Τα Καμίνια του Πειραιά ζωνταντεύουν μέσα από μια τριλογία βιβλίων

Το ΙΜΤΙΙΕ μας συστήνει τρεις ενδιαφέρουσες εκδόσεις που επιχειρούν να φωτίσουν, μέσα από διαφορετικές αλλά και συμπληρωματικές οπτικές γωνίες τα Καμίνια.

Kaminia

Το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων έχει εκδώσει από το 1998, ένα σημαντικό αριθμό βιβλίων, χρονολογίων, λευκωμάτων ημερολογίων και περιοδικών, τοπικής ιστορίας και ιστορίας των επιχειρήσεων. Παράλληλα οργανώνει σεμινάρια τοπικής ιστορίας, ιστορικές περιηγήσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις, συζητήσεις, που αναδεικνύουν και προβάλλουν ιδιαίτερα την ιστορία του Πειραιά.

Τρεις ενδιαφέρουσες εκδόσεις που επιχειρούν να φωτίσουν, μέσα από διαφορετικές αλλά και συμπληρωματικές οπτικές γωνίες, τα Καμίνια είχαν μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό με αποτέλεσμα να εξαντληθούν και να επανατυπωθούν.

Κάτω στον Πειραιά στα Kαμίνια: Η ιστορία μιας γειτονιάς

Στο πρώτο βιβλίο, με τίτλο "Κάτω στον Πειραιά στα Kαμίνια: Η ιστορία μιας γειτονιάς" (έκδοση 2005, ανατύπωση 2021, € 10), η Ευαγγελία Μπαφούνη και ο Νίκος Μέλιος ανιχνεύουν την ιστορία της περιοχής, από το Αλίπεδο της αρχαιότητας και τη δημιουργία του ιερού του Τετράκωμου Ηράκλειου, ως τη δημιουργία των εργαστηρίων καμινιών τούβλων και κεραμιδιών του 19ου αιώνα και το σήμερα. Μέσα από αρχειακά τεκμήρια, προφορικές μαρτυρίες και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, επιχειρείται η προσέγγιση του ρόλου της γεωγραφίας στον καθορισμό της τύχης αυτού του τόπου αλλά και των ανθρώπων που τον επέλεξαν ώστε να εγκατασταθούν, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. 

Καμίνια Πειραιά – Σπαθαραίοι Σάμου: Διαδρομές

Στο δεύτερο βιβλίο, με τίτλο "Καμίνια Πειραιά – Σπαθαραίοι Σάμου: Διαδρομές" (έκδοση 2009, ανατύπωση 2021, € 7) η  Ευαγγελία Μπαφούνη μέσα από πέντε σύντομες διηγήσεις, αποτυπώνει διαδρομές από τα Καμίνια του Πειραιά στους Σπαθαραίους της Σάμου. Το μικροσκόπιο να εστιάζει στον άνθρωπο, στις σκέψεις και τα συναισθήματά του, στις εξαιρετικά πολύπλοκες προσωπικές, οικογενειακές και φιλικές σχέσεις του, με φόντο τον Πειραιά του κόσμου της εργασίας και τους απομακρυσμένους Σπαθαραίους, που είναι καταδικασμένοι να αγναντεύουν το Αιγαίο πέλαγος, όταν δεν τους τυλίγουν τα σύννεφα και η ομίχλη. 

Τα Καμίνια εντός: 14+1 Διηγήματα

Στο τρίτο βιβλίο, με τίτλο "Τα Καμίνια εντός: 14+1 Διηγήματα" (έκδοση 2013, ανατύπωση 2021, € 10), ο Ιερώνυμος Πολλάτος γυρίζει πίσω στη δεκαετία του 1960 και τριγυρνά στους δρόμους των νεανικών του χρόνων. Στις οδούς Μυκόνου, Πάρου, Κύθνου, Άνδρου, Θήρας και Σάμου, που δανείστηκαν τα ονόματά τους από τα νησιά για να θυμίζουν τις  μακρινές πατρίδες των μεταναστών που έφτασαν σε αυτή τη γειτονιά του πρώτου λιμανιού, κυρίως από αυτά τα νησιά αλλά και από κάθε μέρος της Ελλάδας, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στις φάμπρικες και τα καμίνια της περιοχής, ξετυλίγονται πραγματικές προσωπικές και οικογενειακές ιστορίες, ανθρώπινα δράματα και ευτράπελα που αποτυπώνονται με μοναδική δεξιότητα και πλοκή από τον συγγραφέα.

Κοινή αφετηρία και συνδετικός κρίκος των τριών εκδόσεων είναι ο τόπος, τα Καμίνια του Πειραιά, και οι άνθρωποί του. Το ΙΜΤΙΙΕ προσφέρει την εκδοτική τριλογία που ανατυπώθηκε σε ειδική τιμή προσφοράς (€ 20).

Κεντρική διάθεση 
Πειραιάς: Βιβλιοπωλείο Παρασκευόπουλος Καραΐσκου 157 (2104296509)
Αθήνα: Βιβλιοπωλείο  ΜΙΕΤ, Αμερικής 13 (2103614143)
Βιβλιοπωλείο Μέλισσα, Σκουφά 58 (2103611192)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.