Κόκκινη Νύχτα στον Πειραιά: Ευκαιρία να δούμε από κοντά όσα ετοίμασε ο παραθαλάσσιος δήμος για τα Χριστούγεννα

Εάν μένετε κοντά, δεν χωράνε δεύτερες σκέψεις ενώ και μακριά να είστε, ο δήμος Πειραιά στρώνει ένα τόσο δελεαστικό χαλί με τον φωτεινό Πύργο, το αναμορφωμένο Μικρολίμανο και το χριστουγεννιάτικο χωριό στην πλατεία Αλεξάνδρας, που δύσκολα θα αντισταθείτε.

Δήμος Πειραιά Χριστούγεννα 2021


Ο δήμος Πειραιά κι η Αθήνα γενικότερα έχουν ένα προσόν που τείνουμε να ξεχνάμε ενώ πολλές πόλεις θα το ζήλευαν: είναι η θάλασσα και η γοητεία ενός στολισμένου τοπίου, με τα φώτα να αντικατοπτρίζονται στα νερά. Αυτό το χαρτί είναι που κρατά και φέτος στα χέρια του ο Δήμος Πειραιά, καλώντας κατοίκους των γύρω περιοχών, όπως και όλης της πρωτεύουσας να τον εξερευνήσουν περπατώντας, παρέα με τους τουρίστες, που ανέκαθεν ήταν ταυτοτικό στοιχείο του λιμανιού. Το ενδιαφέρον και το ιδιαίτερο του χριστουγεννιάτικου προγράμματος για τις ημέρες που διανύουμε είναι ότι σε σχέση με άλλες χρονιές αξιοποιήθηκαν νέα σημεία, υποδηλώνοντας με λεπτό τρόπο την αναπτυξιακή πορεία που έχει πάρει ο δήμος, λόγω των έργων που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν – ευκαιρία για να δείτε από κοντά όσα άλλαξαν είναι η Κόκκινη Νύχτα την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα μικρό shopping fest, αντίστοιχης λογικής με τις γνωστές λευκές νύχτες (το παιχνίδισμα με το χρώμα στον τίτλο μάλλον έγινε για ευνόητους, πειραιώτικους λόγους), αφού τα μαγαζιά θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο εκείνο το βράδυ, έως τις 11 μ.μ., και υπόσχονται εκπτωτικές προσφορές για τους πελάτες τους.

Το κλίμα γιορτής, κατά την προσπάθεια ενεργοποίησης της τοπικής αγοράς, συντονίζει ο Δήμος Πειραιά με πολλά pop up δρώμενα στα στενά, τις πλατείες, τους πεζοδρόμους και τα κτίριά του. Δεν έχει σημασία τόσο να συγκρατήσετε τα μέρη και τις δράσεις ξεχωριστά (οι οποίες περιλαμβάνουν 3d mapping, υπαίθρια πάρτι με μουσική, μικρές συναυλίες με ρεμπέτικα κ.ά.), όσο να κάνετε μια βόλτα απ’ το μεσημέρι κι έπειτα, αφήνοντας λίγο χώρο στο τυχαίο.

Πύργος Πειραιά

Διαθέσιμο για τη συγκεκριμένη μέρα θα είναι και το "Τρένο της χαράς" (από τις 5 μ.μ.) για να συντομεύσετε τις αποστάσεις, επιβιβαζόμενοι σε ένα τρενάκι που οδηγούνε ξωτικά. Η κυκλική διαδρομή ξεκινά απ’ τη Γρηγορίου Λαμπράκη, πάει Πασαλιμάνι και περνάει απ’ το Δημοτικό Θέατρο, οπότε έχει εντός ακτίνας όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε. 

Στάσεις για αποβίβαση στον χριστουγεννιάτικο Πειραιά

Πύργος Πειραιά: Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του δήμου Πειραιά βρίσκεται σε φάση αξιοποίησης από την εταιρία Dimand, έχοντας δρομολογηθεί η ανακατασκευή και η μετατροπή του σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων. Η μοντέρνας αισθητικής πρόσοψη που μέλλει να έχει σε λίγα χρόνια, μετά τον επανασχεδιασμό που επιλέχθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο PILA, όσο και το φυσικό εκτόπισμα του κτιρίου (πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο στη χώρα), θα κάνουν τον Πύργο Πειραιά να μοιάζει με σύμβολο της ανάπτυξης του λιμανιού – γεγονός στο οποίο συνηγορεί και το πρόγραμμα του Δήμου Πειραιά για φέτος τα Χριστούγεννα.

Καθημερινά, αφότου βραδιάσει φεγγοβολά το επιβλητικό οικοδόμημα με το σόου πολύχρωμης "χορογραφίας" που επιμελήθηκε η εταιρεία Yard, ενώ για την Κόκκινη Νύχτα, το κτίριο θα είναι συμβολικά στα κόκκινα.

Πλατεία Αλεξάνδρας Πειραιάς Χριστούγεννα 2021

Πλατεία Αλεξάνδρας: Από τα πιο ωραία σημεία του Πειραιά, η πλατεία Αλεξάνδρας δίπλα απ’ το Πασαλιμάνι έχει μεταμορφωθεί –για πρώτη φορά– σε χριστουγεννιάτικο χωριό. Καρουζέλ, τρενάκι, πολλά ξωτικά και νεράιδες, καθώς και ένα μεγάλο παγοδρόμιο περίπου 500 τ.μ. δίπλα στη θάλασσα καλούν τις οικογένειες να ανταλλάξουν χαμόγελα (πίσω από τις μάσκες). Κατά τη διάρκεια της Κόκκινης Νύχτας (5 μ.μ.), τα ξωτικά φοράνε πέδιλα και μπαίνουν στον πάγο για να παροτρύνουν τον κόσμο να δοκιμάσει πατινάζ.

Βόλτα στο Μικρολίμανο: Είναι η πρώτη φορά που στολίζεται η περατζάδα του Μικρολίμανου, μετά την πεζοδρόμηση και τη μεταφορά των τραπεζοκαθισμάτων απ’ τα μαγαζιά του δρόμου στην άλλη πλευρά του δρόμου. Ήταν ένα αίτημα χρόνων η αλλαγή που ολοκληρώθηκε φέτος και τουλάχιστον για τους περιπατητές που θέλουν να απολαύσουν τη θέα στα καΐκια, χωρίς να ανησυχούν για τα αυτοκίνητα, το αποτέλεσμα είναι πολύ, πολύ καλύτερο. 

Synesthesia

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Αποτελεί ξεκάθαρα την καρδιά του πολιτιστικού προγράμματος του δήμου Πειραιά. Το 3d mapping στην πρόσοψη του κτιρίου που επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τώρα τις γιορτές (στην Κόκκινη Νύχτα σημειώνεται στις 6 μ.μ.) είναι ένας τρόπος να μαρκαριστεί η σημασία του και οπτικά στους επισκέπτες.

Στο εσωτερικό του, αυτές τις ημέρες θα βρείτε ένα ιδιόμορφο τεχνολογικό ον, σφαιρικό και με επιδερμίδα από πανί, που θέλει να επικοινωνήσει μαζί σας. Θα ενδώσετε; Πρόκειται για το "Synesthesia", μια εικαστική εγκατάσταση των  Severino Alfonso και Λουκίας Τσαφούλια. Είναι ένα σύστημα αισθητήρων και προβολέων που εντοπίζει την κίνηση και την εικόνα των επισκεπτών και μέσω οπτικών και ηχητικών εφέ απαντά στα ερεθίσματα που λαμβάνει, αντανακλώντας ουσιαστικά όσα στοιχεία του δώσατε (είσοδος ελεύθερη).
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης σε 8 μέρη": Μια ελεγεία πάνω στις "άσκοπες" μετακινήσεις.

H ηχητική περιπατητική εμπειρία που προτείνει η Μελίσσα Κωτσάκη ισορροπεί ανάμεσα στο audio book, στην ραδιοφωνική εκπομπή, στο μιξτέιπ, στο podcast και στην performance.

09/05/2022

Δωρεάν προβολή του πολυβραβευμένου "Αγαπητοί Σύντροφοι!" του Αντρέι Κοντσαλόφσκι

Ο θερινός κινηματογράφος "Στέλλα" ανοίγει τη θερινή σεζόν με μια σημαντική προβολή εκτός προγράμματος.

Παράταση για την έκθεση "Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα"

Μετά τη μεγάλη ζήτηση και την αυξημένη προσέλευση επισκεπτών η έκθεση τέχνης και επιστήμης που διοργανώνει η Αμερικανική Σχολή Κλασικών παρατείνεται έως την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022.

Δωρεάν προβολές των ταινιών που διεκδικούν βραβείο LUX

Δύο από τις υποψήφιες ταινίες για το αγαλματίδιο του Ευρωκοινοβουλίου και των Ευρωπαίων πολιτών προβάλλονται για δύο μέρες στην Αθήνα.

Εκδηλώσεις από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Όλες οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Έρχεται το 14ο Φεστιβάλ Λογοτεχνία εν Αθήναις

Με πλούσιο και ποικιλόμορφο πρόγραμμα διεξάγεται και φέτος το φεστιβάλ ΛΕΑ στην Αθήνα και τη Λευκάδα υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το "θραύσμα Fagan", τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα, μπορεί να μείνει για πάντα στην Αθήνα

Έγκριση από την Περιφέρεια της Σικελίας για την "αποδέσμευση" του αντικειμένου. Απομένει τώρα η τελική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.