Είδαμε

Η Γιώτα Νέγκα κερδίζει στα χαρτιά και στην αγάπη

Από -

«Του Φοίβου θα του άρεσε πολύ», μου λέει η φίλη μου, ορκισμένη fan του Δεληβοριά, όταν η Γιώτα Νέγκα προτείνει μια λαϊκότροπη εκδοχή του «Καθρέφτη» με μπουζούκι, φροντίζοντας να μην αφαιρέσει το γλυκόπικρο «αστικό» αίσθημα του δημιουργού του. Όχι μόνο ο Δεληβοριάς, όμως, αλλά και οι άλλοι άντρες ερμηνευτές και συνθέτες με τους οποίους η Νέγκα «αναμετριέται» στη μουσική παράσταση «Φύλλο αντρικό», δηλαδή ο Μάλαμας (το «Γράμμα» εκείνη λέει ότι μέχρι πρότινος θεωρούσε απαγορευτικό να το πει), ο Πασχαλίδης, ο Ξυλούρης, ο Κόκοτας, ο Μητροπάνος και ο Τερζής, θα χειροκροτούσαν την ερμηνευτική δεινότητα και το πάθος της.

Το πρόγραμμα που έχει επιμεληθεί η Μαργαρίτα Μυτιληναίου στο Upstairs του «Passport Κεραμεικός» δεν περιέχει ρεπερτοριακές εκπλήξεις, είναι όμως απόλυτα ισορροπημένο στη δοσολογία του (τίποτα δεν περισσεύει και όλα είναι σωστά τοποθετημένα) και ανεβάζει σταδιακά τη συναισθηματική θερμοκρασία του κοινού, το οποίο νιώθεις από κάτι χτυπήματα χεριών στο τραπέζι και κάτι αποθεωτικές επευφημίες ότι είναι έτοιμο να εκραγεί. Με τρία μόνο όργανα να τη συνοδεύουν (Νίκος Κατσίκης στο μπουζούκι, Βασίλης Κετεντζόγλου στην κιθάρα και Ντάσο Κούρτι στο ακορντεόν), η Νέγκα υποκαθιστά την έλλειψη μιας μεγάλης ορχήστρας με ένταση άλλοτε εξωτερικευμένη (π.χ. σε τραγούδια όπου η ίδια κρατάει και χτυπάει ένα τύμπανο) κι άλλοτε εσωτερικευμένη (π.χ. σε ένα πολύ τρυφερό «Όταν έχω εσένα»).

Απ’ αυτή την ιδιότυπη βιογραφία περνούν άντρες απ’ τα παλιά, που η Νέγκα λέει ότι «με δίδαξαν, χρωμάτισαν στιγμές της ζωής μου και με βοήθησαν να σκαλίσω το παρελθόν μου» αλλά και από το σήμερα, δηλαδή ο Μωραΐτης και ο Κορκολής που υπογράφουν το πιο πρόσφατο τραγούδι της «Ήταν μαζί σου» και βέβαια ο Καραμουρατίδης, ο Ιωάννου και ο Ευαγγελάτος που υπέγραψαν τους δύο τελευταίους δίσκους της. Και, φυσικά, ο πατέρας της, που αποσπά μια συγκινητική διπλή αναφορά στο τέλος καθώς ήταν εκείνος που της έμαθε τα πρώτα της τραγούδια. Όλοι βγαίνουν κερδισμένοι σ’ αυτήν την παρτίδα τραβώντας την «ντάμα» Γιώτα Νέγκα. Το ίδιο και όσοι αγαπούν το λαϊκό και το λαϊκότροπο τραγούδι.

Την έκτακτη παράσταση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανοίγει η Μάγδα Βαρούχα, η οποία θα τραγουδήσει από τις 11:30 μ.μ. έως τις 12:30 π.μ. Η Γιώτα Νέγκα θα ακολουθήσει στις 12:45 π.μ. 

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό Night Live

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης