Νύχτα Πολιτισμού 2021: Δεκάδες δωρεάν εκδηλώσεις σε όλη την πόλη – Ξεχωρίσαμε 5 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε

Νύχτα Πολιτισμού 2021


Η Νύχτα Πολιτισμού αποτελεί έναν θεσμό που έχει ενταχθεί ομαλά και καρποφόρα στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων τα τελευταία χρόνια, μετατρέποντας τη μεγαλύτερη νύχτα κάθε έτους σε μια γιορτή πολιτισμού, η οποία συμβολικά φέρει φως, ελπίδα και αφορμή για να ανταμώσουμε στα πιο ζωντανά κύτταρα του κέντρου.

Το Athens Culture Net βρίσκεται σταθερά στη θέση του συντονιστή και το κλείσιμο του 2021 επεφύλασσε την επιστροφή της δημοφιλούς σπονδυλωτής διοργάνωσης –μετά τη σιωπή της περσινής διοργάνωσης–, που μπορεί να μην έχει πρακτικά κεντρική θεματική, αλλά σε διάρκεια υπερέχει όλων των προηγούμενων: πέρα από την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου που είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο, το εκτόπισμα της Νύστας Πολιτισμού 2021 απλώνεται και στις αμέσως επόμενες δύο ημέρες, στις 22 και 23 Δεκεμβρίου. 

"Μέσω της Νύχτας Πολιτισμού απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους όσοι θέλουν να ζήσουν μία ξεχωριστή εμπειρία στη νυχτερινή Αθήνα των γιορτών", ανέφερε στη δήλωσή του ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, "Ο πολιτισμός πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους και ο Δήμος Αθηναίων φροντίζει να εξασφαλίσει, και φέτος, σε μικρούς και μεγάλους, μία σειρά από υψηλής ποιότητας θεάματα, που φέρουν τη σφραγίδα των πολιτιστικών του φορέων και των πολύτιμων συνεργατών τους".

Νύχτα Πολιτισμού 2021

Κατ’ επέκταση στο χάρτη της Νύχτας Πολιτισμού 2021 συντονίζονται πάνω από σαράντα μεμονωμένα σημεία, όπως μουσεία, ιδρύματα, θέατρα και μουσικές σκηνές, πλατείες και δρόμοι, στρώνοντας από κοινού ένα δελεαστικό μονοπάτι για να χαρούμε δράσεις όλες και όλοι δωρεάν (υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις που θα είναι με μειωμένο εισιτήριο). Από αυτά τα σημεία, τα περισσότερα είναι γκαλερί, καθότι σε συνεργασία με το ΠΣΑΤ και την Art Athina επιστρέφει το gallery walk: επιδραστικές γκαλερί, όπως οι Bernier/Eliades, a.antonopoulou.art, Ileana Tounta Contemporary Art Center και Roma gallery, θα είναι ανοιχτές με διευρυμένο ωράριο και παρόντες στους χώρους θα είναι οι καλλιτέχνες που εκθέτους για να συνομιλήσουν με το κοινό.

Μέγαρο Μουσικής: Ένα τουρ στον αιώνιο γαλαξία του Μίκη Θεοδωράκη

Μετά την τραγική απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, το εκθεσιακό αφιέρωμα που τρέχει στην Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" ("Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης"), τιμώντας τον μεγάλο συνθέτη, του οποίου το έργο πολλάκις έχει ηχήσει στο Μέγαρο Μουσικής, παρίσταται ως ιδανική ευκαιρία να περπατήσουμε το σύμπαν και τη ζωή του. "Θεωρώ το μουσικό μου έργο ως ενιαίο σύνολο", έλεγε ο ίδιος, "επιδιώκω τα έργα της ίδια περιόδου (και όχι μόνο) να ενώνονται σε μικρά σύνολα έργων με κοινά μουσικά θέματα, ώστε να ταξιδεύουν στον χρόνο συντροφικά και όλα μαζί να αποτελούν μικρούς μουσικούς γαλαξίες".

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα πρωτότυπα ντοκουμέντα από το Αρχείο Μίκης Θεοδωράκης και στο πλαίσιο της Νύχτας Πολιτισμού 2021, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στις 7 μ.μ. από την επιμελήτρια, Ερατώ Κουτσουδάκη, ενώ οι πόρτες θα μείνουν ανοιχτές έως τις 9 μ.μ. την Τρίτη 21/12. Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προκράτηση εδώ.

"Οι 7 θάνατοι της Αντώνας" στο Ρομάντσο: Μια in between παράσταση από την bijoux de kant

Τι είναι ζωντανό και τι διαμεσολαβημένο; Η δυναμική bijoux de kant παρουσιάζει μια κινηματογραφημένη παράσταση στο ενδιάμεσο αυτών των δύο κόσμων, η οποία προέκυψε ως ιδέα και υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των αυστηρών λοκντάουν και του παγώματος των θεατρικών σκηνών.

"Διερευνώντας την έννοια της παροντικότητας και της επιτελεστικότητας, αναζητώντας τρόπους με τους οποίους το θέατρο δύναται να υπάρξει σε αυτές τις ακραίες συνθήκες, η παράσταση εξερευνά το αποτέλεσμα του διαλόγου ανάμεσα στην οπτικοακουστική δημιουργία και τις ζωντανές τέχνες", όπως αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο.

"Στα όρια μεταξύ ταινίας και θεατρικής παράστασης, η Αντώνα ανασταίνεται άλλη μία φορά για να πει την ιστορία της μεταξύ θεάτρου και οθόνης, πραγματικότητας και εικονικότητας". Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη με ώρα έναρξης στις 8.15 μ.μ, την Τρίτη 21/12.

Art Athina

Τα παιδιά παίζουν με τα γλυπτά του Takis: Ραντεβού στο Σεράφειο

Μετά το εκθεσιακό homage που υλοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" το καλοκαίρι, καθώς και την απώλεια του πρωτοπόρου γλύπτη Takis, που ύμνησε την ενέργεια και την κίνηση στο έργο του, οι ιδέες και η φιλοσοφία του παραμένουν ζωντανές στην Αθήνα να φωτίζουν νέους αποδέκτες, μέσα απ’ το ίδρυμα που είχε στήσει, ως κληροδότημα στις επόμενες γενιές. Μέσω αυτού καταφτάνει το σύμπαν του και στο πρόγραμμα της Νύχτας Πολιτισμού 2021: ένα ωριαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών, βασισμένο στην κινητική γλυπτική του καλλιτέχνη, σας περιμένει στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων με ελεύθερη συμμετοχή, την Τρίτη 21/12 (7 μ.μ.).

Ποιος είπε πως η μαγεία του σύμπαντος δεν μπορεί να γίνει έργο τέχνης; "Ένα γλυπτό που όλο κινείται", είναι ο τίτλος του εργαστηρίου, το οποίο ουσιαστικά αντλεί στοιχεία τόσο από την εορταστική περίοδο όσο και το πλανητικό σύστημα αλλά και την μεταφορά των ενεργειών (αμφότεροι, καίριοι παράγοντες στην εικαστική ταυτότητα του Takis), προκειμένου να κάνει την τέχνη παιχνίδι.

"Φουέντε Οβεχούνα": Ένα αντιπροσωπευτικό έργο του ισπανικού μπαρόκ στο Εθνικό

 Το Φουέντε Οβεχούνα σημαίνει στα ισπανικά "προβατοπηγή", εάν είναι δόκιμος αυτός ο όρος. Το έργο δημοσιεύτηκε το 1619 και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του ισπανικού μπαρόκ. Η ιστορία μας μεταφέρει στο ομώνυμο χωριό, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πολιτικής αναταραχής, όπου η ισπανική αριστοκρατία συγκρούεται με την εξουσία των καθολικών βασιλέων του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας, ο Λόπε δε Βέγα στηλιτεύει την αυθαιρεσία του φεουδαρχικού συστήματος, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει την αποδοχή του βασιλιά και της εξουσίας του από τον λαό. 

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου (8.30 μ.μ.) σημειώνεται η παράσταση στο Εθνικό Θέατρο, με ελεύθερη είσοδο (περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων).

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ηλεκτρονική μουσική και μια διαδραστική εγκατάσταση στο υπόγειο του ΕΜΣΤ

Ντεσιμπέλ, αλγοριθμικές εικόνες και electro ατμόσφαιρα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που (επιτέλους) τινάζει τη σκόνη απ’ το πέτο του και διοργανώνει κάτι ζωντανό και out of the box. Στο πλαίσιο του Νύχτα Πολιτισμού 2021, στο ισόγειο του μουσείου στήνεται ένα εορταστικό dj set ηλεκτρονικής μουσικής, το οποίο θα εναλλάσσεται με ηχητικά κολάζ "πειραγμένων" αναφορών σε δημοφιλή μουσικά κομμάτια.

Η μουσική θα συνοδεύεται από μια διαδραστική εγκατάσταση –το "Dj++ / Boundary Conditions" του καλλιτέχνη Αλέξανδρου Κοντογεωργακόπουλου σε συνεργασία με τον Οδυσσέα Κλεισσούρα, ιδρυτικά μέλη του oneContinousLab–, η οποία περιλαμβάνει αλγοριθμικά επεξεργασμένες εικόνες των επισκεπτών και των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του μουσείου.

Η δράση προγραμματίζεται για την Πέμπτη 23/12 (8-11 μ.μ.), ενώ καθόλη τη διάρκεια της ίδιας ημέρας η είσοδος στο μουσείο θα είναι δωρεάν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μη χάσετε το πληθωρικό 26ο Παζάρι Βιβλίου

Στο κέντρο της Αθήνας θα διοργανωθεί και φέτος το καθιερωμένο παζάρι του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/01/2023

Τα μηνύματα της Δήλου για την ανθρωπότητα, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι

Το Alpha Mission - Δelos ταξιδεύει στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και γίνεται αφορμή για την εκκίνηση μιας μεγάλης συζήτησης σχετικά με την κλιματική κρίση, τον πολιτισμό και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Δέκα ερωτησεις στην Αμάντα Μιχαλοπούλου

Η συγγραφέας δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως η φροϋδική ψυχανάλυση σήμερα μοιάζει σχεδόν με ανέκδοτο και πως η εξουσία αυτοϊκανοποιείται ασκώντας εξουσία.

"25+1 ερωτήσεις για την Ενεργειακή Κρίση": Παρουσίαση του βιβλίου του Ορέστη Ομράν

Ο συγγραφέας ανέφερε ότι στόχος του ήταν το βιβλίο να μην είναι ένα απρόσωπο ακαδημαϊκό σύγγραμμα, αλλά ένας οδηγός κατανόησης της ενεργειακής κρίσης.

Η HotelBrain διοργανώνει Ημέρα Καριέρας

Η Ημέρα Καριέρας θα δώσει τη δυνατότητα σε σπουδαστές και επαγγελματίες του κλάδου που αναζητούν εργασία, να συνομιλήσουν απευθείας με στελέχη της εταιρίας και να συζητήσουν ευκαιρίες σταδιοδρομίας στον Όμιλο της HotelBrain.

Εργαστήριο κεντητικής με έμπνευση την "Πολυκατοικία"

Τη δράση σχεδίασαν και παρουσιάζουν η Ίρις Κρητικού και η Δήμητρα Κωνσταντινίδη, συμμετέχουσα εικαστικός στην έκθεση "Πολυκατοικία" στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Ενας εορταστικός "περίπατος" και μια πρωτότυπη προσέγγιση συμμετοχικότητας στην αστική ανάπτυξη

Οι Περιπατητές Νερού μάς προσκαλούν σε μια τελευταία -προς το παρόν- στάση του ταξιδιού τους, στο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για να μοιραστούν και να συζητήσουν στιγμιότυπα της εμπειρίας τους.