« Η πόλη αφηγείται» τις ιστορίες της

Δέκα ομάδες Προφορικής Ιστορίας μεταφέρουν τις εμπειρίες των αφηγητών τους και μας συστήνονται στην πρώτη Γιορτή Προφορικής Ιστορίας στην Αθήνα (12-14/6).

« Η πόλη αφηγείται» τις ιστορίες της

Πώς ξετυλίγουν το αφήγημα της ζωής τους, τις μικρές καθημερινές στιγμές αλλά και τη μεγάλη ιστορία, κάτοικοι της Αθήνας (από την Κυψέλη, το Δουργούτι, το Κολωνάκι κ.α.); Τι έχουν να διηγηθούν για τις πολιτικές περιπέτειες της χώρας από τη Δικτατορία του Μεταξά έως το Πολυτεχνείο και τους λαϊκούς αγώνες, αλλά και για την ψυχαγωγία στην Αθήνα της περιόδου 1930-1970, τα γλέντια στις γειτονιές, την τελετουργία του φαγητού;

Δέκα ομάδες Προφορικής Ιστορίας έρχονται στις 12-14/6 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων στην Ακαδημίας να ξετυλίξουν εμπειρίες των αφηγητών τους για την προσφυγιά και τη μετανάστευση, την εκπαίδευση, την καθημερινή ζωή, τα πολιτικά αλλά και για τη σημερινή κρίση στην πρώτη Γιορτή Προφορικής Ιστορίας.

Η αυλαία της συνάντησης θα ανοίξει με ομιλία της ιστορικού Τασούλας Βερβενιώτη και η πρώτη μέρα θα κυλήσει με παρουσιάσεις από τις ομάδες του Δουργουτίου, της Κυψέλης, του Κολωνακίου και του ΚΕΜΙΠΟ Καισαριανής.

Το Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιπλέον θεατρικό δρώμενο από την ομάδα «όχι παίζουμε» (ένα ταξίδι στη γειτονιά του Δουργουτίου με όχημα το πρότζεκτ Dourgouti Island Hotel), κάλεσμα για παιχνίδι (για να έχουν την ευκαιρία τα παιδιά να χαρούν τα παραδοσιακά παιχνίδια των γονιών και των παππούδων τους) αλλά και για βραδινό γλέντι με μουσική και φαγητά που έφτιαξαν τα μέλη των ΟΠΙ.

Τέλος, την Κυριακή, θα αυτοπαρουσιαστούν οι ομάδες που σχηματίστηκαν μετά το Φθινόπωρο του 2014 (στη Ν. Ιωνία, στο Χαλάνδρι, στο Γαλάτσι, στην Ικαρία, καθώς και η Ερευνητική Ομάδα για τη Μεταπολίτευση του Πολιτικού της Νομικής) και μαζί με τις παλαιότερες θα μιλήσουν για το τι οδήγησε στην εμφάνιση αυτού του «ιστορικού» κινήματος εν μέσω κρίσης.

Όπως σημειώνουν οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος: «Οι ΟΠΙ σχηματίστηκαν “από τα κάτω”, αφού κανένας θεσμοθετημένος ή μη φορέας δεν συνέβαλε στη δημιουργία τους. Eίναι γέννημα της παρούσας συγκυρίας, της κρίσης, που οδήγησε στο βίαιο μετασχηματισμό της κοινωνίας». Τα μέλη τους ξεκινούν να συλλέγουν προφορικές μαρτυρίες - μετά από ένα σεμινάριο. Ανάμεσά τους θα βρείτε εικοσάρηδες αλλά και συνταξιούχους, στην πλειοψηφία πάντως πρόκειται για γυναίκες. «Γεγονός ιστορικά εξηγήσιμο» όπως επισημαίνουν.

Ακολουθεί το πρόγραμμα αναλυτικά:

Γιορτή Προφορικής Ιστορίας.

Η πόλη αφηγείται Παρασκευή 12, Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουνίου 2015 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50 & Σόλωνος

Διοργάνωση: Ομάδες Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) ΟΠΙΑ (Αθήνας), ΟΠΙΔΟΥ (Δουργουτίου), ΟΠΙΚ (Κυψέλης), ΟΠΙΚΟ (Κολωνακίου) Συμμετέχουν: ΕΟΜ-ΠΙ (Ερευνητική Ομάδα Μεταπολίτευσης - ΟΠΙ, ΕΚΠΑ), ΚΕΜΙΠΟ Καισαριανής, ΟΠΙΔΗΧ (Δήμου Χαλανδρίου), ΟΠΙΝΙ (Νέας Ιωνίας)

Πρόγραμμα Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

16:30– 17:00 Εναρκτήρια ομιλία: Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικός

17:00 – 18:30 Ιστορίες της πόλης ή ιστορίες για την πόλη Συντονίστρια: Μαρία Θανοπούλου, ΕΚΚΕ Ομάδα Ιστορικής Χαρτογράφησης Δουργουτίου, Ιστορία επί χάρτου : Καρφιτσώνοντας μαρτυρίες και γεγονότα στο ανάγλυφο μιας γειτονιάς ΟΠΙΔΟΥ, «Μια πόλη μαγική»

18:30 – 19:00 Διάλειμμα 19:00 – 21:30 Μετακινήσεις και Μεταναστεύσεις: συνέχειες και ασυνέχειες στον αστικό χώρο Συντονίστρια: Ρωξάνη Καυταντζόγλου, ΕΚΚΕ ΟΠΙΑ, «…και γεννιέται η Αθήνα των πέντε εκατομμυρίων. Η χωροταξία των ανθρώπων και ο κόσμος της εργασίας ΟΠΙΔΟΥ, Από την παράγκα στην πολυκατοικία. Προσφυγιά και μετανάστευση ΚΕΜΙΠΟ, Καισαριανή 1922-1945 ΟΠΙΚ, Είμαστε όλοι μετανάστες: διαδρομές προς, από και πέρα από την Κυψέλη

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

10:00 – 11:30 Κρίση: αφηγήσεις και μεταλλαγές Συντονιστής: Γιώργος Θεοδωρίδης, ΕΚΠΑ ΟΠΙΚ, Το αφήγημα της κρίσης και οι αφηγήσεις του στην Κυψέλη ΟΠΙΚΟ, Η εποχή της κρίσης στο Κολωνάκι. Ανθρώπινες ιστορίες και αστικές μεταμορφώσεις

11:30 – 12:00 Διάλειμμα 12:00 – 14:30 Πολιτικές μνήμες και χαράξεις στην Αθήνα Συντονίστρια: Βασιλική Λάζου, ιστορικός ΟΠΙΑ, Αφηγήσεις για τα «πολιτικά»: 1936-1974 ΟΠΙΚΟ, Και θυμάμαι μια μέρα ..." Μνήμες και βιώματα κατοίκων του Κολωνακίου από την περίοδο του Μεταξά ως τον εμφύλιο ΟΠΙΔΟΥ, Λαϊκοί αγώνες. Πρότυπα. Παραβατικότητα ΟΠΙΑ, «Μικρό παιδί σαν ήμουνα και πήγαινα σχολείο…». Η εκπαίδευση μέσα από τις συνεντεύξεις μας

14:30 – 15:00 Δρώμενο Ομάδα «όχι παίζουμε»/ UrbanDig, Dourgouti Island Hotel. Ταξίδι στη γειτονιά

15:00 – 16:00 Διάλειμμα

16:00 – 18:30 Παιχνίδια και χαρές στις γειτονιές της Αθήνας Συντονιστής: Βαγγέλης Καραμανωλάκης, ΕΚΠΑ ΟΠΙΔΟΥ, Χαρές, γλέντια και θεάματα στις γειτονιές της μεταπολεμικής Αθήνας: η φτώχεια θέλει καλοπέραση ΟΠΙΑ, «Αχ, νάταν η ζωή μας Σαββατόβραδο». Η ψυχαγωγία στην Αθήνα 1930 – 1970 ΟΠΙΚ, Η τελετουργία του φαγητού στην Κυψέλη: από την πρώτη ύλη στο τελικό προϊόν ΟΠΙΑ, «Περάσαμε φτωχά, πλην τρισευτυχισμένα παιδικά χρόνια». Το παιγνίδι στις γειτονιές της Αθήνας

18:30 – 20:00 Παιχνίδι «Ελάτε να παίξουμε»: ειδικευμένοι παιδαγωγοί και οι αφηγητές μας παίζουν με τα παιδιά παραδοσιακά παιχνίδια Ταχυδακτυλουργικά με τη συμμετοχή των παιδιών από τον αφηγητή μας Μάξιμο Τζούνιορ 20:00 Γλέντι με ζωντανή μουσική και φαγητό

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

11:00 – 15:30 Προοπτικές και συνέχειες της προφορικής ιστορίας: οι εμπειρίες των ΟΠΙ της Αθήνας και όχι μόνο Συντονίστρια: Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ανακοινώσεις νέων ΟΠΙ ΟΠΙΔΗΧ, Το όραμα της διάσωσης της μνήμης ζωντανεύει και στο Χαλάνδρι ΕΟΜ-ΟΠΙ, Μεταπολίτευση: Πολιτική και Προφορική Ιστορία ΟΠΙΝΙ, Νέα Ιωνία: μνήμες προσφυγιάς-μνήμες βιομηχανίας ΚΕΜΙΠΟ Καισαριανής, Παρουσίαση της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας ΟΠΙΓΑ, Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Γαλατσίου ΟΠΙΙκ, Η Ομάδα Προφορικής Ιστορία Ικαρίας Ανακοινώσεις παλαιότερων ΟΠΙ ΟΠΙΔΟΥ, Γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα.

Η ιστορία συνεχίζεται… στο Δουργούτι ΟΠΙΚΟ, Η εμπειρία της ΟΠΙΚΟ: Προβλήματα, σκέψεις και προοπτικές για μία συλλογική προσπάθεια με συνέχεια ΟΠΙΑ, Δύο χρόνια μαζί στα μονοπάτια της μνήμης ΟΠΙΚ, Προκλήσεις και προβλήματα ενός συλλογικού εγχειρήματος

Συζήτηση - Κλείσιμο Παράλληλες δράσεις σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης Προβολή video «Μια πόλη μαγική» Κουίζ Μυστηρίου: «Το χαμένο εργόχειρο» Προβολή σε συνεχή ροή ηχογραφημένων και βιντεοσκοπημένων αφηγήσεων, καθώς και φωτογραφικού υλικού Έκθεση με χάρτες και φωτογραφίες Το αμφιθέατρο “Α. Τρίτσης” παραχωρήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ και η αίθουσα Europe Direct με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αυτοί είναι οι νικητές των Βραβείων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2022

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε χθες, 5 Ιουλίου, στο αίθριο του Μουσείο Μπενάκη, σηματοδοτώντας τη 13η διεξαγωγή των βραβείων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/07/2022

Στην καρδιά της Αθήνας, μία στάση για Ιαπωνία

Μετά την ολοκλήρωση του φαντασμαγορικού φεστιβάλ Natsu Matsuri, το Παγκράτι αποκτά το Ιαπωνικό Πάρκο, μία κατάφυτη έκταση αναψυχής που ταξιδεύει τον επισκέπτη στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Η πολυμορφία στις φωτογραφίες του Σταύρου Χαρισόπουλου

Ο φωτογράφος παρουσιάζει την ατομική του έκθεση "Common Factor" στον χώρο τέχνης "ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ"

Αποχαιρετάμε τον Γιώργο Λαζόγκα

Ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

"Ο τίτλος της έκθεσης BFFEAE αποπνέει μια κοριτσίστικη ναΐφ διάθεση, όμως μη γελιέστε…"

Η Νάιρα Στεργίου και η Εριφύλη Βενέρη μας μιλούν για την ιδέα πίσω από το νεοσύστατο COMOTIRIO, τη σχέση της γυναίκας με τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, αλλά και τη γυναικεία φιλία, με αφορμή την έκθεση "BFFEAE" που εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας "Σοφία Λασκαρίδου".

Μέχρι τέλη Ιουλίου παρατείνεται η έκθεση "Μαγικές Εικόνες" στη Ταινιοθήκη

Το Μουσείο Κινηματογράφου εγκαινιάστηκε με μία εντυπωσιακή έκθεση που μας ταξιδεύει στην πολύχρονη ιστορία του κινηματογράφου, μέσω σπάνιων εκθεμάτων.

"Surface Gravity": Η αστική συνθήκη αντανακλάται στην τέχνη του δρόμου

Ο Δημήτρης Δάλλας εγκαινιάζει στην Kapopoulos Fine Arts στην Νάουσα της Πάρου μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που προβάλλει την αστική ζωή, μέσα από έντονες χρωματικές συνθέσεις.