Τέλος Νοεμβρίου του 2019, τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής έδιναν μάχη με το χρόνο για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων της Κινέτας: το πέρασμα της κακοκαιρίας "Γηρυόνης" είχε αποδειχθεί καταστροφικό για την παράκτια περιοχή, καθότι ένα χρόνο πριν οι πυρκαγιές είχαν αποτεφρώσει τεράστια έκταση πευκοδάσους στα Γεράνεια Όρη και η ορμή της νεροποντής λίγο έλειψε απ’ το να επιφέρει θύματα. Τρία χρόνια ύστερα από εκείνο το "καμπανάκι κινδύνου" που σήμανε για όλη την Αττική σχετικά με τις πραγματικές συνέπειες των πυρκαγιών, ξεκινούν τα έργα ολιστικής αποκατάστασης.
"Η Κινέτα σταδιακά θα αλλάξει όψη και θα ξαναγίνει μία ασφαλής περιοχή για τους κατοίκους της. Συνεχίζουμε να επενδύουμε έμπρακτα στην προστασία των πολιτών", ανέφερε στη δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Αττικής για τα έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 18 εκ. ευρώ, μετά το πράσινο φως που δόθηκε πρόσφατα από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι σχετικοί έλεγχοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι γραφειοκρατικές διαδικασίας ήταν που ανέβαλαν την εκκίνηση της αποκατάστασης, στάδια τα οποία πλέον έχουν ολοκληρωθεί.
Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει την απομάκρυνση φερτών υλικών που έχουν σωρευτεί σε πολλά σημεία της περιοχής, τον ολιστικό και ενδελεχή καθαρισμό των ρεμάτων, την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στην Παλαιά Εθνική Οδό προκειμένου να δοθεί ξανά η κυκλοφορία στο ύψος του ρέματος Πίκας, την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης σε μεγάλη έκταση της Κινέτας, την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και έργα ασφαλτόστρωσης στην Παλαιά Εθνικό Οδό, σε όλη την περιοχή της Κινέτας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: "Αφήνουμε πίσω τις καταστροφές και αποκαθιστούμε το φυσικό κάλλος και την προσβασιμότητα σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Αττικής. Ήρθε η ώρα να ξαναγίνει η Κινέτα το "διαμάντι" της Αττικής μας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες".