Νίκος Πορτοκάλογλου: "Το αίσθημά μου με οδηγεί σε τραγούδια προσωπικής ευθύνης"

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου μαζί με το καινούριο του γκρουπ, τους Ευγενείς Αλήτες, παίζει κάθε Σάββατο στο "Σταυρός του Νότου Club", έχει κυκλοφορήσει τρία καινούρια τραγούδια και ολοκληρώνει το νέο του άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στους πρώτους μήνες του 2017. Για όλα αυτά μιλήσαμε μαζί του...

Νίκος Πορτοκάλογλου: 'Το αίσθημά μου με οδηγεί σε τραγούδια προσωπικής ευθύνης'

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου μαζί με το καινούριο του γκρουπ, τους Ευγενείς Αλήτες, παίζει κάθε Σάββατο στο "Σταυρός του Νότου Club", έχει κυκλοφορήσει τρία καινούρια τραγούδια και ολοκληρώνει το νέο του άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στους πρώτους μήνες του 2017. Για όλα αυτά μιλήσαμε μαζί του...

Νίκος Πορτοκάλογλου: "Το αίσθημά μου με οδηγεί σε τραγούδια προσωπικής ευθύνης" - εικόνα 1

-Ας αρχίσουμε από την καινούρια σου δισκογραφική δουλειά… Έχοντας επιστρέψει – όπως έχεις καταλάβει – στη δεκαετία του ’60 με τα 45άρια, αλλά χωρίς το flipside, έχω κυκλοφορήσει ήδη το «Θα περάσει κι αυτό» και το «Αν μια φορά ρωτούσες» και τώρα βγαίνει το «Εισιτήριο». Ολοκληρώνω τις μείξεις του άλμπουμ, που θα βγει στους πρώτους μήνες του ’17. Επίσης, όλη αυτή τη χρονιά που πέρασε έκανα έρευνα για να βρω τους ανθρώπους να φτιάξω μια νέα μπάντα – βγαίνοντας εντελώς έξω από τα δικά μου νερά και τους μουσικούς που ήξερα. Είδα γκρουπ σε live που γίνονταν σε μικρούς χώρους και από εκεί βρήκα αυτούς που ήθελα. Εκεί βρήκα τα παιδιά – όπως η Αγάπη Διαγγελάκη, που είναι εκπληκτική τραγουδίστρια, ή έκανα audition – έτσι διάλεξα τον ντράμερ, τον Δημήτρη Καλονάρο, ανάμεσα από πέντε που μου αρέσανε και που έχουν από δέκα δουλειές ο καθένας. Λειτούργησε πολύ καλά αυτό και έτσι φτιάχτηκαν οι Ευγενείς Αλήτες.

-Θα ακούσουμε τραγούδια από το νέο δίσκο σ’ αυτό το πρόγραμμα; Θα μπαίνουν σιγά σιγά στην πορεία και την εξέλιξή του. Ολοκληρωμένα ο δίσκος θα παρουσιαστεί από το καλοκαίρι και μετά – αυτό το πρόγραμμα είναι ένας προάγγελος. Αποτελείται από δικά μου κομμάτια και αντί για διασκευές έχει γίνει ένα παιχνίδι «ελεύθερων συνειρμών» όπως το λέω και, εμβόλιμα ανάμεσα στα δικά μου τραγούδια θα περνούν και κάποια άλλα, που μας βγήκαν συνειρμικά στη διάρκεια της πρόβας.

-Ακούγοντας ένα μικρό δείγμα από την πρόβα, κατάλαβα γιατί ονομάζεις το πρόγραμμα “Restart”… Σε κάποια πρόβα αισθάνθηκα πως όλο αυτό είναι ένα restart – το κλείσιμο ενός κύκλου και το άνοιγμα ενός καινούριου. Είχα την ανάγκη να ακούσω νέους ήχους και νέα χρώματα. Έτσι ενθουσιάστηκα βρίσκοντας αυτούς τους μουσικούς που είναι και πολυοργανίστες. Ο Ηλίας Λαμπρόπουλος παίζει τρομπέτα, κλαρίνο, γκάιντα, βιολί κ.λπ., ο Βύρων Τσουράπης παίζει μπάσο, κιθάρα, μαντολίνο, φυσαρμόνικα, ο Γιώργος Κουρέλης στο πιάνο και τα πλήκτρα παίζει επίσης τύμπανα και ακορντεόν, η Αγάπη παίζει μεταλλόφωνο, λάφτα, κρουστά. Το σημαντικό επίσης είναι ότι εδώ τραγουδάμε όλοι, είμαστε και φωνητικό γκρουπ!

-Φαντάζομαι να σας ακούσουμε και a capella, σαν σύνολο με φωνητικές αρμονίες και τα σχετικά! Εγώ είμαι παιδί των γκρουπ και πάντα τη χαρά της μουσικής τη συνδύαζα με την ομάδα μου - τουλάχιστον στην πρόβα. Δεν μπορώ να πω ότι κατάφερα να γράψω τραγούδια ομαδικά ή συνεργατικά – όμως στο να αυτοσχεδιάσουμε, να βρούμε μουσικές ιδέες, να προχωρήσουμε μαζί, πάντα τα καταφέρναμε παρεϊστικα. Και οι μπάντες που έφτιαχνα είχαν πάντα πέντε-έξι χρόνια ζωής.-Η χαρά του παιχνιδιού είναι κάτι που είναι διαρκές ζητούμενο στη μουσική σου… Όσες φορές κινδύνευα να χάσω τη χαρά του παιχνιδιού μέσα από τη μουσική, έπεφτα σε κατάθλιψη! Υπήρξαν εποχές που ένιωθα πως χάνω τη μπάλα, χάνω το νόημα και σ’ αυτό το αυτό το road trip που είναι η μουσική άμα πιάσεις τον εαυτό σου ξαφνικά να βαριέται ή να λέει «γνωστό το τοπίο, το ‘χουμε ξαναδεί», έχει τελειώσει και το trip!

-Μέσα από την πορεία σου φαίνεται η αναζήτηση και το ζητούμενο της γιορτής. Κάτι που να καταλήγει σε ένα πάρτι! Αυτό το πάλεψα! Ακόμα και στα ‘80’s με τους Φατμέ που αυτό που λες «πάρτι» το βλέπανε καχύποπτα. Το rock στην Ελλάδα συνδέθηκε με την καταγγελία – το ότι φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι, το «σύστημα», οι Αμερικάνοι, οι εξωγήινοι. Αυτή είναι και η πηγή όλων των κακοδαιμονιών μας. Ενστικτωδώς, το αίσθημά μου με οδηγούσε να γράφω τραγούδια προσωπικής ευθύνης δηλαδή από εμάς εξαρτάται αν θα είμαστε μίζεροι ή φωτεινοί, θετικοί άνθρωποι. Γι’ αυτό μας κοιτούσαν με μισό μάτι και οι ορθόδοξοι ροκάδες και οι ορθόδοξοι αριστεροί και οι ορθόδοξοι έντεχνοι. Συμφωνώ απόλυτα μαζί τους! Έχουν δίκιο! Ποτέ δεν με ενδιέφερε η «συνέπεια». Μόνο το να είμαι συνεπής με τον εαυτό μου – όχι τόσο στις βεβαιότητές μου αλλά στις αμφιβολίες μου.-Αυτό είναι κάτι που οφείλεται κυρίως σε αισθητική και όχι σε «ιδεολογική» στάση… Στην Ελλάδα πάντα το «ανατρεπτικό», το «προοδευτικό» κ.λπ. ήταν υποχρεωτικό να συνδέεται με κάποια αριστερή ρητορική. Δεν θεώρησα ποτέ το ότι να είσαι πρωτοπόρος, ερευνητής, προοδευτικός κ.λπ. είναι προνόμιο της Αριστεράς – αυτό είναι μια τεράστια απάτη. Όμως στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή έπρεπε σχεδόν υποχρεωτικά να κάνεις αυτή τη «δήλωση» πολιτικών φρονημάτων για να αποκτήσεις κάποιον «τίτλο» πρωτοπορίας εμένα δεν μου αποδόθηκε ποτέ κάποιος τέτοιος τίτλος!

-Μόνο εγώ στον έδωσα, όταν είχα γράψει πως οι Φατμέ είναι κάτι το εντελώς καινούριο στην ελληνική rock σκηνή – κάτι σαν αντίστοιχο των Clash εκείνη την περίοδο… Ναι! Απλώς, οι Clash είχαν και αριστερό πρόσημο! Λόγω διαφορετικών κοινωνικοπολιτικών συνθηκών. Τα αγαπημένα μου γκρουπ τότε ήταν οι Talking Heads και οι Clash. Η χούντα μας έκανε να μεγαλώσουν τρεις γενιές με την ιδέα πως ο κομμουνισμός είναι προοδευτική ιδεολογία. Αυτό ξεκίνησε με τη δική μου γενιά: τους «αντάρτες της πορδής με τα λεφτά του μπαμπά». Μπορούσες να έχεις όλα τα αγαθά του καπιταλισμού με τη ρητορική του μαρξισμού και να τα έχεις όλα – να μη σου λείπει τίποτα. Αυτή είναι φοβερή ελληνική πατέντα. Τώρα όμως τελειώνει αυτό το παραμύθι – και είναι το μόνο καλό που έφερε η κρίση. Ήρθε η ώρα να μετρηθούμε και να αξιολογηθούμε γι’ αυτό που είμαστε και γι’ αυτό που καταφέρνουμε στη δουλειά μας.Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

Η Πέγκυ Ζήνα συναντά τον Χρήστο Νικολόπουλο στο "Αλσος"

Η τραγουδίστρια και ο γνωστός συνθέτης συναντιούνται επί σκηνής στο Θέατρο Άλσος.

25/07/2022

Ο Αντώνης Ρέμος ξεσηκώνει το "Pathos"

Το αγαπημένο club της Ίου υποδέχεται τον αγαπημένο ερμηνευτή για μια εκρηκτική βραδιά.

"Sasa Live Stage": Η νέα άφιξη στη νυχτερινή διασκέδαση της Παραλιακής

Πήρε τη θέση του "Galea Theater", κάνοντας λαμπερή πρεμιέρα με τον Δήμο Αναστασιάδη και τους Goin’ Through.

Ο Πάνος Κιάμος επιστρέφει στο "Posidonio"

Μια από τις πιο δημοφιλείς σύγχρονές λαϊκές φωνές, ο Πάνος Κιάμος, επιστρέφει δυναμικά στο "Posidonio" με ένα φρέσκο και ανεβαστικό πρόγραμμα.

Η Φωτεινή Βελεσιώτου έρχεται στον Σταυρό του Νότου με τη νέα της δισκογραφική δουλειά στις αποσκευές της

Παράλληλα με την συναυλία θα εκτίθενται τα εικαστικά έργα που κοσμούν τα "Άδεια ρούχα". Τα έσοδα θα διατεθούν στην πολιτική αγωγή για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

"Πανηγυρτζίδικοι balkan" ρυθμοί από τους Polkar στον "Σταυρό του Νότου"

Σουτιέν, τρομπέτες, πανηγύρι, χορός και ομαδικά συνθήματα σε δυο εκρηκτικές βραδιές.

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και η Γεωργία Νταγάκη για δύο μοναδικές συναυλίες στον "Σταυρό του Νότου"

Οι δύο καλλιτέχνες αποχαιρετούν την χειμερινή περίοδο εκεί ακριβώς όπου την άνοιξαν, σηματοδοτώντας και την έναρξη της καλοκαιρινής τους περιοδείας.