντρο της Αθήνας, μια νέα έκθεση στη Στέγη και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 28/1 έως 3/2.

Σειρά εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων.

5+1 βιβλία που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος

Η πιο σκοτεινή πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις συγγραφέων που τα έζησαν αλλά και από άλλους διαφορετικής χρονικής απόστασης από τα γεγονότα.