ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΕΣ

δυνατό ξεκίνημα

ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΕΣ

δυνατό ξεκίνημα

Φορτσάτοι μπήκαν στο χορό Γιάννης Τάσσιος και Αγγελική Ηλιάδη, και όλα δείχνουν ότι οι Μούσες θα κρατήσουν τα γλέντια ψηλά. Εδώ, τα σύγχρονα σουξέ αφήνουν χώρο και για τα διαχρονικά.

Η νέα σεζόν για τις Μούσες ξεκίνησε χωρίς τον Χρήστο Πάζη, πάντα όμως με τον Γιάννη Τάσσιο και με ενίσχυση από την Αγγελική Ηλιάδη. Την Αγγελική -τυγχάνει και εγγονή της Καίτης Γκρέυ- την είχαμε γνωρίσει πριν από λίγα χρόνια σε νεολαϊκό σχήμα στην Πλάκα, πλάι στον Γεράσιμο Ανδρεάτο. Αργότερα την κέρδισε η Θεσσαλονίκη και η κλασική ατμόσφαιρα πίστας, το γλέντι που λέμε -άλλωστε η φωνή της κινείται άνετα σ' αυτό το κλίμα.
Τον Γιάννη Τάσσιο, που είναι και το πρώτο όνομα, τον έχoυμε προσέξει εδώ και χρόνια. Αρχικά σε προγράμματα στο Ποσειδώνιο -τότε μας είχε κάνει εντύπωση η ευχέρειά του στους "βυζαντινούς δρόμους" ή, αν θέλετε, οι ethnic δυνατότητές του. Αργότερα, σε ένα πρόγραμμα στο Bio Bio, τον είχαμε ακούσει σε ένα όχι γνωστό κομμάτι του Νταλάρα, με δύσκολα γυρίσματα που απαιτούσε φωνή και τεχνική -το είχε αποδώσει εκπληκτικά. Έτσι, πάντα πιστεύαμε ότι πρέπει κάποτε να φανεί. Αυτό έχει πλέον συμβεί τα τελευταία χρόνια στις Μούσες, παράλληλα με κάποια δισκογραφία και προσωπικά σουξέ -αν και, κάθε τραγουδιστής που θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία του καθημερινού γλεντιού, θυσιάζει κάπως το καλλιτεχνικό του δυναμικό. Έτσι, στο κέντρο είναι βέβαιο ότι θα γλεντήσει κανείς, δεν θα έχει όμως την ευκαιρία να τον απολαύσει ακριβώς ως ερμηνευτή -αν λάβουμε υπόψη και την γκαζωτή ηχοληψία που χρησιμοποιούν τα περισσότερα hot places. Παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα στην πρεμιέρα του και πιστεύουμε πως ήδη ο ήχος θα έχει στρώσει. Η δική μας εμπειρία όμως ήταν μάλλον δυσάρεστη.

Ο Κώστας Σερέτης παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο, καθώς η φωνή του συμπληρώνει το σύγχρονο λαϊκό άκουσμα σε συχνότητες Πλούταρχου-Ρέμου. Μαζί και ο Ριβέρα, που δίνει και το απαραίτητο ποπ-ροκ στοιχείο, όταν πρέπει να ακουστούν και τα "καλοκαιρινά ραντεβού πάνω στο σώμα" της.
Λίγο μπαλέτο στο πρώτο πρόγραμμα, που γαρνίρει π.χ. την πρώτη εμφάνιση της Αγγελικής, και προπάντων τα πολύ αισθησιακά της φορέματα (που... έκαψαν άντρες και ζήλεψαν γυναίκες στην πρωτεύουσα του Βορρά) δίνουν και μια λάμψη στην αρχή. Κάτι που χαρακτηρίζει το πρόγραμμα είναι η κατά κάποιον τρόπο αποφυγή του ποπ λαϊκού και η έμφαση στο πιο λαϊκό στυλ ή έστω το ethnic -το "Μασάι" ή το χιτ της Σερτάμπ π.χ. είναι πιο κοντά στο πνεύμα, παρά ένα πιο light της Βανδή ή της Βίσση.
Βέβαια η ενορχήστρωση είναι μέσα στο γνωστό fusion hard rock & ethnic, και όταν π.χ. ο Τάσσιος λέει το "Κάνε κάτι να χάσω το τρένο", η ορχήστρα οργιάζει σε beat με πολύ φαζ και υπόγεια acid διάθεση. Του πάει, όπως και το ανδαλουσιάνικο στυλ Ταγγέρης στο "Για σένα εγώ πεθαίνω".
Ήδη από την πρώτη εμφάνιση της Αγγελικής έχουμε τα πρώτα "κρούσματα" χορού κι ύστερα από τις πρώτες λεζάντες του Τάσσιου η αίθουσα είναι στο πόδι όλη τη νύχτα, με τους τραγουδιστές ακούραστους να κρατάνε το energy. Κορυφαία φάση όταν πέφτουν οι hard λαϊκοί δυναμίτες: "Είσ' αμαρτωλή", "Παντρεμένοι κι οι δυο", "Χαμένο κορμί", "Την βαρέθηκε η ψυχή μου", όπως και τα "Θέλεις να πεθάνω", "Γλυκέ μου τύραννε", "Μα ό,τι κι αν γίνει" ή "Γκρέμισ' τα, γκρέμισ' τα", "Ποια θυσία". Με τον κόσμο πάντα να χορεύει ασταμάτητα.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Εγγυημένο γλέντι με Γιάννη Τάσσιο, στυλ hot place στη συνολική του αντίληψη ο χώρος, αλλά σε πιο λαϊκές συχνότητες. Εξηγούμαστε: δεν είναι τόσο το προφίλ του κοινού που το προτιμά όσο το attitude του σέρβις· θέλει λίγο πιο πολύ class...

Χάρης Καλογερόπουλος - Νίκος Τσάκαλος

Ιnfo
ΜΟΥΣΕΣ Συγγρού 253, 2109425601. Ποτό στο μπαρ € 10, φιάλη ουίσκυ € 120 απλή, € 130 σπέσιαλ κομπλέ, κρασί € 60 κομπλέ. Ανοιχτά κάθε μέρα.