Νύχτα Πολιτισμού 2021: Δεκάδες δωρεάν εκδηλώσεις σε όλη την πόλη – Ξεχωρίσαμε 5 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε

Νύχτα Πολιτισμού 2021


Η Νύχτα Πολιτισμού αποτελεί έναν θεσμό που έχει ενταχθεί ομαλά και καρποφόρα στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων τα τελευταία χρόνια, μετατρέποντας τη μεγαλύτερη νύχτα κάθε έτους σε μια γιορτή πολιτισμού, η οποία συμβολικά φέρει φως, ελπίδα και αφορμή για να ανταμώσουμε στα πιο ζωντανά κύτταρα του κέντρου.

Το Athens Culture Net βρίσκεται σταθερά στη θέση του συντονιστή και το κλείσιμο του 2021 επεφύλασσε την επιστροφή της δημοφιλούς σπονδυλωτής διοργάνωσης –μετά τη σιωπή της περσινής διοργάνωσης–, που μπορεί να μην έχει πρακτικά κεντρική θεματική, αλλά σε διάρκεια υπερέχει όλων των προηγούμενων: πέρα από την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου που είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο, το εκτόπισμα της Νύστας Πολιτισμού 2021 απλώνεται και στις αμέσως επόμενες δύο ημέρες, στις 22 και 23 Δεκεμβρίου. 

"Μέσω της Νύχτας Πολιτισμού απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους όσοι θέλουν να ζήσουν μία ξεχωριστή εμπειρία στη νυχτερινή Αθήνα των γιορτών", ανέφερε στη δήλωσή του ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, "Ο πολιτισμός πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους και ο Δήμος Αθηναίων φροντίζει να εξασφαλίσει, και φέτος, σε μικρούς και μεγάλους, μία σειρά από υψηλής ποιότητας θεάματα, που φέρουν τη σφραγίδα των πολιτιστικών του φορέων και των πολύτιμων συνεργατών τους".

Νύχτα Πολιτισμού 2021

Κατ’ επέκταση στο χάρτη της Νύχτας Πολιτισμού 2021 συντονίζονται πάνω από σαράντα μεμονωμένα σημεία, όπως μουσεία, ιδρύματα, θέατρα και μουσικές σκηνές, πλατείες και δρόμοι, στρώνοντας από κοινού ένα δελεαστικό μονοπάτι για να χαρούμε δράσεις όλες και όλοι δωρεάν (υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις που θα είναι με μειωμένο εισιτήριο). Από αυτά τα σημεία, τα περισσότερα είναι γκαλερί, καθότι σε συνεργασία με το ΠΣΑΤ και την Art Athina επιστρέφει το gallery walk: επιδραστικές γκαλερί, όπως οι Bernier/Eliades, a.antonopoulou.art, Ileana Tounta Contemporary Art Center και Roma gallery, θα είναι ανοιχτές με διευρυμένο ωράριο και παρόντες στους χώρους θα είναι οι καλλιτέχνες που εκθέτους για να συνομιλήσουν με το κοινό.

Μέγαρο Μουσικής: Ένα τουρ στον αιώνιο γαλαξία του Μίκη Θεοδωράκη

Μετά την τραγική απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, το εκθεσιακό αφιέρωμα που τρέχει στην Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" ("Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης"), τιμώντας τον μεγάλο συνθέτη, του οποίου το έργο πολλάκις έχει ηχήσει στο Μέγαρο Μουσικής, παρίσταται ως ιδανική ευκαιρία να περπατήσουμε το σύμπαν και τη ζωή του. "Θεωρώ το μουσικό μου έργο ως ενιαίο σύνολο", έλεγε ο ίδιος, "επιδιώκω τα έργα της ίδια περιόδου (και όχι μόνο) να ενώνονται σε μικρά σύνολα έργων με κοινά μουσικά θέματα, ώστε να ταξιδεύουν στον χρόνο συντροφικά και όλα μαζί να αποτελούν μικρούς μουσικούς γαλαξίες".

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα πρωτότυπα ντοκουμέντα από το Αρχείο Μίκης Θεοδωράκης και στο πλαίσιο της Νύχτας Πολιτισμού 2021, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στις 7 μ.μ. από την επιμελήτρια, Ερατώ Κουτσουδάκη, ενώ οι πόρτες θα μείνουν ανοιχτές έως τις 9 μ.μ. την Τρίτη 21/12. Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προκράτηση εδώ.

"Οι 7 θάνατοι της Αντώνας" στο Ρομάντσο: Μια in between παράσταση από την bijoux de kant

Τι είναι ζωντανό και τι διαμεσολαβημένο; Η δυναμική bijoux de kant παρουσιάζει μια κινηματογραφημένη παράσταση στο ενδιάμεσο αυτών των δύο κόσμων, η οποία προέκυψε ως ιδέα και υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των αυστηρών λοκντάουν και του παγώματος των θεατρικών σκηνών.

"Διερευνώντας την έννοια της παροντικότητας και της επιτελεστικότητας, αναζητώντας τρόπους με τους οποίους το θέατρο δύναται να υπάρξει σε αυτές τις ακραίες συνθήκες, η παράσταση εξερευνά το αποτέλεσμα του διαλόγου ανάμεσα στην οπτικοακουστική δημιουργία και τις ζωντανές τέχνες", όπως αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο.

"Στα όρια μεταξύ ταινίας και θεατρικής παράστασης, η Αντώνα ανασταίνεται άλλη μία φορά για να πει την ιστορία της μεταξύ θεάτρου και οθόνης, πραγματικότητας και εικονικότητας". Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη με ώρα έναρξης στις 8.15 μ.μ, την Τρίτη 21/12.

Art Athina

Τα παιδιά παίζουν με τα γλυπτά του Takis: Ραντεβού στο Σεράφειο

Μετά το εκθεσιακό homage που υλοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" το καλοκαίρι, καθώς και την απώλεια του πρωτοπόρου γλύπτη Takis, που ύμνησε την ενέργεια και την κίνηση στο έργο του, οι ιδέες και η φιλοσοφία του παραμένουν ζωντανές στην Αθήνα να φωτίζουν νέους αποδέκτες, μέσα απ’ το ίδρυμα που είχε στήσει, ως κληροδότημα στις επόμενες γενιές. Μέσω αυτού καταφτάνει το σύμπαν του και στο πρόγραμμα της Νύχτας Πολιτισμού 2021: ένα ωριαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών, βασισμένο στην κινητική γλυπτική του καλλιτέχνη, σας περιμένει στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων με ελεύθερη συμμετοχή, την Τρίτη 21/12 (7 μ.μ.).

Ποιος είπε πως η μαγεία του σύμπαντος δεν μπορεί να γίνει έργο τέχνης; "Ένα γλυπτό που όλο κινείται", είναι ο τίτλος του εργαστηρίου, το οποίο ουσιαστικά αντλεί στοιχεία τόσο από την εορταστική περίοδο όσο και το πλανητικό σύστημα αλλά και την μεταφορά των ενεργειών (αμφότεροι, καίριοι παράγοντες στην εικαστική ταυτότητα του Takis), προκειμένου να κάνει την τέχνη παιχνίδι.

"Φουέντε Οβεχούνα": Ένα αντιπροσωπευτικό έργο του ισπανικού μπαρόκ στο Εθνικό

 Το Φουέντε Οβεχούνα σημαίνει στα ισπανικά "προβατοπηγή", εάν είναι δόκιμος αυτός ο όρος. Το έργο δημοσιεύτηκε το 1619 και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του ισπανικού μπαρόκ. Η ιστορία μας μεταφέρει στο ομώνυμο χωριό, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πολιτικής αναταραχής, όπου η ισπανική αριστοκρατία συγκρούεται με την εξουσία των καθολικών βασιλέων του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας, ο Λόπε δε Βέγα στηλιτεύει την αυθαιρεσία του φεουδαρχικού συστήματος, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει την αποδοχή του βασιλιά και της εξουσίας του από τον λαό. 

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου (8.30 μ.μ.) σημειώνεται η παράσταση στο Εθνικό Θέατρο, με ελεύθερη είσοδο (περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων).

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ηλεκτρονική μουσική και μια διαδραστική εγκατάσταση στο υπόγειο του ΕΜΣΤ

Ντεσιμπέλ, αλγοριθμικές εικόνες και electro ατμόσφαιρα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που (επιτέλους) τινάζει τη σκόνη απ’ το πέτο του και διοργανώνει κάτι ζωντανό και out of the box. Στο πλαίσιο του Νύχτα Πολιτισμού 2021, στο ισόγειο του μουσείου στήνεται ένα εορταστικό dj set ηλεκτρονικής μουσικής, το οποίο θα εναλλάσσεται με ηχητικά κολάζ "πειραγμένων" αναφορών σε δημοφιλή μουσικά κομμάτια.

Η μουσική θα συνοδεύεται από μια διαδραστική εγκατάσταση –το "Dj++ / Boundary Conditions" του καλλιτέχνη Αλέξανδρου Κοντογεωργακόπουλου σε συνεργασία με τον Οδυσσέα Κλεισσούρα, ιδρυτικά μέλη του oneContinousLab–, η οποία περιλαμβάνει αλγοριθμικά επεξεργασμένες εικόνες των επισκεπτών και των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του μουσείου.

Η δράση προγραμματίζεται για την Πέμπτη 23/12 (8-11 μ.μ.), ενώ καθόλη τη διάρκεια της ίδιας ημέρας η είσοδος στο μουσείο θα είναι δωρεάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Εθνικός Κήπος: Παραδόθηκε το πρώτο αναβαθμισμένο τμήμα του

Ένα από τα πιο όμορφα τοπόσημα για την Αθήνα και τους κατοίκους της ανακτά τη χαμένη του αίγλη.

16/05/2022

Υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας στο κέντρο της Αθήνας μαρτυρά τη φρίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η έκθεση με τίτλο "Ο πόλεμος που δεν έπρεπε να είχε γίνει" καταδεικνύει μέσα από τα 57 στιγμιότυπα τις φρικαλεότητες του πολέμου, το δράμα των αμάχων που είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται, αλλά και τις γενναίες και αδιάκοπες προσπάθειές τους να αντισταθούν στην καταστροφή, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου.

Η Μαρία Παπαγεωργίου ανεβαίνει στα Πανοραμικά Σκαλιά για ένα πλούσιο σε συγκινήσεις πρόγραμμα

Ο κύκλος συναυλιών "Music Escapades" επιστρέφουν στο ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο.

14 πολιτιστικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στη γειτονιά της Κυψέλης

Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει τον "Πολιτισμό στις Γειτονιές" μέσα από έναν πολλά υποσχόμενο κύκλο εκδηλώσεων.

"Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης σε 8 μέρη": Μια ελεγεία πάνω στις "άσκοπες" μετακινήσεις.

H ηχητική περιπατητική εμπειρία που προτείνει η Μελίσσα Κωτσάκη ισορροπεί ανάμεσα στο audio book, στην ραδιοφωνική εκπομπή, στο μιξτέιπ, στο podcast και στην performance.

Δωρεάν προβολή του πολυβραβευμένου "Αγαπητοί Σύντροφοι!" του Αντρέι Κοντσαλόφσκι

Ο θερινός κινηματογράφος "Στέλλα" ανοίγει τη θερινή σεζόν με μια σημαντική προβολή εκτός προγράμματος.