Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Φωτεινή Βελεσιώτου: Κόντρα ντουέτο, ίδιο πάθος

ΟΓιώργος Χαρωνίτης και ο Νίκος Βουλαλάς φτιάχνουν το πορτρέτο των δύο δημοφιλέστατων ερμηνευτριών με αφορμή τη συνεργασία τους στην «Ακτή Πειραιώς» από την Παρασκευή 18/12.

Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Φωτεινή Βελεσιώτου: Κόντρα ντουέτο, ίδιο πάθος

Μια σταρ της νέας γενιάς συναντά μια «ροκ ρεμπέτισσα» και το αποτέλεσμα είναι ένα «Κόντρα ντουέτο», που έχει περισσότερα κοινά απ’ ό,τι φαίνεται αρχικά. Με αφορμή τη συνεργασία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη και της Φωτεινής Βελεσιώτου στην «Ακτή Πειραιώς» από την Παρασκευή 18/12, ο Γιώργος Χαρωνίτης και ο Νίκος Βουλαλάς φτιάχνουν το πορτρέτο των δύο δημοφιλέστατων ερμηνευτριών.

Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Φωτεινή Βελεσιώτου: Κόντρα ντουέτο, ίδιο πάθος - εικόνα 1

Τη θυμόμαστε στη συνέντευξή μας με αφορμή την «Πιάφ» του Εθνικού να μας λέει ότι μέσα της συνήθως νικάει η επιθυμία να κάνει κάτι διαφορετικό κάθε φορά, να αλλάζει και να ρισκάρει το αποτέλεσμα, είτε είναι επιτυχία είτε αποτυχία. Αυτή η όρεξη για διαρκή αναζήτηση και ανανέωση που δια­κρίναμε, η οποία μπορεί να πηγάζει απ’ την καλλιτεχνική περιέργεια ή, απλώς, απ’ τον χαρακτήρα, είναι που κάνει την Ελεωνόρα Ζουγανέλη μια άκρως ενδιαφέρουσα περίπτωση της νέας γενιάς ερμηνευτριών. Την «ασυνέπειά» της την αντιλαμβάνεται και η ίδια και τη δικαιολογεί με τον ειλικρινή τρόπο: «Κατηγορήθηκα γι’ αυτό, για μια ασυνέχεια και για το ότι δεν έχω συγκεκριμένη ταυτότητα. Ίσως γιατί ήμουν πολύ νέα και δεν είχα παρουσιάσει έργο. Και τώρα είμαι νέα και δεν έχω να παρουσιάσω τεράστιο έργο.

Και τώρα είμαι νέα και δεν έχω να παρουσιάσω τεράστιο έργο. Νομίζω όμως πως οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι έτσι είναι ο χαρακτήρας μου». Το προτελευταίο κεφάλαιο στο συναρπαστικό ταξίδι της Ζουγανέλη ήταν η μεταμόρφωσή της σε Εντίθ Πιαφ: στη σκηνή του Εθνικού κύρτωσε το σώμα της και προσπάθησε να μεγεθύνει τα δικά της, χαμηλότερης έντασης βιώματα, ώστε να κατανοήσει εκείνα της «καταραμένης» ηρωίδας που υποδυόταν – ήταν ένας προσωπικός άθλος αυτή η ερμηνεία. Είχε προηγηθεί ένα άλλο στοίχημα, η συνάντηση με τη Μελίνα Μερκούρη, με τα τραγούδια της συγκεκριμένα, στο Ηρώδειο πέρυσι το καλοκαίρι. Το κέρδισε, με μοναδικό όπλο τη φωνή και το πάθος της.

Την όρεξη για διαρκή αναζήτηση και το δεδομένο πάθος της στη σκηνή θα μοιραστεί η Ελεωνόρα Ζουγανέλη στην «Ακτή Πειραιώς» με την «κόντρα παρτενέρ» της, τη Φωτεινή Βελεσιώτου, μια φωνή και παρουσία που ενσαρκώνει την παράδοση με τρόπο μοναδικό –και σχεδόν κλασικό– στο σήμερα.

Παράλληλα, το τραγούδι η «Επιμονή σου» ακουγόταν παντού (μα παντού!) και δεν ξεκόλλαγε από την κορυφή των ελληνικών charts. Ο δίσκος «Μετακόμιση τώρα» στον οποίο περιλαμβανόταν το τεράστιο αυτό hit ήταν έτσι κι αλλιώς μια πλήρης δουλειά, με μεταφορικό αλλά και κυριολεκτικό νόημα – η Ζουγανέλη όχι μόνο δοκίμαζε έναν ηλεκτρικό έντεχνο ήχο, αλλά ζούσε μια νέα φάση στη ζωή της έχοντας μετακομίσει στο κέντρο. Από το ντεμπούτο της, το «Έλα», μέχρι τώρα, η Ζουγανέλη φτιάχνει ένα παζλ.

Τελευταίο κομμάτι του ο δίσκος «Μ’ αγαπούσες κι άνθιζε» (στη MINOS-EMI) σε μουσική Μίνου Μάτσα και στίχους δικούς του και της Ελένης Φωτάκη. Κάποιοι μιλούν ήδη για ωρίμανση, η Ζουγανέλη για μια «νέα αρχή» κι εμείς για μια δουλειά που αξίζει να την απολαύσουμε και να την εσωτερικεύσουμε στο εδώ και τώρα – αύριο είναι μια διαφορετική ημέρα.

Το δεδομένο πάθος της στη σκηνή θα το μοιραστεί στην «Ακτή Πειραιώς» με την «κόντρα παρτενέρ» της, τη Φωτεινή Βελεσιώτου, μια φωνή και παρουσία που ενσαρκώνει την παράδοση με τρόπο μοναδικό –και σχεδόν κλασικό– στο σήμερα.

Ερμηνεία αυστηρά δωρική και με ιδιαίτερο πάθος, προσέγγιση θλιμμένη αλλά μοναδικά καθαρτήρια και ένα ευρύτατο πεδίο εφαρμογής, από τα καθαρά ρεμπέτικα και λαϊκά ως τις σύγχρονες έντεχνες δημιουργίες, η Βελεσιώτου έχει αποκτήσει ένα ισχυρό και διαρκώς διευρυνόμενο cult following τα τελευταία 7-8 χρόνια.

Φυσικά, η ιστορία της έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια. Ξεκινά από τη μεταπολιτευτική περίοδο, στις μπουάτ και στα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, και βαίνει παράλληλα με ό,τι και όσα έχει δώσει αυτή η πόλη στο σύγχρονο μουσικό μας πολιτισμό, από τον Σαββόπουλο μέχρι τον Αγγελάκα, από τους Χειμερινούς Κολυμβητές ως τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Η Βελεσιώτου θα μπορούσε να ανήκει στη «σχολή» της Θεσσαλονίκης, αν δεν είχε ένα τόσο ισχυρό λαϊκό στίγμα, που κρατάει από τη Σωτηρία Μπέλλου, τη Βίκυ Μοσχολιού, την Πόλυ Πάνου και την τοποθετεί στην πρώτη γραμμή ενός σύγχρονου νεολαϊκού ήθους στο ελληνικό τραγούδι.

Η παρουσία της σε συναυλιακό επίπεδο πολύμορφη και πολύπλευρη, με έντονη την ερμηνευτική της σφραγίδα σε όλη την γκάμα, λαϊκή και έντεχνη. Δισκογραφικά λιτή και εκλεκτική με μόλις τρία θαυμάσια δείγματα, τις «Γυναίκες» του Μιχάλη Νικολούδη, «Τα παιδιά της άλλης όχθης» του Γιώργου Καζαντζή και το φετινό «Είδα του τρελού τα κλάματα» του Μίνου Μάτσα και της Ελένης Φωτάκη – που έχει ήδη γίνει ένα minor classic.

Η Βελεσιώτου αποτελεί μια πραγματική ερμηνευτική δύναμη και αξία. Η παρουσία της τα τελευταία χρόνια μπορεί να ήρθε την ώρα που έπρεπε, για να καλύψει κάποιο κενό – ή και περισσότερα. Κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Είναι όμως από εκείνες τις φωνές που χρειάζεται ένας λαϊκός μουσικός πολιτισμός για να διατηρεί την υπόστασή του.

Τη Ζουγανέλη και τη Βελεσιώτου θα συνοδεύει στην «Ακτή Πειραιώς» ο Δημήτρης Υφαντής. Έκανε τα πρώτα του δισκογραφικά βήματα με παραγωγό τη Δήμητρα Γαλάνη, ήταν μέλος του φωνητικού σχήματος Τρίφωνο, έχει γράψει το «Όνειρο του Πολεμιστή» του Γιάννη Χαρούλη και στην τελευταία δουλειά του με τίτλο «Κρασομηλιά» συμμετέχουν ο Παντελής Θαλασσινός, ο Γιάννης Κότσιρας και τα Υπόγεια Ρεύματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

Ελευθερία Αρβανιτάκη & Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Έχουν κάτι να πουν "Μαζί" στο "Vox", υπερβαίνοντας δυσκολίες και αδιέξοδα

Είναι μια μη αναμενόμενη συνεργασία και δεν λείπουν οι κλυδωνισμοί. Αλλά οι δημοφιλείς τραγουδίστριες βρίσκουν πώς να την κάνουν λειτουργική, καταθέτοντας μια δική τους πρόταση για τη βραδινή διασκέδαση της σεζόν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
30/11/2022

Θανάσης Αλευράς: "Παιδάκια του ’80, ήρθε η σειρά μας!"

Ο πολυσχιδής περφόρμερ ξεκλέβει λίγο χρόνο ανάμεσα στα γυρίσματα για τα τηλεοπτικά "Νούμερα" και τις πρόβες για τη νέα μουσικοθεατρική του παράσταση, με τίτλο "40+ βγαίνω" (κάθε Δευτέρα στο "Vox"), για μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.

Οι Μέλισσες και η Δέσποινα Βανδή στο "Έναστρον"

Το νέο του σχήμα φιλοδοξεί να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο στη νυχτερινή διασκέδαση.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο "VΟΧ"

Ο τραγουδοποιός ξεκινάει μια νέα σειρά εμφανίσεων μαζί με την ιστορική μπάντα του, που επανενώθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Τι θα δούμε στο "Γυάλινο Μουσικό Θέατρο" τον Δεκέμβριο

H Ελένη Βιτάλη με τον Χρήστο Θηβαίο, ο Κωνσταντίνος Στιβακτής με την Μάγδα Βαρούχα, η Εύη Μάζη και η Έρρικα Πατρικίου αλλά και καλεσμένοι έκπληξη μας βάζουν σε εορταστικό κλίμα.

Μυσταγωγία και καλό ελληνικό τραγούδι στο "Χαμάμ"

Ο Βαγγέλης Τρίγκας και η Μαργαρίτα Καραμολέγκου, η Σοφία Παπάζογλου και ο Χρήστος Τσιαμούλης, ο Γιώργος Ξηντάρης και η Κατερίνα Τσιρίδου φιλοξενούνται στην ιστορικό χώρο του "Χαμάμ".

Νέες ημερομηνίες για τις εμφανίσεις της Ιουλίας Καραπατάκη στο Σταυρό του Νότου

Η θετική ενέργεια της καλλιτέχνιδας θα γεμίσει τη σκηνή του Σταυρού του Νότου με την κιθάρα και την μπάντα της να σιγοντάρουν σε τρεις εμφανίσεις.